SaPKo varmisti sarjapaikan

MESTIS / Raportti
Savonlinnan Pallokerho pelaa Mestiksessä myös kaudella 2007-2008. SaPKo ratkaisi playout-ottelusarjan Forssan Palloseuraa suoraan kolmessa pelissä. Lauantaina Talvisalossa pässipaidat olivat parempia vasta jatkoajan jälkeen maalein 2-1 (1-0, 0-1, 0-0, 1-0).

Ottelusarjan katkaisupeli näkyi molempien joukkueiden otteissa hermostuneisuutena. Isännät aloittivat pelin väkevästi ja forssalaismaalissa Janne Kari-Koskinen saikin urakoida avauserässä kiitettävästi.

Huippuvaarallisten tilanteiden luominen ei kuitenkaan ollut helppoa, sillä FPS:n puolustus pelasi tiiviisti. Parhaat tilanteet saivat Raine Hartus siniviivalaukauksellaan ja hyvin itselleen laukaisupaikan pelannut Jukka Niemelä.

FPS siirtyi oman painostusjaksonsa aikana johtoon SaPKon sorruttua vaihtovirheeseen. Antti Piiroinen näki kentän toisella laidalla vapaaksi unohtuneen Timo-Pekka Heikkisen. Mainio syöttö tarjosi Heikkiselle avopaikan, josta forssalaishyökkääjä ampui kiekon maalin takanurkkaan ohi Iiro Tarkin.

Erän loppupuoliskolla SaPKo pääsi pelaamaan kahdesti ylivoimaa, mutta tuloksetta. Kotijoukkueen syötöt viipyivät ja liikkuminen oli huonoa, joten vierailijat selvisivät tilanteista ilman suuria ongelmia.

Jäädytystauon jälkeen pässipaidat onnistuivat tasoituksessaan. Janne Kari-Koskinen ehti torjua ensin Tuomas Nissisen vaarallisen laukauksen, mutta ei saanut hetkeä myöhemmin estetyksi konkarihyökkääjä Jarno Tiilikaisen maalintekoa. FPS-puolustus ei vartioinut maalinedustaa tarpeeksi tarkasti, joten Tiilikainen tuikkasi kiekon vanhanaikaisella reppuun.

Maalivahtien ilta

Tasoitusmaalista vauhtia saanut SaPKo hallitsi kokonaisuudessaan ottelun varsinaista peliaikaa. FPS pyrki iskemään vastahyökkäyksillä, jotka olivat toisinaan erittäin vaarallisia. Peli aaltoili päästä päähän ja kotiyleisö eli hyvin jännittävän kamppailun mukana.

Varsinaisella peliajalla ei nähty enempää osumia, vaikka maalipaikkoja riittikin. SaPKon ajoittaiset nukahdukset johtivat vaarallisiin tilanteisiin omassa päässä, mutta Iiro Tarkki venyi useisiin torjuntoihin. Virkaveli Kari-Koskinen torjui myös tukun savonlinnalaistilanteita.

Kolmas erä alkoi räväkästi. Anssi Hietaharju pääsi livahtamaan läpiajoon, mutta Iiro Tarkki esitti yhden kauden näyttävimmistä suorituksistaan. Hurjapäinen vastaantulo ja syöksy kohti hyökkääjää sekoitti Hietaharjua sen verran, että kiekko ei päätynyt maaliin.

Puheet Kari-Koskisen epävarmuudesta unohtuivat viimeistään päätöserän puolessavälissä, kun vahti torjui lähes yksin savonlinnalaisten painostuksen. Raine Hartus, Tuomo Litmanen ja Matti Tiihonen joutuivat vuorollaan toteamaan forssalaisveskarin ohittamattomaksi.

Kun vieraatkaan eivät saaneet muutamista paikoistaan maalia aikaiseksi, siirtyi paikalle saapuneiden katsojien lauantaisaunaan lähtö eteenpäin jatkoajan vuoksi.

