Kierrosraportti: Tappara vei valokeilan Ritchien debyytistä, Lööke pelasti Sportille lisäpisteen kaksi sekunnin kymmenystä ennen loppua

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
Liigassa pelattiin keskiviikkona viisi ottelua. Kierroksen kuumimmiksi puheenaiheiksi nousivat Kärppien NHL-hankinta Nick Ritchien debyytti Tampereella, Daniel Mäkiahon hattutemppu HIFK:ta vastaan ja Jens Lööken tasoitus kaksi sekunnin kymmenystä ennen päätössummeria.

Tasaisen varma Tappara tukahdutti Kärpät Nick Ritchien debyytissä

Tappara palasi tasapisteisiin sarjakärki Ilveksen kanssa voittamalla Kärpät kotonaan lukemin 4–1. Kärppien kolmoskentässä debytoinut Nick Ritchie ei onnistunut merkkauttamaan tehopisteitä. Puolustaja Olli Juolevi iski ottelussa ensimmäisen maalinsa Tapparan paidassa.

Tapparan terävä avauskymmenminuuttinen antoi isännille turvallisen johtoaseman, ja hallitseva mestari hallitsi tapahtumia koko ottelun ajan. Myöhäisestä ylivoimasta huolimatta oululaisten loppukiri ei toteutunut, ja Liigan pistepörssin kärkeen palannut Anton Levtchi (1+1) sinetöi kotivoiton.

Lähtökohdat

Kohtaaminen oli joukkueille kauden toinen Tapparan vietyä lokakuussa pisteet Raksilasta vakuuttavasti lukemin 1–4. Kumpikin joukkue saapui illan otteluun hyvässä vireessä Tapparan oltua kolmen ottelun voittoputkessa ja Kärppien voitettua seitsemän viimeisestä kymmenestä ottelustaan. Sarjataulukossa joukkueet olivat ennen ottelua toisena ja neljäntenä.

Isäntien kokoonpanossa nähtiin kaksi muutosta lauantaisesta TPS-voitosta Luke Witkowskin istuttua kahden ottelun pelikieltoa ja Veli-Matti Savinaisen tiputtua kokoonpanosta. Kirvesrintojen kokoonpanoon tilalle nousivat Kasper Kulonummi ja Oskari Luoto.

Kärpillä suurin huomio kiinnittyi kolmosketjuun, kun NHL-hankinta Nick Ritchie debytoi oululaisten kokoonpanossa Connor Bunnamanin ja Kasper Björkqvistin rinnalla. Vierasmaalia vartioi aiemmin kaudella Ilveksen Nokia-areenalla nollannut Niklas Kokko.

Avaintapahtumat

Avausmaali syntyi Petri Kontiolan lavasta kuvion näyttävän seurauksena. Tapparan iskettyä toisen osuman Ritchie näyttäytyi ottelupöytäkirjassa ensimmäistä kertaa kahden minuutin rangaistuksen merkeissä. Seuranneella alivoimalla Kärpät iski näyttävän kavennuksen kotiyleisön protestoidessa Kärppä-pelaajan rikettä hyökkäyksen rakentuessa.

Toinen erä ei tarjonnut merkittäviä tapahtumia, mutta päätöserässä Tappara katkaisi vieraiden selkärangan Olli Juolevin ensimmäisellä maalilla kirvesrinnoissa. Päävalmentaja Lauri Marjamäen ketjulotto ja myöhäinen ylivoima eivät tuottaneet kavennuksia, ja Tappara korjasi pisteet kotiin nousten tasapisteisiin sarjakärki Ilveksen kanssa. Tappara on pelannut yhden ottelun vähemmän.

Maalintekijät
8.43 1–0 Petri Kontiola (Levtchi, Tuulola)
9.49 2–0 Philip Granath (Luoto, Rauhala)
11.12 2–1 Arttu Hyry (Anttila, Ohtamaa) av
50.17 3–1 Olli Juolevi (Granath, Rauhala)
59.12 4–1 Anton Levtchi (Liedes, Leskinen) tm

Maaliodottama
Tappara 2,21 – 2,68 Kärpät

Daniel Mäkiahon hattutemppu siivitti Jukurit kotivoittoon

Jukurit nappasi arvokkaan kotivoiton HIFK:sta loppulukemin 5–3. Illan hahmo oli hattutempun tehnyt Jukurien Daniel Mäkiaho.

Paljon maaleja sisältäneessä ottelun avauserässä nähtiin kolme osumaa ja erätauolle poistuttiin Jukurien johtaessa 2–1. Tämän jälkeen maaleja iskettiin vuorotellen ja esille astui Jukurien Daniel Mäkiaho, joka siirsi mikkeliläiset kolme kertaa kahden maalin karkumatkalle. Tähän HIFK ei pystynyt vastaamaan ja Jukurit nappasi ottelusta täydet kolme pistettä.

LÄHTÖKOHDAT

Joukkueiden kauden ensimmäisessä kohtaamisessa Helsingissä HIFK oli vahvempi voittomaalikilpailuun asti venyneessä ottelussa loppulukemin 4–3. Ennen tiistai-illan ottelua molemmat joukkueet olivat onnistuneet voittamaan viidestä viimeisestä ottelustaan ainoastaan kaksi. Illan teemana oli tappioputken katkaiseminen, sillä Jukurit oli hävinnyt Ilves-tappioiden myötä kaksi viimeisintä otteluaan ja HIFK puolestaan saapui Mikkeliin kolmen ottelun tappioputkessa.

AVAINTAPAHTUMAT

Ottelun avauserä Mikkelissä tarjosi kolme osumaa, joista ensimmäisestä vastasi vieraiden Iiro Pakarinen ohjatessaan kiekon maaliin neljän minuutin pelin jälkeen. Tämän jälkeen Jukurit sai pelistä kiinni ja punnersi itsensä johtoon Topias Hynnisen ja Niko Huuhtasen osumien myötä.

Toisessa erässä Jukureille tarjottiin kuusi minuuttia ylivoimaa, mutta joukkue ei saanut kuviotaan kuntoon Liigan parasta alivoimajoukkuetta vastaan. Tasakentällisin mikkeliläiset kuitenkin onnistuivat, kun Mäkiaho ujutti kiekon Roope Taposen jalkojen välistä maaliin.

HIFK:lle tarjottiin 3–1-tilanteessa mahdollisuus tulla maalin päähän, kun joukkueelle tuomittiin rangaistuslaukaus, mutta Markus Ruusu torjui tyylikkäästi Julius Nättisen yrityksen. Kolmannessa erässä maaleja iskettiin vuorotellen ja pelin intensiteetti oli erittäin korkealla.

Jukurien illan hahmoksi ilmoittautui Mäkiaho, joka viimeisteli ottelussa uransa ensimmäisen hattutempun Liigassa ja saalisti sen päälle vielä yhden syöttöpisteen. Näin ollen Jukurit otti maukkaan kotivoiton loppulukemin 5–3.

MAALINTEKIJÄT
04:21 0–1 Iiro Pakarinen (Vesalainen, Motin)
5.34 1–1 Topias Hynninen (Salonen, Lundgren)
11.16 2–1 Niko Huuhtanen (Mäkiaho, Helenius) yv
30.09 3–1 Daniel Mäkiaho
47.37 3–2 Niko Seppälä (Motin, Jääskä)
48.46 4–2 Daniel Mäkiaho (Immonen, Lundgren)
51.35 4–3 Luke Martin (Sund, Lehterä) yv
52.38 5–3 Daniel Mäkiaho (Helenius, Nässén) yv

MAALIODOTTAMA
Jukurit 3,32 – 5,88 HIFK

Benjamin Korhonen tehokkaana − KalPa vei voittomaalikilpailun

Liigan tasaiseen keskikastiin kuuluvat KalPa ja Pelicans pelasivat odotetusti tasaisen ottelun. Kuopio on ollut Pelicansille vaikea paikka, ja tälläkin kertaa KalPa poistui kaukalosta voittajana, tällä kertaa tosin vasta voittomaalikilpailun jälkeen. Loppulukemat kirjattiin 4−3.

Vahvan marraskuun pelannut KalPa palasi voittokantaan tappiollisen JYP-tuplan jälkeen. Toisena iltana peräkkäin urakoinut Pelicans joutui taipumaan voittomaalikilpailussa tuhrittuaan varsinaisen peliajan lopussa ja jatkoajalla ylivoiman.

LÄHTÖKOHDAT

KalPa lähti otteluun huomattavasti levänneempänä, sillä joukkue pelasi viimeksi perjantaina. Pelicans sen sijaan oli pelannut tiistaina Lappeenrannassa.

Kauden aikaisemmat kaksi kohtaamista olivat päättyneet KalPan voittoon varsinaisella peliajalla. Pelicansin viisi edellistä visiittiä Kuopioon olivat tuoneet tappiot, näistä kolme nähtiin viime vuoden puolivälieriessä.

Vaikka ottelun kaikki kolme erää päättyivätkin 1−1, erät olivat itsessään varsin erilaisia. Ensimmäinen mentiin kotijoukkue KalPan tahtiin, ja toista hallitsi puolestaan Pelicans. Kolmas erä oli kaikkein tasaisin.

KalPa pääsi pelaamaan kuusi kertaa ylivoimaa, mutta maalin niiden aikana iski ainoastaan Pelicans, kun Miika Roine osui avauserässä alivoimalla. Osumaa tarkastettiin videolta, mutta tuomariston mielestä Roine ei tehnyt maalia tarkoituksellisesti kädellä.

Varsinaisella peliajalla tehokkain oli Liiga-uransa ensimmäisen kolmen pisteen ottelun pelannut KalPan Benjamin Korhonen. Kun jatkoaikakaan ei tuonut ratkaisua, voittomaalikilpailu ratkaisi voittajan. Siinä ainoa onnistuja oli kotijoukkueen Miikka Pitkänen.

05.15 0−1 Miika Roine (Jämsen) av vt
10.04 1−1 Benjamin Korhonen (Kantner,Pitkänen)
24.43 1−2 Niklas Virtanen (Lasch,Tukiainen)
38.43 2−2 Tuomas Kiiskinen (Gallet,Korhonen)
50.48 3−2 Benjamin Korhonen (Okany,Mattila)
53.27 3−3 Aatu Jämsen (Haatanen,Olkinuora)
65.00 4−3 Miikka Pitkänen vl

KalPa 2,85 – 1,98 Pelicans

Ässille tärkeä vierasryöstö Kouvolasta

KooKoo ja Ässät kohtasivat Kouvolassa. Ässät haki tärkeät kolme pistettä Poriin tiukalla 2–1-voitolla vahvistaen asemaansa pudotuspeliviivan päällä, kun KooKoo puolestaan valahti jo viiden pisteen päähän viivasta. Ässien kolmen ottelun mittainen tappioputki tuli päätökseensä KooKoon putken kasvaessa kahden ottelun mittaiseksi.

Ottelu oli tyypilliseen tapaansa tiukka ja ratkesi maalin erotuksella. Joukkueiden kauden kolmannen kohtaamisen ja kolmannen maalilla ratkenneen ottelun vei tällä kertaa Ässät, joka jatkoi kauden aikana tutuksi tullutta peliään. Hyökkäyksen suhteen ei nähty ilotulitusta, mutta raudanluja puolustus vei porilaiset voittoon.

LÄHTÖKOHDAT

Kotijoukkue KooKoo valmistautui otteluun suuremman paineen alaisena, sillä se oli valunut sijalle 13 ja pudotuspeliviiva oli karkaamassa. Ässät lähti otteluun kolmen ottelun tappioputkessa, mutta kolme pistettä KooKoota edellä ja Liigan viimeisellä pudotuspelipaikalla, eli kymmenennellä sijalla. Pelissä olivat siis pudotuspelien viimeisen paikan taistelun suhteen valtavat kolme pistettä.

KooKoo siirtyi 1–0-johtoon ensimmäisen erän puolivälissä, kun Arttu Ilomäki voitti kulmaväännön ja löysi Radek Koblížekin, joka ampui kiekon hyvin vaikeasta asennosta kaukaa Ässien maalin oikeaan yläkulmaan. Ässät otti pelin haltuun toisessa erässä, kun Lenni Hämeenaho toi vieraat tasoihin miinutin pelin jälkeen. Hämeenaho purjehti yli KooKoon siniviivan ja yllätti niin ikään KooKoo-maalivahti Nick Malíkin kaukolaukauksella.

Ottelun kolmas, viimeinen ja ratkaiseva maali nähtiin puolitoista minuuttia Ässien tasoituksen jälkeen, kun Jonathan Davidsson pääsi KooKoon keskeneräisen vaihdon aikana Dylan Fabren syöttöön kiinni ja teki sekä kauden ensimmäisen maalinsa että tehopisteensä.

12.45 1–0 Radek Koblížek (Ilomäki, Tardif)
20.59 1–1 Lenni Hämeenaho
22.37 1–2 Jonathan Davidsson (Erholtz, Heimosalmi)

KooKoo 1,34 – 1,72 Ässät

Jens Lööken kypärätemppu siivitti Sportin jatkoaikavoittoon Lukosta

Sport tuli sekunti ennen loppua tasoihin ja voitti lopulta ottelun jatkoajalla kypärätempun tehneen Jens Lööken maalilla.

Sport ja Lukko pelasivat tasaisen ottelun Rauman Kivikylän areenalla. Ottelussa ei mässäilty erikoistilanteilla, mutta vaasalaiset pääsivät kurittamaan kotijoukkuetta niin ali- kuin ylivoimallakin.

Lukko oli lähellä ratkaista ottelun viimeisen viiden minuutin vahvalla pelaamisella, mutta vierailijat onnistuivat tasoittamaan ottelun vain sekunti ennen loppua. Jens Lööken illan kolmas maali ratkaisi ottelun jatkoajalla ja näin kaksi pistettä matkasi Vaasaan.

LÄHTÖKOHDAT

Illan vierailija Sport oli ajautunut neljän ottelun tappioputkeen ennen ottelua. Lukko on kerännyt aikaisemmista peleistä tasaisemmin pisteitä, mutta ollut muuten negatiivisesti uutisotsikoissa. Lauantain tappiollisen SaiPa-ottelun jälkeen joukkue oli lähtenyt viettämään iltaa, jonka lopputuloksena kaksi raumalaista kiekkoilijaa oli päässyt viettämään yötä putkaan.

Lukko oli ennen illan ottelua sijalla kahdeksan ja Sport toiseksi viimeisenä. Sarja on kuitenkin tasainen, sillä joukkueet erottaa vain viisi pistettä. Pelattuja otteluita molemmilla on yhtä paljon.

Vaasalaiset tulivat pirteästi otteluun ja saivat vahvaa painetta Lukon päätyyn. Se ei tuottanut kuitenkaan tulosta, ja ottelun avausmaalista vastasikin raumalaisjoukkue. Ponthus Westerholm vei kotijoukkueen 1-0-johtoon siirretyn rangaistuksen aikana.

Sport tuli alivoimalla tasoihin toisen erän lopussa, kun Lukon Tarmo Reunanen kompasteli omassa kulmassa. Erik Riska karvasi kiekon ja syötti maalin edessä vapaana seisoneelle Anton Stråkalle paikan, josta hyökkääjä ei erehtynyt.

Maaleja tehtiin tämän jälkeen vuorotellen, joista viimeisen tasoituksen Sport teki sekunti ennen loppua Lööken illan toisella osumalla. Aikaisempi oli tullut ylivoimalla kolmannen erän puolivälissä. Sama mies ratkaisi lopulta kaksi pistettä Vaasaan komealla jatkoajan yksilösuorituksella.

12.18 1–0 Ponthus Westerholm (Järvinen, Stenqvist) sr
38.57 1–1 Anton Stråka (Riska) av
40.29 2–1 Julius Mattila (Repo, Reunanen)
52.13 2–2 Jens Lööke  (Hjalmarsson, Leppänen) yv
55.01 3–2 Pathrik Westerholm (Nyman, Westerholm)
59.59 3–3 Jens Lööke (Sundström, Hjalmarsson) im
60.58 3–4 Jens Lööke (Leppänen, Svoboda)