Liiga-kierros: Sport marssi pudotuspeleihin, Tappara voitti runkosarjan Ilveksen murskavoitosta huolimatta

LIIGA / Uutinen
Sport varmisti paikkansa pudotuspeleissä.
Liigan runkosarja paketoitiin täydellä kierroksella. Suurin huomio kiinnittyi Vaasaan, jossa Sport ja Ässät taistelivat keskenään viimeisestä pudotuspelipaikasta.

Liigan runkosarja päättyi täyden seitsemän ottelun kierroksen myötä. Kierroksella panoksena oli muun muassa viimeinen paikka pudotuspeleissä sekä pistepörssin voitto.

Paikasta auringossa taistelleet Sport ja Ässät tarjosivat todellisen jännitysnäytelmän, jonka ratkaisua saatiin odottaa aivan ottelun viime minuuteille asti. Turussa Ilves jyräsi Oula Palveen johdolla TPS:n yli lähes tennislukemin ja Tampereella Tappara sinetöi runkosarjan voittonsa voittamalla runkosarjassa sijalle 14 jääneen HPK:n.

Sport–Ässät 3–2

Viimeisen runkosarjakierroksen ylivoimaisesti kovimmat panokset olivat Vaasassa, missä kotijoukkue Sport ja vierailija Ässät ratkaisivat viimeisen pudotuspelipaikan kohtalon. Korkean intensiteetin avauserässä molemmilla oli paikkansa, ja kiekko saatiin myös maaliin avauserän loppupuolella vaasalaisten pelatessa ylivoimalla. Maali kuitenkin hylättiin kädellä tehtynä.

Hieman yskähdellen aloittanut Ässät vaikutti olevan myös toisessa erässä potkun perässä. Sport toimitti ahkerasti kiekkoa maalille, mikä palkittiin kahdella osumalla. Tämä vaikutti lamauttavan porilaiset, mutta Eemil Erholtzin onnistuttua kaventamaan ottelun vielä ennen toista erätaukoa, Ässät löysi uuden otteen.

Kauden jatkumisen ratkaisevaan otteluun vasta Erholtzin maalin jälkeen toden teolla heränneet porilaiset kampesivatkin itsenä tasoihin heti kolmannen erän alussa, kun Ässien kultakypärä Jan-Mikael Järvinen ohjasi Rami Määtän viivalaukauksen Sport-maaliin.

Sport kuitenkaan tästä hämmentynyt, vaan jatkoi sitkeää taisteluaan. Armoton yrittäminen palkittiin lopulta vajaat neljä minuuttia ennen erän loppua, kun Johan Sundström vei vaasalaiset uudelleen johtoon.

Ässät taisteli loppuun asti huhujen mukaan uransa kuluvaan kauteen päättävän Jesse Joensuun komennolla, mutta Sport selvisi takaiskuitta maalivahti Miroslav Svobodan johdolla, ja Sport jatkaa kauttansa perjantaina alkavissa pudotuspeleissä.

MAALINTEKIJÄT

24.21 1–0 Axel Holmström (Suhonen, Stålberg)
29.16 2–0 Johan Sundström (Hietanen, Johnsson)
32.13 2–1 Eemil Erholtz (Heimosalmi, Hämeenaho)
42.35 2–2 Jan-Mikael Järvinen (Määttä, Salmela)
56.03 3–2 Johan Sundström (Leppänen, Heikkinen)

Maaliodottama: Sport 1,75 – 2,11 Ässät

Tappara–HPK 3–1

Nokia-areenan tiistai-illassa kauden päättävä HPK haastoi tamperelaisjoukkueista Tapparan. Ensimmäinen 20-minuuttinen ottelusta oli hyvin tyypillinen Tapparan tämän kauden eristä. Vastustaja hallitsi lievästi ottelua, mutta tästä huolimatta erän ainoan maalin viimeisteli kirvesrintojen Heikki Liedes.

Pelin edetessä Tappara sai hiljalleen omaa konettaan käyntiin, mutta tulostaululla se ei näkynyt ennen kolmatta erää, vaikka tukku hyviäkin paikkoja oli jo aiemmin. Lopulta kirvesrinnat korjasivat pisteet itselleen lukemin 3–1.

Voiton myötä Tapparan runkosarjan lopullinen pistesaldo on 123 pistettä, mikä oikeuttaa runkosarjan voittoon ennen paikallisvastustaja Ilvestä.

11.58 1–0 Heikki Liedes (Rauhala)
43.27 2–0 Nicholas Halloran (Puhakka, Keskinen)
56.44 3–0 Otto Somppi (Camper, Baptiste) vt
58.19 3–1 Veikko Loimaranta (Tuulola, Hietanen)

Maaliodottama: Tappara 3,70 – 3,34 HPK

TPS–Ilves 1–6

Kauttaan puolivälierissä jatkava Ilves matkusti runkosarjan päätöskierroksella Turkuun TPS:n vieraaksi. Turkulaisjoukkue oli ensimmäisellä 20-minuuttisella vastaantulija, Ilveksen luodessa paremmat maalipaikat. Kertaalleen vierailijat myös onnistuivat, kun Petr Kodýtek niittasi ottelun avausmaalin reilun viiden minuutin pelin jälkeen.

Perjantaina urakkansa pudotuspeleissä aloittava TPS ei saanut koneitaan juurikaan paremmin käyntiin toisessa erässä. Runsaasti jäähyjä ja pieniä kahinoita sisältänyt toinen erä tarjosi avauserän tapaan vain vierasmaalin, kun Ilves onnistui ylivoimalla.

Lopullisen ratkaisun ottelulle iski Ilveksen Šimon Stránský, joka osui kahdesti ennen kolmannen erän puoliväliä. Ilveksen murskavoiton toisena pääarkkitehtina toimi jo kauden kolmannen hattutemppunsa taituroinut nuori hyökkääjä Jani Nyman.

Ottelussa nähtiin myös Palveen kolmeen pisteen ilta, minkä myötä hyökkääjä varmisti pistepörssin voiton. Taiturimaisen hyökkääjän lopullinen pistesaldo runkosarjassa oli 20+44.

Jukurit–Kärpät 2–3

Mikkelissä vuoristorataa vuodenvaihteen jälkeen kulkenut kotijoukkue taisteli lentokelissä olleen Kärppien kanssa viimeisestä kotietupaikasta puolivälieriin. Tasapisteissä olleet joukkueet kulkivat käsi kädessä pitkin ottelun. Jukurien maalitykiksi ottelussa nousi Jesper Piitulainen, jonka illan toinen osuma oli samalla hänen uransa 100. Liiga-maali. Kakkossyötön maaliin tarjonnut Jarkko Immonen merkkautti samassa osumassa uransa 300. syöttöpisteen.

Arttu Hyry ja Ville Koivunen pitivät Kärpät pelissä mukana, mutta oululaisten todelliseksi sankariksi päätöserässä nousi maalipörssin voittanut Teemu Turunen, jonka kauden 30. osuma ratkaisi pisteet ja kotiedun Kärpille.

Joukkueiden ei kauaa tarvitse odottaa seuraavaa kohtaamista, sillä kaksikko pelaa vastakkain puolivälierissä. Sarja alkaa viikon päästä keskiviikkona Raksilassa.

9.34 0–1 Arttu Hyry (Anttila) av
15.05 1–1 Jesper Piitulainen (Mäkiaho, Immonen)
20.31 1–2 Ville Koivunen (Turunen, Kemppainen)
25.39 2–2 Jesper Piitulainen (Mäkiaho, Immonen)
51.15 2–3 Teemu Turunen (Kemppainen, Kivistö)

Maaliodottama: Jukurit 2,19 – 0,90 Kärpät

HIFK–KalPa 0–3

Nordiksella HIFK lähti epätoivoiseen taisteluun viimeisen kotietupaikan nappaamisesta KalPan pelatessa sijoituksesta pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Joukkueet tahkosivat pudotuspelikiekkoa, eikä ensimmäiseen 51 minuuttiin nähty neljää rangaistusta enempää tilastomerkintöjä. Lopulta kuparisen rikkoi vieraiden tähtihyökkääjä Matyáš Kantner. Benjamin Korhonen sekä Sami Tavernier sävelsivät tyhjään HIFK-nuottaan kaksi maalia taaten KalPalle seitsemännen sijan runkosarjassa.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella KalPa kohtaa Sportin, HIFK kohtaa puolivälierissä Pelicansin.

52.59 0–1 Matyáš Kantner (Lappalainen, Klemetti) yv
57.57 0–2 Benjamin Korhonen (Kiiskinen) tm
59.00 0–3 Sami Tavernier (Okany) tm

Maaliodottama: HIFK 1,06 – 1,00 KalPa

JYP–Lukko 5–4 vl.

Jyväskylässä isännät paketoivat katkeransuloisen 100-vuotisjuhlakautensa kauden päättyessä runkosarjaan jo viidettä kautta putkeen. Lukko puolestaan pelasi vielä sijoituksesta pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Tobias Winberg vei hurrikaanipaidat johtoon jo kolmen minuutin pelin jälkeen Jyväskylästä kauden jälkeen lähtevän Jerry Turkulaisen syötöstä.

Maalikuninkuudestaan ottelun jälkeen luopunut Reid Gardiner vei isännät 2–0-johtoon vielä avauserän aikana, mutta runsaasti maaliodottamaa luonut Lukko kampesi Jami Krannilan ja kapteeni Julius Mattilan johdolla takaisin tasatilanteeseen.

Kissa ja hiiri -leikki jatkui päätöserään, kun Braden Christoffer ja Gardiner iskivät isännille kaksi maalia, mutta Sebastian Repo ja Brayden Burke venyttivät pelin jatkoajalle. Jatkoajalla ei JYPin ylivoimasta ja Lukon rohkeasta maalivahdin poisvedosta huolimatta ratkaisua nähty, joten voittomaalikilpailu sai selvittää joukkueiden kohtalon.

Vahvojen huhujen mukaan Jyväskylän taakseen jättävä Gardiner sinetöi täydellisen iltansa ratkomalla kauden päätösottelun punamustavalkoisen leirin nimiin.

3.24 1–0 Tobias Winberg (Turkulainen, Malinen)
16.21 2–0 Reid Gardiner (Smith)
22.58 2–1 Jami Krannila (Tieksola, Almari)
37.53 2–2 Julius Mattila (Repo, Ervasti) tv
45.15 3–2 Braden Christoffer (Winberg, Vidgren)
48.06 4–2 Reid Gardiner (Honka) yv, vt
48.48 4–3 Sebastian Repo (Mattila)
52.31 4–4 Brayden Burke (Stenqvist)
65.00 5–4 Reid Gardiner vl

Maaliodottama: JYP 2,55 – 2,04 Lukko

Pelicans–SaiPa 3–0

Kauden viimeistä ottelua pelaava SaiPa aloitti ottelun varsin pirteästi. Lappeenrantalaiset kykenivät välttämään kaudelle tyypilliset pitkät pyöritykset omassa päässä läpi avauserän pääsääntöisesti hyvin.

Maalittoman ensimmäisen erän jälkeen pelin kuva muuttui. Ottelun hallinta siirtyi lähes täysin lahtelaisille, ja SaiPa joutui vain puolustamaan omaa aluettaan. Tasaviisikoin Pelicans ei onnistunut maalinteossa, mutta sen pelatessa alivoimalla SaiPan Otto Kivenmäki menetti kiekon kriittisesti alimpana miehenä, minkä Nathan Schnarr käytti hyväkseen.

Keskimmäisestä 20-minuuttisesta eteenpäin SaiPaa pystyssä pitänyt Henri Kiviaho yllätettiin vielä kolmannessa erässä kaksi kertaa, ja Pelicans korjasi täyden pistepotin itselleen. Pelicans-hyökkääjä Schnarr tehtaili runkosarjan päätteeksi maalinsa lisäksi yhden syöttöpisteen, minkä myötä tähtihyökkääjä saavutti 50 tehopisteen rajan runkosarjassa.

Voiton myötä lahtelaiset varmistivat sijoittuvansa runkosarjassa Tapparan ja Ilveksen jälkeen sijalle kolme. Puolivälierissä Pelicans kohtaa kuudenneksi sijoittuneen HIFK:n.

26.36 1–0 Nathan Schnarr av, sr
45.12 2–0 Michal Jordán (Král, Schnarr)
54.25 3–0 Kasper Puutio (Aaltonen, Horký)

Maaliodottama: Pelicans 2,90 – 0,60 SaiPa