Salamat piti paikkansa

MESTIS / Raportti
Fyysisessä ja intensiivisessä ottelussa Salamat oli maalin verran parempi, kun enää viimeisessä erässä Forssan Palloseuran kiri ei riittänyt. Voitollaan Salamat vankisti asemaansa sarjan nelostilalla ja FPS jäi majailemaan jumbosijalle.

Vieraat lähtivät otteluun todella kovalla sykkeellä, johon kotijoukkue vastasi samalla mitalla. Salamoiden lataus menikin heti ensimmäisessä vaihdossa hieman yli, kun puolustuskaksikko oli hukassa ja Matti Raunio pääsi avaamaan FPS:n maalitilin merkkaamattomana takatolpalta. Salamoilta ei kuitenkaan kauaa kestänyt tulla tasoihin, kun Antti Piiroisen virheestä Karo Koivunen kuittasi varmasti.

Salamat pääsi kahdesti kokeilemaan ylivoimaansa, mutta Mikael Vuorio oli ohittamaton. Suurimpana tuhlaajapoikana esiintyi isokokoinen Timo Pieninkeroinen, joka ehti tuhlata neljä selvää maalintekopaikkaa. Kun Salamat ei omista ylivoimamahdollisuuksistaan saanut kiekkoa sisään, niin FPS kiitti omasta mahdollisuudestaan Immo Suutarisen otettua kampitusjäähy. Asko Rantanen laukoi siniviivalta lämärin ohi Pasi Häkkisen, jolta olisi vaadittu röntgenkatse kiekon näkemiseen.

Toiseen erään Salamat tuli terävästi ja FPS kesti vain 24 sekuntia. Maalinedushässäkän päätteeksi Heikki Laine löysi kiekon maalin edestä, eikä mies selvästä paikasta erehtynyt. FPS pääsi peliin takaisin mukaan ja Pasi Häkkinen joutui venymään muutamaan otteeseen parhaaseensa, kun Palloseuran ykköskenttä pyöritti peliä salamamaalilla. Häkkinen poimi myös illan upeimman torjunnan, kun mies nappasi Marko Ronkaisen lämärin rukkaseensa.

Kotijoukkue kärsi Jussi Leppäsen kohteliaasti sanottuna ailahtelevasta linjasta erityisesti toisessa erässä, kun välillä vihellettiin ja välillä ei - kolme forssalaisrikettä kuitenkin Leppäsen okulääriin tarttui. Yhden ylivoiman Salamat käyttikin hyväkseen, kun Vuorio sylki Korhosen löysän vedon eteensä ja Jarno Niinimäki kiitti reboundista. Maali tosin oli vähintäänkin ansaittu, sillä pariin otteeseen vieraat ehtivät jo kokeilla kehikon kestävyyttä.

Kolmannessa erässä ottelun viihdearvo putosi huomattavasti ja molemmat pelasivat tarkkaa kiekkoa. FPS vaihtoi maalilleen Tommi Kelan, joka piti kolmannessa erässä joukkuettaan pystyssä varsin mallikkaasti.

- Vuorio ei pystynyt liikkumaan toiseen suuntaan, koska nivus oireili pahasti. Pieni kipu on sellaista, että se menee, mutta kun et pysty potkaisemaan toiseen suuntaan, niin ehdottomasti pois. Jos olisi pitänyt hampaat irvessä pelata niin eiköhän se olisi sen vetänyt. Mutta Kela veti erittäin hyvin. Viimeisessä erässä Salamat ei enää vyörynyt niin kuin ensimmäisessä erässä, mutta ne paikat mitä Salamat sai niin Kela pelasi erittäin tyylikkäästi, tuore FPS-valmentaja Timo Tuomi kehaisi.

Palloseuran kiri ei lähtenyt juuri missään vaiheessa kunnolla liikkeelle. Lopussa joukkue otti vielä kaksi jäähyä, jotka viimeistään tappoivat toiveet jännittävästä loppukliimaksista.

Hiljainen Surenkin ja luennoitsija Tuomi

- Vähän väsynyt peli meiltä tänään, ei päästy niin täysillä toteuttamaan niitä mitä haettiin tältä peliltä. Pääasia kuitenkin että saatiin nämä kaksi pistettä, keväällä kukaan ei muista miten ne on tullut, Salamoiden Vesa Surenkin tiivisti lyhyesti.

