TPS vieraitaan väsyneempi

LIIGA / Raportti
Turun Palloseurassa on kaiketi kuultu vanha sananlasku kehnosta kenraaliharjoituksesta ja sitä seuraavasta hyvästä ensi-illasta. Ainakin näin sopii toivoa, sillä niin tahmeissa merkeissä joukkue viimeisteli liigakuntoaan.

TPS on hakenut kansainvälistä kokemusta ja tehnyt ulkomaalaisvahvistuksiensa olon kotoisaksi kohtaamalla syyskesällä lukuisia ruotsalaisjoukkueita. Harjoituspelikauden "huipentuma" Turkuhallissa jäi melko valjuksi Färjestads BK:n kuitattua hallitun voiton luvuin 2-3.

Epäkohteliaat vieraat ottivat pelin haltuunsa heti ensi hetkistä ja karkasivat lopullisesti toisessa erässä, vaikka voitto meinasikin livetä käsistä ottelun viimeisillä sekunneilla.

Esimakua ruotsalaisesta tehokkuudesta saatiin varsin nopeasti, kun vierasjoukkue siirtyi johtoon alle kahden minuutin pelin jälkeen. Per Ledin iski kiekon verkkoon käytännössä ottelun ensimmäisestä tilanteesta TPS-vahti Tuomo Karjalaisen torjuttua kahdesti kiekon eteensä.

Pelin pääasiallinen juoni kävi muutoinkin nopeasti selväksi. Elitserienin viime kevään hopeajoukkue pelasi kautta linjan viisasta ja rauhallista jääkiekkoa. Periruotsalaiseen tapaan kiekkoa ja peliä kontrolloinut FBK puolusti hätäilemättä ja iski tehokkaasti tilaisuuden saadessaan.

TPS:n peli puolestaan oli jokseenkin tahmeaa. Yritystä ja ähellystä riitti, mutta mainittavaa tulosta ei yleensä syntynyt. Ruotsalaisten tiivis puolustuspelaaminen söi vähänkin terän tahmeasti liikkuneen kotijoukkueen pelinrakentelusta.

Virheistä sakotettiin

Ledinin pikamaalin turvin ansaitussa johdossa ensimmäiselle erätauolle päässyt Färjestad käänsi ottelun itselleen toisen erän puolivälissä, vaikka TPS tulikin vahvasti erän alkuun.

Toinen erä ehti vanheta vain puoli minuuttia ennen TPS:n tasoitusta. Ruotsalaispuolustajan sekoillessa kiekon kanssa oman maalin kulmalla Andreas Jämtin iski ahnaasti mieheen kiinni. Vesilätäkköön juuttuneen kiekon korjasi Antti Hulkkonen, jonka tarjoamasta namusyötöstä Ville Vahalahti niittasi kiekon vastustamattomasti pömpeliin.

TPS:n hyvä erän alku hukkui kuitenkin omaan saamattomuuteen. Muutaman minuutin painostusjaksosta huolimatta todellisiin maalipaikkoihin ei juurikaan päästy. Yksittäiset vaaratilanteet FBK-vahti Cristopfer Heino-Lindberg torjui eleettömän varmasti.

Erän edetessä vieraat iskivät kahdesti kuin salama kirkkaalta taivaalta. Ensin FBK hyödynsi ylivoimamahdollisuutensa kuudessa sekunnissa, kun kokenut Thomas Rhodin ampui aloitusvoiton jälkeen kiekon ohi maskissa olleen Karjalaisen. Muutamaa minuuttia myöhemmin TPS:n kiekonmenetys oman maalin takana koitui kohtalokkaaksi: kiekko pelattiin nopeasti hyökkäykseen nousseelle Radek Hamrille, joka tykitti maalin lähes samoilta jalansijoilta kuin Rhodin.

Kotijoukkueen peli tuntui sekoavan entisestään lukuisten jäähyjen ansiosta. Päätuomari Jari Levonen löysikin silmiin pistävän paljon vihellettävää puolivillaisen nuhjauksen lomasta.

Vajaaksi jäänyt loppukiri

Päätöserässä TPS sai vielä kehitettyä pienimuotoisen kirin. Näennäisen selvä hallinta jäi silti tuloksettomaksi pelinrakentelun ontuessa ja viimeistelyn ollessa vaatimatonta.

Ottelu näytti saavan uuden luonteen Lauri Korpikosken ohjattua Palloseuran maalin päähän kauniin pakkopelikuvion päätteeksi. Tämän jälkeen joukkueen uurastus valui kuitenkin hukkaan, sillä tulosta ei syntynyt edes kahden miehen ylivoimalla.

Viime hetkien loppurutistus saatiin aikaiseksi vielä yhden ylivoimapelin turvin ottelun viimeisellä minuutilla. Kai Nurmisella oli jopa läpiajo kymmenisen sekuntia ennen päätössummeria, mutta "kultaranteen" yritys jäi ponnettomaksi.

TPS:n pirtein osa oli joukkueen tehoista vastannut ketju Vahalahti-Kauppila-Korpikoski, takanaan puolustajapari Hulkkonen-Seikola. Pakkikaksikolle tosin sattui iltapuhteeseen myös synkempiä hetkiä omassa kenttäpäädyssä. Ruotsalaislaiturit Daniel Widing ja Andreas Jämtin ahersivat energisesti, mutta ajoittain hieman päämäärättömän oloisesti.

Vierasjoukkue FBK vakuutti ennen kaikkea tasaisuudellaan ja kollektiivisella suoritusvarmuudellaan. Yksilöistä esiin nousi varmaotteisesti torjuntatyönsä hoitanut maalivahti Heino-Lindberg.