Jukurit sohi rutiinivoiton

MESTIS / Raportti
Mikkelin Kalevankankaalla nähtiin harvinaisen tuskainen kamppailu, jossa kahden heikon esityksen tarjonneen joukkueen kamppailussa selvisi vähemmän heikko joukkue. Jukurit punnersi sarjapisteet puolivaloilla pelatenkin lukemin 5-1 (2-1, 3-0, 0-0).

Pimenevä syksy on koetellut forssalaisia. Kai Raution potkujen lisäksi joukkuetta vaivaa lukuisat loukkaantumiset. Näillä tekijöillä oli varmasti osansa, kun FPS kävi kirjauttamassa Mikkelissä yhden tappion lisää tililleen. Heikkotasoisessa ottelussa Jukurit oli selvästi vahvempi ja korjasi ansaitusti pisteet.

uutinen

Dufvalla selkävaivoja

[lue lisää]

Materiaaliero näkyi kentällä, mutta laiskasti pelannut kotijoukkue ei saanut pelistään läheskään kaikkea irti. Erityisesti ylivoimapeli oli yhdestä maalista huolimatta täysin kuutamolla. Jukureilta puuttui illan ottelusta ainoastaan nuorten maaotteluedustaja Iivo Hokkanen. Lisäksi päävalmentaja Risto Dufva seurasi selkävaivaisena peliä katsomosta.

Tasainen alku

Altavastaajana ottelun lähtenyt FPS osoitti heti avausminuuteilla, ettei vaikeuksiin ajautunutta joukkuetta kannata kovasti aliarvioida etukäteen. Avauserä oli kokonaisuudessaan varsin tasainen.
Vieraiden ottelu kuitenkin alkoi synkästi, kun päätuomari Tommi Laitinen komensi Jussi Kulmalan jäähylle jo neljän sekunnin peli jälkeen. Ylivoimatilaisuus taisi tulla kotijoukkueelle turhan nopeasti, sillä kuviot tuntuivat vielä olleen kovasti hukassa.

Tasakentällisin peli sitten painui vähitellen vieraiden päätyyn. Esa Hämäläisen ylänurkkakuti yllätti FPS:n maalivahti Tommi Niemelän jo neljännellä minuutilla. Erän puolivälissä myös vieraat saivat hieman otetta Miro Laitisen jäähyn aikana. Tasoitus nähtiin kuitenkin tasakentällisin, kun Mikko Strömbergin silmikon alle syntyneestä ruuhkasta Mika Tasala survoi kiekon maaliin. Valmentaja Pekka Lipiäinen jakoi tilanteesta risukimpun Jukurien puolustajapari Esa Saksiselle ja Joni Tuomiselle, jotka eivät kyenneet siivoamaan maalin edustaa.

Jukurit punnersi erän lopulla vielä johtomaalin. Pitkän vaihdon pelannut kolmosketju onnistui, kun Miro Laitinen onnistui ohittamaan Niemelän. Erätauolle siirryttäessä vieraiden Asko Rantanen huitoi vielä itsensä jäähylle.

Nopea ratkaisu

Toisessa erässä Jukurit ratkaisi pelin iskien kolme maalia neljässä minuutissa ja peli oli selvä. Rami Jokisen jäähyn aikana Tuomo Jormakka upotti kiekon verkkoon näyttävän kuvion päätteeksi. Ansiokkaan esityön tekivät Esa Saksinen ja Tomi Lindfors. Pari minuuttia edellisestä ja kotijoukkueella oli jälleen aihetta juhlia. Lasse Kanerva luuti Juha Salmun laukoman ja Niemelän eteensä torjuman kiekon verkkoon.

Jukurien hurja painostus vaan kiihtyi parista lisämaalista. Tilanteita sateli FPS:n maalille. Lindfors nosti läpiajonsa päätteeksi kiekon maalin yli ja Tuomisen terävä laukaus kilahti pystytolppaan. Viides maali kuitenkin livahti helpohkosti Niemelän taakse Samuli Piiroisen lepsusta laukauksesta. Tämän jälkeen Niemelä sai tarpeekseen ja vieraiden maalin suulle luisteli Tommi Kela. FPS:n vastuuvalmentaja Pasi Vuorela herätteli myös aikalisällä joukkuettaan, joka oli erän avauspuoliskon ollut täysin unessa.

Vieraat hieman piristyivätkin, vaikka toisaalta Jukureita tuntui neljän maalin johto jo tyydyttävän. Kotijoukkueen kahden miehen ylivoima ei erän lopulla Kanervan yläputkilaukausta vaarallisempaa tilannetta tuonut. Oikeastaan ylivoima oli varsin tehotonta esitystä kotijoukkueelta, jonka kiekon siirtelyn tuloksena ei maukkaita paikkoja syntynyt.

Kela vireessä

Päätöserän hahmo oli vieraiden maalivahti Tommi Kela, jota Jukurit ei tänään kyennyt ohittamaan. Kelan hanska ilmestyi jatkuvasti kiekon tielle hyvistäkin kotijoukkueen paikoista.

Erän alussa Jussi Kulmala oli lähellä kavennusosumaa Matti Raunion tarkasta syötöstä. Strömberg kuitenkin seurasi tilanteen tarkasti ja peitti Kulmalan kudin. Jukurien vuoro oli hetkeä myöhemmin, kun Juha Silvander pujotteli FPS:n puolustajapari Joni Kujala-Jarmo Ruohomaa välistä ja vain viimeistely jäi huikeasta suorituksesta puuttumaan. Antti Piiroisella oli myös hyvä tilaisuus kavennukseen alivoimalla, mutta myös Strömbergin hanskakäsi oli kunnossa ja kiekko pysähtyi räpylään.

Kelan parhaat suoritukset tulivat erän puolivälissä, kun hän liimasi lähes minuutin välein teräviä kotijoukkueen kuteja. Tero Koposen, Miro Laitisen ja Olli Sipiläisen vedot jäivät Kelan hanskaan. Erän lopulla Jukurit oli lähellä lisäosumaa Laitisen kentän painostaessa, mutta Kela piti maalinsa koskemattomana.

Vaisuksi jääneeseen päätöserään Lipiäinen tiivisti joukkueensa koostumusta ja komensi hieman yllättäen Mikko Hakkaraisen johtaman ketjun penkin päähän. Etenkin Hakkarainen ja Antti Laakso olivatkin hieman kadoksissa koko ottelussa.

- Meni vähän kikkailuks peli 5-3 –ylivoimalla, kommentoi Lipiäinen Hakkaraisen ketjun esitystä toisessa erässä.

Viivettä

Jukurit korjasi rästiottelusta pisteet, mutta samalla esityksellä ne olisi jossakin muussa ottelussa voineet jäädä saamatta. FPS on todellakin lamassa tällä hetkellä. Joukkueen ilme on aneeminen ja suurin osa pelaajista surffailee kentällä vailla tarkoitusta. Mikäli henki joukkueessa jatkuu samana, niin pisteitä ei liiemmin ole luvassa. Vierasjoukkueen pelaajien suoritus oli tasaisen huono ja ainoastaan maalille vaihdettu Tommi Kela saa illasta kiitettävän todistuksen.

Jukurit tuntui lähteneen otteluun varma voitto mielessä. Pisteet eivät kuitenkaan tipahda tilille ilman työtä. Kotijoukkueen peli oli ajoittain pahasti sekaisin ja varsinkin ylivoimapeli oli yhtä vaihtoa lukuun ottamatta todella luokatonta. Kahden miehen ylivoimatilannekin oli karmeaa katseltavaa. Jukurit kuitenkin hoiti illan lopulta rutiinilla, eikä FPS:sta ollut kohtuullisesta yrityksestä huolimatta vaarallista vastusta.
FPS:n vastuuvalmentajaksi ”ylentynyt” Pasi Vuorela oli epävarma joukkueensa tilanteesta.

- Meillä on aika hurja tilanne tässä. Kai Rautio sai kenkää, eikä tiedetä vielä kuka tulee ykköseks. Mä nyt joudun vetään tätä ja totta kai olen täysillä mukana ja yritän parhaani tehdä. Joukkueessa on epävarmatilanne tällä hetkellä ja viiveellä mennään tilanteisiin.

- Vastus oli hyvä. Ei meillä siinä oikein ollut saumaa. Ne muutamat pienet saumakohdat oli siinä ekassa erässä ja saatiin pidettyä peli tasaisena. Tokassa erässä vastustaja tuli aika kipakasti ne muutamat vaihdot ja räppäs kolme maalia. Kolmannessa vastustajalla taisi olla jo hieman makeeta mahassa ja saatiin pidettyä se nollilla. Parhaamme yritettiin tehdä ja tämä on tulos.

Jukurien valmentaja Pekka Lipiäinen oli tyytyväinen pisteisiin.

- Saatiin vaikea lähtö peliin. Toisessa erässä onneks saatiin ne kolme maalia, jotka sitten ratkas tän pelin. Viimeinen erä olikin sitten sellanen, että mä ainakin odotin että loppus äkkiä.

- Tärkeimmät oli kaksi pisteitä, joita lähdettiin hakemaan ja siihen pitää olla tyytyväinen. Vastustajaa pitää myös kunnioittaa, että yrittivät ihan tosissaan. Ei me tästä ihan helpolla päästy. Meilläkään ei peli niin kummosta ollut, kun viivettä oli paljon ja kiekon siirtelyä. Paikkoja oli tehdä maaleja enemmänkin.

Jukureilla pelit jatkuu jo tiistaina, kun Hermes tulee Kalevankankaalle vieraaksi. FPS kohtaa torstaina kotihallissaan Haukat.