Suomelle vakuuttava voitto nelosketjun johdolla – Patrik Puistolan ottelu päättyi ikävän näköisesti

MAAJOUKKUE / Raportti
Eemil Erholtz (vasemmalla) iski jälleen maalin.
Kuva © Juha Alamaki
Suomi kaatoi Tšekin lukemin 4–2 Ruotsin EHT-turnauksen toisessa ottelussa. Kontrolloitu ja varma esitys toi mukanaan myös ikäviä uutisia Leijonien leiriin, kun Patrik Puistola joutui jättämään ottelun kesken avauserän ikävän näköisen loukkaantumisen jälkeen.

Sveitsi-ottelusta hyvänä peilikuvana Leijonat sai koneensa käyntiin aikaisin Arttu Hyryn siirtäessä Suomen johtoon kolmen minuutin jälkeen. Osuma esitöineen syntyi kokonaisuudessaan läpi ottelun erinomaisesti pelanneen Hyryn ketjun käsistä. Kentässä laidoilla pelasivat Eemil Erholtz ja Juha Jääskä.

Tšekki sisuuntui aikaisesta takaiskusta ja vyöryi moneen otteeseen kohti Suomen maalia, mutta tolppien väliin otteluun vaihdettu Lassi Lehtinen esitti näyttäviä torjuntoja. Erätauolle lähdettiin Leijonien maalin johdossa, mutta joukkueelle tarjottiin erän aikana myös ikäviä uutisia. Patrik Puistola loukkaantui tilanteessa, jossa hän kaatui nilkkansa päälle, eikä hän pystynyt palaamaan otteluun.

Erholtz jatkoi erinomaista päiväänsä iskemällä napakalla rannelaukauksella Leijonat jo kahden maalin johtoon toisen erän alkutahdeilla. Erän alussa hieman unista peliä tarjonnut Tšekki heräsi toden teolla osumasta, ja pirteä pätkä huipentui Jan Kovářin 2–1-kavennukseen. Osuma syntyi Suomen huolimattoman puolustuspelin tarjoaman kiekonmenetyksen jälkeen.

Suomelle tarjottiin erän lopulla mahdollisuutta kammeta takaisin kahden maalin johtoon Libor Hájekin istuessa kampitusrangaistusta. Sveitsiä vastaan siniviivalta maalin laukonut Oliwer Kaski lähetti kudin kohti maalia, josta Markus Nurmi ohjasi sen verkkoon. Toiselle erätauolle poistuttiin ensimmäisen tavoin Suomen johtoasemassa.

Päätöserä alkoi Leijonien kannalta huolimattomasti Henrik Borgströmin ja Nurmen istuessa rangaistusaitiossa neljän minuutin sisällä. Borgströmin rangaistuksen tuottaman alivoiman Suomi selvitti, mutta jälkimmäisellä Lehtinen joutui antautumaan toistamiseen.

David Kaše pääsi laukomaan lähietäisyydeltä vastustamattoman kudin ohi Lehtisen ja Tšekki hiipi jälleen maalin päähän Leijonista. Tarkemman tutkimisen jälkeen hallin mediakuutiolta kävi ilmi, että Suomen maali oli siirtynyt pois paikoiltaan Lehtisen kontaktista ennen Kašen laukausta.

Tuomaristo tarkisti tilanteen uudestaan videolta, mutta se hyväksyttiin, sillä tuomaristo tulkitsi asian niin, että maali olisi syntynyt myös maalikehikon ollessa normaalilla paikallaan.

Kavennuksesta huolimatta Suomi karkasi vain kahden minuutin päästä jälleen kahden maalin johtoon. Hannes Björninen lähetti pitkän hyökkäysalueella purjehtimisen päätteeksi harmittoman näköisen laukauksen kohti maalia, mutta tšekkipuolustajien yllätykseksi se ohitti myös maalivahti Šimon Zajíčekin.

Suomi säilytti johtoasemansa, kontrolloi kiekkoa jäljellä olleen kymmenen minuutin ajan, eikä se tarjonnut Tšekille mahdollisuutta ottaa aikalisää tai maalivahtia pois. Leijonat jatkaa turnauksessa puhtaalla pelillä ennen sunnuntain kohtaamista turnausisäntä Ruotsin kanssa.