Piikkilä villitsi Talvisalon

Kolmella ketjulla pelaaminen ei näyttänyt osapuolten kintereissä painavan, kun ensimmäinen jatkoerä lähti liikkeelle. Kumpikaan joukkue ei tyytynyt varmistelemaan ja kyttäämään virheitä, joten tilanteita riitti.

SaPKo sai heti alkuun ylivoiman, kun Matias Huikari ajautui päin maalivahti Tarkkia. Vaarallisin tilanne syntyi, kun Ville Puurtisen maskin takaa lähtenyt kuti jäi pyörimään pelaajamassaan. Tilannetta edelsi Matti Tiihosen loistava esityö, sillä puolustaja katkaisi forssalaispurun tyylillä, joka kelpaisi työnäytteestä myös maakunnan pesäpallojoukkueisiin.

FPS:n tilanteet seurasivat hieman myöhemmin. Iiro Tarkki torjui Anssi Rantasen siniviivalaukauksen eteensä. Paluukiekkoon ehti ensimmäisenä forssalaishyökkääjä ja vain ilmiömäinen jalkatorjunta piti ottelun edelleen käynnissä. Huolimaton vaihto avasi läpiajon Matias Huikarille, mutta Matti Tiihonen ehti katkaista tilanteen.

Kotijoukkue sai uuden ylivoimatilaisuuden, kun Tuomas Koskinen kuittasi itselleen väkivaltaisuusjäähyn. Iiro Tarkin varustekorjaus kesti sen verran, että toinen savonlinnalaisvahti Tuomas Lohtander sai myös nimensä ottelupöytäkirjaan seistyään maalilla ylivoiman ajan. Torjuntoja ei ”Tumppi” kuitenkaan ehtinyt kirjauttaa.

Vajaa minuutti jäähyn päättymisen jälkeen syntyi ottelun ratkaiseva osuma. SaPKo pääsi vastaiskuun kahdella kahta vastaan. Forssalaispuolustajat odottivat syöttöä, mutta vähän tilaa saatuaan Miika Piikkilä päätti kokeilla itse ratkaisua. Tarkka laukaus upposi ohi Kari-Koskisen ja savonlinnalaiskannattajat saivat juhlia voitto-osumaa.

- Oli iso voitto koko Savonlinnalle ja SaPKolle, että varmistimme sarjapaikan ilman karsintoihin joutumista. FPS oli hyvä ja hallitsi vielä jatkoaikaa, mutta onneksi tämä meni näin päin, tuumi savonlinnalaisvalmentaja Jori Kokkonen pelin tauottua.

Jännittävässä ottelussa sankareiksi nousivat maalivahdit. Iiro Tarkki loisti tolppien välissä torjumalla varmaotteisesti läpi ottelun. Ratkaisumaali meni oikealle miehelle, sillä hyvän kevään pelannut Miika Piikkilä teki hurjasti töitä. Vajaalla miehityksellä taistellut joukkue sai hyvin tukea myös katsomosta.

- Yleisölle iso kiitos. Kaupunki eli hienosti mukana ja kannustusta tuli oikeissa paikoissa, Kokkonen totesi.

FPS:n osaksi jäi jatkaa pelejä karsintasarjassa. Voitot 3-0 SaPKon hyväksi eivät jättäneet lopulta paljon jossiteltavaa, vaikka forssalaiset taistelivatkin hyvin. Lauantain ottelua vaikeutti myös kahden avainpelaajan – Veli-Matti Savinaisen ja Oskar Essenin – pelikielto.

- No joo, kaksi jatkoaikatappiota tietysti, mutta parasta kolmessa –ottelusarjoissa on se hyvä puoli, että paras selviää aina voittajaksi. Sattumalle ei jää sijaa. Alkuviikko ladataan akkuja ja saadaan taas koko ryhmä kasaan, kertoi puolestaan FPS:n valmentaja Karri Kivi.

Illan onnistujiin kuului myös erotuomari Tatu Savolainen, jonka hyvät vihellykset kevään peleissä saivat jatkoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle