Hokki piikkinä lihassa aina jatkoajalle saakka

MESTIS / Raportti
Toni Jalo taituroi illan komeimman jatkoajalla.
Vaasa Areenalla käytiin totuttuun tapaan tasaväkinen vääntö, kun kotijoukkueen vieraaksi kauden avaukseen luisteli Kajaanin Hokki. Aina jatkoajalle venynyt ottelu päättyi lopulta kotijoukkueen voittoon lukemin 3-2 (1-1, 0-0, 1-1, 1-0). Ratkaisumaalin jatkoajalla laukoi Sportin tuore hankinta Toni Jalo.

Viime kevään Mestis-mestari Vaasan Sport ja Kajaanin Hokki lähtivät ottamaan tuntumaa Vaasa Areenan uudenkarheaan turvakaukaloon runkosarjan avauskierroksella. Viime kaudella peräti kolme voittoa neljästä joukkueiden välisestä kohtaamisesta ottaneen Hokin teemana illan kamppailussa oli kiusata vastustajaa raapimalla vastahyökkäyksistä tarvittavat hedelmät. Kajaanilaisten päävalmentaja Petri Mattilan koiralauma onnistui taktiikassaan jälleen erinomaisesti.

- Halutaan olla piikkinä lihassa. Joukkue on vahvistunut mielestäni viime kaudesta, kertoi Mattila ottelun jälkeen omistaan.

- Ollaan taidettu minun aikana voittaa Hokki vain kerran, muisteli Sportin päävalmentaja Pasi Räsänen aikaisempia Sportin ja Hokin kohtaamisia.

Pekkalan ruuti kuivaa

Uutta mestaruusviiriä oli tuskin ehdittyä hinata areenan kattoon, kun alkoi kaukalossa jo tapahtua. Sport-hyökkääjä Oskari Hakomäki on onnistua nostamaan röyhkeän nousun päätteeksi kiekko kauden ensimmäisellä laukauksellaan ohi Hokin maalinsuulle paluun tehneen Teemu Seppäsen.

Erätauon lähestyessä onnistui kotijoukkue luomaan jatkuvasti pidempiä hyökkäysjaksoja vastustajan kenttäpäätyyn. Sportin useammat maalipaikat tolppalaukauksineen saivat lopulta vierasjoukkueen rikkomaan sääntöjen vastaisesti.  Kaksi jäähyä minuutin sisään tarkoitti Hokille kahden miehen alivoimaa.

Sport ei aikaillut vaan räjäytti vaasalaisyleisön riemusta yksinkertaisen kauniilla ylivoimakuviolla. Tapparasta Sportiin värvätty Tomi Pekkala käytti viivalla Eetu Heikkisellä ja laukoi lopulta suoraan syötöstä kiekon vasempaan yläkulmaan.

Ennen ensimmäistä erätaukoa ehti myös Hokki tekemään Mestis-kauden avausmaalinsa. Casper Santasen siniviivalaukauksen ohi Sport-kassari Jarno Laitisen ohjasi lopulta verkkoon Joonas Alanne.

- Startti oli meiltä erittäin hyvä. Joukkue oli todella nälkäinen ja hyvin latautunut, kehui Räsänen joukkuettaan avauserän energisyydestä.

- Kaverin tasoitusmaalin jälkeen kuitenkin tuli meiltä hieman seesteinen vaihe peliin. Muutama turha jäähy, jonka ansiosta kaveri sai otteen, Räsänen jatkoi alkukahinoiden puintia.

Huomattavasti tasaisempi toinen erä ei suurempia kauneuksia yleisölle tarjonnut. Ensimmäisen pelin innokkuus ja uusiin ketjukavereihin totutteleminen on harvoin kovin toimiva yhtälö. Omasta kenttäpäädystä lähteneet kontrolloidut hyökkäykset olivat harvassa läpi ottelun. Joukkueiden päävalmentajat osasivatkin odottaa vaikeaa peliä.

- Kyllä noissa viisikoissa on vielä paljon hakemista, että saadaan pakit ja hyökkääjät pelaamaan yhtenäisemmin. Tämä oli sarjan ensimmäinen peli, joten kyllä tässä on aikaa, vakuutteli Räsänen.

- Tyypillinen sarja-avaus meiltä. Intoa tuntui olevan kuin pienessä kylässä. Varsinkin ensimmäinen erä oltiin ihan telineissä, totesi puolestaan Mattila.

Sport-kassari Laitinen tuntui olevankin kentän ylivoimaisesti rauhallisin pelaaja, jonka viileyteen törmäsi muun muassa Hokin toisen erän kahden miehen ylivoima.

- Mies otti tosi tärkeitä koppeja. Kiekonmenetyksiä tulee ja silloin on veskarin otettava kiekkoja kiinni. Erittäin tasainen ja hyvä suoritus, kehui Räsänen veskariaan.

Sportin tehoduo ratkaisi jatkoajalla

Kolmannen erän alkusoiton tarjosi kotijoukkue Sport kauniin sommitelman päätteeksi. TUTOsta täksi kaudeksi kotkapaitaan hankittu Toni Jalo kaivoi vahvasti kiekon kulmassa itselleen ja tarjoili sen maalin eteen Pekkalalle. Illan ykköstähti kiitti nostamalla limpun samalle hyllylle kuin avausmaalissaan. Miehen kovasta kudista ei ole turhaan huudeltu areenan käytävillä.

- Alkoi se Pekkalakin lämpenemään, kun alettiin pelaamaan pisteistä, naureskeli Sportin päävalmentaja tyytyväisenä.

Yleisön jo alkaessa toivomaan summerin päätöspörinää näytti Hokki tyylilleen uskollisesti, että se ei lopeta taistelua ennen kuin hallista sammuvat valot – jos silloinkaan. Teemu Virtala onnistui repimään pelivälineen maalin eteen Ville Eskeliselle, joka lakaisi tasoituksen Sport-puolustuksen estelyistä huolimatta. Vaasassa oli edessä jatkoaika.

Vaasalaisyleisö ei ehdi Kuparisaaressa välihappea vetää, kun kotijoukkue taituroi pääarkkitehtiensä voimin illan ratkaisun, kun jatkoaikaa oli ehditty pelata vasta puolisen minuuttia. Tällä kertaa Pekkalan syöttö löysi Jalon, joka uitti rystyltä lopulta kiekon viimeisen kerran ohi voimattoman Seppäsen. Sekä Pekkala että Jalo olivat mukana kaikissa Sportin kolmessa maalissa.

Hokin kausi jatkuu perjantaina kotipelillä Jokipoikia vastaan. Sport puolestaan jatkaa pelejään kotona lauantaina, kun Kuparisaareen matkustaa Sportin ex-luotsi Juhani Tammisen valmentama TUTO Hockey.