Salamoiden ykkösvitjaa sentteröi Tero Lehterä, joka pelaa joukkueessa joulutaukoon asti. Melko pirteästi esiintynyt Lehterä sai kehuja Surenkinilta lähinnä henkisen puolen annista. Tänään Lehterä jäi pisteittä, mutta +/- -tilasto komistui kolmella plussalla Heikki Laineen ja Karo Koivusen keskellä.

- Lehterä on vuoden 95 maailmanmestari, pelannut NHL:ssa, Suomessa, Ruotsissa, Venäjällä, niin kyllähän sen vaikutus lienee aika suuri. Kokemus on melkoinen tähän sarjaan ja sen myötä tuo nuorelle joukkueelle paljon hyvää esimerkkiä.

Vieraiden kovin onnistuja oli tänään Jarno Niinimäki, joka voittomaalin lisäksi pelasi varsin pirteätä fyysistä peliä tapojensa mukaan. Mies myös esitti illan näyttävimmän taklauksen, kun hän pullautti avojäällä Rami Jokisen takapuolelleen. Niinimäen lisäksi Surenkinin kehut keräsi takalinjojen Thomas Heinrichs.

- Niinimäki pelasi ihan hyvin, Heinrichs pelasi ihan hyvin ja, ja... Lehterä tietysti omalla osaamisellaan tuo paljon tähän.

FPS:n Timo Tuomi oli tappiosta huolimatta tyytyväinen joukkueensa ilmeeseen. Tuomi motivoi joukkuettaan kolmella teemalla.

- Ensimmäinen teema oli, että mitä keho puhuu. Tapahtuu mitä tapahtuu, niin mennään täysillä seuraavaan vaihtoon eikä eletä eilisessä eikä huomisessa vaan tässä päivässä.

- Toinen oli, että täytyy löytyä sellaista kasvavaa sydäntä.

- Kolmas oli, ettei yksikään ihminen lähde katsomosta ennen kuin 60 minuuttia on pelattu.

- Tiedettiin, että kuka ja mikä on vastassa. Erittäin kelvollinen suoritus joukkueelta. Hyvä joukkue oli vastassa.

Tuomi pyöritti aktiivista ketjurulettia läpi ottelun. Ainoastaan läpi pelin toiminut Toni Ronkainen - Marko Ronkainen - Matti Raunio säilyi koskemattomana alusta loppuun.

- Tarkoitus oli löytää kavereita, jotka saavat tekopaikkoja. Etsin koko ajan Jokinen - Vähä-Ruohola akselille kolmatta kaveria, joka olisi voinut pistää kiekkoa maaliin. Vähä-Ruohola tuli kyllä erittäin hyvin peliin mukaan, vaikka kaverilla oli vasta muutama jääharjoitus alla.

FPS-luotsi ei kuitenkaan näe tulevaisuutta pilkkopimeänä, vaikka karsintasarja häämöttää suurella varmuudella. 11. sija on karannut jo 13 pisteen päähän, mutta yleisasenne joukkueessa on kuitenkin kohdallaan.

- Tässä joukkueessa ei ole mitään ns. voihan vee, voihan pee, voihan jii -juttua. Kyllähän se fakta on, että meidän pitäisi ottaa seitsemän voittoa ja vastustaja ei yhtään. Sitten kahdeksan voittoa ja vastustajalle yksi. Ei me mennä niin, että otetaan näistä, näistä ja näistä peleistä pinnat. Me lähdetään siitä, että maanantaina on saatanan hyvä harjoitus ja tiistaina vielä parempi. Ihan puhtaasti päivä kerrallaan ja kasvatetaan tätä kautta kavereiden itseluottamusta. Jokainen harjoitus on entistä parempi.

Psyykkauksen päätteeksi esitettiin vielä pieni filosofinen pohdinta.

- Kun sä meet sinne askiin, niin sä menet taistelemaan. Voittaminen on tapa ja se tulee voittamalla. Valitettavasti häviäminenkin on tapa, eikä enää välttämättä noteeraa kun tulee nokkaan - se ei tunnu enää missään. Joudutaan kaivautua pois sieltä... kaivautua pois? Mitä helvettiä se tarkoittaa?

» Lähetä palautetta toimitukselle