Valtaosa Naisten Liigan päävalmentajista näkee taklausten sallimisessa etuja − "Erityisesti laitojen lähellä pelataan vaarallisesti pää alhaalla"

Naisten Liiga / Artikkeli
Taklaaminen ei ole tällä hetkellä Naisten Liigassa sallittua, mutta koviakin kontakteja peleissä tulee.
Kuva © Timo Savela
Naisten Liigan päävalmentajat kertoivat mielipiteensä taklaamisen sallimisesta naisten jääkiekossa. Tällä hetkellä taklaukset ovat säännöissä kiellettyjä. Moni pääsarjaluotsi on kovemman kontaktipelaamisen kannalla, mutta tiettyjä reunaehtoja ja järjestelyjä muutos kuitenkin vaatisi.

Suomen naisten jääkiekon pääsarjassa Naisten Liigassa taklaaminen ei ole sallittua vielä kaudella 2023−24. Muun muassa Euroopan parhaana pidetyssä Ruotsin SDHL:ssä taklaaminen on sallittua ja uudessa pohjoisamerikkalaisessa ammattilaissarjassa PWHL:ssä peli on ajoittain hyvin fyysistä, vaikka säännöt sinänsä kieltävät taklaukset.

Jatkoaika kysyi kaikilta Naisten Liigan päävalmentajilta heidän mielipidettään taklaamisesta ja sen sallimisesta naisten jääkiekossa. Päävalmentajille esitettiin seuraava väittämä, jota heidän tuli kommentoida:

"Taklauspelin salliminen olisi naisten jääkiekolle hyväksi, sillä se pakottaisi kehittämään syöttöpeliä ja kiekollisia taitoja, koska pelkällä luisteluvoimalla pelaajien ohittaminen tulisi hankalammaksi."

En vastaa pelkästään antamaanne kysymykseenne, koska näkökulmanne kysymyksessänne taklauspelin sallimisen ja sen hyödyistä on hyvin kapea. Vastaan siis hieman laajemmasta näkökulmasta, jos sallitte, HPK:n Jari Risku toteaa.

− Toki vastaukseni sisällä on myös maininta perusasioista, kuten lajitaitojen ja nopeustaitavuuden kehittämisestä, mutta niitä nyt tulee kehittää joka tapauksessa ja paljon, koska se on meillä isossa kuvassa heikossa jamassa varsinkin, kun peilataan vielä kansainvälisestä näkökulmasta, niin poika- kuin nais- ja tyttökiekossa.

Risku muistuttaa, että vahvat, nopeat ja taitavat luistelijat tulevat jääkiekossa aina pärjäämään ja nousevat esiin. Kokenut valmentaja nostaa esiin Edmonton Oilersin supertähden Connor McDavidin malliesimerkkinä.

Siinä, missä Connor McDavid on NHL:n parhaita luistelijoita, on Elisa Holopainen Naisten Liigan ketterimpiä etenijöitä luistimilla.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Risku sanoo, että kontaktin ottaminen tulisi olla sallittua Naisten Liigassa samoin kriteerein kuin kaikissa Jääkiekkoliiton juniorikilpasarjoissa, ja perustelee asian seuraavasti: se selventäisi tuomarilinjaa vähäväkiselle tuomarijoukolle, jotka viheltävät myös poikien pelejä eri sääntökirjalla. Taklaamisen kieltäminen aiheuttaa HPK-luotsin mukaan poikien sarjoista Naisten Liigaan siirtyville tytöille sopeutumisvaikeuksia.

Hän analysoi myös, että taklaamisen salliminen helpottaa myös valmentamista sekä valmennettavuutta, kun sekä pelaaja että valmentaja voivat keskittyä lähestymään peliä siten, että kontaktin uhka on olemassa.

taklaamisen salliminen helpottaa myös valmentamista sekä valmennettavuutta

Naisten Liigan tuomarivastaavat Jarkko Mänttäri ja Johanna Tauriainen ovat Riskun mukaan tarttuneet ansiokkaasti yhteisen toiminnan ja vuoropuhelun kehittämiseen tuomareiden, valmentajien ja pelaajien kanssa tuottamalla säännöllisesti opetusvideomateriaalia Naisten Liigan peleistä. Materiaali on helppo käydä läpi yhdessä oman joukkueen pelaajien kanssa.

Ilveksen Marjo Voutilaisen mielestä taklauspelaaminen salliminen selventäisi pelaamista eikä kontaktitilanteissa olisi enää niin paljon tulkinnanvaraa ja epäselvyyttä. Kiekollisen pelaajan liikkeen pysäyttäminen olisi helpompaa, eikä yksin kuljettamalla pystyisi enää samalla tavalla dominoimaan peliä. Hän kuitenkin korostaa, että kaikilla pelaajilla ei ole vielä valmiuksia taklauspelaamiseen.

