Nordikselle eri väreissä palannut Kasper Lundell ylisti vanhaa seuraansa ja "superhankinta" Antti Pihlströmiä – "HIFK:ssa pitää voittaa joka kevät"

LIIGA / Haastattelu
Lundell on murtautunut HPK:n kärkipelaajiin.
Kuva © Ville Tohka
HPK:n paidassa kovaa jälkeä viime aikoina tehnyt Kasper Lundell oli silminnähden mielissään vanhaan kotihalliin palaamisesta, vaikka illan ottelussa paikkansa kärkikuusikossa sinetöinyt HIFK kylvettikin hämeenlinnalaisia lukemin 4–1.

Kohti kesälomaa hiljalleen suuntaava HPK sai kylmää vettä niskaansa HIFK:n vieraana, kun punanutut veivät pisteet keskiviikkona Nordiksella loppulukemin 4–1.

Tappiosta huolimatta hämeenlinnalaisten leiristä löytyi ainakin yksi leveän hymyn kanssa käytävillä kulkenut pelaaja, HIFK:sta kauden aikana Kerhoon siirtynyt Kasper Lundell. Kotiinpaluu oli loppulukemista huolimatta unohtumaton kokemus 19-vuotiaalle.

– Aika nättiä oli päästä takaisin Nordikselle. Kyllä tässä ymmärtää pikku hiljaa, miksi kaikki haluavat tänne pelaamaan. Ihan ylivoimaisesti kovin ottelu, missä olen pelannut. Vaatimustaso on kova, kuten myös vastustaja, mutta oli kyllä todella siistiä palata tänne, Lundell totesi.

HIFK-ikoni Jan Lundellin poika on kulkenut punaisissa läpi seuran junioriputken, debytoiden punaisissa viime kevään pronssiottelussa. Kuluvalla kaudella runkosarjassa ensimmäiset minuuttinsa juurikin HIFK-paidassa kerännyt keskushyökkääjä luisteli kirkkaissa valoissa ensimmäistä kertaa toinen paita yllään, mikä aiheutti hämmennystä hänelle itselleenkin.

– Oli se ensin aika outoa, mutta ehkä asiat ovat kääntyneet niin, että tänne oli kivaa tulla haastajan roolissa. Mutta totta kai minua jännitti todella paljon tulla takaisin tänne.

HIFK:n konkariosaston lämminhenkiseltä kuittailultakaan Lundell ei välttynyt.

– Tuli sieltä hieman kuittia. Juuri vanhimmat pelaajat tekivät heti ottelun alussa selväksi sen, että pelin aikana ei olla kavereita. Mutta pelin jälkeen oli hienoa, kun sai pitää pikku juttutuokion kaikkien kanssa.

En gång, alltid

Lundell puki HPK-paidan ylleen kertaalleen jo alkukaudesta, mutta loukkaantuminen Liiga-kauden avausottelussa Raumalla vesitti lainapestin. Palattuaan pelikuntoon hän haki tuntumaa ja minuutteja muun muassa KooKoon ja Mestis-seura Kiekko-Vantaan paidoissa. Lopulta HIFK päätti päästää nuoren lupauksen takaisin Hämeenlinnaan, ensin loppukauden lainalla ja sittemmin ensi kauden sopimuksensa purkaneena.

Siirtoprosessin käänteistä Lundell ei ole satavarma itsekään, mutta kuullessaan Kerhon kiinnostuksesta, 19-vuotiaan silmissä alkoi kiiltämään suuri vastuu.

– Kaikki tapahtui niin nopeasti silloin, oikeastaan 24 tunnin sisällä olin jo vaihtanut seuraa. Sivuhenkilöt hoitivat neuvottelut.

– Kyllähän kauden aikana joukkeeni vaihtui moneenkin otteeseen, mutta lopulta HPK:n valmennus ja johto olivat kiinnostuneita minusta. Kun kuulin heidän kiinnostuksestaan, halusin itsekin tulla seuraan, etenkin kun täällä (HIFK:ssa) ei niin paljoa päässyt pelaamaan.

– Nyt taas olen pelannut paljon, ja pyrin kehittymään joka ottelussa.

Siirto avasi uusia kehitysmahdollisuuksia, mutta sen toteutuessa oli rakkaasta seurasta irtautuminen hankala paikka.

– On myönnettävä, etten ikinä miettinyt lähteväni HIFK:sta. Siirto oli aikamoinen tunteiden vuoristorata.

– Mutta lopputulos oli todella positiivinen kaikille, kun HIFK sai takaisin Antti Pihlströmin. Seura tarvitsee mestaruuden, ja HIFK:ssa täytyy voittaa joka kevät, joten hän on kunnon superhankinta pudotuspeleihin. Itse olen taas siinä vaiheessa, että minun täytyy saada paljon vastuuta, johon HPK on täydellinen paikka.

On myönnettävä, etten ikinä miettinyt lähteväni HIFK:sta. Siirto oli aikamoinen tunteiden vuoristorata.

HPK:n päävalmentaja Maso Lehtonen kävelee Lundellin takaa palatessaan lehdistötilaisuudesta virne naamalla.

– Hän on parantunut niin paljon viime visiitistään, että kaikkien on kivempi olla, Lehtonen huikkaa nauraen.

Jälkimmäisellä HPK-visiitillään kahdeksan ottelua tehoin 3+1 pelannut Lundell loistaa korkealla olevan itseluottamuksen ansiosta.

– Tämä visiitti on ollut todella hyvä. Itseluottamus on suurin tekijä sille, että pelit ovat kulkeneet, mutta se että olen saanut mahdollisuuden nostaa tavoitteitani, on ollut myös tärkeää onnistumisten kannalta.

– HIFK:ssa taistelin joka päivä siitä, että saisin jotain minuutteja, mutta nyt tiedän, että onnistumisillani saan paljon vastuuta. Se auttaa minua tuottamaan, kuten viime aikoina olenkin pystynyt tekemään, mutta haluan tuottaa vielä lisää.

Jos tulospotentiaalia on vielä avattavanakin, mitkä ovat suurimpia kehityskohtia 19-vuotiaan pelissä?

– Fysiikka on varmasti tärkein kehityskohta itselläni, muun muassa luistelu ja jaksaminen. Tänäänkin vastassa oli isoja jätkiä, HIFK oli todella fyysinen joukkue, Lundell virnistää.

– Kun saan fysiikkaani kehitettyä, pystyn pelaamaan varmemmin kiekolla ja tekemään lisää tulosta.

Maso kulkee Olli Jokisen jalanjäljissä

Yksi suurimmista puheenaiheista HPK:n kaudella on ollut uusi päävalmentaja Lehtonen. Liigaan kovin odotuksin siirtynyt luotsi on saanut paljon kehuja pelaajiltaan, eikä Lundell ole poikkeus.

– Olen tykännyt todella paljon hänen alaisuudessaan pelaamisesta. Kaikki positiivinen palaute, mitä kuulin ennen siirtoani on kyllä pitänyt täysin paikkaansa. Olen viihtynyt todella hyvin hänen valmennuksessaan.

Lehtonen tunnetaan myös hyvänä nuorten pelaajien kehittäjänä. 19-vuotias keskushyökkääjä arvostaa etenkin Lehtosen työmoraalin pysymistä korkealla.

– Hänellä on iso rooli kehityksessäni. Maso pitää vaatimustason korkealla. Olen ollut tyytyväinen myös siihen, että palaute parannettavista asioista tulee kyllä suoraan, kuten myös positiivinenkin palaute.

HPK:n pelaajabudjetin tiedätään pienentyvän ensi kaudeksi seuran taloustilanteen ollessa heikko. Budjetin pienentyminen tarkoittaa sitä, että Lundell ja muut Kerhon nuoret saavat runsaasti peliaikaa. 19-vuotias näkee ensi kauden Kerhossa paljon samaa kuin Olli Jokisen Jukureissa. Lundell uskookin, että Lehtosen ja nuorten lupausten johdolla HPK voi nousta Jukurien tasolle seurana, johon nuoret pelaajat nimenomaan haluavat tulla kehittymään.

– Ehdottomasti HPK:lla on mahdollisuudet siihen. Pelaajabudjetin pienentyminen ja joukkueen nuorentuminen mahdollistaa sen, että kaikkien joukkueemme nuorten pelaajien täytyy nostaa pelin tasoa. Ensi kaudella joukkueen menestys tulee olemaan enemmän meidänkin vastuulla, joten vaatimustaso nousee entisestään.

Lundellin pelaajakehitystä on vauhdittamassa pitkän ja kunniakkaan Liiga-uran tehneen isän ja NHL:ssä pelaavan veli Antonin kaltaiset läheiset. Vaikka jääkiekko on kaikilla lähellä sydäntä, aktiivisen yhteydenpidon ohella kolmikko keskustelee myös kaikesta muusta.

Kaikesta huolimatta paljon kokeneet läheiset ovat tärkeitä tukijoita nuorimman Lundellin uralla.

– Heillä on todella hyvä ja läheinen rooli kehityksessäni. Puhumme paljon kaikesta mitä mielen päälle sattuukaan, mutta kyllä osaamme keskustella myös lätkän ulkopuoleltakin joskus, Lundell päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle