Tasamaalisten kamppailu

LIIGA / Ennakko
Espoon Blues saapuu katkaisemaan tappioputkeaan Ouluun. Lähtökohtaisesti tilanne on tasainen, sillä molemmilla on ollut vaikeaa viime aikoina. Molemmat ovat myös viimeistelleet liigassa 54 maalia, joskin Blues on päästänyt seitsemän maalia vähemmän verkkoonsa.

Kuntokäyrät

Kotijoukkue Oulun Kärpät sai katkaistua kolmen ottelun tappioputkensa torstaina SaiPan vieraana. Oululaiset ottivat kaudella vasta toisen vierasvoittonsa, joskin ottelu oli jälleen siipirikkoistakin vastustajaa vastaan vaikea. Kärppien ongelmana on ollut löytää yhteistä säveltä pelaajien kesken ja se näkyy sarjataulukossakin. Pohjoisen pikkupedot ovat vasta sijalla 11., eikä sijoitus liigan suurimmalla pelaajabudjetilla operoivaa joukkuetta tyydytä.

Vaikka tasaviisikoin pelatessa oululaisten peli onkin ollut nihkeää, niin nimimiesten Pavel Rosan ja Martin St.Pierren tulon myötä on ylivoimalla alkanut tapahtumaan. Maaleja tulee edelleen verkkaisesti, mutta maalipaikat ovat kuitenkin lisääntyneet. On vain ajan kysymys, milloin erikoistilannepelaaminen alkaa Kärpillä tuottamaan tulosta oikein urakalla.

Espoon Bluesilla on kolmesta viimeisestä ottelustaan tullut tappioita. Työteliäät espoolaiset ovat paikanneet pientä joukkueen taitovajetta kovalla työnteolla ja tappioista huolimatta päät eivät ole kääntyneet alaspäin. Tappioita suurempi asia viime peleistä on kuitenkin maalinteon vaikeus. Alkukaudesta, etenkin ylivoimalla, joukkue täräytteli tasaiseen tahtiin maaleja. Viimeaikoina on ylivoima tökkinyt eikä kaivattuja onnistumisia ole tullut. Edellisen ottelun jälkeen Blues-luotsi Petri Matikainen lupasi huolehtivansa, että espoolaiset alkavat niitä jälleen tehdä.

Bluesin yksi vahvimmista osa-alueista on ollut maalivahtipeli. Espoolaisveskari Iiro Tarkin nimi on komistellut jo pitkään maalivahtitilastojen kärkipäässä torjutaprosentin ollessa 93,09, ja päästettyjen maalien keskiarvo pyyhkii reilusti alle kahden. Sinisten päästettyjen maalien alhaisuutta huipputorjujan lisäksi selittää lisäksi jämäkkä puolustuskalusto. Jere Karalahti on ollut yksi kauden parhaimpia puolustajia jokaisella kentän osa-alueella. Tämän lisäksi oululaislähtöinen Oskari Korpikari on ottanut askeleen eteenpäin ja pelaa ehjää sekä varmaa kautta.


Pavel Rosalta puuttuu kauden avausmaali.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Ratkaisun paikat

Kotijoukkueen ongelma on jo muutaman vuoden ollut pelitason ailahtelu pelien sisälläkin. Ehjän erän jälkeen saattaa joukkue lamaantua täysin vastustajan vietäväksi pitkiksi ajoiksi. Viisikkopeli murenee eikä toimivaa hyökkäyspeliä Kärpät saa enää rakennettua. Saako Kärppien pääkäskijä Mikko Haapakoski paineen alla rauhoitettua joukkuettaan pelaamaan nöyrästi ja viisaasti? Pelaajamateriaalista asia ei varmasti jää kiinni, mutta monen pelaajan itseluottamus näyttäisi olevan alamaissa eikä se helpota tehtävää.

Kärppien vahvimmat aseet otteluun ovat ylivoima sekä harppuunahyökkäykset. Joukkueesta löytyy paljon hyviä laukojia sekä huikea määrä yksilötaitoa. Ylivoima ei toimi vielä täydellisesti pelaajien pihdatessa laukauksia, mutta kuviot ovat selkeytyneet ja syöttöihin ovat Kärpät alkaneet löytämään lujuutta sekä tarkkuutta.

Vierailijoiden iskun paikka on agressiivisessa karvauksessa ja tarkassa viisikkopelissä. Kärppien heikon pelinavaamisen tekeminen vielä vaikeammaksi tulee olemaan Bluesin tähtäin. Tiiviillä viisikkopelillä espoolaiset pystyvät tylsyttämään Kärppien hyökkäysinnon ja jauhamaan peliä kohti Kärppien maalia. Kurinalainen puolustaminen omalla alueella erinomaisen maalivahdin johdolla ei lupaa kotijoukkueelle riemumarssia voittoon.

Erikoistilanteet ovat myös espoolaisten aseet. Ylivoimalla kiekko liikkuu määrätietoisesti puolustuksen kautta maalille, missä Kärpillä ja maalivahti Petri Koivistolla on ollut vaikeuksia viimeaikoina. Karalahti kapellimestarina rauhoittaa koko viisikkoaan siniviivalla ja tuo samalla Oululaisillekin mukavia muistoja. Keskushyökkääjien puute kokoonpanosta on tosin isku ylivoimalle ja paljon riipuu siitä, saako Blues pidettyä ylivoimansa riittävän yksinkertaisena.

Kokoonpanot

Kotijoukkueelta sairaslistalla ovat varmuudella Jari Viuhkola, Tomi Karhunen, Mikko Alikoski, Juho Jokinen ja nilkkaansa poteva Juho Keränen. Puolustaja Mikko Lehtosen pelikunnosta ei ole varmuutta.

Bluesilla oli viime ottelussa pahoja puutteita keskushyökkääjien osalta. Kokoonpanoista puuttuivat Stefan Öhman, Jarkko Immonen, Tomi Sallinen ja Joonas Nättinen. Sama nimilista puuttunee myös lauantaisesta ottelusta.

» Lähetä palautetta toimitukselle