Kuuma taisto päättyi pistejakoon

MESTIS / Raportti
FPS onnistui nipistämään kotiluolassaan pisteen sarjan kärkipäähän lukeutuvalta KalPalta. Mestiksen tehokkain hyökkäyskalusto tylsistyi forssalaispuolustuksen edessä, mutta pystyi hivuttautumaan isäntien rinnalle.

Ottelu tarjosi 600-päiselle yleisölle viihdettä joka euron edestä. Isännät pelasivat loistavaa kamppailua etukäteen vahvempaa KalPaa vastaan ja onnistuivatkin lähes kaatamaan jättiläisen. Kahden erän jälkeen FPS johti Ville Salmisen johdolla jo 2-0, mutta vieraiden kaksi ylivoimatilanteessa syntynyttä maalia tasoittivat taiston.

Erotuomari Jussi Perttu sai täyslaidallisen "sitä itseään" niskaansa katsomon lehtereiltä tuomittuaan ottelua varsin erikoisesti. Pahin virhe oli edelsi KalPan avausmaalia. Timo Willman vedettiin selvällä koukulla selälleen ja kuopiolaiset saivat hetkeksi kahden miehen ylivoiman. Willmanilta vartioimattomaksi jäänyt Aki Korhonen pääsi viimeistelemään kavennuksen Sami Salosen nappisyötöstä.

Loppua kohden paine Salmisen veräjällä kasvoi ja kasvoi käyden lopulta sietämättömäksi. Vain vajaa minuutti ennen vapauttavaa summeria vihreäpaidat joutuivat toteamaan kiekon käyneen maalissa toistamiseen. Toni Ronkainen ehti juuri päästä pois rangaistusaitiosta, mutta FPS ei onnistunut purkamaan KalPan hyökkäystä kunnolla. Lopulta reboundin runnoi sisään kuopiolaisten avausosuman syöttänyt Salonen.

Varmuutta FPS:n maalin eteen olisi varmasti tuonut Timo Willmanin läsnäolo, mutta erotuomari Perttu päätti poistaa miehen jäältä tämän protestoitua Ronkaisen rangaistusta. Jäähy kieltämättä tulikin erikoisin perustein, sillä 15 senttiä lyhyemmän Ronkaisen kyynärpää tuskin ylettäisi Sami Salosen kasvoihin edes hypätessä.

Tasainen avauserä

Ensimmäinen erä oli ottelun parasta Palloseuraa. Vihreät onnistuivat pelaamaan tasaisesti vieraitaan vastaan ja tekemään johto-osumankin. Tosin puoli pistettä Matti Raunion maalista täytyy merkitä KalPa-vahti Ari Luostarisen tilille. Raunio kiersi kuopiolaisten maalin ja heitti kiekon Luostarisen jalkojen välistä sisään.

Tilanteessa pelattiin neljällä neljää vastaan, sillä Simo Vidgren ja Timo Willman kuluttivat jäähypenkkiä. FPS olisi saattanut olla ylivoimallakin Vidgrenin ruman laitataklauksen jälkeen, mutta Willman otti kostojäähyn sohittuaan Vidgreniä poikittaisella mailalla.

Ensimmäiset merkit Jussi Pertun illan synkkenemisestä nähtiin avauserän loppupuolella. Perttu antoi Henri Pekkolalle rangaistuksen keskialueen tusinakoukusta, joita oli mennyt puolin ja toisin läpi roppakaupalla. Ilmeisesti Perttu häkeltyi itsekin tuomiostaan, sillä hyvin harvoin suutaan tuomarille avaavan Jarno Kanteluksen kommentti kuulosti 10-minuuttisen arvoiselta.

Pekkolan istuessa kaksiminuuttistaan Timo Willman otti äärettömän tyhmän jäähyn oman maalin edessä. Willman oli päättänyt riisua KalPan maskimieheltä kypärän päästä. Kahden miehen ylivoimalla KalPa sai erän käytännössä ainoan maalipaikkansa, mutta Ville Salminen otti upean hanskatorjunnan.

Salminen ottaa vallan

Toisessa erässä FPS:n veskari Ville Salminen valtasi kaukalon. Salminen pysäytti 18 toinen toistaan vaarallisempaa kutia ja piti maalinsa puhtaana myös keskimmäisen erän ajan. Ajoittain Salminen tarvitsi työssään myös onnettaren apua, sillä miehellä ei ollut hajuakaan tulevasta laukauksesta Jussi Kulmalan tupeksittua oman maalin kulmalla kiekon vaarallisesti KalPa-hyökkääjälle.

Forssalaisten maalipaikat olivat erässä vähissä. Ykkösketju Raunio-Sochor-Lamich pääsi pari kertaa nousemaan hyvin kohti Luostarista, mutta laukauksia ei ehditty esittää heikkojen syöttöjen takia. Myös Ronkaisen veljekset kävivät ajoittain pahanteossa vieraiden päässä.

Erän ainoa osuma olikin Ronkaisten käsialaa. Marko väänsi kiekon pelialueen kulmasta Tonille maalin taakse. Veljesparin pienempi painos näytti lähtevän kiertämään maalia, mutta yhtäkkiä kiekko olikin maaliviivalla. Kaikki muut olivat tilanteesta pihalla, paitsi kiekon verkkoon tökännyt Marko Ronkainen, joka pääsi nostamaan kauden maalimääränsä yhdeksään.

Ronkaisen maali olikin isäntien erän kahdesta maalipaikasta toinen, joten viimeistelyprosentti oli mainio. Ensimmäisen tuhri Jesse Huuhanmäki, jonka terävä laukaus Luostarisen reboundista suhahti vain hieman maalin ohi.

Torikokouksia ja sirkushuveja

Ottelu alkoi hipoa tunnelmaltaan jo toivottavasti Forssassa tällä kaudella nähtäviä pudotuspelejä. Oman luunsa soppaan heittivät paikalle saapuneet kuopiolaisfanit, jotka kannustuksellaan innostivat myös forssalaiset huutamaan omilleen. Lisäksi yleisön äänijänteitä koetteli erotuomari Perttu.

Välillä tuntui, että pelaajatkin pitivät Perttua pilkkanaan. Katsomoon saakka ainakin näytti siltä, että välillä kelta- sekä viheräpaitaisia pelaajia kokoontui välillä torikokousten sijaan yhteen naureskelemaan tuomarin arpajaisille. FPS:n ainoa ylivoima ottelussa siunaantui komean sukelluksen seurauksena. Paremmaksi kuitenkin pisti KalPa-vahti Ari Luostarinen, joka esitti kauden upeimman pellehypyn kolmannessa erässä. Tähän jujuun Perttu ei kuitenkaan mennyt.

Vaikka välillä naurettiin tuomareille, jouduttiin usein myös käymään muistuttamassa vastustajaa pelin säännöistä. Etenkin kuopiolaisten takaa-ajotaktiikkaan näytti kuuluvan vastustajan maalivahdin koputtelu. KalPan pelaajien tunteita puolestaan kohautti jatkoajan tilanne, josta Toni Ronkainen komennettiin suihkuun. Ronkaisen ja KalPan Sami Salosen jalat kopsahtivat yhteen kuopiolaisten siniviivalla. Salonen jäi jäähän kierimään tuskissaan ja etenkin Tatu Miettinen syöksyi kuumana kertomaan mielipidettään Ronkaiselle. Pääasia kuitenkin oli, ettei vieraiden illan paras pelaaja loukkaantunut tilanteessa.

Salosen lisäksi keltapaidoista erottui edukseen erityisesti valkoista kypärää kantanut Samuli Suhonen. Miehen kiekollinen varmuus puolustajan tontilla aiheutti paniikkia erityisesti FPS:n puolustusalueella. Yleisesti ottaen KalPan hyökkääjät näyttivät sen verran vaarallisilta, että on turhaa ihmetellä miksi joukkue on iskenyt Mestiksessä eniten osumia. Tällä kertaa paras terä jäi kuitenkin loistavasti puolustaneen FPS:n tylsyttämäksi.

Isäntien selvästi paras pelaaja oli 50 kertaa torjunut Ville Salminen. Myös tsekkikaksikko Sochor-Lamich oli vauhdikkaalla pelipäällä ja jakeli kovia taklauksia. Terävyyttä kuitenkin kaivataan viimeistelytilanteisiin tämäniltaista enemmän. Lamich haki pelin loppupuolella itselleen tanssiparia erityisesti Tatu Miettisestä, mutta joutui tällä kertaa jäämään seinäkoristeeksi.

Kolmen pisteen päähän Jukureista sarjan kärjessä jäänyt KalPa pelaa seuraavaksi juuri mikkeliläisiä vastaan torstaina. Voitto olisi runkosarjan voittotaistelussa lähes elinehto joukkueelle. FPS puolestaan matkustaa torstaina Kajaaniin Hokin vieraaksi