Kierrosraportti: TPS kyykytti Ilvestä Liigan kärkiottelussa, Kärppien kriisi jatkuu ja Pelicans nollattiin kotona – Liigassa tapahtumarikas täysi kierros

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Timo Savela
Liigassa pelattiin lauantaina täysi kierros. Kierroksen puheenaiheiksi nousivat TPS:n ja Ilveksen välinen kärkikamppailu, sekä Kärppien tahmean alkukauden jatkuminen Oulussa.

Kierros tarjosi neljä kotivoittoa ja jopa 32 maalia eri paikkakunnilla. TPS-komeetta Emil Hemming osui jo toistamiseen uransa toisessa Liiga-ottelussa, ja hallitseva maalikuningas Reid Gardiner jatkoi vahvaa maalivirettään JYPin kaataessa KooKoon kotonaan. Sen lisäksi kovaa vauhtia kohti kriisijoukkueen statusta matkalla oleva Kärpät hävisi kotonaan ja tippui Liigan sarjataulukon viimeiselle sijalle.

Kärpät päättää viikon sarjataulukon pohjalla, ja oululaiset ovat ensimmäistä kertaa Liiga-jumbona sitten syyskuun 2016.

TPS kyykytti Ilveksen Liigan kärkiottelussa ja jatkaa sarjakärjessä

TPS ja Ilves kohtasivat lauantai-illan odotetuimmassa ottelussa, sillä joukkueet olivat kierroksen alussa sarjan kärkisijoilla.

TPS ja Ilves kohtasivat kierroksen kärkiottelussa Turussa. TPS joutui vaihtamaan maalivahtia juuri ennen ottelua, kun alkuperäinen ykkösvahti Eetu Anttila loukkasi itsensä alkulämmittelyiden aikana, ja Filip Lindberg luisteli tolppien väliin.

Isännät aloittivatkin ottelun hurmosmaisesti ja Ilves laukoi ensimmäisen kymmenen minuutin aikana vain kerran Lindbergin maalia kohti. Vierasjoukkue kokikin kovan menetyksen, kun Dominik Mašín loukkasi itsensä Kalle Väisäsen rajusta taklauksesta. Mašín kitui hetken vaihtoaitiossa ennen poistumistaan pukukoppiin.

TPS ei saanut johtomaalia iskettyä ylivoimallakaan, ja joukkueet suuntasivat erätauolle tilanteessa 0–0.

Ilveksen kone lähti yhtä ruosteisesti käyntiin, kuin ensimmäisessäkin erässä, ja tällä kertaa Palloseura kiitti. Vain minuutin pelin jälkeen Ruben Rafkinin laukaus viivalta löysi tiensä Topias Haapasen lavan kautta verkkoon.

Keskiviikkona Liiga-debyyttinsä Oulussa tehnyt 17-vuotias Emil Hemming iski maalin kulmalle jääneen irtokiekon verkkoon Ilves-puolustuksen unohdettua nuorukaisen aivan yksin.

Kaksi salamamaaliakaan ei tuntunut herättävän Ilvestä. Tupsukorvien kiekonhallintaprosentti erässä oli alhainen 29,6%, ja maaliodottamakin merkattiin isännille murskaavin lukemin 1.27–0.15.

Erätauolla nähtiin käytävävälikohtaus, kun joukkueiden kannattajaryhmät ottivat yhteen käsirysyssä. Kolmannen erän alkuun jäällä nähtiin piristynyt Ilves. Ensimmäisen puolikkaan parhaasta maalipaikasta vastasi kuitenkin TPS, kun Aarne Talvitien sutima kiekko kävi jopa Ilves-maalin viivalla.

Ilvesksen selkäranka kuitenkin katkesi, kun Otto Latvala lähti istumaan rangaistusta korkeasta mailasta Markus Nurmen kasvoihin. Ylivoimalla kiekko tippui Väisäselle maalin kulmalle, joka huudatti kotiyleisöä nostamalla pelivälineen Jakub Málekin olan yli verkkoon. Les Lancasterin 2+2 minuutin rangaistus ottelun lopulla kruunasi kotiyleisön illan, ja TPS jatkaa sarjakärjessä tappioitta.

Antti Pennanen kommentoi lehdistötilaisuudessa, että loukkaantunut Mašín ei todennäköisesti pelaa Ilveksen seuraavassa ottelussa.

– Meillä tulee tiistaina seuraava peli parin päivän huilin jälkeen, ja näyttäisi siltä, ettei hän ole silloin meidän vahvuudessa, kertoi Pennanen lehdistötilaisuudessa.