− Erityisesti laitojen lähellä pelataan vaarallisesti pää alhaalla eikä olla valmiita kovempaan kontaktiin sekä tehostetaan kontaktia heittäytymällä tai kaatumalla jäähyjen toivossa. Samalla vaarannetaan siinä oma terveys. Erityisesti pitäisi oppia vastaanottamaan taklauksia, vaikka toki taklaajallakin on oma vastuunsa, milloin on hyvä taklata ja milloin ei. Taklaamisen salliminen edellyttää myös pelaajien taitotason kehittymistä, jotta pystytään pelaamaan pää ylhäällä. Avojään taklauksia en edelleenkään sallisi.

Ilveksen Marjo Voutilainen korostaa taklaustilanteiden molemminpuolista vastuuta.
Kuva © Timo Savela

Kiekko-Espoon kokenut luotsi Sami Haapanen ei sallisi tällä hetkellä taklauksia Naisten Liigassa ollenkaan.

HIFK:n päävalmentaja Saara Niemenkin mielestä taklausten salliminen toisi nimenomaan selvyyttä sääntöihin. Kaikille tehtäisi selväksi se, mitä kaukalossa saa tehdä ja mitä ei.

− Taklausten salliminen kehittäisi myös pelaajien havainnointikykyä, kun katseen tulisi olla enemmän ylhäällä kuin pelivälineessä. Tytöt pelaavat paljon juniori-ikäisenä poikien kanssa ja meilläkin tyttöjoukkueita poikien sarjoissa, eikä taklaussääntö ole siellä mikään ongelma, vaan joukkueiden arkea.

Tupsukorvien Voutilainen ehdottaa taklauksien sallimiseen muutaman vuoden siirtymäaikaa ja että kovempaan pelaamiseen voitaisi siirtyä asteittain. Ilves-luotsi muistuttaa Ruotsin neljän vuoden siirtymästä ja siitä, että uudessa PWHL-sarjassa on alusta lähtien sallittu kovempi kontakti. PWHL:ssä taklaaminen on säännöissä kielletty, mutta fyysinen peli on silti onnistunut ilman ylilyöntejä.

Taklaamisella puhtia pelitaitoihin

Kuortaneen pääkäskijä Juuso Nieminen toteaa, että alun väittämään on otettu hänen mielestään erikoinen lähestymiskulma. Hän on samaa mieltä siitä, että taklaaminen tulisi sallia, ja se varmasti edesauttaisi myös (väitteessä) esiin nostettua syöttöpelaamista ja kiekollisia taitoja. Nieminen haluaisi keskittyä potentiaalisesti hedelmällisimpiin osa-alueisiin.

− Taklauspelin sallimisessa olisi havainnoinnin korostaminen ja pelin hahmottaminen laajamittaisemmin kuin tällä hetkellä. Taklaamisen salliminen pakottaisi pelaajaa nostamaan katsetta jäästä − havainnoimaan ympäristöään. Samalla sillä olisi varmasti suuri vaikutus kiekonkäsittelyyn ja syöttötaitoon, Nieminen näkee HPK:n Riskun tavoin.

Toisena tulokulmana Nieminen nostaa esiin, että taklaamisen sallimisella olisi varmasti positiivia vaikutuksia kamppailukovuuteen ja se edesauttaisi Naisten Liigan pelaajia kohti kansainvälisen tason pelejä. Hän on siis monen kollegansa kanssa samoilla linjoilla taklaamisen suhteen.

Kuortaneen päävalmentaja Juuso Nieminen näkee, että taklausten salliminen kehittäisi pelaajien kamppailutaitoja.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Nieminen ei kuitenkaan näe, että taklaamisen sallimisella olisi suoranaista vaikutusta siihen, etteivätkö parhaat luistelijat ja luisteluvoimaisimmat pelaajat silti tulisi esille omilla huippuominaisuuksillaan.

− Taklauksen perimmäinen tarkoitus on riistää kiekko ja nykyjääkiekossa, miehissä sekä naisissa taklaaminen tapahtuu mitä enenevissä määrin kiilaamisena, jolloin liikesuunta puolustavalla pelaajalla on sama kuin hyökkäävällä. Käytännössä katsoen ainoa merkittävä tekijä tällä hetkellä miesten sarjojen taklaamisella ja naisten sarjojen kiilaamisella on tilanteessa käytettävä suhteellinen voimakäyttö, ensimmäistä kauttaan Kuortanetta luotsaava Nieminen virkkoo.

Vääjäämätön muutos?

