Kolmas erä Salamoiden ilonaihe

MESTIS / Raportti
Edellisessä ottelussaan voitosta huolimatta kehnosti esiintynyt Salamat ryhdistäytyi FPS:ää vastaan, mutta liukkaat ja taistelevat forssalaiset pitivät siitä huolimatta lukemat tasoissa kaksi erää. Päätöserässä Salamat sai jalkoihinsa liikettä ja karkasi 5-2 (1-1, 1-1, 3-0)-voittoon. Blues-laina Semir Ben-Amor viimeisteli kahdesti.

FPS oli kahden erän ajan pirteä vierailija. Kotijoukkueen taitavammasta pelaajamateriaalista ei ollut suurta iloa, sillä valkovihreä vierasjoukkue meni tilanteisiin etenkin toisessa erässä huomattavasti sähäkämmin. Selkeitä maalintekopaikkoja Salamat loi enemmän, mutta Juho Santanen esiintyi FPS-maalilla edukseen. Tilanne olikin 40 minuutin jälkeen tasan 2-2.

- Todettiin kahden erän jälkeen, että kyllä on Forssa paha porukka pelata vastaan. FPS on sarjan luisteluvoimaisimpia joukkueita, vaikeaa oli. Vaikka ei pitänyt, asetelma oli sellainen, että luultiin pärjäämämme hyvillä käsillä ja taitavalla kiekon pelaamisella. En tiedä, missä jalat olivat. Ei me liikuttu juuri mihinkään suuntaan, tunnusti Salamoiden päävalmentaja Niki Andersson.

Ben-Amor pommitti kiekolla ja ilman

Loppuun asti FPS ei silti voittotaistossa pysynyt, sillä päätöserä oli vankasti Salamoiden. Isännät rukkasivat koostumuksiaan, ja vaisuiten esiintynyt Mikko Lepolan vitja joutui vilttiin.

- Tehtiin pari muutosta. Sinisalon Tomaksella oli vaikea lukea, mitä kaksi insinööriä (Sami Ryhänen & Karo Koivunen) tekevät. Siirrettiin Korhosen Timo ja Lasse takaisin vanhoille paikoilleen ykköskentälliseen, ja heidän pelaamisensa muuttui aivan erilaiseksi. Meille ihan tyypillinen kolmas erä. Jos on vaikeuksia liikkua, viimeistään kolmannessa erässä päästään liitoon. Kahden vaikean erän jälkeen olen ihan huipputyytyväinen pelin kääntymiseen ja kolmannen erän taisteluilmeeseen, Andersson summasi.

- Pari erää oltiin pelissä mukana, ja peli oli aika avointa puolin ja toisin. Kolme-muna turpaan kolmannessa, niin ei siinä ole mitään selittämistä, tiivisti FPS-luotsi Mikko Sokka.

Mestiksen pistepörssin kärkeen kestokiinnityksen ottanut tutkapari Sami Ryhänen (1+2) - Karo Koivunen (1+1) oli jälleen tehokas, mutta kaukalon näkyvin hahmo oli Bluesin lainahyökkääjä Semir Ben-Amor. Voimalaituri harhautteli forssalaisvastustajia useaan otteeseen, viimeisteli kaksi maalia - eikä kolmaskaan kovin kauas jäänyt - ja esitti lisäksi ottelun painavimman taklauksen, jonka seurauksena forssalaishyökkääjä Jaakko Kolari jouduttiin taluttamaan kaukalosta ulos.

- Semir pääsi aivan puskista tulemaan. Oli paha tilanne, kun (Kolari) oli juuri syöttänyt kiekon pois, mutta ei siinä kyllä kädet olleet ylhäällä, valaisi silminnäkijä Andersson, kun sen enempää kollega Sokka, otteluvalvoja tai kukaan median edustajista ei ollut taklausta nähnyt.

Kovasta kolhusta huolimatta Kolari oli ottelun jälkeen pukukopissa jo tolpillaan ja muisti tilanteen, mutta seuraavien otteluiden pelikunto selviää vasta myöhemmin.

Ben-Amorin ja Sinisalon lisäksi Salamoissa piti pelata kolmannenkin Blues-lainan, mutta liigajoukkue päätti ottelupäivän aamuna pitää Mikko Lehtosen itsellään.

Välimaan kumura

Jo avauserä oli Salamoiden hienoista hallintaa, mutta tulostaululle se ei realisoitunut. Avausmaalin iskikin varsin yllättävästä tilanteesta vieraileva FPS. Tommi Välimaan lyöntilaukaus suorasta hyökkäyksestä siniviivan tuntumasta kaartui outona kumurana alaspäin ja yllätti Salamoiden maalivahti Simo Vehviläisen täysin.

Kotijoukkueen 1-1-tasoitus tuli kuitenkin vain 44 sekuntia myöhemmin. Erinomaisen avauserän pelannut Timo Korhosen kolmosvitja tasoitti nopeasta hyökkäyksestä, kun sentteri itse antoi oivan poikittaissyötön, ja Ben-Amor ohitti FPS-vahti Santasen suoraan syötöstä lähteneellä vedolla.

Sami Ryhäselle oli erän aikana pari loistavaa maalipaikkaa, joista jälkimmäinen oli puhdas läpiajo. Juho Santanen oli torjunnallaan kuitenkin etevämpi mies miestä vastaan-tilanteessa.

Toisen erän alkuun FPS täräytti terävästi iskien heti ensimmäisen minuutin aikana 1-2-johtomaalin. Kiekko pomppi hyökkäysalueella hieman onnekkaastikin Tuomas Suomiselle, jonka hyvälle lähilaukaukselle Vehviläinen ei mitään mahtanut.

Toinen erä oli Salamoilta nihkein ja kokonaisuutena ottelun tasaisin, mutta hyvänä hetkenään kirkkonummelaisisännät nousivat 2-2-tasalukemiin. Karo Koivusen laidalta tullut syöttö oli sen verran hyvä, että maalivahti Santanen ei kunnolla ehtinyt Sami Ryhäsen nopeaan jatkoon mukaan. Ryhäsellä oli toinenkin samankaltainen loistopaikka, mutta sen Santanen ehätti torjumaan.

Kun vihreät miehet eivät riitä

Kolmannessa erässä voittomaalia ei tarvinnut kauan odottaa. Sami Ryhänen voitti hyökkäyspään aloituksen, ja Mestiksen pistepörssissä jo kahdeksanneksi noussut puolustaja Lasse Korhonen jatkoi tehokasta loppuvuottaan laukomalla kiekon Juho Santasen taakse. Erä oli vanhentunut vain 20 sekuntia.

Seuraavaa Salamoiden maalia saatiin odotella erän jälkipuoliskolle, mutta forssalaisvastarinta oli jo ottelun alkupuolta heikompaa, eikä vierailijoilla ollut juurikaan vaarallisia tasoituspaikkoja. Isännät ehtivät hukata kolmella yhtä vastaan hyökkäyksen Antti Nyrhisen lauottua läheltä yli, mutta pian perään Semir Ben-Amor iski onnekkaastikin puolustajan luistimen kautta takakulmaan 4-2.

Ben-Amor oli viimeistellä hattutempun Iippo Suutarisen vapautettua miehen ypöyksin Santasta vastaan, mutta jonnekin FPS-maalivahdin ulottuville kiekko jäi.

FPS:n erän parhaasta paikasta vastasi Toni Ronkainen varsin läheltä lähteneellä lyöntilaukauksellaan, mutta viimeisenkin maalin viimeisteli Salamat. Sekä laitaa viilettänyt Timo Korhonen että keskeltä ylös polkenut Karo Koivunen onnistuivat karistamaan vastustajansa parin potkun päähän, Korhonen vippasi kiekon maalille, ja Koivunen ohjasi sen sisään.

- Samanlaista, kuin aika moni muukin pelimme. Opetellaan edelleen taktista viisikkopelaamista ja sitoutumista siihen. Vähän joka pelissä joku lipsuu pelisysteemistämme ja tulee henkilökohtaisia virheitä. Meidän taitotaso on sellainen, että meidän täytyy vain pyrkiä pelaamaan kovalla intensiteetillä ja kovan työn kautta suhteellisen yksinkertaista peliä. Henkilökohtaisella tasolla kaipaisin hieman enemmän sitoutumista ja uskoa pelaajilta, niin voidaan joku peli vielä voittaakin, tuumi Mikko Sokka.

FPS isännöi lauantaina Hermestä. Salamoiden seuraava vastustaja on sama, sillä kirkkonummelaiset kohtaavat ensi viikolla neljän päivän sisään Hermeksen, Hokin ja Sportin.