Kierrosraportti: Tapparan ja TPS:n hermokontrolli hukassa, HIFK taipui pettävällä jäällä Pelicansille

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
Liiga-viikon päätti viiden kierroksen lauantai-ilta. Kierroksen puhuttavin ottelu pelattiin Tampereella Tapparan ja TPS:n välillä. Lahdessa puolestaan puhutti jälleen Pelicansin kotihallin jään huono kunto.

Baptiste osui kahdesti ja Puhakka viimeisenä voittomaalikilpailussa

Tappara oli hölmöillä nopeasti saamansa johtoaseman, kun TPS karkasi takaa-ajoasemasta toisessa erässä ohi Tapparan jäähyillessä.

Tappara ja TPS ottivat yhteensä kymmenen jäähyminuuttia väkivaltaisuudesta, kahdeksan epäurheilijamaisesta käytöksestä ja kaksi pelirangaistusta tappelusta. Tappara pelasi kolmannen erän ilman päävalmentajaansa Rikard Grönborgia.

Lähtökohdat

Toissa kevään finalistit kohtasivat tällä kaudella ensimmäisen kerran marraskuussa Turussa, jolloin Tappara vei pisteet voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 3–2. Molemmat joukkueet saapuivat lauantain kohtaamiseen vierasmatkalta: Tappara pelasi perjantaina Vaasassa ja TPS Helsingissä.

Tappara pelasi Sportia vastaan ilman Veli-Matti Savinaista ja Petri Kontiolaa, jotka molemmat palasivat kokoonpanoon TPS:ää vastaan. Christian Heljanko torjui Vaasassa nollapelin ja jatkaa maalinsuulla myös Nokia-areenalla. TPS:n kärkihankinta Petrus Palmu jätettiin kokoonpanon ulkopuolelle perjantaina, ja hyllytys jatkui Tampereella.

Avaintapahtumat

Hermokontrolli nousi suureen rooliin Tapparan ja TPS:n kohtaamisessa. Kotijoukkue siirtyi johtoon jo reilun minuutin pelin jälkeen Nicholas Baptisten hieman helpon näköisellä laukauksella. Tappara pääsi ensimmäisessä erässä lisäksi kahdesti ylivoimalle ja pari kertaa läpiajoon, mutta TPS-maalilla Noa Vali kesti myöhemmät maalipaikat.

Toinen erä oli jäähyjen ja jälkipelien sävyttämä. Luke Witkowski ja Oliver Lauridsen järjestivät show-tappelun suoraan aloituksesta, ja Carter Camper tarjoili epäurheilijamaisella käytöksellään TPS:lle ylivoiman. TPS:n tehtyä johtomaalin Tapparan päävalmentaja Grönborg poistettiin penkin takaa. Kolmannen erän lopulla Tapparakin onnistui ylivoimalla, kun Baptiste tasoitti ottelun toisella osumallaan. Voittomaalikilpailun ratkaisevan osuman laukoi Petteri Puhakka.

Maalintekijät:
1.13 1–0 Nicholas Baptiste (Somppi, Camper)

Pelicans niukkaan voittoon loppuunmyydyn Isku areenan edessä

Isku-areenassa nähtiin viihdyttävä lauantai-illan kamppailu Pelicansin ja HIFK:n välillä. Vieraat nousivat kolmen maalin takaa jo lähelle, mutta pisteet jäivät lopulta Lahteen.

Ottelu eteni vahvasti Pelicansin tahdissa ja kotijoukkue johti ottelun puolivälissä jo 3−0. HIFK ei päästänyt kotijoukkuetta kuitenkaan pidemmälle karkumatkalle, vaan kavensi aina pikaisesti pussinokkien mentyä ensin kolmen maalin johtoon. Ottelu säilyi tiukkana ja jännittävänä loppuun asti, eikä vierailijoiden tasoitus ollut kaukana.

Lähtökohdat

Molemmat joukkueet pelasivat Lahdessa viikon toiset ottelunsa. HIFK saapui Pelicansin vieraaksi edellisiltana TPS:ää vastaan koettu jatkoaikatappio niskassaan. Pussinokat sen sijaan lepäsivät perjantaina, mutta olivat voittaneet HPK:n kotonaan torstaina.

Kauden ensimmäisessä keskinäisessä syyskuussa Pelicans oli vahvempi lukemin 2−1. Lahtelaisten kausi alkoi heikosti, mutta viime aikoina he ovat saaneet kerättyä mukavasti pisteitä. Ennen illan ottelua HIFK oli sijalla 3. ja Pelicans 13. Joukkueiden välillä piste-eroa on 13, mutta esimerkiksi suorasta pudotuspelipaikasta Pelicansin erottaa vain kuusi pistettä.

Päätöserään lähdettiin kotijoukkueen 4−2-johdossa. Joonas Nättinen toi vieraat maalin päähän ajassa 44.02, minkä jälkeen ottelun vauhti lisääntyi. Lahtelaisten joukkueesta erityisesti Lars Bryggman oli näkyvässä roolissa läpi ottelun. Hän teki tehot 1+2, mutta otti noin kolme minuuttia ennen loppua hyökkäyspään jäähyn. Pelicans kuitenkin selvitti tilanteen, ja Michal Jordan onnistui vielä laittamaan kiekon tyhjään maaliin viimeisellä sekunnilla. Kolme pistettä jäi Lahteen lukemin 5−3.

Ottelua leimasi muutamat pidentyneet pelikatkot, kun Isku-areenan jäätä jouduttiin paikkaamaan useaan otteeseen. Peli pystyttiin kuitenkin pelaamaan ilman ongelmia loppuun, eikä tapahtumaa jouduttu keskeyttämään taannoisen CHL-pelin tavoin. Isku-areenalla ottelua oli seuraamassa täysi tupa, 4043 katsojaa.

1.52 1–0 Kasper Puutio (Bryggman, Haatanen)
23.03 2–0 Michal Jordán (Enlund, Lasch)
29.18 3–0 Lars Bryggman (Jordán, Utunen)
32.11 3–1 Luke Martin (Lehterä, Koivistoinen)
33.57 4–1 Aatu Jämsen (Roine, Bryggman) yv
35.18 4–2 Eetu Koivistoinen (Kaskimäki, Salin)
44.02 4–3 Joonas Nättinen (Lehterä) sr
59.59 5–3 Michal Jordán

Pelicans 2,20 – 1,83 HIFK

Kärpät tyly Sportin isäntänä Oulussa

Raksilassa Kärpät nappasi kolme sarjapistettä Sportin vieraillessa.

Ottelun tehopelaaja oli kahdella maalillaan Kärppien Ville Koivunen. Parhaimmillaan Sport pääsi kahden maalin päähän kolmannessa erässä, mutta kotijoukkue Kärpät nappasi ottelusta kolme pistettä.

Lähtökohdat

Kärpät oli voittanut viimeisestä viidestä ottelustaan kaksi, kun taas Sport oli hävinnyt neljä ottelua ja voittanut yhden.

Kärpät sai otteluun vauhdikkaan alun iskien ensimmäiseen reiluun minuuttiin kaksi maalia. Sport kuitenkin kavensi tilanteeksi 2–1. Sport sai toisessa erässä toisenkin kerran kiekon Kärpät-maaliin, mutta videotarkistuksen jälkeen osuma hylättiin korkeana mailana. Kolmannessa erässä Kärpät meni menojaan, ja voitti ottelun 5–2.

0.30 1–0 Aleksi Antti-Roiko (Ohtamaa)
1.02 2–0 Arttu Paaso
16.25 2–1 Atro Leppänen (Mattsson, Miketinac)
45.55 3–1 Ville Koivunen (Gunler, Paaso)

Tehokkuus ja maalivahtipeli toivat Ilvekselle voiton Mikkelistä

Eemeli Suomi (1+1) ja Jonas Gunnarsson (33 torjuntaa) olivat Ilveksen voiton takuumiehet, kun Jukurit taipui kotikentällään 2–3.

Tamperelaisvieraat siirtyivät avauserässä pikatahtia jo kahden maalin johtoon, mutta Jukurien tasainen tulitus tuotti tulosta. Jukurit tuli tasoihin päätöserän alussa, mutta jatkoaikaa odotellessa Oula Palve naulasi Ilveksen voittomaalin unelmapaikasta.

Lähtökohdat

Joukkueet kohtasivat tuoreeltaan viime kierroksella torstaina Tampereella, missä Ilves vei maali-iloittelun lukemin 6–5. Silloin kuumimmassa vireessä olivat Ilveksen Jani Nyman ja Jukurien Konsta Helenius, jotka kummatkin iskivät kaksi maalia.

Kesken edellisen kohtaamisen Ilves vaihtoi maalivahtiaan avauserän jälkeen Jonas Gunnarssoniin, joka jatkoi myös Mikkelissä Ilveksen maalilla. Jukuritkin komensi maalilleen Rasmus Korhosen sijaan Markus Ruusun.

Ilves oli ottelussa maalipaikoissaan huomattavasti tehokkaampi kuin Jukurit. Ilves-vahti Jonas Gunnarsson vei maalivahtien taistelun selvästi nimiinsä. Gunnarsson otti tarvittavat haamutorjunnat siinä, missä Markus Ruusulta (18 torjuntaa) ne jäivät tekemättä.

Ilves oli alati vaarallinen hyökkäyksissään ja nelisen minuuttia ennen kolmannen erän loppua Oula Palve pääsi b-pisteeltä lakaisemaan Ilveksen voittomaalin.

7.01 0–1 Šimon Stránský (Kodýtek, Meskanen)
11.39 0–2 Eemeli Suomi (Nyman, Friman)
14.24 1–2 Michal Kovařčík (Peltomäki)
44.54 2–2 Patrik Puistola (Larsen, Helenius)
56.09 2–3 Oula Palve (Suomi, Nyman)

Jukurit 4,47 – 1,87 Ilves

HPK vahvempi Hämeenlinnassa

HPK ja KooKoo kohtasivat Ritari-areenalla 3100 katsojan edessä. Ottelu sai dramaattisen käänteen jo heti alussa, ja pisteistä taisteltiin tasaväkisesti loppuun asti.

Hämeenlinnassa nähtiin tasainen lauantai-illan kamppailu, joka kääntyi lopulta HPK:n voittoon. KooKoolle harmaita hiuksia toi heti pelin alussa tuomittu Miska Kukkosen ulosajo. Toisaalta kouvolalaiset olivat lähteneet seitsemällä puolustajalla Hämeenlinnaan, joten puolustajille ei pelin aikana tullut liikaa ylimääräistä kuormaa. HPK otti tärkeän voiton ja he ovat edelleen iskuetäisyydellä pudotuspelipaikkoja silmällä pitäen.

Lähtökohdat

Kauden ensimmäinen kohtaaminen Kouvolassa joukkueiden välillä lokakuussa päättyi HPK:n voittoon. KooKoolla oli kolmen ottelun tappioputki, jonka he katkaisivat Pelicansia vastaan viime lauantaina. Kouvolalaiset hakivat jatkoaikavoiton Vaasasta torstaina, joten heillä on mahdollisuus kolmanteen peräkkäiseen voittoon. Hämeenlinnalaiset ovat hävinneet viimeisestä viidestä kolme ja voittaneet kaksi.

Jäähyt koituivat vierasjoukkue KooKoon kohtaloksi heti avauserässä. HPK siirtyi ylivoimilla 2–0-johtoon jo reilun viiden minuutin pelin jälkeen. Enemmänkin olisi ollut tarjolla. Hämeenlinnalaiset pääsivät erän jälkimmäisellä ylivoimalla pyörittämään erikoistilannetta viiden minuutin verran Kukkosen ulosajon seurauksena.

KooKoo nousi kahden maalin takaa-ajosta tasoihin. Toisessa erässä Linus Andersson kavensi, ja heti päätöserän alussa Arttu Ilomäki toi komealla laukauksella kylmää vettä HPK:n niskaan. Kuusi minuuttia ennen loppua Aleksi Mustonen napautti kotijoukkueen 3−2-johtoon. Ote oli tämän jälkeen vierailijoilla, mutta oranssipaidat puolustivat uhrautuvasti. Pisteet jäivät lopulta Hämeenlinnaan lukemin 4−2, kun Danick Martel viimeisteli vielä tyhjiin 13 sekuntia ennen pelin loppua.

3.17 1–0 Danick Martel (Nikkilä, Mustonen) yv
5.59 2–0 Markus Nenonen (Pihlström, Martel) yv
25.03 2–1 Linus Andersson (Lehtivuori, Tardif)
40.30 2–2 Arttu Ilomäki (Tardif, D'Astous)
53.40 3–2 Aleksi Mustonen (Ketola)
59.47 4–2 Danick Martel (Toivola, Ahonen)