Tuomari pääosassa Seinäjoella

MESTIS / Raportti
Forssan Palloseura varmisti paikkansa Mestikseen myös ensi kaudeksi voittamalla SHT:n Seinäjoella maalein 1-4. FPS ansaitsi voittonsa, mutta jossiteltavaa jäi SHT:lle varsinkin päätuomari Jussi Leppäsen tuomioiden vuoksi.

SHT tuli peliin hyvällä sykkeellä ja painoikin FPS:n ahtaalle ensimmäisessä erässä. Vieraat saivat otteluun kuitenkin unelma-alun, kun heti ensimmäinen laukaus yllätti SHT:n maalivahti Matti Höylän. Rami Jokinen heitti kiekon varsin pienestä kulmasta kohti maalia, ja kumilaatta meni kaikkien yllätykseksi takanurkkaan ohi hölmistyneen Höylän. SHT-vahti ei tuossa laukauksessa ollut aivan täysin hereillä.

Maalin jälkeen SHT painoi peliä tiukasti forssalaisten päätyyn. Kotijoukkue sai ansaitun tasoituksen ajassa 6.59, kun nuori a-juniori Sampsa Tukia survoi kiekon maalin kulmalta ohi Krister Antilan. Tilanteessa Tukia ja Miikka Kuusela pääsivät ylivoimahyökkäykseen, jossa Tukian ensimmäisen vedon Antila torjui. Kuusela kaivoi kiekon Antilan alta ja antoi syötön Tukialle maalin kulmalle.

Koko ensimmäisen erän FPS pyrki iskemään nopeilla vastahyökkäyksillä, mutta hyviin maalipaikkoihin se ei päässyt. Laukaukset tulivat kaukaa ja niillä ei Höylää yllätetty. Myös SHT pyrki laukomaan hanakasti. Vedot tulivat myös pääsääntöisesti kaukaa, koska FPS tukki oman maalin edustansa tehokkaasti. Forssalaisten maalilla Krister Antila pompotti kiekkoja kovasti, mutta SHT:n pelaajat eivät päässeet irtokiekkoihin käsiksi.

Ensimmäisessä erässä ei vihelletty jäähyjä lainkaan. Paikkoja rangaistuksiin olisi ollut useitakin.

FPS ratkaisi toisessa erässä

Toisen erän alkuun tuomari Leppänen passitti Pasi Pieninkeroisen jäähylle kevyin perustein. Pieninkeroinen ei ehtinyt istua aitiossa kuin vajaat kymmenen sekuntia, kun FPS:n puolustaja Heikki Saarinen latasi maalin vastakiekosta. Maalilla oli hyvä maski, joten Höylä ei kiekkoa nähnyt lainkaan.

Vajaa pari minuuttia ensimmäisestä maalista SHT menetti kiekon omalla puolustusalueella. FPS pyöritti sekaisin olevaa seinäjokelaisviisikkoa miten tahtoi. Pyöritys päättyi maaliin, kun Marko Ronkainen löysi maalin edestä Martin Lamichin. Lamich veivasi kiekon jäissä olleen Höylän alta maaliin. SHT:n puolustus oli aivan jossain muualla tilanteessa.

Tämän FPS:n kolmannen maalin jälkeen alkoi sitten päätuomari Jussi Leppäsen show. Ensimmäinen ja ehkä pahin virhe tapahtui, kun tuomari Leppänen ei nähnyt Martin Lamichin potkua kohti Mikko Nevalaa. Onneksi potku ei kunnolla osunut, mutta ulosajon paikka rike oli.

Ensimmäisessä erässä mistään ei tullut rangaistusta, mutta nyt jokainen SHT:n pelaajan hipaisu tuntui johtavan jäähyyn. Ensin Jesper Söderholm sai heppoisin perustein koukkaamisesta jäähyn. Tämän jäähyn aikana SHT:n Jaakko Kolari yritti siniviivan tuntumassa pelata kiekkoa pois omalta alueelta. Tilanteessa Kolarin maila ilmeisesti osui Toni Ronkaista käteen, sillä Ronkainen teki iskun jälkeen ”kuolemaa”. Tuomari Leppänen ei nähnyt tilanteessa aluksi mitään rikettä, mutta keskusteltuaan FPS:n vaihtopenkin kanssa Leppänen heitti kaikkien yllätykseksi Kolarin suihkun puolelle huitomisesta.

Tuomio oli aivan kohtuuttoman kova, koska Ronkainen koki tilanteen jälkeen ihmeparantumisen ja palasi jäälle jo seuraavaan vaihtoon. Kahden minuutin jäähy olisi ollut tilanteesta aivan riittävä. Näin FPS pääsi pelaamaan miltei kaksi minuuttia 5-3-ylivoimaa. SHT kesti alivoiman ilman takaiskua, vaikka FPS hanakasti pommittikin kotijoukkueen maalia kohti.

SHT pääsi erän puolivälissä koettamaan myös ylivoimaansa ensimmäisen kerran ottelussa. Kuvio pyöri hyvin ja paikkoja kyettiin luomaan, mutta Antila FPS:n maalilla kesti paineen hyvin.

Ottelun ratkaisu näki päivänvalon ajassa 36.37. SHT menetti jälleen kiekon omalla puolustusalueellan ja FPS rankaisi välittömästi siitä. Jouni Kulonen vei kiekon SHT-puolustaja Mikko Rantaselta ja antoi syötön maalille nousseelle Tuomas Ilolalle, jolla oli aikaa katsoa minne kiekon laittaa. Ilola pisti kiekon alanurkkaan, kun Höylä koetti pystyssä pysyen peittää etunurkkaa parhaansa mukaan.

Tämän maalin jälkeen ei ottelun voittajasta enää ollut epäselvyyttä, vaikka kolmas erä oli vielä pelaamatta. Erän lopussa Mikko Nevala sai vielä huvittavan jäähyn, kun FPS pelaaja jäässä maaten piti Nevalan mailaa kainalossaan. Jotenkin tästäkin Leppänen sai jäähyn annettua SHT:lle.

Erä oli kovin rikkonainen johtuen lukuisista jäähyistä. SHT:n maalilla Matti Höylälle kertyi peräti 20 torjuntaa erässä.

Kolmas erä pelailtiin

Kolmas erä oli sitten tasaista pelailua, joskin SHT joutui jälleen pelaamaan usein alivoimalla. Erän kolmannella minuutilla FPS pääsi jälleen pelaamaan 5-3-ylivoimaa miltei kaksi minuuttia. Ylivoima ei tuonut tulosta tälläkään kertaa.

FPS sai ottelussa pelata todella paljon ylivoimaa, mutta tuloksena ei ollut kuitenkaan kun yksi maali. SHT:n alivoimapeli oli kelvollista, mutta forssalaisille suoduilla ylivoimaminuuteilla olisi pitänyt onnistua useammin kuin kerran.

SHT menetti kolmannessa erässä kaksi puolustajaa, kun Jesper Söderholmille tuomittiin kymmenen minuutin käytösrangaistus ja Antti Uitto loukkasi kylkeään ja joutui jättämään kentän. Lisäksi kaksi SHT:n puolustajaa pelasi ottelun kuumeessa.

Tuomi huojentunut voitosta

FPS:n valmentaja Timo Tuomi oli huojentunut mies ottelun jälkeen, kun sarjapaikka ensi kaudeksi varmistui.

- Kypsä peli meiltä, valmistauduimme tähän otteluun todella huolellisesti, Tuomi jutteli.

- Olimme ensimmäisessä erässä hiukan ihmeissämme, kun SHT tuli niin kovaa päälle. SHT pelasi tylyä kotikiekkoa. Juuri niin kuin tällaisessa pienessä kaukalossa pitää pelata, Tuomi ihasteli.

SHT:n valmentaja Nicklas Hudd ei tappiota paljon selitellyt.

- Meillä oli omat paikat ensimmäisessä erässä. Mutta kun itse ei paikoista tehty maaleja niin kaveri teki.

- Vaikeahan pelistä tuli, kun menetimme kakkoskentän sentterin ja kakkosylivoimasta miehen, pohti Hudd Kolarin ulosajon vaikutusta.

Tuomari Leppäsen vihellyksiin Hudd ei ottanut paljonkaan kantaa, vaikka ilmiselvästi hän ei tyytyväinen tuomaritoimintaan ollutkaan.

- Tuomarista en sano mitään, eihän sillä enää ole mitään väliä. Valittaminen on aivan turhaa, ei nuo miksikään kuitenkaan muutu.

Torstaina SHT matkustaa Joensuun Jokipoikien vieraaksi. Ottelussa ratkeaa toinen sija ja sen mukana varma Mestis-paikka.

- Hyvillä mielin lähdemme Joensuuhun. Parhaamme lähdemme tekemään, katsotaan sitten mihin se riittää, Hudd pohti tulevaa.

FPS:n vieraaksi torstaina saapuu HeKi.

-Nyt on paineet poissa ja saamme pelata vapautuneesti. Voittamaan lähdemme ilman muuta, Tuomi pohti tulevaa.