Kärppien Satu Kiipeli on osittain samoilla linjoilla Niemisen kanssa. Hän nostaa esille, että on myös esitetty mielipiteitä, joiden mukaan taklausten puuttuminen nostaa taitotasoa paremmin esiin naisten pelissä.

− Nostaisiko taklaaminen taitotasoa? Ehkä, kyllähän päätä sitten pitäisi pitää paremmin pystyssä ja havainnoida peliä paremmin. Mutta olisiko sillä kuinka suurta vaikutusta, niin en osaa sanoa, Kiipeli pohdiskelee.

Luotsit korostavat pelin havainnoinnin tärkeyttä.
Kuva © Timo Savela

Kiipeli uskoo taklausten löytävän tiensä Naisten Liigaankin ajan myötä. Näkemissään PWHL:n otteluissa hän kertoo olleen laitataklausjäähyjä, jotka eivät ole sopineet pelin intensiteettiin.

− Ja kun Ruotsissakin taklaukset ovat sallittu, niin varmaan sarja kerrallaan se muutos sieltä hiljalleen tulee.

Muiden sarjojen esimerkkiä peräänkuuluttaa myös TPS-käskijä Terhi Mertanen. Hän haluaisi Suomen seuraavan PWHL:n ja SDHL:n jalanjäljissä. Yhtäkkistä muutosta hän ei täysin rinnoin kannata.

− En osaa kuitenkaan sanoa, olisiko taklaamisen salliminen Naisten Liigassa välittömästi hyvä asia, vai tulisiko sääntö ottaa käyttöön vasta lähitulevaisuudessa, Mertanen aprikoi.

Valmentajat pohtivat, parantaisiko taklausten salliminen Naisten Liigan taitotasoa.

Mertanen kertoo myös viime kaudella tekemästään kyselystä pelaajille. Siinä suurin osa oli toivonut, että taklaaminen sallittaisi. Mertanen itse uskoo myös tuomarilinjan selventyvän sallimisesta.

Hänkään ei kuitenkaan osta toimittajien väitettä sellaisenaan.

− Väitteeseen liittyen sanoisin, että tarvitsemme tyttöjen ja naisten pelaamassa jääkiekossa Suomessa kaikkien lajitaitojen kehittymistä – syöttöpeli, kiekollinen taito, mutta myös luisteluvoima.

Tarvitsemme tyttöjen ja naisten pelaamassa jääkiekossa Suomessa kaikkien lajitaitojen kehittymistä

Itävallasta ja Unkarista kansainvälistä kokemusta kerännyt KalPan Mika Väärälä uskoo monen kollegansa tavoin, että taklaamisen salliminen selventäisi tuomareiden toimintaa.

− Tällä hetkellä olemme niin sanotusti välitilassa, jossa säännöt vaihtelevat tuomarien mukaan, joka puolestaan tekee myös puolustuspelin valmentamisen erittäin vaikeaksi.

Myös Väärälä haluaisi muuttaa sääntöjä sallivampaan suuntaan, mutta ei täysin vapauttaa taklaamista.

− Olen taklaamisen sallimisen kannalla laitojen lähellä, koska se "pakottaisi" pelaajia pitämään pään ylhäällä ja näin ollen auttaisi pelaajia näkemään pelin paremmin.

RoKin päävalmentaja Teemu Koivula nostaa esiin hieman muista poikkeavan näkökulman, vaikka taklaamisesta onkin enemmistön kanssa samaa mieltä. Koivulan mukaan sääntöjen rajoja ei ole vielä koeteltu.

− Olen vahvasti sitä mieltä, että nykyisten sääntöjen puitteissa olisi vieläkin mahdollista pelata yhä kovemmin, ja että sarjan pelaajat eivät vieläkään pelaa niin kovaa kuin nykyiset säännöt sallivat, RoKi-valmentaja toteaa.

Myös Koivula kyseenalaistaa toimittajien hieman tarkoituksellisenkin provosoivaa väitettä.

− Väitteen sisältämä ajatus siitä, että pelkästään luisteluvoimalla ohittaminen vaikeutuisi, on hieman outo. Koen, että on taklaaminen sallittua tai ei, niin pelaajien pysäyttäminen avojäällä on erittäin mahdollista, joten taklaamisen sallimisella ei olisi vaikutusta tähän.

Näistä näkökulmistaan huolimatta hän on sitä mieltä, että taklaukset pitäisi jollakin aikavälillä sallia myös Naisten Liigassa, jotta pelaajilla on mahdollisuus kehittyä eteenpäin.

− PWHL:ssä on alkukauden aikana nähty todella kovaa taklauspeliä, johon myös meidän nuorten pelaajien tulee olla valmiita, jos he tuolle tasolle mielivät joskus edetä, Koivula päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle