FPS hyödynsi Salamoiden surkeuden

MESTIS / Raportti
FPS otti askeleen kohti suoraa säilymistä haettuaan hyvin ansaitut sarjapisteet Kirkkonummelta. Forssalaiset puolustivat tarkasti ja olivat myös kiekollisessa pelissä hengettömiä isäntiään parempia. Salamoiden vaisuutta kuvaa se, että ensimmäistä kertaa kuluvan kauden aikana joukkue jäi kotikaukalossa selvästi jälkeen maalintekopaikkojen määrässä.

Salamoilla on tappion jälkeenkin yhdeksän sarjapistettä enemmän kuin FPS:llä, mutta torstai-illan esityksestä sitä ei huomannut. Pirteä forssalaisryhmä syttyi parin vaisumman ottelun jälkeen taistelemaan karsintojen välttämisestä, kun taas alavireinen Salamat putosi sarjassa jo seitsemänneksi. Kirkkonummelaiset ovat voittaneet kymmenestä viimeisimmästä ottelustaan vain kaksi.

- Olen niin pettynyt tuohon porukan ilmeeseen, ettei tosikaan. Olisi joku kilpailusääntö, joka antaisi meidän vaihtaa Forssan kanssa paikkoja, sillä me emme ansaitse olla menossa pudotuspeleihin, huokasi Salamoiden päävalmentaja Niki Andersson.

Tasoltaan kehnossa kamppailussa kiekko pyöri lähes tasatahtiin kaukalon molemmissa päissä, mutta forssalaiset puolustivat tarkemmin ja heidän kiekollisessa pelissään oli enemmän sähäkkyyttä. Kolme ensimmäistä hyökkäysketjua pystyivät kaikki luomaan tilanteita Salamoiden maalille. Ainoastaan ylivoimapelaaminen oli heikkoa, mutta sitä se oli Salamoillakin. Tasaisen ailahtelevasti tuominnut päätuomari Mika Lindholm jakoi lisäksi rangaistuksia varsin helposti etenkin ottelun alussa, joten peli oli varsin sekavaa.

- Aina kun pisteitä tulee, ollaan tyytyväisiä, sillä ei meillä niitä liikaa ole. Koitetaan saada nenä veden pinnan yläpuolelle, niin on helpompi hengittää, kun ei tässä kauheasti ole mielihaluja karsintasarjaan lähteä. Koitetaan klaarata omat jäljellä olevat pelit kunnialla, lyödä kaikki likoon ja katsoa, jos se riittää, tuumasi FPS-luotsi Mikko Sokka.

- Harjoiteltiin viime viikon tiistai ja keskiviikko aika kovaa, jos sieltä olisi löytynyt puhtia ja lisäpotkua viimeisiin peleihin, mutta ilmeisesti tein siinä ison virheen, joka maksoi meille pari peliä. Ne olivat aivan kamalaa pelaamista, ei ollut liikettä, ei mitään. Nyt oli erilainen meininki, jätkät tekivät duunia ja liikkuivat. Lähdettiin pelaamaan yksinkertaisesti virheitä karttaen, nöyrästi puolustuspelin kautta koittaen pitää paketti kasassa. Aika-ajoin ei varmasti kauhean kaunista ollut, mutta keinolla millä hyvänsä koitetaan raapia tarvittavat pisteet, ja ihan hyvä näin, Sokka jatkoi.

Suominen ei aikaillut

Syytä tyytyväisyyteen Sokka sai jo heti ottelun ensi sekunneilla, sillä kuin maistiaisina tulevasta FPS iski avausmaalin vain 14 sekunnin pelin jälkeen. Markus Leppänen toi kiekon maalille, ja Tuomas Suominen pääsi nostamaan sen läheltä maalin kattoon. Paria minuuttia myöhemmin oli forssalaisista Jaakko Kolarin vuoro yrittää maalintekoa lähietäisyydeltä, mutta Simo Vehviläinen Salamoiden maalilla torjui.

Loput avauserästä sujui pääasiassa ylivoimapelin kanssa tuskaillessa puolin ja toisin. Kuvaavasti Salamoiden paras tilanne syntyi alivoimalla Iippo Suutarisen poljettua läpi. FPS-vahti Janne Kurikka torjui.

Avauserän tapahtumiin kirjattiin myös Salamoiden pakkikaluston harvenemineen neljään varsinaiseen puolustajaan ja kahteen tuuraavaan hyökkääjään, kun kuumeesta toipunut Joni Purola jätti kaukalon heti ensimmäisen vaihtonsa jälkeen vatsatautisena. Huomionarvoinen oli myös Mikko Lepolan saama huitomiskakkonen, sillä se oli pahaksi pojaksi ruvenneen pelimiehen kauden ensimmäinen.

Toisen erän alussa vieraat loivat hyviä maalipaikkoja kerta toisensa jälkeen. Aleksi Sillanpää latasi b-pisteen tuntumasta suoraan syötöstä tolppaan, Toni Ronkainen löysi Antti Uiton vapaana maalin edestä ja Pekka Rautio polki laitaa pitkin läpi. Uitto laukoi ohi, ja Raution nollasi Vehviläinen.

Kotijoukkueella tilanteita oli vähemmän, mutta tasoituksen se onnistui iskemään Lasse Korhosen oivan pystysyötön jälkeen. Tomi Karlsson luisteli läpiajoon ja ujutti kiekon maaliin.

Riemua kesti kuitenkin vain neljä minuuttia, sillä FPS löysi juonta ylivoimapeliinsä yhden maalin verran. Puolustaja Antti Aaltosen laukauksen jälkeisen irtokiekon pääsi lyömään maalin perukoille sentteri Tommi Välimaa.

Nopeat FPS-iskut tuhoisia

Päätöserässä nähtiin jonkin verran aiempaa ehyempää kiekollista peliä, ja maalihanatkin väännettiin auki-asentoon. Salamat toi tasoihin Iippo Suutariselta oivan syötön keskialueella saanut Marko Sakko, jolla oli tilaa nousta maalille ja laukoa kiekko ohi Kurikan.

Vain kaksi minuuttia myöhemmin FPS otti kuitenkin johdon uudestaan käsiinsä. Sillanpää tavoitti takatolpalle vapaaksi jääneen Veli-Matti Savinaisen, joka jatkoi tilanteeksi 2-3.

Isäntien paras tasoituspaikka oli kuin varkain maalivahti Kurikan pomputtamaan kiekkoon päässeellä Tero Koskirannalla, mutta laukaus suuntautui päin FPS-vahtia. Sen jälkeen tiiviin FPS-puolustuksen murtaminen ei tasaisen vaisulta kotijoukkueelta onnistunut. FPS sen sijaan karkasi komeaan voittoon viime minuuttien nopeilla vastahyökkäyksillä.

Tuomas Suomisen alivoimaläpiajon Vehviläinen vielä torjui, mutta perään tulleet hyökkäykset kahdella yhtä vastaan forssalaiset hyödynsivät. Mikko Huhdon laukauksen jälkeisen irtokiekon suti sisään Pekka Rautio, ja Janne Jokila iski läheltä sisään saatuaan syötön ensin oman paikkansa hukanneelta Toni Ronkaiselta.

Huippumallejakin laihemman lohdun Salamoille tarjosi Matias Keränen, joka iski riparista 3-5-kavennuksen kolme sekuntia ennen loppua. Esityön teki yritteliäs Pasi Pieninkeroinen. Kotijoukkueen harvoihin valopilkkuihin lukeutui myös sentteri Antti Tevanen hyvällä puolustusasenteellaan.

Niki Andersson oli ottelun jälkeen tuskastunut.

- Tämä oli meiltä niin huono peli, että olen äimän käkenä. Tämä oli kuin paska treeni. En uskonut, että me voimme näin huonosti pelata. En ole tähän mennessä nähnyt tällaista ilmettä tältä joukkueelta. Välinpitämätöntä, huonoa, hälläväliä meininkiä. Äijät lähtivät puolen tunnin lenkille, ja meillä on aika tiukka ja puhdistava palaveri tuossa. Tuntuu, että osaa porukasta ei enää kiinnosta.

Kentälliset

Salamat

11 Jarno Niinimäki - 21 Tero Koskiranta - 23 Ari Katavisto

10 Iippo Suutarinen - 32 Simo Romo - 77 Marko Sakko

14 Tomi Karlsson - 17 Antti Tevanen - 19 Immo Suutarinen

24 Matias Keränen - 18 Pasi Pieninkeroinen - 71 Tomas Sinisalo

20 Mikko Lepola - 55 Lasse Korhonen

27 Pekka Huhtaniemi - 7 Antti Nyrhinen

61 Mikko Sairanen - 25 Timo Korhonen

Maalissa 35 Simo Vehviläinen (30 Mika Korhonen)

FPS

49 Tuomas Suominen - 21 Aleksi Sillanpää - 16 Markus Leppänen

27 Janne Jokila - 28 Lasse Lintula - 14 Toni Ronkainen

33 Jaakko Kolari - 8 Tommi Välimaa - 18 Pekka Rautio

23 Ville Piltti - 26 Ari-Pekka Hakala - 9 Joni Sarkakallio

17 Veli-Matti Savinainen

4 Jussi Kulmala - 25 Joni Kujala

24 Anssi Rantanen - 7 Mikko Huhto

5 Antti Aaltonen - 10 Antti Uitto

Maalissa 39 Janne Kurikka (32 Tino Välimäki)

» Lähetä palautetta toimitukselle