Kierrosraportti: Tappara tyrmäsi KalPan Kuopiossa, Eetu Koivistoinen HIFK:n sankarina Nordiksella

LIIGA / Kierrosraportti
HIFK:n Eetu Koivistoinen (31) ja HIFK:n Teemu Tallberg (18) Liigan runkosarjaottelussa HIFK - Kärpät, Helsingin jäähallissa, 1. joulukuuta 2023. (Kuva: Riku Laukkanen / R1ku Exposures)
Neljän Liiga-ottelun perjantai-illassa tehtiin runsaasti maaleja. Kierroksen ehdoton hahmo oli HIFK:n Eetu Koivistoinen kauden toisella hattutempullaan.

Tehokkaalle Tapparalle helpottavat kolme pistettä Kuopiosta

Kuopion Olvi Areenan perjantai-illassa kohtasivat Liigan paras kotijoukkue KalPa ja alavireinen Tappara. Ottelu oli kuitenkin kaikkea muuta kuin lähtökohdat kertoivat, ja Tappara haki pisteet lukemin 5−1.

Kuopion Olvi Areenalla iskivät perjantai-illan kierroksella vastakkain Liigan paras kotijoukkue KalPa ja viimeisestä seitsemästä ottelustaan vain yhden voittanut Tappara. Etenkin vierasjoukkueelle ottelu oli tärkeä, sillä Tappara onnistui katkaisemaan orastavan tappioputkensa ja pesemään kasvonsa keskiviikkoisen pettymyksen jälkeen kriisijoukkue JYPiä vastaan.

Avaintapahtumat
Ottelun avauserä oli lähtökohtiin nähden täysin päinvastainen. Tapparan pelaamisesta oli alakuloisuus kaukana, kun vieraat tykittivät vauhdikkaaseen avauserään kaksi maalia. Lisämaaleihinkin oli useita mahdollisuuksia muun muassa Juha Jatkolan lahjoittaessa kiekon Oskari Luodolle maalin edustalle, mutta nuori hyökkääjä ei mahdollisuutta hyödyntänyt.

Avauserän molemmat maalit syntyivät selkeästi vieraiden pirteimmän koostumuksen, Oiva Keskisen johtaman kakkosketjun työn tuloksena. Ensimmäisen maalin iski terävällä laukauksellaan Petteri Puhakka, ja toisesta maalista vastasi vaarattoman näköisellä laukauksella Tapparan tuore hankinta Tobias Ekberg.

Ottelun toinen erä oli pelillisesti täysin päinvastainen avauserään nähden. KalPa hallitsi peliä paremman liikkeensä ansiosta ja loi laadukkaita maalipaikkoja liukuhihnalta. Palkinnon työstään isännät saivat erän puolen välin jälkeen, kun Kasper Simontaival pääsi nokikkain Christian Heljangon kanssa ja iski isännät maalin päähän.

Tappara kuitenkin puolusti maalin edustaa vahvasti, ja isännät jäivät erässä vain yhteen maaliin. Vieraat myös rokottivat tylysti lähes ainoasta paikastaan toisen erän lopulla, kun kapteeni Otto Rauhala pääsi iskemään kiekon Jatkolan selän taakse Philip Granathin syötöstä.

Ottelun päätöserä oli edeltäjiään tasaisempi, ja Tappara onnistui pitämään johtonsa loppuun asti. KalPan paras hetki nähtiin erän puolessa välissä, kun KalPa loi ylivoimalla tukun loistavia maalipaikkoja, mutta vieraiden maalilla Heljanko otti useita erittäin tärkeitä torjuntoja. KalPan kiri tuntui kaatuvan tähän ylivoimaan ja vain hetki tämän jälkeen Tappara iski jo neljännen osumansa, kun Valtteri Kemiläinen tälläsi kiekon viivalta sisään ylivoimalla.

maalintekijät
10.47 0–1 Petteri Puhakka (Keskinen, Juolevi)
14.24 0–2 Tobias Ekberg (Halloran, Rauhala) vt
31.29 1–2 Kasper Simontaival (Klemetti)
36.40 1–3 Otto Rauhala (Granath, Camper)
53.54 1–4 Valtteri Kemiläinen (Levtchi, Rauhala) yv
59.36 1–5 Anton Levtchi (Tanus, Vittasmäki) tm

maaliodottama
KalPa 3,24 – 2,41 Tappara

HIFK kampesi helpottavan voiton runsasmaalisesta kissa ja hiiri -leikistä – Eetu Koivistoiselle kauden toinen hattutemppu

HIFK katkaisi heikon putkensa kaatamalla Ässät kotonaan äänekkään kotiyleisön edessä lukemin 5–4. Voiton takuumiehinä esiintyivät hattutempun iskenyt Eetu Koivistoinen ja tehot 0+3 merkkauttanut Luke Martin.

Keskiviikkona tylysti liigajumbo SaiPalle jatkoajalla taipunut HIFK tuli Ässät-otteluun uudella ilmeellä Eetu Koivistoisen iskettyä ottelun avausmaalin jo toisella minuutilla. Aikainen osuma oli merkki tulevasta, sillä joukkueet iskivät Nordiksen illassa peräti yhdeksän osumaa.

HIFK:n lentävä lähtö kariutui Koivistoisen avausmaalin jälkeen nopeasti. Ässät sai otteen pelistä ja ranskalaishyökkääjä Dylan Fabre iski porilaisille näyttävän tasoituksen. Kasperi Ojantakanen lähetti poikittaisen roikkusyötön takatolpalle, josta Fabre löi kiekon suoraan ilmasta ohi yllättyneen Niko Hovisen.

Ässät tarjosi lisää kylmää vettä kotiyleisön niskaan vain viisi minuuttia myöhemmin. Vincent Marleau syötti ylivoiman päätteeksi kiekon suoraan rangaistusaitiosta vapautuneelle Aleksi Heimosalmelle, joka karkasi ylivoimahyökkäykseen Ojantakasen kanssa. Heimosalmen oma kuti ei ohittanut Hovista, mutta Ojantakanen suti irtokiekon maaliin ja Ässät siirtyi johtoon.

Nordiksen kotiyleisön avauserän päätteeksi tarjoilema vihellyskonsertti sisuunnutti HIFK:n toiseen erään. Koivistoinen nousi helsinkiläisille korvaamattomaksi iskemällä maalin kummallakin HIFK-ylivoimalla. 28-vuotias tarvitsi kauden toiseen hattutemppuunsa vain 27 minuuttia, ja pelin ote siirtyi täysin kotijoukkueelle erän lentokelin myötä.

Koivistoisen hattutempun lisäksi toinen suuri sankari erässä oli tähtipuolustaja Luke Martin. Jenkkipakki alusti kolme peräkkäistä kotimaalia ja HIFK karkasi Julius Nättisen ja Tony Sundin siivittämänä jo kolmen maalin johtoon toiselle erätauolle. Martin on yltänyt tammikuussa ilmiömäiseen vireeseen, sillä hänen pistesaldonsa tammikuun seitsemästä ottelusta on 11 (1+10) pistettä.

HIFK:lle kaudelta hyvinkin tuttu kissa ja hiiri -leikki jatkui heti päätöserän alussa. Vireensä löytänyt Marcus Davidsson iski vain 31 sekuntia erän alusta ja Roope Talaja toi vieraat jo maalin päähän kuusi minuuttia myöhemmin. Päätöserään porilaisten maalille vaihdettu Karolus Kaarlehto ei joutunut juurikaan rehkimään viiden torjuntansa eteen, sillä erä eteni pitkälti vierasjoukkueen pillin mukaan.

22 päätöserän kutia ei kuitenkaan tuottanut toivottua tulosta ja pisteet jäivät Helsinkiin. HIFK katkaisi kahden ottelun tappioputkensa ja nousi tänään levänneiden Jukurien ohi sarjataulukon kolmanneksi. Ässille tappio oli kallis, sillä TPS voi voitolla tiputtaa lauantain täydellä kierroksella lepäävän porilaisryhmän kymmenenneksi sarjataulukossa.

1.14 1–0 Eetu Koivistoinen (Melart, Kotkansalo)
9.52 1–1 Dylan Fabre (Ojantakanen, Joensuu)
14.36 1–2 Kasperi Ojantakanen (Heimosalmi)
23.58 2–2 Eetu Koivistoinen (Marleau, Martin) yv
27.40 3–2 Eetu Koivistoinen (Lehterä, Martin) yv, vt
34.20 4–2 Julius Nättinen (Lehterä, Martin)
36.38 5–2 Tony Sund (Vesalainen, Nättinen) yv
40.31 5–3 Marcus Davidsson (Matinmikko, Määttä)
46.17 5–4 Roope Talaja (Heimosalmi, Ikonen) yv

HIFK 3,28 – 2,94 Ässät

SaiPa voittoon pomppukiekkojen ja epäselvien tilanteiden illassa Vaasassa

Vaasan perjantai-ilta tarjoili runsasmaalisen ja tapahtumia täynnä olleen ottelun, jonka voittajaksi nousi lopulta SaiPa.

Lievästä Sportin hallinnasta huolimatta SaiPa roikkui sitkeästi vaasalaisten mukana läpi ottelun ja johtikin ottelua kahdesti. Pomppukiekkojen ja videotarkastusten sävyttämän ottelun ratkaisua jouduttiin hakemaan lopulta voittomaalikilpailusta. Lopulta voittoa pääsi juhlimaan SaiPa, jolle voitto oli toinen putkeen. Kahden voiton putki on lappeenrantalaisille ensimmäinen kuluvalla kaudella.

Tasanumeroin 1−1 päättynyt avauserä oli pomppukiekkojen ja epäselvien tilanteiden sävyttämä. Heti ottelun alkupuolella hieman epäselvien pomppujen jälkeen Sportin Miro Nalli sai kiekon ohi SaiPa-vahti Henri Kiviahon, mutta maali hylättiin lopulta videotarkastuksen jälkeen maalivahdin häirinnän vuoksi.

Kokonaisuudessaan kaikesta pomputtelusta ja kimpoilusta huolimatta erän hallitsevampi osapuoli oli illan kotijoukkue, mutta huippupaikoista huolimatta vaasalaiset onnistuivat maalinteossa vain kerran.

Keskimmäinen 20-minuuttinen oli hyvin samantyyppinen kuin ottelun avauserä. Paljon epäselviä pomppukiekkoja ja lukuisia vastahyökkäyksiä. Erässä nähtiin lopulta peräti neljä maalia molempien joukkueiden onnistuttua erässä kahdesti.

Erän puhuttavin tilanne oli SaiPan Otto Kivenmäkeen kohdistunut taklaus, joka vaikutti ensisilmäyksellä polvitaklaukselta. Lopulta videotarkastuksen jälkeen taklaus todettiin puhtaaksi eikä jäähyyn ollut syytä. Lappeenrantalaisten onneksi kovia kokenut Kivenmäki pystyi jatkamaan ottelua hetken huilin jälkeen.

Vaikka Sport oli ennen ottelua selkeä ennakkosuosikki, ottelu oli varsin varsin tasainen myös kolmannessa erässä. Molemmilla oli hetkensä, mutta hyväksi havaittu tapa tasata erän maalimäärä molempien joukkueiden kesken jatkui varsinaisen peliajan loppuun asti.

Lopulta voittajaa jouduttiin hakemaan voittomaalikilpailusta, jonka sankariksi nousivat Antoine Morand ja Valtteri Ojantakanen, jotka viimeistelivät SaiPalle voiton.

06.45 0–1 Jonne Tammela (Airola, Morand)
13.32 1–1 Simon Hjalmarsson (Heikkinen, Tommila)
22.06 2–1 Lari Heikkinen (Hjalmarsson)
25.14 2–2 Valtteri Ojantakanen (Kalapudas, Trejbal)
30.00 2–3 Mikko Niemelä (Kiukas, Morand)
35.51 3–3 Oskari Hult (Hietanen, Sundström)
44.47 4–3 Axel Holmström (Stålberg, Hjalmarsson)
50.25 4–4 Jonne Tammela (Naukkarinen, Karvinen)
65.00 4–5 Valtteri Ojantakanen vl

Sport 4,43 – 3,63 SaiPa

Kärppien ja HPK:n viikonlopun tuplapelien avausosa päättyi oululaisjuhliin

HPK ja Kärpät kohtaavat toisensa kahdesti viikonlopun aikana Hämeenlinnassa. Viikonlopun avausosa ja kauden neljäs kohtaaminen päättyi Kärppien voittoon lukemin 2–1.

Perjantai-illan neljän ottelun Liiga-kierroksen päättävässä ottelussa HPK isännöi Kärppiä. Kauden kolme aiempaa kohtaamista päättyivät oululaisjuhliin. Kauden neljäs kohtaaminen päättyi Kärpille lukemin 2–1. Isäntien kokoonpanoon palasi illan ottelussa lähes kolme kuukautta sivussa ollut Sami Päivärinta, joka pelasi hyvän paluuottelun. Joukkueet kohtaavat kauden viidettä kertaa jo heti lauantai-iltana Hämeenlinnassa.

Avauserä käynnistyi Kärppien vahvalla paineella, jonka aikana HPK ei saanut kiekkoa omalle hyökkäysalueelleen haastaakseen Niclas Westerholmia. Vieraiden vahva lähtö sai palkinnon, kun Ville Heikkalan tarkka rannelaukaus ohitti Sami Rajaniemen. Ottelun ensimmäinen torjunta kirjattiin Westerholmille seitsemännellä minuutilla, kun hän torjui vaivattomasti Päivärinnan laukauksen.

Vieraiden väkevä pelaaminen sekoitti isäntien pakkaa, sillä Maso Lehtosen miehistöltä nähtiin hätäisiä ratkaisuja läpi erän ja laitakamppailut kääntyivät suurimmaksi osaksi Kärpille. Erän jälkimmäisellä puoliskolla kotijoukkue sai luotua ensimmäisen pitkähkön hyökkäyksen, mutta vieraat selvittivät helpohkosti tilanteen eikä Westerholmille tullut torjuntoja. Ottelun ensimmäinen rangaistus vihellettiin isännille, kun Antti Pihlströmin maila osui Kärppien pelaajan kasvoihin. Vierailta Aleksi Antti-Roiko kuitenkin kampitti ylivoiman aikana, joten erän loppuhetket mentiin tasavajaalla.

Toisessa erässä HPK tuli peliin mukaan, kun ylivoiman päätyttyä Eetu Tuulola laukoi ottelun tasoihin komealla yksilösuorituksella. Isännät tulivat paremmalla jalalla toiseen erään ja joukkue loi runsaasti painetta Westerholmin maalille. Kotijoukkueen lähes minuutin paineen vieraat purkivat hätäisellä purkukiekolla. Kärpät nousi jälleen johtoon paineesta selvittyään, kun Joonas Kemppainen ohjasi oman aloitusvoiton jälkeen Miika Koiviston laukoman kiekon verkkoon.

Kärppien siirtyessä johtoon HPK ei päässyt useasti paraatipaikoille luomaan Westerholmille tilanteita. Joukkue pääsi kuitenkin avauserää paremmin hyville maalipaikoille, mutta tilanteet olivat pehmoisia. Veikko Loimaranta oli yksi isäntien erän parhaimpia pelaajia ja hyökkääjän pirteä maalille ajaminen kuumensi Emil Pieniniemen tunteita ja Kärppien puolustaja haastoi Loimarannan pieneen pystypainiin.

Kolmas erä oli ajoittain tasainen, sillä kotijoukkue haki tasoitusta ja palkintoa nousujohteiselle pelilleen. Rajaniemi joutui kuitenkin Wesrerholmia enemmän torjuntatöihin, koska Kärppien puolustajat blokkasivat HPK:n maalipaikkoja. Markus Nenonen törmäsi erän aikana kohtuullisella voimalla laitaa päin, minkä seurauksena hän oli muutamasta vaihtokierrosta sivussa. HPK-kannattajien onneksi hyökkääjälle ei tilanteessa tullut loukkaantumista, vaan hän palasi pienen lepotauon jälkeen ketjurotaatioon mukaan.

Palkintoa isännille ei tullut, vaikka kotijoukkue haki vimmatusti tasoitusta ilman maalivahtia ottelun viimeisillä minuuteilla. Teemu Turunen oli tekemässä kauden upeimman maalinsa tyhjään HPK-maaliin, mutta hyökkääjän luistin oli paitsiossa. Tällä viikolla Kärppien apuvalmentajaksi palkattu oululaisille tuttu Mikko Manner piti Ville Mäntymaan kanssa otetta joukkueesta läpi ottelun positiivisella energialla. Kärpät tuuletti päätössummerin soidessa kauden neljättä voittoa HPK:sta, jonka tappioputki venyi illan katkeran tappion myötä neljään otteluun.

04.55 0–1 Ville Heikkala (Antti-Roiko, Tiivola)
20.53 1–1 Eetu Tuulola (Rautiainen, Nurmi)
31.29 1–2 Joonas Kemppainen (Koivisto, Turunen)