Lintula ratkaisi FPS:lle avausvoiton

MESTIS / Raportti
FPS:n viikko päättyi iloisiin ilmeisiin kun TuTo kaatui jännitysottelussa maalein 3-2. Kotijoukkue pystyi ottamaan opikseen aiempien pelien virheistä vaikka muutama pelaaja olikin jatkuvissa jäähyvaikeuksissa.

Palloseuran valmentajalle Karri Kivelle saavutettu voitto oli ensimmäinen päävalmentajana tosipeleissä. Peliä analysoidessaan Kivellä ei ollut vaikeuksia laittaa asioita tärkeysjärjestykseen.

- Voitto oli pääasia. Millään muulla kuin tuloksella ei ole tällä hetkellä merkitystä. Mitä pidempään sitä avausvoittoa joudutaan hakemaan, sitä vaikeammaksi se tulee. Ensimmäisen voiton ottaminen auttaa paljon jatkoa ajatellen.

Koska tiistaina Jukureita vastaan FPS:n maalilla pelasi Tommi Kela, oli ottelu varsinaisen kauden osalta Ville Hostikalle ensimmäinen Forssassa. TuTo puolestaan yllätti lähettämällä maalin suulle kolme aiempaa ottelua sivusta katsoneen Kim Törnströmin.

FPS:n kakkoskentällinen oli alusta asti päättänyt pitää pelissä kovaa tempoa yllä ja Jussi Tapio vapauttikin jo minuutin pelin jälkeen Jarkko Hattusen läpiajoon. Hattunen vei jo Törnströmin sivuun, muttei saanut kiekkoa sisään. Osasyy tähän oli TuToon vaihtaneen umpitepsiläisen Henri Palmrothin koukkaus, jonka johdosta hän pääsi tutustumaan Forssan jäähallin rangaistusaitioon.

FPS:n ylivoima pyöri mukavan näköisesti, mutta silti vähän ajan päästä kolisi omissa tasakentällisin pelattaessa. Oman pään aloitus voitettiin puolittain, mutta kiekko sudittiin TuTon nelosketjun Tommi Vilpulle. Hän puolestaan syötti ketjunsa sentterille Tobias Kauppiselle, joka napakalla vedolla livautti kiekon Hostikan kainalon alta maalin perukoille.

TuTon missattua muutaman makoisan tekopaikan FPS hyödynsi omansa tehokkaammin. Maalille vipattu kiekko osui tutolaiseen ja jäi pelattavaksi. Kiekkoa survottiin maalin kulmalla, kierrettiin maali ja survottiin uudelleen kunnes se päätyi maaliin Tapion lavasta.

Kahden miehen alivoimat eivät ole nykyään mitään harvinaisuuksia ja sellainen koettelemus forssalaisilla olikin avauserän lopulla. FPS oli jo saanut neljännen pelaajan askiin, mutta ex-tutolainen Petri Tähtisalo kärsi vielä huitomisrangaistustaan, kun vieraat lähettivät viivasta aloitusvoiton jälkeen laukauksen kohti maalia. Hostikka ei saanut vangittua kiekkoa ja maalin edessä valppaana olleet TuTon pelaajat siirsivät joukkueensa uudelleen johtoon Timo Salon varmalla viimeistelyllä.

TuTon ylivoima tehotonta

Toisessa erässä FPS:n alivoimataidot joutuivat testiin, sillä joukkueelle tuomittiin peräti viisi kaksiminuuttista. Markus Nordlund hankkiutui jäähylle jopa kahdesti peräkkäin, mutta FPS:n alivoima toimi eivätkä TuTon pelaajat päässeet hyville ratkaisupaikoille.

Nordlundin jälkimmäinen rangaistus tuli kiekon toimittamisesta yli reunuksen ja samaan syntiin lankesi myös Joni Kujala ennen erän puoliväliä. Tämän jäähyn aikana TuTo saikin jo FPS-maalille kovan paineen, kun Veli-Matti Savinainen pelasi ensin vaarallisesti alaspäin ja Hostikka epäonnistui purkuyrityksessään.

TuTon viisikko laittoi kiekkoa liikkeelle nopeilla siirroilla ja FPS:n rivit olivat hajallaan. Takaiskuilta kuitenkin vältyttiin, mutta vaihtoon palatessaan valmennus tarjosi muutaman kitkerän kommentin purkukiekkojen merkityksestä.

Surkeisiin ylivoimiinsa turhautuneet turkulaisetkin alkoivat ottaa jäähyjä. FPS sai tilaisuutensa, kun Salo ja Atte Saunamäki olivat kummatkin kahvanneet itsensä jäähyboksiin. Päinvastoin kuin avauserässä, nyt TuTo kesti kahden miehen vajauksen, mutta joutui neljällä pelatessaan kaivamaan kiekon maalistaan.

Jarkko Hattunen kontrolloi kiekkoa hyökkäysalueella ja vaihtoi puolta Nordlundille, joka latasi kiekon kohti maalia. Maalin edessä Savinainen oli ohjaamassa ja kiekko painui pömpeliin Törnströmin hanskakäden haroessa tyhjää.

Minuutti maalin jälkeen Tino Sandhu otti toisen illan kolmesta jäähystään, mutta seuranneessa TuTon ylivoimassa parhaille tekopaikoille päässeen Kai Syväsalmen laukaukset viuhuivat ohi maalin.

FPS löytää vielä uuden vaihteen

Toisen erän tapaan myös päätöserän ensimmäinen tilastomerkintä on Nordlundin jäähy, joka oli joukkueelle jo illan kolmas pelin viivyttämisestä. FPS näytti vaarallisuuttaan jo alivoimalla Kujalan päästessä testaamaan Törnströmiä joka hetkeä myöhemmin meinasi lipsauttaa punaviivan takaa lähteneen vedon maaliinsa. Kai Syväsalmen jäähy lisäsi entisestään painetta TuTon päädyssä ja Ismo Lehkonen otti aikalisän.

Se ei hetkeä myöhemmin kuitenkaan auttanut, kun Forsellin ketju ja mattipari Kesseli-Pelkonen nukkuvat onnensa ohi FPS:n puhkoessa kentän täydellisellä suorituksella. Jarno Kantelus avasi omalta alueelta poikki kentän hyökkäyssinisellä odottaneelle Ossi Häkkiselle, joka jatkoi keskelle Lasse Lintulalle, joka puolestaan karkasi läpiajoon ja laittoi kiekon hallitusti TuTo-maalin kattoon. Maali oli Lintulalle jo kauden kolmas, joten koko viime kauden maalimäärään viisi on odotettavissa parannusta.

FPS:n kakkoskentällisellä riitti virtaa loppuun saakka ja 14. minuutilla kiekko saatiin kovasta maalinedusruuhkasta maaliinkin pelin ollessa kuitenkin siinä vaiheessa jo vihellettynä poikki.

Kaksi ja puoli minuuttia ennen täyttä aikaa Petri Tähtisalo pelasi mailallaan muuta kuin kiekkoa ja lähti jäähylle. Nordlund ja muut FPS:n luottomiehet tappoivat sekunteja kellosta mutta viimeiselle minuutillekin jäi vielä kestettävää. TuTo pelasi ilman maalivahtia ja Tero Forsell kaivoi joukkueelle aloituksia joita seurasivat kiperät laukaukset. Hostikka oli lopussa maalilla kuitenkin mies paikallaan ja FPS pääsi tuulettamaan kauden avauspisteitään.

”Parempaa kuin KOO-VEE:ta vastaan”

Vaikka voitto ei Turkuun lähtenytkään, näki TuTon valmentaja Ismo Lehkosen joukkueensa otteissa positiivisia seikkoja.

- Pelasimme nyt selvästi paremmin kuin Tampereella, vaikka sieltä olikin tuomisina voitto. FPS pelasi hyvin ja pettynyt voin olla vain pinnojen puutteeseen. Hyviä elementtejä oli paljon, mutta maalinteko oli vaikeaa. Erityisen hyvä oli Laakson ketju, joka tulee olemaan tässä sarjassa vielä todella vaarallinen, Lehkonen kehaisi.

Karri Kivi oli tyytyväinen, että kova työ toi palkinnon.

- Jokainen ymmärtää, että kun tulee neljästi kuonoon, niin se ensimmäinen voitto laukaisee paineita aika paljon. Yritys on joukkueella ollut koko ajan hyvä ja valmistautumiset matseihin on tehty niin huolellisesti kuin pystytään. Erityisesti kapteeniston jäsenet Rantanen, Kantelus ja Ojala tekivät isoja asioita kentällä eivätkä turhia selitelleet, Kivi korosti.

FPS jatkaa otteluitaan ensi torstaina vielä voitottoman Kiekko-Vantaan saapuessa Forssaan. TuTo taas isännöi tiistaina Turkuhallissa KooKoota.