Sport niukasti FPS:aa vahvempi

MESTIS / Raportti
Vaasan Sportin kolmen kotiottelun putki poiki 4 pistettä, kun se tänään kaatoi FPS:n. Tiukassa ottelussa olivat pääosissa Sportin tuhlailevat hyökkääjät, linjaton tuomari ja rumat otteet.

Sport oli lyönyt kotipeliputkensa viimeiseen otteluun kovan tarjouksen, 3:lla eurolla seisomapaikalle ja väki olikin löytänyt tiensä mukavasti halliin. Ottelussa oli 1566 katselijaa.

Ensimmäinen erä vaasalaisten komennossa

Ottelu lähti kohtuullisen rauhallisesti liikkeelle. Sport yritti syötöillä rakennella tekopaikkoja, kun taas FPS yritti ahkerasti maalia kauempaa. Paras tekopaikka oli syntyä Sportin Patrik Westerbackille, mutta FPS:n Jussi Kulmala oli pelastavana enkelinä. Westerback oli kuin varkain hiipinyt puolustuksen selustaan ja oli kärppänä irtokiekossa, mutta Kulmala sai sen viime hetkellä lyötyä turvallisimmille vesille.

FPS:n paras paikka ottelun alussa siunaantui Toni Ronkaiselle. Härkönen Sportin maalissa kuitenkin torjui.

Alun jälkeen Sport pääsi möyrimään forssalaisten alueella entistä useammin. Maali tuli pitkän pyörityksen päätteeksi. Juha Salmu sai kiekon siniviivalle laidan viereen, josta ei laukonutkaan, vaan syötti maalin eteen luistelleelle Pete Suonpäälle, joka syötti yhdellä kosketuksella Teemu Kuusistolle, joka purjehti Ville Salmisen eteen ja lirutti kiekon sisään. Hieno oivallus Salmulta ja Suonpäältä.

Nelisen minuuttia myöhemmin FPS tasoitti. Ronkainen sai pitkän avauksen, jonka jälkeen jätti kiekon taakseen ja paikalle saapui Matti Raunio, jonka viuhuva laukaus meni Sportin Mikael Hallbäckin ja Marko Härkösen haaroista sisään. Komea ja nopea hyökkäys.

Koko erä oli melkoista painia. Roikkua sai ja mailaakin annettiin puolin ja toisin aika rankasti. Tuomari Nurmisen linja oli salliva ja joukkueet omaksuivat sen nopeasti. Erän ainoa jäähy tuli, kun Sportin sinikypärä Vesa Myllyaho vei Timo Willmania, niin puhelimeen, että hänen oli tartuttava Myllyahoa päästä ja kumota jäähän.

Nurmisella hanskat hukassa

Toisen erän alku oli suvereenia Sport-pyöritystä. Toisen pään jää oli kirkas ja toisen taas lumen peitossa. FPS:n maalilla Ville Salminen otti muutaman loistokopin, mm. Teemu Kuusisto pääsi laukomaan aivan avopaikasta, mutta forssalaisen räpylä heilahti.

Juuri, kun alkoi tuntumaan, että Sport taitaa kaatua saamattomuuteensa, se iski. Juha Salmu syötti Pajuluoman alueelle sisään ja tämä hiukan jarrutti vauhtiaan ja vauhtikone Kasper Kenig kiisi pakkien selustaan, jonne sai loistosyötön ja lirutti toisen kerran kiekon Salmisen taakse.

Hetki tämän jälkeen FPS:n Jarno Kantelus ajoi Sportin Turo Virran tilanteen ulkopuolella todella rumasti pää edelle laitaan, ei jäähyä. Hetki tästä, niin Sportin Jesper Söderholm sai kakkosen huitomisesta ja ennen kuin tämä jäähy ehti umpeutua, niin Turo Virta ajoi täsmälleen samalla tavalla Rami Jokisen laitaan, kun Kantelus ajoi hänet ja boksin ovi aukesi. Nurmisen linja muuttui muutamassa minuutissa täysin ja pelaajat olivat autuaan tietämättömiä mitä sai tehdä ja mitä ei.
FPS pyöritti ylivoimaa vaarallisesti. Yli-Junnila ja Raunio olivat eniten tekemisissä kiekon kanssa. Sport-neliö pystyi pitämään kiekon pois maalinedustalta ja Härkönen pystyi torjumaan pienistä kulmista tulleet laukaukset.

Ennen erän loppua FPS:n Jaakko Kallio sai helpon jäähyn estämisestä ja 3 sekuntia ennen loppua koko Jesper Söderholm kiinnipitämisestä. Pelaajat alkoivat turhautua ja rumiakin mailalla lyöntejä nähtiin. Ne eivät kuitenkaan olleet Nurmisen mielestä rangaistavia.

Kenig ratkaisee voiton Sportille

Kolmas erä oli tasaista vääntöä. Tuomari Nurmisen linjaton ilta sai jatkoa, kun selkeistä käsille huitomisista ei saanut jäähyä ja taas jostain muusta ei niin suuresta rikkeestä boksia heilahti. Ikävimmät temput jäällä esitti Timo Willman, jonka tahallisia vahingoittamisyrityksiä hirvitti katsoa katsomosta. Mailalla käsille, mailalla kylkeen ja taklaukset kyynärpäällä, koko rebertuaari tuli nähtyä. Pahin tilanne oli, kun Willman ajoi kiekottoman Myllyahon laidan vieressä täysin pystyyn korkeilla käsillä, ei jäähyä.

