Kummalla pelipaikalla Danick Martel ja Aleksi Mustonen ovat kauden alkaessa, HPK:n Matias Lehtonen?

LIIGA / Haastattelu
Matias Lehtonen hioo vielä viisikoiden koostumuksia.
Kuva © Timo Savela
Liigassa tulokasvalmentajana nähtävä Matias Lehtonen kertoi Jatkoajalle ajatuksiaan auki olevista pelipaikoista ja valmennusryhmästään. Edistyneet tilastot ovat tiiviisti mukana HPK:n pelin kehittämisessä, kertoo Lehtonen.

Vierumäellä, Ketterässä ja RoKissa kannuksensa valmentajana hankkinut Matias "Maso" Lehtonen on aloittanut liigataipaleensa HPK:n penkin takana kesällä 2023. Tuuliseen paikkaan seuran taustatilanteen kannalta saapunut valmentaja on HPK:ssa 1+1+1-vuotisella sopimuksella.

Mestiksessä tuloksena oli kaksi mestaruutta sekä kaksi Suomen Cupin voittoa. Nyt haaste on huomattavasti kovempi, mutta Lehtonen on kertonut julkisuudessa nauttivansa jokaisesta päivästä tasolla, jota on tavoitellut. Jatkoaika jututti Lehtosta kauden kynnyksellä peliin ja peluutukseen liittyvistä asioista.

HPK:n liigajoukkue astuu nyt sinun johdollasi uuteen aikaan. Miten olet kuvaillut joukkueelle sen, millaista kiekkoa haluat joukkueen tulevalla kaudella pelaavan?

− Haluamme pelata kiekollisesti aktiivista jääkiekkoa, jossa pyritään tekemään rohkeita ratkaisuja kiekolla ja hallitsemaan pelivälinettä tilanteen sen salliessa.

Joukkueessa on kokeneita pelimiehiä ja Liiga-tasolle jokunen uudempi tulokas. Persoonia on erilaisia, mutta puhuvatko pelaajat jääkiekosta samaa kieltä? Montako "jääkiekkotyyppiä" joukkueeseen mahtuu sen suhteen, kun pelaamista aletaan viedä sinne jokaisen pelaajan "selkärankaan"?

− Jääkiekkotyyppejä mahtuu joukkueeseen yhtä paljon kun pelaajiakin, eli lähes rajaton määrä. Kaikki pelaajat ovat uniikkeja, ja heitä täytyy pystyä lähestymään eri tavalla. Jokainen yhdessä kuljettu päivä helpottaa asioiden sisäistämistä.

Miten kuvailisit suhdettasi edistyneisiin tilastoihin nykykiekossa? Saatko valmentajana sieltä riittävästi hyödynnettävää tietoa? Onko jotain, mitä vielä haluaisit laajemmin tilastoida?

− Käytämme paljon tilastointia apuna arjessamme ja tuotamme erilaisia tilastoja mitä emme yleisesti ulkopuolelta saa. Mittaroimme peliämme ja sen eri osa-alueiden onnistumista hyvin vahvasti näiden tilastointien kautta.

Paljasta lukijoille joitain konkreettisia havaintoja, joita olet muistikirjaasi kirjoittanut harjoituspelien perusteella joukkueen pelaamisesta?

− Meidän täytyy pyrkiä tiivistämään viisikkoa kiekollisissa tilanteissa.

Entä yksilöistä?

Sami Päivärinta tekee keskimääräistä enemmän hyviä ratkaisuja.

"Kaikki kuusi paikkaa ovat edelleen avoinna"

Sentterinä harjoituskauden aloittaneet Danick Martel ja Aleksi Mustonen olivat viime viikolla pelissä laiturina. Miksi tähän kokeiluun päädyttiin? Kummalla pelipaikalla kaksikko on todennäköisesti sarjan alkaessa?

− En osaa vielä sanoa kummalla paikalla kumpikin pelaaja on sarjan alkaessa. Pyrimme löytämään optimaalisia ketjukoostumuksia, ja jokaiselle pelaajalle se vahvin pelipaikka hänen omiin vahvuuksiinsa peilaten joukkueen kokonaisuudessa.

Kauden aikana tullaan näkemään varmasti loukkaantumisten, kilpailun ja kokeilun takia muutoksia, mutta kuinka monta paikkaa sarjan aloituksen puolustuskuusikosta on nyt kuluvalla viikolla vielä auki?

− Kaikki kuusi paikkaa ovat edelleen avoinna.

Kerro jotain valmennusryhmäsi käytännön työnjaosta a) harjoituksissa b) peleissä?

− Peleissä Mikko [Sirento-Manninen] peluuttaa puolustusta ja [Tony] Virta hyökkäystä, ja keskenämme teemme päätöksiä pelin sisällä.

Kaikki joukkueet pitää pyrkiä voittamaan, mutta mikä tai mitkä ovat ne joukkueet ja vieraskaukalot joita odotat kokemuksena henkilökohtaisesti vielä vähän muita enemmän?

− Jokainen ilta on meille äärimmäisen tärkeä ja haluamme olla joka ilta parhaimmillamme riippumatta osoitteesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle