Vauhdikas TUTO rynni voittoon

MESTIS / Raportti
Hannu Kurulla riitti vauhtia Kupittaan perjantai-illassa.
Kuva © Timo Savela
TUTOn ja Kiekko-Vantaan välinen harjoitusottelu tarjosi reilulle 450 paikalle raahautuneelle katsojalle hyvätempoisen ja intensiivisen pelin. Vauhdikkaan kuusikymmenminuuttisen päätteeksi kotijoukkue venytti harjoituskautensa voittoputken jo kolmen ottelun mittaiseksi lukemin 4-2.

Molemmat joukkueet pelasivat ensimmäisen erän elokuiseen tapaan todella vauhdikkaasti. Syötöt eivät ainakaan ensimmäisellä kymmenminuuttisella tuntunut löytävän osoitettaan, mutta viihdyttävyydeltään peli oli hyvää luokkaa. Sinipaitainen vierasjoukkue hallitsi erää hienokseltaan ja loikin tukun oivia tekopaikkoja turkulaisten maalille.

Ottelu ei ehtinyt vanheta kuin reilut puolitoista minuuttia, kun TUTOn maalivahti Kalle Hokkanen sai kaivaa kiekon selkänsä takaa. Teemu Mielonen löysi pienoisen vierasjoukkueen lyhyen pyörityksen jälkeen komealla poikittaissyötöllä maalille unohtuneen Aleksi Järvisen, jolla oli helppo työ viimeistellä illan avausosuma.

Kotijoukkueen kuittia ei tarvinnut odottaa kuin minuutin ja yhden sekunnin. Topi Taavitsainen murtautui vasemmalta laidalta vantaalaisten maalille, ja hänen terävä laukauksensa pomppi ensin maalivahti Jani Kauton varusteista vantaalaispuolustajan polvisuojiin, josta kiekko lopulta löysi tiensä maaliin.

Molempien joukkueiden viisikkopuolustus oli vielä kesäterässä ja paikkoja avautuikin kumpaankin päähän keskiverto runkosarjaottelua enemmän. Erityisesti TUTOn ykkösketju Taavitsainen – Rasmus KulmalaMikko Laine sai aikaan muutaman messevän tekopaikan, mutta Kulmalan laukomaa tolppaa lähemmäksi ei maalintekoa päästy.

TUTO pääsi yrittämään ensimmäisen erän jälkipuoliskolla ylivoimaansa kahdesti, mutta kumpikaan yritys ei tuonut tulosta. Ensimmäisen miesylivoiman aikana turkulaiset pyörittivät lähes puolitoista minuuttia kiekkoa vierasjoukkueen päädyssä todella mallikkaasti, mutta parhaat maalipaikat jäivät uupumaan.

Kun TUTO ei onnistunut omia tilaisuuksiaan käyttämään, vierasjoukkue käytti omansa tehokkaasti. Kupittaan tulostaulu pysähtyi aikaan 17:30, kun Nico Nurmikanta yllätti Hokkasen helpohkosti siniviivakudillaan.

Vielä viimeisellä minuutilla Kiekko-Vantaa oli rokottaa jo kolmatta kertaa, mutta Hokkanen venytti kuitenkin komeasti kiekon tielle. Näin ensimmäiselle erätauolle siirryttiin vierasjoukkueen johdossa 1-2.

TUTO hanakasti toiseen erään

Toiseen erään luisteli kentälle sisuuntunut kotijoukkue. Ensiminuuttien aikana Kiekko-Vantaalla oli vaikeuksia päästä kotijoukkueen päätyyn, ja Jani Kautto sai olla vantaalaismaalilla valppaana heti alusta asti. Kauaa ei TUTOn tasoitusmaalia tarvinnut odottaa, kun tryout-pelaaja Aki Juusela iski kiekon lähietäisyydeltä verkkoon.

Maalin jälkeen ottelu alkoi kulkea saman käsikirjoituksen mukaan kuin ensimmäinenkin erä. Kiekko-Vantaa sai kovalla karvauksella paineistettua hidasta TUTO puolustusta, ja peli tasoittui huomattavasti. Kautto saikin ajoittain seisoa maalilllaan pitkiäkin pätkiä työttömänä, kun taas virkaveli Hokkanen joutui olemaan solkenaan kiekon tiellä. Vantaalaisrynnistys ei kuitenkaan montaa minuuttia kestänyt, ja peli tasoittuikin huomattavasti.

Pienoisen suvantovaiheen jälkeen TUTO siirtyi 3-2 -johtoon ajassa 31:20. Kotijoukkueen 2-2 -tasoitusmaalin iskenyt Juusela alusti keskikaistaa nousseelle Hannu Kurulle loistopaikan. Viime kaudella läpimurtonsa Mestis-tasolla tehnyt Kuru ei voinut siitä paikasta erehtyä ja hänen tarkka rannelaukauksensa viuhahti Kauton ohi kilpikäden puolelta.

Molemmille joukkueille tarjoutui vielä tilaisuus maalintekoon ylivoimalla erän loppupuolella. Ensimmäisenä vuoronsa sai vierasjoukkue, joka ei komeista syöttökuvioista huolimatta saanut kunnon laukauksia Hokkasen vartioimalle maalille.

Kotijoukkue TUTOkaan ei onnistunut maalia tekemään, vaikka Aki Keinäselle ja Riku Väkiparralle avautuikin huippupaikat. Tuore turkulaiskapteeni Keinänen tuhri oman tilaisuutensa lähes tyhjästä maalista, kun taas Väkiparta veti hyvän nousun päätteeksi kiekon jäätä pitkin tolppaan.

Kiekko-Vantaan kirivaihde ei riittänyt

Vierasjoukkue lähti heti erän alusta hakemaan tasoitusta. Sinipaidat olivat löytäneet lisää jalkoja pukukopista, ja ensimmäinen viisiminuuttinen mentiinkin pääasiassa vantaalaisten komennossa lukuunottamatta TUTOn paria harppuunahyökkäystä.

Hieman ennen erän puoliväliä pääsi vierasjoukkue yrittämään ylivoimaansa. Tulosta ei syntynyt vieläkään hyvistä laukauksista huolimatta, sillä Hokkanen TUTO-maalilla oli parantanut huomattavasti otteitaan ensimmäisestä erästä.

Kiekko-Vantaan rynnistys ei loppujen lopuksi kuitenkaan riittänyt. Loppulukemat 4-2 viimeisteli koko ottelun pirteästi pelannut Kulmala tyhjänä ammottavaan vantaalaismaaliin.

TUTOn harjoituskausi jatkuu tasan viikon päästä Kaarinassa, kun vastaan luistelee Suomi-Sarjassa pelaava HC Indians. Kiekko-Vantaa kohtaa samalla päivämäärällä niinikää Suomi-Sarjaa tahkoavan KJT:n vieraskaukalossa.