Linja oli mitä oli ja pelaajat käyttivät sitä hyväkseen. Sportin kolmas ja viimeinen maali tuli tilanteen jälkeen, josta kaiken järjen mukaan olisi pitänyt tulla Sportille jäähy. Patrik Westerback ajoi alueelle sisään ja yritti harhauttaa Jussi Kulmalaa. Samassa Westerbackin poikittainen maila lävähti suoraan Kulmalaa naamaan. Tahattoman näköinen tilanne, mutta silti selkeä kakkosen paikka, ei jäähyä. Sport pyöritys jatkoi ja hetkeä myöhemmin Myllyaho syötti Kenig maalin kulmalle vapaaksi, josta tämä nousi maalille ja lirutti sen kolmannen kerran maaliin.

Kulmala otti tilanteessa hetken aikaa lukua, mutta nousi urhoollisesti takaisin tilanteeseen, mutta ei pystynyt estämään maalia. FPS-pelaajat kävivät maalin jälkeen todella kuumina ja syystä.

Tämän jälkeen ottelussa ei juuri puhtaita miehen ottoja nähty. Pahimmin kiehahti yli FPS:n Jarno Kanteluksella, joka tuuppasi ensin poikittaisella mailalla Sportin Teemu Kuusistoa naamaan ja kun pilliin vihellettiin viimeisteli työnsä taklaamalla selkänsä suoristaneen Kuusiston laitaan. Sportin Pasi Pieninkeroinen ei tätä hyväksynyt ja aloitti pienen pystypainin Kanteluksen kanssa ja joutui itsekin jäähylle. Kantelukselle 2+2 minuuttia ja Pieninkeroiselle 2 minuuttia. Kantelus oli pystypainissa ihan yhtä suuri paha kuin Pieninkeroinenkin eli hänelle olisi periaatteessa kuulunut 2+2+2.

Muutama minuutti ennen loppua FPS:n HPK-laina Olli Korkeavuori tulistui Filip Riskan vääntövoimaan kulmassa ja väänsi ensimmäistä Mestisotteluaan pelanneelta Riskalta melkein pään irti. Tällä kertaa tuloksena kaksi minuuttia.

FPS intoutui lopussa vielä pelaamaan ja ottikin maalivahdin pois yli minuutti ennen loppua, kun sai aloituksen Sport-päätyyn. Kova pyöritys sai aikaan muutaman laukaisupaikan, mutta Härkönen kesti. Loppuun asti Härkönen ei kestänyt, kun Juhamatti Yli-Junnila pääsi laukomaan maalin edestä 3 sekuntia ennen ottelun loppua kavennuksen 3-2:een.

Yhteenvetoa

Ottelu oli suurimmaksi osaksi rumaa kiekkoa. Mailaa käytettiin puolin ja toisin rumasti. Suurin syypää tähän oli tuomari Kimmo Nurminen. Aluksi jäähyä ei saanut mistään ja yhtäkkiä taas pienestä rikkeestä. Pelaajat eivät tienneet mitä saa tehdä ja mitä ei ja tämän vuoksi osa turhautui. Onneksi kuitenkaan suurempaa ei sattunut.

FPS oli alussa hieman aneeminen, mutta käytti kuitenkin lopulta omia vahvoja aseitaan hyvin. Maalinedusta oli suurimmaksi osaksi hallussa. Maalilla Ville Salminen pelasi todella hyvin.

Puolustuksen paras oli Jussi Kulmala, joka varsinkin ottelun alussa oli joukkueen selkäranka. Hyökkääjistä Ronkainen painoi hyvin ja Rami Jokinen väänsi maalinedustalla. Vanhan ketun Matti Raunion peliä ei voi muuta kuin ihailla. Välillä mies on ihan pimennossa sitten kuitenkin paikalla, kun kiekko pitää lyödä reppuun. Masa näytti vaasalaisille, että maalintekijän vaisto on edelleen tallessa.

Sportin peli pysyi nyt hyvin koossa. Enää ei tullut suurempia black outteja. Kokonaisuutena ok peli. Hyökkäys säästeli laukauksia ehkä vähän liikaa ja oli muutenkin tehoton. Paikkoja useampaan maaliin oli.

Härkönen oli maalillaan hyvä. Puolustuksessa esille nousi ensimmäisen kerran selkeästi liideriksi hankittu Turo Virta. Juha Salmu syötti kaksi maalia, mutta ajoittain miehen itseluottamus oli liian suuri. Muutama tyhmä kiekon menetys tuli, kun olisi pitänyt nöyrästi laittaa kiekkoa liikkeelle. Nuori Jesper Söderholm kehittyy peli peliltä. ”Jeppe” oli tänään Sport-puolustuksen parhaimmistoa, vaikka saikin kaksi jäähyä.

Hyökkäyksessä esille nousivat kaksi maalia viimeistellyt Kasper Kenig ja hänen rinnallaan kovasti töitä tehnyt ja iskuja vastaan ottanut Vesa Myllaho. Teemu Kuusistolla oli tänään paikkoja, vaikka hattutemppuun, mutta saldo jäi yhteen maaliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle