Salamat pakkovoittoon forssalaisista heikkotasoiseksi muodostuneessa maanantai-illan kamppailussa

MESTIS / Raportti
Varuboden areenalle saapuneille 455 katsojalle ei tarjottu suurta kiekkoviihdykettä lämmikkeeksi vaan kahden heikkotasoinen joukkueen kamppailu sarjapisteistä.

- Pienessä kaukalossa peli on intensiivistä eikä kaukalon koko meitä haitannut. Me lähdimme voimakkaasti haastamaan kotijoukkuetta ja onnistuttiin siinä varsin hyvin. Se piste ei ollut tänään kaukana, kommentoi ottelua FPS:n valmentaja Timo Tuomi.

Salamat ratkaisi ottelun käytännössä jo avauserässä vaikka pelasikin löysästi. Forssalaiset saivat erässä aikaan tilanteita lähinnä kotijoukkueen heikkouksien kautta eikä vieraidenkaan tarvinnut esittää sen suurempia otteita. Varsinkin FPS:n Tuomas Ilola ja Mika Tasala saivat aikaan painetta kotijoukkueen puolustusalueella, mutta tuloksetta. Forssalaiset ampuivat paljon mutta määrä ei vastannut laatua ja niinpä yksikään laukaus ei varsinaisesti ollut vaarallinen Salamoiden maalia vartioineelle Simo Vehviläiselle.
Vieraiden paras tilanne tuli erän puolenvälin tienoilla Jussi Tapion syöttäessä Rami Jokiselle maalin eteen mutta Vehviläinen oli tarkkana eikä ottelun avausmaalia vielä nähty.

Ajassa 12.33 forssalaisten puolustus möhlii purkukiekon keskialueelle suoraan Salamoiden Thomas Heinrichsin lapaan. Thomasin syöttö Harri Hautajoelle – laukaus ja taululle lukemiksi 1-0 kotijoukkueelle.
Ottelun ratkaisumaalikin nähtiin vielä erän loppupuolella Salamoiden pelatessa ylivoimaa Teppo Tuomasen istuessa jäähyaitiossa. Forssalaiset aloittivat ylivoiman pelaten hyvää alivoimaa (Ilola, Tasala) mutta tulosta tekikin kotijoukkue. Kaunis ylivoimakuvio, jonka päätteeksi kiekko maalin eteen unohtuneelle Aleksandr Petroville, jolla olikin helppo työ siirtää kiekko FPS:n maalivahti Krister Antilan jalkojen välistä maalinperukoille. Petrovin maaliin merkittiin syöttäjiksi Harri Hautajoki ja Kaj Öhberg.

Erikoista avauserällä Kirkkonummella oli se, että jäähyjä jaettiin vain 2 kappaletta (enemmänkään ei olisi ollut suuri vääryys pelitilanteita jälkeenpäin videolta katsoessa).

Toisessa erässä Salamat oli parempi aloituksissa ja vahvempi kamppailutilanteissa mutta otetta se ei missään vaiheessa pelistä saanut.

Kotijoukkueen hyökkäyksiin lähdöt olivat pääsääntöisesti toisessa erässä luokattomia ja forssalaiset saivat ilmaiseksi aloituksia Salama päätyyn. Osittain ongelmat johtuivat forssalaisten ajoittain hyvästä karvauspelistä ja osittain puolustajien heikoista avausyrityksistä. Peli ei tasoltaan häikkäissyt missään vaiheessa ja vieraiden laukausyritykset siniviivan takaa herättivät lähinnä huvittuneita ilmeitä katsomossa mutta ei kotijoukkueenkaan harvat hyökkäykset kovin paljoa ilonaiheita tuoneet.

Salamoiden kakkosketju Nöyränen-Hautajoki-Petrov sai pari tilannetta aikaiseksi mutta tuloksetta. Kokonaisuudessaan ottelun toinen erä oli pelillisesti ottelun heikoin. Rangaistuksiakin jaettiin enemmän mutta tuomarin salliva linja koukkauksiin ja mailahäirintään vei pelistä paljon pois. Erän loppupuolella Salamat sai ottelurangaistuksenkin valmentaja Surenkinin kritisoidessa kovaan ääneen ottelun tuomarilinjaa. FPS ei ylivoimallaan saanut mitään aikaiseksi, ei edes ylivoimakuvioita. Vieraat pääsivät itse asiassa yhteen varsinaiseen maalintekotilanteeseen ja siihenkin kotijoukkueen heikon puolustuspelaamisen avustukselle – tuloksetta.

- Neljännen sijan kannalta tärkeät kilpajuoksupisteet saatiin vaikka puolustuksen kardinaalivirheet antoivat maalit vieraille. Paikkoja oli päätöserässä useampaankin maaliin mutta tällä kertaa ei tullut tulosta. Nyt lähdetään ensi viikolla ja jo tällä viikolla harjoittelemaan lisää, kommentoi ottelua kotijoukkueen valmentaja Vesa Surenkin.

Forssalaiset nousevat vielä taisteluun

Salamat sai päätöserään salama-alun. Avauskiekosta kamppailtiin ja ajauduttiin Salamoiden alueen puolelle – yksi FPS pelaaja jäissä – Salamoille ylivoimahyökkäys. Heinrichs ja Tervonen syöttäjinä ja rystyltä maaliin kiekonnostajana Ilpo Salmivirta. Tilanne 3-0 ajassa 40.19 ja näytti että FPS olisi alistunut kohtaloonsa.

Vieraiden ykköskenttä jatkoi yrittämistä ja kolmoskentän Tuomas Ilola voitti aloituksia – FPS ei alistunutkaan tässä tilanteessa! Ajassa 44.01 Salama maalivahti Simo Vehviläinen esitteli katsojille show-torjuntaa eli helpon näköinen ja löysähkö Ville Piltin laukaus b-pisteeltä. Simo yritti ottaa kiekon hienosti hanskaansa, mutta kuinka ollakaan kiekkopas ei jäänyt hanskaan vaan lipsahti maaliin saakka. Maalin syöttäjiksi Mika Tasala ja Jesse Huuhanmäki ja tilanne muuttui 3-1:ksi.

Minuutti edellisestä ja FPS:n Ossi Pellinen pääsee laukomaan kovaa ja hyvin mutta tällä kertaa tuloksetta. Salamat sai vierailtaan kuitenkin suurimman osan vauhdista pois taklauksillaan (silloin kun ne osuivat). Vierailijat pääsivät pelaamaan ylivoimaa ajassa 45.55 Salamoiden maalintekijä Ilpo Salmivirran ottaessa estämisestä kaksiminuuttisen mutta jälleen kerran nähtiin tälle ottelulle ominaista heikkoa ylivoimapeliä. FPS laukoi paljon mutta kaukaa ja ilman minkäänlaista maskia – näistä laukauksista ei ollut suurta vaaraa Vehviläiselle, edes silloin kun laukaukset suuntautuivat kohti hänen vartioimaansa Salama-maalia.

Vieraiden nopeus tuli esille pari kertaa mm. Ossi Pellisen näyttäessä luistelunopeuttaan, mikä sai Salama-puolustajien luistelun näyttämään lähinnä suokävelyltä.

Ajassa 52.17 nähtiin ottelussa kovavauhtinen yhteentörmays kun FPS:n siniviivan tuntumassa Salamoiden Hautajoki ja FPS:n Lamich iskivät vauhdissa yhteen. Tuloksena kummankin pelaajan taluttaminen pukuhuoneen puolelle – toivottavasti kumpikin selvisi tilanteesta loppujen lopuksi säikähdyksellä.

Ottelu oli saamaisillaan lopullisen pisteen Salamoiden Ilpo Salmivirran päästessä loistavaan maalintekotilanteeseen. Mutta aivan avoimesta tilanteesta Salmivirta sai saatettua kiekon ohi Antilan vartioiman FPS-maalin ja kotijoukkueen vielä surkutellessa hienoa menetettyä tilannetta, FPS oli jo kovaa vauhtia menossa vastahyökkäykseen. Salama-puolustuksen täydellinen epäonnistuminen antoi tilaa ja tuloksena 3-2 kavennusmaali tekijänä Ossi Pellinen (syöttäjät Heikki Saarinen ja maalivahti Krister Antila). Peliaikaa oli vielä reilut kolme minuuttia ja epäuskoisimpien kotijoukkueen kannattajien mieleen tuli jo monta kertaa tällä kaudella todistetuksi tullut viime hetkien vieraiden tasoitusmaali.

Mutta siihen Pellisen maaliin loppui vieraiden kiri sillä ensin ajassa 57.19 vieraiden pistepörssikärki Matti Raunio otti kaksiminuuttisen korkeasta mailasta ja pisteenä iin päälle ajassa 57.54 Jarmo Ruohomaalle samasta syystä jäähy ja Salamat viidellä kolmea vastaan ylivoimalle.

Harvoin on todistettu niin surkeaa 5 vs 3 ylivoimaa kuin mitä nähtiin tällä kertaa kotijoukkueen toimesta. Kunnon ylivoimakuvioista ei ollut tietoakaan saatikka sitten kunnollisista maalintekotilanteista.

Tällä kertaa loppusummerin soiminen oli monelle katsojalle varmaan odotettu tilanne – niin heikko oli tämän kertainen Salamat-FPS esitys.