FPS:n maalihanat aukesivat liian myöhään

MESTIS / Raportti
KooKoon tappiottoman taivalluksen putki venyi jo neljäntoista ottelun mittaiseksi, vaikka joukkue päästikin lepsuilullaan forssalaiset peliin mukaan kolmannessa erässä. Ilman joulutauolla Venäjälle siirtynyttä Andrei Makrovia ja pelikieltoista Jussi Elorantaa pelannut Palloseura oli varsinkin kahden ensimmäisen erän aikana hampaaton hyökkäyspäässä. 5-3 (3-0, 2-0, 0-3) päättyneessä ottelussa. Kotijoukkuen tehomies oli kaksi maalia tehnyt Tomi Lindfors.

Sarjapisteet tästä ottelusta olisivat kelvanneet varmasti kummallekin. KooKoon piste nostaisi takaisin sarjakärkeen, FPS:n puolestaan ainakin väliaikaisesti ohi TuTon karsintaviivan paremmalle puolelle. Tiedot kouvolalaisten sairastuvan tyhjentymisestä puolestaan olivat ennenaikaisia, sillä sivussa oli yhä yli kentällinen miehiä. Ennen Kokkolan peliä tullut polvivamma piti kuvauksia odottelevan Antti Huuhkan sivussa, ja puolustaja Tony Grönroosin pelaamisen esti vanha kunnon flunssa. Pieni yllätysveto Reijo Mansikalta oli myös asettaa maalille vahvan paluun tehneen Carl Grahnin sijaan Sami Heikkinen. Pekka Laksola sen sijaan luotti kuumeesta toipuneeseen Juha-Matti Taposeen.

Ottelun ensimmäisen maalipaikan sai kahdella yhtä vastaan hyökännyt FPS parin minuutin pelin jälkeen. Juha Nurmisto ei kuitenkaan saanut mailaansa osumaan ketjukaverinsa lähettämään syöttöön avopaikasta. Pari vaihtoa myöhemmin forssalaisten kakkoskentällinen pyöritti peliä hyökkäyspäädyssä lähes minuutin ajan, muttei onnistunut rakentamaan maalipaikkoja.

Kotijoukkue puolestaan käytti lähes ensimmäisen tekopaikkansa hyväkseen. Taponen venyi KooKoon pyörityksessä kolmeen-neljään torjuntaan, mutta ei saanut tukea puolustajiltaan. Lopulta Ossi Louhivaara sai rebound-kiekon pieneen kulmaan, ja malttoi katsoa ympärilleen. Laitahyökkääjä jätti kiekon takaata nousseelle Tomi Lindforsille, joka lämäsi avaumaalin läheltä ajassa 3.35.

Vanhan viisauden mukaan maalinjälkeinen vaihto on usein vaikea. FPS olikin tasoittaa pelin lähes heti, kun kouvolalaispakki jätti kiekon maalinsa edessä Anssi Rantaselle. Nuoremman Rantasen taidot eivät kuitenkaan tällä haavaa riittäneet Heikkisen ohittamiseen. Ottelun ensimmäisen jäähyn sai vieraiden Marko Ronkainen, joka erehtyi laittamaan mailansa Timo Nurmbergin kainaloon ajassa 4.27.

Ylivoimalla Nurmbergin syöttö löysi maalin kulmalta vapaan Tatu Katteluksen, mutta Taponen pelasti osittain epäonnistuneen vedon heittäytymällä. Erikoistilanne päättyi kuitenkin alle minuutissa, kun forssalaispelaaja antoi Nurmbergin maistaa omaa lääkettään, eli tallasi miehen mailan päälle ja kaatui näyttävästi. Omalla ylivoimallaan FPS ei ehtinyt saada pakkopeliään aikaiseksi.

