Mielipide

Hurrikaani Cup avaa kiekkokauden Jyväskylässä

LIIGA / Kolumni
Vaikka kesä on vielä kukkeimmillaan, niin liigakiekkoilijat palailevat hiljalleen kesäharjoitusten parista jäähallien viileyteen. Jyväskylässä ralliviikonlopun vaihtoehtotarjontana pelataan ensimmäistä kertaa järjestettävä Hurrikaani Cup.

Hurrikaani Cupin nimellä ensimmäistä kertaa järjestettävä turnaus tuo keskisuomalaisyleisölle näytille neljä ennakkoon liigan ylempään puolikkaaseen povattua joukkuetta. Isäntäjoukkue JYPin lisäksi kaukaloon hyppäävät viime kauden pronssimitalisti KalPa, kesän aikana kovasti vahvistunut Jokerit sekä aina viihdyttävä HIFK.

Vaikka joukkueet ovat vasta aloittaneet jääharjoittelun, niin turnauksessa nähtäneen kuitenkin vauhdikasta ja avointa kiekkoilua. Turnauksessa käytetään SM-liigan hieman uusittuja sääntöjä. Merkittävin uudistus koskee pitkää kiekkoa. Nykytulkinnan mukaan pitkän kiekon aiheuttava joukkue ei saa vaihtaa pelaajiaan tilannetta seuraavan katkon aikana, vaan vaihdot voi suorittaa vasta kun peli on jälleen käynnissä. Ainoa poikkeus liigassa sovellettaviin sääntöihin on otteluun nimettävien pelaajien lukumäärässä. Turnauksessa pöytäkirjaan saa nimetä 20 kenttäpelaajaa, kun liigakauden aikana kenttäpelaajia kokoonpanossa on 18 per ottelu.

Ottelut pelataan täysimittaisina (3x20 min). Perjantain otteluparien voittajat menevät lauantain loppuotteluun, kun taas häviäjät kohtaavat pronssiottelussa. Turnauksen aikataulu ja ohjelma on seuraavanlainen:

Perjantai klo. 18:00 Jokerit-HIFK

Perjantai klo. 21:30 JYP-KalPa

Lauantai klo. 15:00 Pronssiottelu

Lauantai klo. 18:30 Loppuottelu

Pienten isojen muutosten JYP

Turnausta isännöivä JYP hyppää kehiin melko vähän muuttuneena. Vaikka lähtijöiden määrä on pieni, niin vaikutus pelillisiin asioihin saattaa olla melkoisen iso. Viime kauden ykköshyökkääjä Jarkko Immonen siirtyi kesällä Venäjän pääsarjaan Kazanin joukkueeseen. Puolustuksesta puolestaan on poissa parin viime kauden aikana hurjat minuuttimäärät pelannut Ville Mäntymaa. Hänen uusi osoitteensa löytyy Göteborgista ja Frölundan paidasta.

Vaikka menetykset ovat merkittäviä, niin viime kauden mestareiden riveissä ei ole lietsottu paniikkia hankkimalla uusia kasvoja hankkimisen ilosta. Ainoa uusi nimi pelaajalistassa on A-nuorista nostettu puolustaja Sami Vatanen, jolle on luvassa peliaikaa heti turnauksen alusta asti. Kesän NHL-varaus pääsee näyttämään taitojaan ykkösparissa kokeneen Kalle Koskisen rinnalla.

JYP tulee käyttämään laajaa rinkiä turnauksessa, joten kokoonpanossa voi olla huomattaviakin eroja perjantain ja lauantain välillä. Joukkueen terveystilanne on varsin hyvä. Varmuudella viikonlopun peleistä ovat poissa Ossi Louhivaara, Mikko Viitanen sekä Sinuhe Wallinheimo.

Jokerit leiriltä tositoimiin

Jokerit lähtee Jyväskylän turnaukseen hakemaan pelituntumaa. Päävalmentaja Hannu Aravirran mukaan turnauksen oli alunperin tarkoituksena toimia valmistautumisena Nordic Trophya varten.

– Nordic Trophy olisi kuitenkin ollut arvostettu turnaus, enkä olisi missään nimessä halunnut lähteä siihen ilman yhtään aiempaa harjoitusottelua. Sille kävi niin kuin kävi, mutta loistava turnaus on varmasti tulossa, Aravirta hehkuttaa.

Jokereille turnauksen ajankohta on erityisesti nuoriso-osaston testaamisen kannalta erinomainen, sillä joukkueen mukana olevista alle 20-vuotiaista peräti viisi lähtee Jyväskylän turnauksen jälkeen ikäluokkansa maajoukkueen matkaan.

– Näemme heidät kaikki kahdessa ottelussa ja sen jälkeen he ovat yli viikon poissa. Mitä aiemmin saamme näistä kavereista tietoa myös pelitilanteessa, sen parempi, Aravirta painottaa.

