Vieraissa vahva FPS kohtaa kotona kovan Hokin

MESTIS / Ennakko
Kajaanin jäähallissa käydään lauantai-iltana ennakkoon erittäin mielenkiintoinen ottelu, kun viime aikoina erinomaisesti vieraissa esiintynyt FPS saapuu kotonaan kovan Hokin vieraaksi. Syyskuussa Hokki joutui taipumaan Forssassa hyvän taistelun jälkeen maalein 5-3. Tasaista on luvassa nytkin.

Hokin valmentaja Vladimir Kolek tietää forssalaisten vaarallisuuden. Mies luonnehtii vierailijoita joukkueeksi, jolla riittää nopeutta hyökkäyspäässä ja kanttia puolustuksessa. Lisäksi FPS on ollut vieraissa erinomainen, sillä joukkueella on alla kolme peräkkäistä vierasvoittoa.

- FPS on pelannut vahvasti vieraissa ja on voittanut viimeiset kolme ottelua Vantaalla, Turussa ja Kokkolassa, joten ihan mikä tahansa sakki sieltä ei tosiaankaan vastaan tule, Kolek sanoo.

Jos ovat forssalaiset vieraissa loistaneet, kotona on ollut sitten vaisumpaa. Alla on neljä peräkkäistä kotitappiota, viimeisin torstaina KalPaa vastaan. Syyskuussa forssalaiset voittivat erittäin hyvän kuvan itsestään jättäneen Hokin maalein 5-3.

Forssalaisten pelaajamateriaalin suurin ongelma on ykkössentterin puuttuminen. Tähän ongelmaan toivotaan apua HPK:sta, eri asia tosin on, saadaanko sellaista. FPS ei saa aiemmista tiedoista poiketen otteluun laituri Joni Lappalaista eikä Olli Korkeavuorta. Ainoa HPK-apu on jo KalPa-ottelussa pelannut Henri Pekkola.

Pelaamisen suurimpana ongelmana vierailijoilla on puolustajien avauspeli. Tämä korostuu, kun takalinjoille lyödään painetta aktiivisen karvauspelin muodossa. Toisinaan loistava puolustus vaihtuu kammottaviin alokasmaisiin virheisiin ja pehmeään pelaamiseen. Tämä ongelma on näkynyt myös liigakokemustakin tällä kaudella hankkineilla puolustajilla.

Hokilla on alla vierasvoitto Vantaalta sekä jatkoajalla saavutettu kotivoitto Ahmoista. Valmentaja Kolekin mukaan otteluihin on helpompaa lähteä, kun alla on voittopelejä, mutta jokaista ottelua lähdetään voittamaan niin kotona kuin vieraissakin. Edellisten otteluiden tuloksilla ei ole vaikutusta tuleviin otteluihin.

Poissaolot molempien kiusana

Poissaolot kiusaavat molempia joukkueita. Lauantainakin Kajaanissa nähdään ottelu, johon kumpikaan joukkue ei lähde parhaalla miehityksellään. FPS saapuu Kajaaniin ilman Hokillekin tuttua maalivahti Ville Salmista ja hyökkääjä Joni Virtasta. Myös hyökkääjä Juha Nurmisto on todennäköinen poissaolija lauantain ottelusta.

Hokki puolestaan lähtee otteluun ilman huikean alkukauden pelannutta Juha Silvanderia, jonka puujalka estää pelaamisen. Sivussa ovat lisäksi selkäänsä paranteleva pitkäaikaispotilas Olli Piippo ja polvivaivainen puolustaja Jari Puustinen.

Lisämurheita Hokille tuo armeijaa käyvä viisikko, joka on kuluneen viikon ollut metsäleirillä. Raskas viikko saattaa näkyä väsymyksenä miesten otteissa ja tämä toisi murheita valmennusjohdolle entisestään. Hokilla on kuitenkin kasassa yhtä hyökkääjää vaille neljä ketjua lauantain otteluun. Asiat voisivat olla huonomminkin.

Armeijaa käyvistä Hokin tehokkain on ollut Tomi Mustonen, joka johtaa joukkueen sisäistä pistepörssiä tehoilla 8+5. Lokakuussa Mustonen oli murhaavan tehokas, mies iski seitsemän maalia ja syötti kolme. Parhaiten kulkivat pelit KalPaa (2+2) ja Kiekko-Vantaata (3+0) vastaan.

Kuka vartioi Hokin maalia?

Yksi illan mielenkiintoisimmista kysymyksistä on Hokin pelaava maalivahti. Armeijaa käyvä Huhti on ollut itse varmuus alkukauden otteluissa, mutta jossain vaiheessa myös toisen maalivahdin on syytä saada pelituntumaa. Kun Huhdilla on lisäksi ollut ongelmia olkapäänsä kanssa, saattaa lauantaina tolppien välissä esiintyä mielenkiintoinen tuttavuus. Tosin kipeän olkapäänsä kanssa Huhti pelasi myös viime viikonloppuna, joten tästä ei johtopäätöksiä voi vetää.

Hokin maalivahtirintamalla on viikon aikana kuitenkin tapahtunut, sillä koko kauden vaihtoaition luukkua availlut Janne Väisänen on saanut komennuksen farmijoukkue SuPS:aan. Alkukauden Hokin mukana harjoitellut, mutta Suomussalmella pelituntumaa ylläpitänyt Lauri Rämet on puolestaan ainakin viikonlopun Hokin mukana.

Rämet on onnistunut alkukauden otteluissaan erinomaisesti. Kaksi rangaistuslaukaustakin kiinni ottanut mies on ollut yksi SuPS:n avainpelaajista alkukaudesta. Lisäksi mies on joutunut maalilla todelliseen kiekkosateeseen, lähemmäs sata torjuntaa ei ole mitenkään epätavallinen kahden ottelun yhteissaldo. Lauantaina saattaakin olla edessä tilanne, että Hokin maalilla seisoo uusi mies koko kauden pelanneen Huhdin sijaan. Rämet olisi myös forssalaisille uusi tuttavuus, toisin kun seurassa parin pelin ajan viime kaudella ollut Huhti.

Forssalaisten maalilla jatkanee yli odotusten alkukauden pelannut Tommi Kela.

Jäähykuninkaat vastakkain

Lauantai-illan mielenkiintoisiin kysymyksiin kotijoukkueen maalivahdin ohella kuuluu se, kumpi jäähykuninkaista pysyy poissa jäähyaitiosta. Hokin puolustaja Antti Halonen johtaa 65 minuutillaan Mestiksen jäähytilastoa. FPS:n puolustaja Timo Willman tulee takana kahden minuutin päässä. Molemmilla on tilillään yksi 5+20 minuutin rangaistus. Kymmenminuuttisissa Halonen kahdella kympillään edellä yhden kympin Willmania. Kaksiminuuttisia Halonen on istunut kymmenen kertaa, Willman neljätoista.

Molempien miesten on kuitenkin vältettävä tarpeettomia jäähyjä. Otteluita ei voiteta jäähyaitiosta käsin ja jatkuva alivoimalla pelaaminen rasittaa joukkuetta. Tämä koskee tosin muitakin pelaajia kuin edellä mainittua kaksikkoa.

» Lähetä palautetta toimitukselle