Ilves hyödynsi Ässien virheet

LIIGA / Raportti
Ässät ja Ilves tarjosivat Porin torstai-illassa taistelun, joka oli anniltaan täydellinen virheiden ystäville. Muille kokemus olikin sitten tuskallisempi. Ilves sai lopulta kaksi pistettä mukaansa, kun Mark Lee ratkaisi voittolaukauskilpailun vieraiden eduksi.

Ässät oli jo ottamassa lisäpisteen itselleen, sillä viidestä ensimmäisestä voittolaukojasta onnistui ainoastaan Joel Armia. Kuudes yrittäjä oli Michael Keränen, joka laittoi äärimmäisen hallitusti Eero Kilpeläisen pakettiin ja kiekon maaliin. Ratkaisu syntyi neljännessä parissa Mark Leen lauottua ranteella yläkulmaan. Ässien yllätyskortti Jesse Laaksonen sai maaliin ainoastaan itsensä.

- Arvokkaat kaksi pistettä meille. Niitä ei ole koskaan täältä helppo saada. Tietysti katsoin peliä vihreiden lasien läpi, mutta ei voittomme mielestäni mikään vääryys ollut, pohdiskeli Ilveksen päävalmentaja Juha Pajuoja.

- Meidän teemanamme oli ryhtiliike. Monessa mielessä sellaista näinkin, mutta virheitä tuli aivan liikaa. Emme missään tapauksessa ole taukoa edeltäneellä tasollamme, summasi ässäluotsi Pekka Rautakallio.

Maaleja ja jäähyjä

Ilves sai otteluun mainion lähdön, sillä Jesse Niinimäki vei vieraat johtoon jo ajassa 3.27. Maalin takaa syötön tarjoili Masi Marjamäki. Ilves tarjosi Ässille tilaisuuden päästä peliin mukaan, kun alussa kierroksilla käynyt Tommi Välimaa lähti istumaan ensimmäistä erän kahdesta jäähystään. Porilaisten ylivoimapeli oli kuitenkin vielä ruosteessa. Ensimmäinen todellinen isäntien tilanne tuli Tuomas Huhtaselle, jonka laukaus avopaikasta suuntautui Jani Hurmeen syliin.

Toisella yrittämällä Ässien ylivoimapeli johti tasoitukseen. Antti Bruun ehti istua boksissa vain 11 sekuntia, ennen kuin Aki Uusikartano seurasi Tuomas Santavuoren yrityksen maaliin. Erän loppupuolisko sujui molempien joukkueiden jäähyillessä. Kummallisin episodi nähtiin taukosummerin soidessa. Santavuori söhröili ratkaisullaan Pasi Määttäsen läpiajoon, ja Aki Uusikartano ehti mailoineen hätiin. Tilanteesta tuomittiin rankkari ja Uusikartanolle kahden minuutin jäähy korkeasta mailasta. Määttäsen rankkarin Kilpeläinen torjui eleettömästi.

- Määttäseltä lähti kaksi hammasta ja molemmat huulet ovat halki. Vitosen paikka se oli, linjasi Pajuoja.

Toisen erän alussa Ässät siirtyi 2-1-johtoon. Kiekko tuli Santavuorelta Armialle, joka polkaisi oikealta kaistalta hyökkäysalueelle. Armian rannelaukaus oli sen verran tulinen, että Hurme joutui haromaan tyhjää. Ilves oli pari minuuttia myöhemmin lähellä tasoitusta Määttäsen vedon sujahtaessa tolpan kautta ohi. Vieraat kolistelivat tolppaa vielä toisenkin kerran, ennen kuin tasoitus lopulta tuli ajassa 31.59. Michael Keränen purjehti näyttävästi maalille kahvitettuaan ässäpuolustuksen täysin. Hänen yrityksensä ei vielä mennyt maaliin, mutta jatkotilanteessa hereillä ollut Kai Kantola ei enää erehtynyt. Taistelun ilmentymä Välimaa pääsi myös pisteen makuun.