Helsinkiläisjoukkueessa suurimmat muutokset viime kauteen verrattuna ovat tapahtuneet valmennuksessa. Glen Hanlon ja Ismo Lehkonen ovat vaihtuneet Aravirtaan ja Antti Törmäseen. Samalla pelityylin odotetaan muuttuvan kiekkokontrollia suosivaan suuntaan. Ainakin harjoittelun ilme on tyydyttänyt uusvanhaa päävalmentajaa.

– Olen todella tyytyväinen joukkueen tyyliin niin kuivaharjoittelukaudella, viime viikon testeissä kuin tämän viikon jääleirilläkin, Aravirta kertoo.

– Nuoret ovat nousseet aivan selkeästi esiin ja kokeneempi kaarti on ollut mukana hyvällä asenteella.

Pelaajapuolella seuran merkittävimmät hankinnat kohdistuivat hyökkääjistöön. Esa Pirnes ja Jukka Hentunen ovat mukana myös Jyväskylässä, samoin kuin puolustuksen uudet kasvot Antti-Jussi Niemi ja Simo Mälkiä. Sivussa sen sijaan ovat hyökkääjistä Janne Lahti ja Jan-Mikael Juutilainen sekä puolustajista Tom Koivisto ja Jere Ölander.

HIFK palaa kaukaloon uudistuneena

Jokerit kohtaa turnauksen avauspäivänä paikallisvastustajansa HIFK:n. Petopaidat aloittivat jääharjoittelunsa vajaa kaksi viikkoa sitten, joten ensimmäiset harjoituspelit tuskin antavat joukkueen iskukyvystä kovinkaan realistista kuvaa.

IFK:n edelliskausi päättyi pettymykseen jo pudotuspelien villi kortti -kierroksella. Joukkue jatkaa Kari Jalosen komennossa suhteellisen paljon muuttuneena. Varsinkin puolustusta on uusittu melko rankalla kädellä. Alakertaan seura on hankkinut Dale Clarken, Martti Järventien ja Mikko Kurvisen, hyökkäyksessä Juha-Pekka Haatajalta odotetaan maalintekovoimaa ja Joni Töykkälältä tunnollista puolustuspelaamista. Viimeisimpänä hankintana seuraan siirtyi AHL:ssä viimeiset kolme vuotta pelannut sentteri Petteri Wirtanen

Kun seurasta on lähtenyt hyökkäyksestä paljon pelaajia pois, on nuorilla pelaajilla mahdollisuus näyttää osaamistaan harjoituspeleissä ja mahdollisesti ottaa pelipaikka kokoonpanosta. IFK:n kesäringissä ovat olleet viime vuonna KooKoossa Mestistä pelanneet hyökkääjät Henri Kivoja ja Samu Vilkman ja Pelicansin A-junioreissa pelannut Iiro Sopanen.

Viime kauden jälkeen operoitujen pelaajien listaan kuuluvat hyökkääjät Arttu Luttinen ja Kärpistä hankittu superlupaus Mikael Granlund, jonka pelioikeusasiat ovat myös olleet varsin epäselvät.

Vahvistunut KalPa harjoitusotteluiden makuun Jyväskylässä

Viime kauden pronssijoukkue KalPa aloitti jääharjoittelun viime viikolla Tanhuvaaran urheiluopistolla Savonlinnassa. Täksi viikoksi Pekka Virran suojatit siirtyivät takaisin kotimaisemiin, ja joukkue piirtelee luistimenviiltoja Siilinjärven tuplajäiden pintaan ennen Jyväskylän turnausta.

Kilpipaidat ovat hieman vahvistuneet viime kaudesta. Viime kevään MM-kisoissakin esiintynyt Kalle Kerman, sekä Ruotsin Elitserienissä pitkään pelannut Tommi Miettinen tekevät paluun kasvattajaseuransa riveihin. Mielenkiintoinen nimi myös jyväskyläläisittäin nähtäneen KalPan maalin suulla, sillä kiekko-oppinsa JYPissä ammentanut Ari Ahonen siirtyi täksi kaudeksi Kuopioon. Ainoa ulkomaalaishankinta tällä hetkellä on Mora IK:ta viime kaudella edustanut Adam Andersson, joka hankittiin vahvistamaan puolustusta.

KalPan joukkue on käytännössä jo valmis, sillä uudet hankinnat julkistettiin jo melko pian viime kauden päätyttyä. Täydennystä pelaajarintamalla ei näillä näkymin ole enää luvassa, ja viime kauden yllätysjoukkueen toimistolla ollaankin tänä kesänä saatu olla harvinaisen rauhallisissa tunnelmissa, jos vertaa viime vuosien pelaajatilanteeseen samaan aikaan vuodesta.

Jyväskylän turnauksesta varmuudella sivussa ovat Janne Jalasvaara, Toni Hyvärinen, Kalle Sahlstedt, sekä jo harjoituksissa kevyesti mukana oleva Miettinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös