Räpiköinti ei riittänyt

MESTIS / Raportti
Järvenpään Haukat jaksoi kotiottelussaan Forssan Palloseuraa vastaan vain ensimmäiset kymmenen minuuttia. Sen jälkeen forssalaisten voitto ei enää juuri ollut uhattuna. Lopulta vierasjoukkue kirjattiin voittajaksi lukemin 5-0 (1-0, 3-0, 1-0).

Haukoille ottelu oli käytännössä kuin uusi alku, sillä joukkueelle ottelu oli ensimmäinen sitten siirtorajan umpeutumisen. Järvenpääläisseuralle siirtoraja merkitsi runsaasti, sillä kuusi runkopelaajaa myytiin viimeisenä mahdollisena päivänä muihin Mestis-seuroihin.

FPS:ää vastaan Haukkojen kokoonpano koostui jäljelle jääneiden pelaajien lisäksi lähinnä seuran omista junioreista. Jo aiemmin kaudella surkeasti pelannut Haukat oli ottelua ennen likipitäen käsittämättömässä tilanteessa.

Sekavasta lähtötilanteesta huolimatta Haukat pelasi ottelun alussa hetkittäin miltei aktiivisemmin kuin vierasjoukkue.

- Ottelun alku harmittaa siinä mielessä, että meillä oli paikkoja avausmaaleihin, Haukkojen valmentaja Jami Kauppi totesi.

Vaikka Haukat oli alussa yritteliäs, FPS ei näyttänyt täysin toipuneen tiistaisesta TuTo-vierasvoitosta.

- Yritimme valmistautua tähän peliin, mutta ei ihan osattu. Ehkä Turun peli vaikutti siihen, että oli jo vatsa vähän täynnä, eikä nöyryyttä ollut, FPS:n käskijä Mikko Sokka pohti.

FPS ei ole ensimmäinen joukkue, joka yllätysvoiton jälkeen pelaa ennalta heikompaa vastustajaa vastaan hieman löysästi. Haukkoja vastaan se kuitenkin riitti.

FPS karkasi toisessa erässä

Ottelun ensimmäisen kymmenminuuttisen jälkeen hallinta siirtyi yhä enemmän vieraille. FPS siirtyikin johtoon, kun reilut 13 minuuttia oli pelattu. Haukkojen maalivahti Eero Väre sylki Antti Uiton ampuman laukauksen maalin kulmalle, josta Janne Jokilalla oli helppo työ viimeistellä.

Haukoilla oli vielä yhden maalin takaa-ajoasemassakin omat mahdollisuutensa. Yksi potentiaalisimmista maalipaikoista siunaantui toisessa erässä Harri Hautajoelle, jonka laukaus suoraan poikittaissyötöstä kilahti FPS-maalin tolppaan.

Juha-Matti Valosella oli tilaisuus tasoittaa ottelu läpiajosta hieman toisen erän puolivälin jälkeen, mutta laukaus suuntautui ohi maalin. Reilut kymmenen sekuntia myöhemmin kiekko oli jo toisessa päässä – ja maalissa. Tekijäksi merkittiin Lasse Lintula, syöttäjäksi Pekka Rautio.

Kun Joni Kujala ja Tommi Välimaa tekivät erässä vielä maalin mieheen, FPS johti jo neljällä maalilla, eikä Haukkojen nousuun voinut uskoa enää kukaan.

”Sirkusta ja huvia”

FPS teki päätöserässä vielä yhden maalin, ja sekin syntyi kahden miehen ylivoimalla Tuomas Suomisen lavasta. Syöttäjiksi merkittiin Janne Jokila ja Antti Uitto.

Ottelun lopun lähetessä suurimman roolin otti kuitenkin päätuomari Tom Laaksonen, jonka vihellykset kuumensivat tunteita – puolin ja toisin.

- Olen seurannut Tom Laaksosen tuomariuraa pitkään, ja tämä oli kyllä yksi hänen huonoimmista otteluistaan, suomi haukkavalmentaja Kauppi.

Valmentaja kuitenkin myönsi, ettei Haukat hävinnyt erotuomarin takia.

- Silti on vaikeaa pitää jengi kurissa. Tervetuloa vaan tänne Järvenpäähän, meillä on sirkusta ja huvia, apina täältä enää puuttuu, Kauppi jatkoi.

Haukkojen joukkueesta on helppo löytää onnistujia surullisilta näyttävistä lukemista huolimatta. Joukkueeseen nostetut juniorit pelasivat ennakkoluulottomasti ja jopa hyvin; etenkin, kun ottaa huomioon, että peli oli monille ensimmäinen Mestis-tasolla.

Kauppi antoi tunnustusta erityisesti A-junioreissakin yhdessä pelanneelle Jonny Åsvikin, Juha-Matti Valosen ja Samu Mustosen muodostamalle kolmikolle. Myös maalivahti Eero Väre pelasi hyvin, vaikka päästikin taakseen viisi osumaa.

FPS:n paras oli – jälleen kerran – joukkueen sisäisen pistepörssin kärkinimi Janne Jokila. Jokila kirvoitti kehut jopa Kaupin huulille.

- Kateeksi käy. Jokila on aivan loistava pelaaja. Oli vähällä, etten olisi ottanut häntä Pelicansiinkin kauden alussa.

Jokila takoi Haukkoja vastaan yhden maalin ja syötti kaksi. Myös nollapelin pelanneen maalivahti Janne Kurikan ilta oli onnistunut.

- Tietysti nämä olivat tärkeät pinnat. Pyritään pitämään pää veden pinnalla, FPS-valmentaja Sokka lopetti.

Haukkojen pelit jatkuvat kotihallissa tulevana tiistaina Mikkelin Jukureita vastaan. FPS puolestaan jatkaa otteluitaan lauantaina isännöimällä Vaasan Sportia.