KooKoon toinen maali syntyi osittain onnekkaastikin ajassa 8.42. KooKoon vastahyökkäykselle jäi hyvin tilaa, kun kolme vastustajaa törmäili toisiinsa keskialueella. Lindfors pääsi vetämään lähietäisyydeltä, ja epäonnistunut kuti yllätti täysin Taposen. Jälleen FPS oli kuitata heti seuraavassa vaihdossa. Ronkainen pääsi tällä kertaa puolittaisen läpiajoon, mutta ei löytänyt keinoja Heikkisen ohittamiseen.

Ajassa 9.18 Palloseuran raamikkaalta Jarno Kantelukselta tukkeutui väliaikaisesti jokin verisuoni aivoista. Normaalin maalinedushässäkän jälkeen Kantelus katsoi aiheelliseksi täräyttää Teemu Peltolaa nyrkillä nenukkiin. Päätuomari Sebastien Auger oli kuitenkin armollinen, ja palkitsi vihellyksen jälkeen tapahtuneen hölmöilyn vain kakkosella. Jäähyn aikana KooKoo loi muutaman tekopaikan. Paras paikka oli täysin yksi läpi päässeellä Louhivaaralla, mutta Taponen torjui kohti ylänurkkaa suuntautuneen vedon kilvellään. Muutamaan otteeseen Taposella oli onneakin mukana, sillä mies oli jo ollut kauan maissa ennen kuin kiekko pelattiin hänen allensa.

Pian kakkosen päätyttyä FPS:n Rami Mattila sai avopaikan, mutta suti kiekon ohi maalin. Pari minuuttia myöhemmin Sami Heikkinen säikytteli katsojia lipsauttamalla keskialueen noston lävitseen. Kotijoukkueen onneksi kiekko meni ohi maalin. Ajassa 15.08 KooKoo pääsi jälleen ylivoimalle, kun Jesse Huuhanmäki roikkui Jari Keltasen reppuselässä. Kunnon vetoja eivät kouvolalaiset kuitenkaan saaneet aikaiseksi. Tasaviisikoihin palattua Nurmberg vapautti jälleen Katteluksen, mutta 13 maalia tällä kaudella pyssyttänyt laituri laukoi laatan metrin päästä tolppaan.

Erän viimeisellä minuutilla Heikkinen pelasti upealla syöksykopilla varmalta näyttäneen maalin, jonka jälkeen KooKoo lisäsi johtonsa kolmeen nollaan. Forssalaispuolustaja ei syystä tai toisesta pysäyttänyt purkukiekkoa keskialueella, jolloin Jari Keltanen luisteli miehen ohi ja nappasi kiekon. Keltanen vei lätyn tolpalle ja syötti toiselle - Louhivaaralla oli helppo työ siirtää kiekko ohi Taposen. Taponen keräsi erässä peräti 15 torjuntaa, Heikkinen selvisi yhdeksällä.

Paikkoja, paikkoja

Toisen erän ensimmäisellä minuutilla Matti Raunio järjesteli ketjukavereilleen parikin maalipaikkaa, mutta tuloksetta. Reino Soijärvi puolestaan vei kiekon vahvasti forssalaisalueella, mutta ohjasi lopulta Katteluksen vedon vain kymmenkunta senttiä ohi maalin. Kotijoukkueen neljännestä maalista vastasi ennen joulua Tapparassa käväissyt Mikko Pukka. Pukan viivaveto ylitti heittäytyneen pelaajan ja kilahti verkon perukoille yläriman kautta.

Heti maalin jälkeen Mikko Kinnusella oli paikka taittaa forssalaisten selkäranka lopullisesti, mutta veto meni niukasti ohi alanurkan. Seuraava maalitilanne nähtiinkin vasta viitisen minuuttia myöhemmin. Onni oli tällä kertaa Taposen takana, sillä Katteluksen kiekko pomppasi maaliviivalta väljemmille vesille pikkumustan sijainnista autuaan tietämättömän Taposen luistimesta.

Kymmenkunta sekuntia myöhemmin onnikaan ei olisi Taposta enää auttanut, kun illan komein maali näki päivänvalonsa. KooKoon kapellimestari Timo Nurmberg veivasi nuoren forssalaismaalivahdin upeasti aina vaihtoaitioon asti. Jostain syystä Taponen ei kuitenkaan saanut boksiin jäädä, vaan joutui palaamaan maalinsa tukkeeksi. Puolisen minuuttia ennen ottelun puoltaväliä Louhivaara oli karata kankeasti liikkuneelta Asko Rantaselta. Rantanen nykäisi laiturin nurin kakkosen arvoisesti, Louhivaara puolestaan palkittiin loikastaan täydellä kympillä. Alivoiman FPS pelasi erinomaisesti, prässäten kiekollista miestä vahvasti, eikä KooKoo saanutkaan mitään aikaiseksi.

Vierasjoukkueen taistelu kuitenkin lässähti heti jäähyn päätyttyä, ja Nurmberg pääsi pyörittämään peliä hetkeksi tahtonsa mukaan. Jussi Onnela ei osunut kunnolla maestron nappisyöttöön, vaan kiekko lipui ohi maalin. Pyöritystä kesti lähes minuutin ajan, ennen kuin Auger katsoi aiheelliseksi passittaa KooKoon Keltasen rangaistusaitioon. Tilanne jäi kismittämään kouvolalaisyleisöä, sillä lumienkeliä jään pintaan tekemään jäänyt Rantanen nousi heti vihgellyksen kuultuaan naureskellen ylös. Vähän ennen vihellystä Jukka-Pekka Koistinen oli lisäksi tarjoillut poikittaista mailaa Nurmbergille kahteen kertaan. Tällä kertaa oli KooKoon vuoro esittää hyvää alivoimapeliään.

Pari minuuttia myöhemmin Raunio johdatti kentäälisensä taas KooKoo-päätyyn, mutta ratkaisut jäivät hyä puuttumaan. KooKoo sen sijaan haki ahnaasti lisämaaleja. Mikko Koivistoisen kova veto kilhati suoraan keskelle tolppaan. Teppo Liukkonen puolestaan naatiskeli jo Taposen kontilleen, muttei saanut nostettua kiekkoa verkon perukoille. Tässä erässä Taponen torjui 12 kertaa - valtaosa oli varmoja koppeja ilman maskia vedetyistä kaukolaukauksista. Anssi Rantanen sai vielä pienen nahinan aikaiseksi lauottuaan kiekon selvästi summerin jälkeen kohti Heikkistä. Jari Raattama kävi opettamassa tapoja opistoupseerin ottein Rantaselle, jonka johdosta molemmat istuivat toisen erän ensimmäiset kaksi minuuttia rangaistuspenkin puolella.

Siellä on peli käynnissä, poijaat

Aivan viimeisen erän alussa kotijoukkue vielä yritti, mutta pian ote annettiin suosiolla viiden maalin takaa-ajoasemassa olleille forssalaisille. Harvoja KooKoon paikkoja oli, kun Taponen torjui spagaattiasennossa Katteluksen läpiajon, ja Soijärven jatkovedon pysäytti Asko Rantanen kipeän näköisesti jalallaan.

FPS:n avausmaalista vastasi Kantelus ajssa 42.58. Hyökkääjän veto lähti pian siniviivan jälkeen, ja meni sisään hyvin tilanteen nähneen Heikkisen längistä. KooKoon löysäillessä vierasjoukkue sai rakennella kuvioitaan suhteellisen rauhassa. Kolmisen minuuttia avausmaalin jälkeen FPS pääsi hyökkäykseen kahdella yhtä vastaan. Saarisen luistin ei kuitenkaan kulkenut riittävän vauhdikkaasti, eikä hän ehtinyt syöttöön ajoissa.

Minuutti myöhemmin Asko Rantanen oli lähdössä kiertämään omaa maaliaan, mutta unohti kiekon maalin eteen kouvolalaishyökkääjän lapaan. Huomattuaan virheensä Rantanen nappasi maalikehikon vauhdikkaasti pois paikaltaan, muutamaa sekuntia ennen kuin kiekko löysi tiensä maaliin. Auger näytti välittömästi keskialoitusta, mutta tuli toisiin aatoksiin linjamiesten konsultaation seurauksena - ei maalia. Hylkääminen oli sikäli oikea päätös, että maali oli, kuten kaikki Augeria lukuunottamatta olivat huomanneet, selvästi poissa paikoiltaan kun kiekko sinne meni. Outoa sen sijaan oli se, ettei täten maalin hyväksymisen estänyttä Rantasta rangaistu tilanteesta mitenkään.

Lisää virtaa otteluun saatiin, kun Mikko Kinnunen sohi itsensä rangaistusaitioon ajassa 10.02. Forssalaiset eivät ehtineet pelata ylivoimaa kuin puolisen minuuttia, kun kavennuksessa onnistuttiin. Saarinen harhautti viivalla heittäytyneen Keltasen ja antoi kiekon Ronkaiselle joka kaarsi kouvolalaisnelikon keskelle. Tarkka syöttö löysi takatolpalta Raunion, joka tinttasi kiekon maaliin - joka tosin oli kouvolalaispakin toimesta jo poissa paikoiltaan. Tämän maalin Auger kuitenkin hyväksyi empimättä.

Seuraavan jäähyn Auger antoi suhteellisen helposti. Juha Nurmisto sai vaikean syötön kiinni siniviivalla juuri ja juuri takaperin luistellen, mutta tuomari näki tilanteen paitsioksi. Vihellyksen jälkeen kiekon maaliin siirtänyt Nurmisto sai viettää loppupelin boksissa. Nurmiston puuttuminen ei kuitenkaan lannistanut palloseuraa, vaan FPS tuli kahden maalin päähän ajassa 51.37. Kantelus latasi ottelun toisen maalinsa sisään suoraan Koistisen syötöstä maalin edestä.

Tätä lähemmäs ei FPS enää päässyt. Ratkaisevia loppuminuutteja se joutui pelaamaan alivoimalla, kun Raunion maila osui vahingossa Nurmbergia naamaan. Herrasmiehenä Raunio kävi varmistamassa, ettei vastustajaa sattunut tilanteessa. Raunion palattua tositoimiin Laksola kutsui joukkueensa viimeiseen palaveriin ja vaihtoi Taposen kuudenteen kenttäpelaajaan, mutta aika loppui kesken. Vielä viimeisellä sekunnilla Heikkinen joutui torjumaan Raunion läpiajon.

"Oma sääntökirja tuomarilla?"

Aivan nin selvä altavastaaja FPS ei ollut kahdessa ensimmäisessä erässä, kuin mitä numeroista voisi päätellä. Toki KooKoo hallitsi, mutta hivenen paremmalla tuurilla ja taidolla FPS olisi pitänyt numerot tasaisempina. Maalintekijän puute oli silmiinpistävä. Hyökkäyspäässä näkyvin oli valkokypärä Matti Raunio. Raunio joutui kuitenkin rakentamaan peliä, vaikka häntä olisikin tarvittu juuri maalinteossa. Myös KooKoolla oli epäonnea maalipaikoissaan. Nurmbergin oivallukset jäivät hyödyntämättä huonon viimeistelyn takia. Positiivista oli kuitenkin, että myös neloskentällinen pärjäsi hyökkäyspäässä. Varsinkin puolustaja Mika Rissanen teki hyviä nousuja ja laukoi hanakasti.

Maalivahdeista FPS:n Taponen oli tänään kokonaisarvosanaltaan varmempi. Taponen torjui ja piti kiekot hyvin hallussaan, eikä oikeastaan voinut yhdellekään takaiskulle mitään. Sami Heikkinen pelasi kohtuullisesti, mutta oli tänään harvinaisen riskialtis. KooKoon onneksi vain yksi lipsahdus tuotti maalin - ja ottihan "Niilo" myös hyviä koppeja. KooKoon peräpään kärkinimiin kuului Mikko Pukka, joka hoiti tonttinsa suhteellisen hyvin. Harhasyöttöjä ja kiekon menetyksiä tosin nähtiin liikaa kummaltakin joukkueelta. FPS:n varmimmat pakit tänään olivat Jussi Kulmala, Vesa Lehtinen ja Tuomo Hirvonen.

Myöskään FPS:n Pekka Laksola ei suostunut tuijottelemaan pelkkiä lukuja:

-Saimme otteluun huonon alun. Numerot eivät kuvaa ensimmäistä erää oikein. Teimme 4-5 virhettä, joista vastustaja rokotti kolmella maalilla. Itseluottamuksellemme on kova paikka antaa vastustajalle pari maalia eteen. Lopun nousu kahden maalin päähän ei hirveästi lohduta. Alku olisi pitänyt pelata paremmin, Laksola summasi.

Kolmas erä ei antanut paljoakaan yleisölle, eikä kotijoukkueen esitystä siinä kehunut Reijo Mansikkakaan:

-Hyvä tulos puolen pelin pelaamisesta, ja hyvä osoitus siitä, ettei luulemalla pärjää. Lopetimme nöyrän tekemisen, mikä ei ole hyväksyttävää, mutta joskus ymmärrettävää. Pitäisi jaksaa jauhaa loppuun asti, neppailemalla ja siirtelemällä punavalo syttyy vain omassa päässä.

-FPS teki illastamme vaikean, mutta kyllä minä olen kriittinen omaan peliimme. Kaksi pistettä on tietysti tärkeintä, mutta ei tuo ollut meiltä parasta osaamista. palaveri odottaa, sillä tuohon ei ole varaa, Mansikka päätti.

Heikkisen pelaamista Mansikka perusteli tuntuman ylläpitämisellä:

-Grahn pelasi hyvin Kokkolassa, mutta Heikkinenkin pelasi hyvän syksyn. Nyt kun taukoa on ollut kolme viikkoa, niin oli tärkää saada molemmat peliin mukaan. Hokkia vastaan pelaavaa maalivahtia täytyy vielä miettiä, hän sanoi.

Viime vuoden parhaaksi tuomariksi valittu Auger ei tästä pelistä kovinkaan hyvää arvosanaa saa. Myös Laksola ihmetteli miehen tuomioita ottelussa:

-Kyllä toiseksi korkeimmalla sarjatasolla tuomarilta odottaisi enemmän. Lukuisia ihmeellisiä päätöksiä. Kun KooKoon maalivahti laukoi kiekon katsomoon, ei hän viheltänyt jäähyä, sillä "pleksi oli sillä kohtaa matalampi". Ilmeisestikin hänellä on erilainen sääntökirja kuin meillä, sillä tuommoiseen selitykseen en ole aiemmin törmännyt. Kun meidän mies kuljetti kiekon takaperin viivan yli, vihellettiin paitsio. Hetkeä myöhemmin KooKoon pelaaja teki saman, jolloin Auger sanoi, että viivan voi ylittää myös takaperin. Myös KooKoon maalin hylkääminen oli käsittämätön tuomio.

-Käsittääkseni tuomarin tarkoitus ei ole sekoittaa peliä. Meillä on tällä hetkellä niin tulenarka tilanne muutenkin, että tuollaiset pienet asiat sekoittavat pelin lopullisesti, Laksola harmitteli.

Sarjakärkeen palannut KooKoo koettaa jatkaa putkeaan lauantaina Kajaanissa, kun taas FPS yrittää palata voittojen tielle kun sen vieraaksi saapuu Kiekko-Vantaa.