Tommi Välimaa oli mainio esimerkki Ilveksen asenteesta.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Ilves ehti riemuita tasoituksesta ainoastaan 53 sekuntia. Jyrki Jokipakka puolestaan joutui viivähtämään jäähyboksissa vain kahdeksan sekunnin ajan. 3-2-ylivoimamaalia sai jälleen tuulettaa Armia, jonka osuma oli tällä kertaa todella onnekas. Kiekko kimpoili maaliin Ilveksen puolustuksesta. Erän lopussa molemmilla oli vielä paikkoja lisäosumiin. Ilveksen mahdollista maalia tarkasteltiin jo videolta, mutta nauhalta ei voitu todeta kiekon menneen maalin asti melkoisesta hässäkkätilanteesta. Ässien paras tilanne oli Huhtasen läpiajo, mutta ratkaisu oli jälleen kovin ponneton.

- Kakkoserässä meillä oli paikkoja jopa useampaan lisäosumaan, harmitteli Pajuoja.

- On totta, että molemmilla oli toisessa erässä runsaasti paikkoja. Kolmannessa erässä meille sattui lapsuksia, joita ei vain saa syntyä, manasi Rautakallio.

Rautakallio viittasi kommentillaan ainakin Miko Malkamäkeen, sillä Ilveksen 3-3-tasoitus oli yksinomaan hänen syytään. Puolustaja oli täysin nukuksissa saatuaan syötön Tapio Sammalkankaalta. Kiekon itselleen napannut Keränen sen sijaan oli hyvinkin hereillä ja puijasi Kilpeläisen taidokkaasti. Pelin kuva oli tasoituksen jälkeen aika selkeä, sillä Hurme torjui päätöserässä 10 kertaa Kilpeläisen selvitessä kahdella torjunnalla. Viisi minuuttia ennen täyttä aikaa Ässien neloskenttä loi hyvän myllytyksen, jonka seurauksena Huhtasella oli tyhjä maali edessään. Siihen mies ei kuitenkaan osunut.

- Meillä on pelaajia, jotka kyselevät peliajan perään. Sitten saadaan läpiajoa ja tyhjää maalia ja tulos on nolla. Ei se kovin hyvältä näytä, ärähti Rautakallio.

Sekavasta kiekkonäytelmästä on vaikea selkeästi parempaa joukkuetta löytää, mutta Ilves ansaitsi voittonsa olemalla hieman Ässiä maltillisempi virheiden määrässä. Joukkueen luistelu ja työmoraali olivat kiitettävällä tasolla.

- Tavoitteemme oli nostaa profiilia sen edellisen mahalaskun jälkeen. Onnistuimme siinä ihan hienosti. Keränen näytti omalla osaamisellaan esimerkkiä, kiitteli Pajuoja.

- Jäähyjä me kyllä edelleenkin otamme liikaa. Otamme tai saamme, en ole aina ihan varma kummasta on kyse.

Sekainen ässäpakka

Ässien ilta oli lievästi ilmaistuna värikäs. Kohtalaisen avauserän jälkeen paketti alkoi hajoilla kaikilla osa-alueilla. Puolustajien suoritusvarmuus oli pahasti hakusessa, varsinkin Juho Mielonen oli alituisissa vaikeuksissa. On varsin kuvaavaa, että debytantti Jami Laine kohelsi pakeista vähiten.

- Laineen suoritukseen olen tyytyväinen, hän oli erinomainen. Muuten minulla on kyllä paljonkin kysyttävää puolustajiltamme, totesi Rautakallio.

Kristian Kudroc oli sivussa flunssan takia, Jesse Jyrkkiön poissaolo selittyi muilla syillä.

- Meidän pitää tällä hetkellä käydä Jessen kanssa hieman hänen pelaamistaan läpi.

Joukkueensa tilanteesta Rautakalliolla oli selkeä aavistus.

- Kyllä tässä jotain luulotaudin oireita on ilmassa, tilanteisiin mennään ihan puolivaloilla. Pelaajilla oli ilmeisesti viikko aikaa katsella sarjataulukkoa.

- Toisaalta nämäkin hetket kuuluvat aina tietyllä tavalla menestysjänteeseen, sillä tärkeimmät pelit ovat neljän kuukauden päässä. Mutta töitä olisi tehtävä nyt, tärkein asia on aina seuraava vaihto, paalutti Rautakallio.

Ässät yrittää laittaa työvaihdetta silmään lauantaina Jokerien vieraana. Ilves pelaa samana päivänä vierasottelun kotihallissaan, kun paikallisottelua isännöi Tappara.

» Lähetä palautetta toimitukselle