HIFK:n Joonas Raskia ei historiatilaston kakkossija lämmitä: “Unohdetaan tämä mahdollisimman nopeasti”

LIIGA / Haastattelu
Joonas Rask vastasi HIFK:n ainokaisesta maalista.
Kuva © Ville Tohka
Joonas Rask vastasi HIFK:n ainoasta maalista 1–4-tappiossa Lahden Pelicansille. Hyökkääjä myöntää, että ottelusarjan kaksi ensimmäistä ottelua ovat menneet tunnustellessa ja HIFK:n kone on siksi käynnistynyt hitaasti.

Inauksen verran enemmän niskan päällä kamppaillut HIFK hävisi Pelicansille toistamiseen.

Yleisilmeellisesti tasainen ottelu sai ratkaisevan maalin kolme minuuttia ennen päätössummeria. Roope Taponen lähti tutkimusmatkalle, kohtasi pomppivan kiekon ja Luboš Horký hyödynsi tyhjän tilan tuikkaamalla kiekon reppuun.

HIFK:n ottelun valopilkuksi jäi Joonas Raskin tasoitusmaali kolmannen erän alkuun. Railakkaasta tuuletuksesta huolimatta joukkue ei saanut maalista sen tarvitsemaa sisupuukkoa, joka olisi siivittänyt sen ensimmäiseen voittoon tämän kevään pudotuspeleissä.

Haastattelussa nähdäänkin silmiinpistävän pettynyt mies.

– Unohdetaan tämä mahdollisimman nopeasti. Levätään ja tankataan. Huomenna on taas uusi peli, Rask toteaa vaisusti.

Ottelulla on kuitenkin orastavasti kiiltävä hopeareunus. Maalinsa myötä Rask nousi kautta aikojen toiseksi tehokkaimmaksi HIFK-pelaajaksi pudotuspeleissä.

Pudotuspeliotteluita on 33-vuotiaalla Raskilla kasassa HIFK-paidassa 63. Niissä on syntynyt tehopisteet 17+31=48.

Jokaisella kuudella HIFK-kaudellaan pudotuspelejä pelannut Rask ohitti Pertti Lehtosen, jolla on kasassa 97 ottelussa 47 tehopistettä. Ensimmäisenä majailee Matti Hagman, joka mätti 47 pudotuspeliottelussa 56 pistettä.

Se ei kuitenkaan lämmitä pettymyksen hetkellä.

– Voittoja tässä haetaan. Ei niillä pisteillä ole merkitystä, Rask kuittaa.

Pakkovoiton edessä

Pelicansin kaksi ensimmäistä maalia jättivät paljon jossittelun varaa. Molemmissa oli ripaus onnekkuutta mukana, mikä saattaisi tuntua kirpaisevan häviävää joukkuetta tavallista enemmän. Rask ei kuitenkaan tällaista myönnä.

– Ei sillä ole mitään merkitystä, miten ne maalit syntyvät. Täytyy vain miettiä seuraavaa vaihtoa ja mennä niin sanotusti eteenpäin. Kyllä ne pomputkin pitää ansaita. Pitkällä aikavälillä varmasti, jos on pelipäällä, niin hallitsee niitä pomppujakin.

Jossiteltavaa jää myös joukkueen itsensä otteista. Kotijoukkue sai minuutti minuutilta enemmän ottelun otetta haltuunsa, mutta niin vain Pelicans onnistui tyrehdyttämään punapaitojen hyökkäykset.

Suurimmaksi haasteeksi Rask nostaakin joukkueen hitaan lämpenemisen otteluun.

– Kaksi ensimmäistä erää vähän jäivät. Pitää olla enemmän uskallusta siihen juonikkuuteen, jotta pääsemme hyökkäysalueelle. Pitää löytää tie keskustaan ja maalinedustalle. Samalla myös pitää mennä maalille aggresiivisemmin.

Rask myöntääkin, että molemmissa kahdessa ottelussa on ollut aavistuksen verran tunnustelun tunnetta ilmassa. Siinä missä ensimmäinen ottelu eskaloitui Leo Komarovin väkivaltaisuuteen, löytyi tässä ottelussa jo sitä HIFK:ta, jolla on mahdollisuudet voittoon.

Enää ei ole kuitenkaan aikaa tunnusteluun, vaan nyt pitää iskeä tosissaan. Ottelusarja jatkuu huomenna Lahdessa 2–0-tilanteessa.

– Teemme kaikkemme voittaaksemme. Suorittamisen pitää olla kuin tämän ottelun lopussa.

– Varmasti pystymme kääntämään ottelusarjan. Se työ pitää vain tehdä ja aloittaa se heti alusta asti, Rask tiivistää.

Vaikka pelattuna on vasta kaksi ottelua, täytyy muistaa, että kolmen ottelun tappioasemasta on noustu jatkoon vain kerran Liiga-historiassa.

Käytännössä siis jo huominen ottelu on HIFK:lle pakkovoitto.

» Lähetä palautetta toimitukselle