Maali per erä ja pisteet Vaasaan

MESTIS / Raportti
FPS ja Sport pelasivat hyvätasoisen ja loppuun asti jännittävän ottelun, josta vaasalaiset väänsivät tärkeän voiton ajatellen taistelua runkosarjan kakkossijasta.

Ottelun avauserässä Sport piti kiekkoa enemmän ja muutamien hyökkääjien päästessä erityisen hyvin peliin sisään hallitsi hienoisesti. FPS pysyi vauhdissa kelvollisesti mukana ja sai sekin tasaviisikoin hyviä hallintajaksoja Sportin kenttäpäädyssä.

Sport sai ottelun kaksi ensimmäistä jäähyä. Risto Leppiniemen koukkaamisesta tullut kaksiminuuttinen oli lopuillaan, kun Tommi Välimaa nousi maalin takaa luukulle ja sutaisi kohti maalia. Matti Höylä piti etukulman kiinni, mutta kiekko lipui siitä huolimatta maaliin jostain hänen suojustensa välistä.

Viidennellätoista minuutilla Janne Jokila ja Kalle Mattila huitoivat aloituksen jälkeen toisiaan jäähyn arvoisesti. FPS joutui ensimmäisen kerran alivoimalle Anssi Rantasen saadessa passituksen jäähypenkille. Rantasen jäähyn aikana Sport ampui viisi kertaa, mutta FPS:n alivoiman uhrautuvuuden takia vain kaksi näistä tuli Kurikalle asti torjuttavaksi.

- Emme olleet alussa valmiita pelaamaan voitokasta kiekkoa. Kulmissa oli helppo pyöriä, mutta ei haluttu mennä maalin eteen ottamaan mustelmia vastaan. Kärsimme kaksi kotitappiota ja sen jälkeen on ollut viikon tauko. Tämä viikko on ollut kaikinpuolin repaleinen, eikä aina ole tiennyt, millaisen kokoonpanon saa käyttöönsä, totesi Sport-luotsi Mikko Manner.

Toisessa erässä peräti viisitoista pientä rangaistusta

Mika Suoraniemi aloitti jäähyilyn toisen minuutin alkaessa koukkimalla Tommi Välimaan kumoon. Kun Matti Höylä kaatoi maalin ohitse menneen FPS-hyökkääjän, avautui kotijoukkueelle lähes puolentoista minuutin pätkä 5-3-ylivoimaa, mutta Tuomas Suomisen helpohkosti saama estämisjäähy torpedoi mahdollisuuden heti alkuunsa.

Seuraavana forssalaisena jäähylle istutettiin Toni Ronkainen. Sport sai peliä haltuunsa lukuisten hyökkäyspään aloitusvoittojen jälkeen, mutta laukaukset kohti Kurikkaa lähtivät pääsääntöisesti kaukaa. Ylivoiman jälkeenkin Sport piti painetta FPS:n kenttäpuoliskolla, kunnes Mattila syyllistyi kampitukseen hyökkäysalueella. Seuranneella ylivoimalla paras paikka pelattiin neliön keskelle Aleksi Sillanpäälle, jonka laukaus jäi kuitenkin vaisuksi.

Ennen ottelun puoltaväliä lähes kauden ensimmäistä vaihtoaan kotikaukalossa pelannut Niko Nikkilä, joutui ottamaan virheellisen pelinlukunsa jälkeen koukkaamisjäähyn, jonka aikana Sport nousi tasoihin. Nopean syöttelyn päätteeksi Vesa Myllyaho pääsi ampumaan sektorilta korkean laukauksen, joka pomppasi välittömästi takaisin maalitolpista takaisin kentälle. Sekä päätuomari, että maalituomari näkivät kiekon käyneen maalissa, eikä valmentajienkaan yhtenevät kommentit antaneet lisäaihetta spekulointiin maalituomion oikeellisuudesta.

Tasoituksen jälkeen FPS sai uutta virtaa. Vanhanaikaisen yrityksen jälkeen Anssi Rantaselle avautui huippupaikka, mutta polvilleen pudonnut Matti Höylä sai peitettyä laukauksen. Ottelun upeimman torjunnan Höylä teki viitisen minuuttia ennen erän päätöstä liukumalla alakulmasta kiinni Toni Ronkaisen sivalluksen, johon namupassin jakeli Jokila. Sport pelaajat hiillostivat läpi ottelun Jokilaa, jonka hermo ei pitänyt ja hän joutui vielä toisen ja kolmannenkin kerran ottelussa jäähylle yhdessä Sport-pelaajan kanssa kostettuaan kaltoinkohtelemisensa.

- Toisessa erässä taistelimme ihan kaikkea vastaan: tuomaria, yleisöä ja etenkin omaa pääkoppaamme vastaan. Tilanteita pelattiin huonosti ja sen jälkeen jouduttiin koukkimaan, kommentoi Manner rikkonaista erää.

Yksitoista kertaa ottelussa laukonut Pete Suonpää niittasi ratkaisun

Ottelun voittomaaliksi jäänyt osuma syntyi päätöserän kolmannella minuutilla. Mikael Hallbäck laukoi ja Kurikan vaivoin torjuma kiekko tuli suoraan Pete Suonpään lapaan, joka napautti sen vastustamattomasti verkkoon. FPS:n valmentajalla Mikko Sokalla riitti maaliin liittyen kommentoitavaa.

- Tiesimme miten Sportin ylivoimakuvio toimii. Siinä tuli sitten selkeä kaksi kahta vastaan tilanne, jossa toinen meidän äijistä jäi seisomaan, eikä maalintekijää oltu estämässä. Kärkijoukkueita vastaan ei yhteenkään tällaiseen virheeseen ole varaa, Sokka muistutti.

FPS sai hetimiten koittaa ylivoimalla tasoitusta, mutta tasavajaalle ajauduttiin, kun Markus Jämsä polki viivamiesten välistä luvattoman helposti karkuun ja Jussi Kulmalan piti koukkaamalla kuitata tilanne. Kolmannessa erässä pelattiin lähes kymmenen minuuttia putkeen tasaviisikoin. Peli oli vauhdikasta ja katkoja oli vähän. Kummallakin joukkueilla oli rahkeissa varaa painaa kieli vyön alla ympäri kenttää.

Ajassa 17.15 Sportin Mika Suoraniemi otti idioottimaisen jäähyn sulkemalla kiekon hanskaansa ja viskaamalla sen sitten ulos puolustusalueelta. FPS:n ylivoima ei pystynyt enää luomaan lisää vaaranpaikkoja, eikä maalivahtiakaan otettu pois, joten kauden toinen voitto Sportista jäi haaveeksi.

Sport-luotsi Manner mainitsi nimeltä lähes puolet joukkueestaan illan onnistujina. Monien kokeneiden pelaajien lisäksi kehut keräsi myös ensimmäisessä Mestis-ottelussaan pelannut vuonna 1988 syntynyt Christian Sundman. Mikko Sokka piti esitystä Sportia vastaan torstain Järvenpään vierailua parempana.

- Kaksi voittoa oli alla, mutta tapa jolla pisteet Järvenpäässä otettiin, oli vaatimaton, kun tiedettiin millaisia muutoksia siellä on ollut. Pyysin taistelevampaa asennetta ja kyllä joukkueelta sitä löytyikin. Vastustajan maalivahti pelasi hyvin ja meillä taas ei löytynyt sitä viimeistä rutistusta maalintekoon, Sokka ynnäsi.

Tiivistahtisen viikon jälkeen FPS saa viikon tauon peleistä, kunnes TuTo saapuu Forssaan ensi lauantaina. Sport taas vierailee tiistaina Mehtimäellä Jokipoikien isännöimänä.

» Lähetä palautetta toimitukselle