Pelikaanit hurrikaanissa

LIIGA / Raportti
Lahden lauantai-illassa pisteet matkasivat Jyväskylään, kun JYP otti ansaitun 0-3-voiton Pelicansista. Sarjajohtaja venytti voittoputkensa täten jo kymmeneen otteluun. Lahtelaiset eivät puolestaan ole onnistuneet maalinteossa viimeisessä kolmessa ottelussa ja ovatkin täten ajautuneet tappioputkeen.

Ottelu ei tarjonnut yleisölle suurta jääkiekkoviihdettä. Jyväskyläläiset ottivat rutiinivoiton aneemisesta Pelicans-laumasta. Lahden jäähallin tunnelma olisi ollut täysin kuollut ilman hyvää ääntä läpi ottelun pitäneiden JYP-faneja.

Aikaisemmissa kotiotteluissaan aktiivista karvauspeliä esittäneet lahtelaiset saivat maistaa omaa lääkettään, kun JYP antoi epävarmoille Pelicans-puolustajille kovan paineen heti ensimmäisestä erästä alkaen.

Ottelu ei ollut ehtinyt vanheta edes puolta minuuttia, kun Juha-Pekka Hytönen pääsi kotijoukkueen harhasyötön seurauksena nousemaan maalille. Joonas Kuusela onnistui torjumaan kultakypärän yrityksen, mutta myrskyvaroitus oli annettu.

Pelicans pääsi yrittämään ensimmäisen erän alussa maalintekoa ylivoimalla, kun ex-pelikaani Vili Sopanen otti kahden minuutin rangaistuksen kampituksesta. Koko liigan heikoin ylivoimajoukkue ei kuitenkaan päässyt edes maalintekopaikoille. Sen sijaan hurrikaanipaidat saivat mahdollisuuden alivoimalla, kun lahtelaiset lahjoittivat kiekon oman maalinsa takana Ossi Louhivaaralle, joka löysi Pelicans-maalin edestä Juha-Pekka Hytösen. JYP-hyökkääjän laukaus suuntautui kuitenkin päin Joonas Kuuselaa.

Jyväskyläläiset sytyttivät punalampun, kun ottelu oli ehtinyt vanheta kahdeksan minuuttia. Harri Pesonen pääsi nousemaan oikeaa kaistaa Pelicans-alueelle. Pesonen leikkasi keskella ja ampui tarkan rannelaukauksen oikeaan yläkulmaan. Kuusela oli yllätetty ensimmäisen kerran.

Pelicans ei löytänyt aseita jyväskyläläisten tiiviin puolustuksen avaamiseen. Varsinaiset maalintekopaikat olivat lahtelaisilla vähissä. JYP on päästänyt kauden aikana ainoastaan 22 maalia, joten vierailijoiden tiivis puolustus ei tullut yllätyksenä. Lahtelaisten päävalmentaja Pasi Räsänen antoikin tunnustusta jyväskyläläisten sitoutumiselle puolustuspeliin.

- Kunnia JYPille, meillä ollaan vasta matkalla siihen että saadaan kaikki pelaajat sitoutumaan. Kaikki eivät tee asioita niin kuin pitäisi, pyöritteli Räsänen allapäin.

Muun muassa Matias Loppi oli koko pelin aivan hukassa, eikä pelannut kolmannessa erässä kuin muutaman vaihdon ylivoimalla.

JYP vie, Pelicans vikisee

Lahtelaisyleisö toivoi, että toiseen erään jäälle luistelee sisuuntunut Pelicans. Toisin kuitenkin kävi, kun jyväskyläläiset kävelivät pussinokkien yli. Vierailijat tuntuivat suorastaan leikittelevän kotijoukkueen kanssa. Suoraviivaisemmalla pelillä olisi JYP tappanut pelin jo toisessa erässä.

- 9-3 vietiin meidän kirjanpidon mukaan maalipaikat toisessa erässä, totesi JYP:n päävalmentaja Risto Dufva.

Niko Hovisen loukkaantumisen myötä torjuntavastuun kantava Joonas Kuusela on ainoa Pelicans-pelaaja, joka saa puhtaat paperit ottelusta. Ottelun epävarmasti aloittanut Kuusela otti ottelussa muutaman todella hienon kopin. Muun muassa Antti Pihlström ja Eric Perrin saivat nöyrtyä Kuuselan edessä.

Verenpaineen nousua lahtelaisyleisössä aiheutti kuitenkin irtokiekot, joita nuorelta maalivahdilta tuli todella paljon.

Sami Vatanen oli pelipäällä.

Kolmannen erän alussa Pelicans joutui ahtaalle, kun Jyri Marttinen ja Antti Tyrväinen ottivat rangaistukset perätysten. JYP pääsi pelaamaan yli minuutin ylivoimaa 5-3-vastaan, mutta vierailijoiden ylivoima oli tehotonta. Jyväskyläläisten laukausyritykset kilpistyivät kerta toisensa jälkeen lahtelaisiin.

Kolmas erä oli noin puolivälissä, kun kotijoukkue sai ylivoimansa pyörimään näyttävästi Antti Pihlströmin otettua kahden minuutin rangaistuksen koukaamisesta. Laukaukset jäivät kuitenkin puuttumaan, joten Pekka Tuokkola ei joutunut venymään huipputorjuntoihin.

Läpi ottelun upeasti pelannut Sami Vatanen otti kahden minuutin rangaistuksen, kun ottelua oli pelattu noin 53-minuuttia. Pelicans-ylivoima palasi jälleen omalle tasolleen, joten Tuokkolan vartioima JYP-maali ei ollut uhattuna. Sen sijaan jäähyn päätteeksi Sami Vatanen karkasi yksin läpi ja kruunasi täten lahtelaisten huonon ylivoiman.

Jyri Marttinen joutui kaatamaan vikkelän JYP-puolustajan, eikä tuomiosta ollut epäselvyyttä. Rangaistuslaukauksen Kuuselan jalkojenvälistä varmasti sisään laittanut Vatanen sinetöi täten JYP-voiton.

Ottelun lopuksi Antti Pihlström kaunisteli lukemia iskemällä viimeisen osuman tyhjään Pelicans-maaliin.

Maajoukkuetauolle eri lähtökohdista

Pekka Tuokkola joutui venymään paraatitorjuntaan ensimmäisen kerran 0-2-maalin jälkeen, kun Kari Sihvonen löysi maalin edestä Dwight Helmisen. Maali olisi ollut pelikaanilaumalle todella tärkeä, sillä maajoukkuetauolle ei ole helppo lähteä kolmen maalittoman ottelun jälkeen.

- Tuska maalinteosta kasvaa, ja muutamat pakit lähtevät liiankin innokkaasti yrittämään niiden tekemistä, näki Pasi Räsänen.

Pasi Räsänen painotti, että maajoukkuetauolla Pelicans harjoittelee korkealla vaatimustasolla. Maltillisesti lehdistötilaisuudessa esiintynyt Risto Dufva totesi, että JYP:n ohjelmaan maajoukkuetaullo kuuluu lepoa ja harjoittelua. Jyväskyläläisten alkukausi on ollut huikea. Päästettyjä maaleja vain 22 ja pisteitä kasassa 51.

- On sama päästääkö maalin vai sata, mutta 51 pistettä on todella hyvä saavutus, totesi JYP-käskyttäjä Risto Dufva.

Pasi Räsänen ei tahtonut katsella taakse päin, vaan suuntasi katseensa tulevaan.