Palloseura jatkaa kauttaan vasta perjantaina, kun Turkuun vieraaksi saapuu niin ikään kauden pirteästi aloittanut Ässät. Ilvekselle lepo on tarpeen, sillä se isännöi KalPaa jo tiistaina. Tupsukorvilla on luvassa ensi viikolla myös kauden ensimmäinen Tampereen paikallisottelu.

Maaliodottama:
TPS 2.97 – 0.63 Ilves

Lukolle vihdoin kolmen pisteen potti, Kärpille ei vieläkään

Otteitaan ottelun edetessä parantanut Lukko haki voiton alisuorittaneiden joukkueiden kamppailusta Oulusta. Vieraat tekivät ensimmäisen ja viimeisen maalinsa ylivoimalla ja tarvitsivat tähän vain yhteensä 18 sekuntia ylivoima-aikaa.

Tämän kauden Liigassa kolme ottelua pelannut Kärpät ja viiden pelin Lukko lähtivät lauantain otteluun ilman kolmeen pisteen voittoa. Lukko pelasi noususuhteisen ottelun ja otti kauden ensimmäisen täyden pistepottinsa lukemin 2–3.

Lukon ylivoima ei ottelussa juuri aikaa tuhlannut. Kärpät otti ottelussa kaksi jäähyä, joista Lukko rankaisi seitsemän ja yhdentoista sekunnin ylivoimapelien jälkeen. Julius Mattila keräsi näistä maaleista tehot 1+1 ja Jakob Stenqvist kaksi syöttöpistettä.

Ensimmäisen erän alussa kenttätapahtumia hallitsi Kärpät, mutta avausmaalin laukoi erän puolessavälissä ylivoimalla Lukon Mattila. Maalin jälkeen Lukko pääsi muutenkin paremmin peliin mukaan, mutta lisämaaleja ei avauserässä nähty.

Lukko tuplasi johtonsa heti toisen erän alussa Ponthus Westerholmin maalilla. Kärpät hallitsi erää muutoin ja se palkittiin lopulta. Connor Bunnaman toi ensin isännät maalin päähän ja Julius Junttila viimeisteli Trevor Mingoian poikkisyötöstä tasoituksen.

Kolmannessa erässä nähtiin erikoinen tilanne, kun Lukko-maalivahti Daniel Lebedeff meni nurin ilmeisesti pienestä kontaktista Kärppien Ville Koivusen kanssa. Tuomaristo antoi pelin jatkua ja lopulta Lebedeff joutui istualtaan torjumaan Atte Ohtamaan viivalaukauksen.

Lukko oli tänään vahvimmillaan kolmannessa erässä. Vieraat menivätkin uudelleen johtoon erän puolessavälissä ylivoimalla Brayden Burken ohjattua Stenqvistin viivakudin maaliin ohi ensimmäisen kokonaisen ottelunsa kärppäpadiassa pelanneen Niklas Kokon. Maali jäi erän ainoaksi ja pisteet lähtivät Lukon mukana Raumalle.

Molemmat joukkueet jatkavat kauttaan keskiviikkona, jolloin Lukko isännöi Pelicansia ja Kärpät matkaa Vaasaan Sportin vieraaksi.

Kärpät 2.14 – 2.86 Lukko

Tappara jatkaa ainoana joukkueena puhtaalla pelillä – KalPa aiheutti lisäjännitystä viimeisen minuutin kirillään

Tappara jatkoi Liigan ainoana puhtaan pelin joukkueena myös lauantain kierroksen jälkeen, kun se kaatoi KalPan kotonaan lukemin 5–4.

Ottelun luonne selvisi jo varhain avauserässä. Peruuttelut tai viivelähdöt eivät kummankaan joukkueen pelikirjoihin tällä kaudella kuulu, ja jo kuuden minuutin kohdalla nähtiin ottelun avausmaali, kun Veli-Matti Vittasmäki yllätti eilen Lukon nollanneen Stefanos Lekkasin pienestä kulmasta.

Tappara sai maalista hengen päälle ja noin yhdentoista minuutin kohdalla johto lisättiin kahden maalin mittaiseksi puolustaja Oskari Mannisen upealla harhautuksella ohi Lekkasin. Välittömästi maalin jälkeen isäntien Petteri Puhakka pääsi läpiajoon, mutta kiekko ei ylittänyt maaliviivaa. Tästä alle minuutin kuluttua Puhakka laukoi kiekon vastahyökkäyksestä tolppaan.

Myös vierasjoukkueella oli vauhdikkaassa avauserässä paikkansa, mutta Christian Heljanko venyi muun muassa kahteen upeaan torjuntaan Tuomas Kiiskisen huippupaikasta ja Kasper Simontaipaleen läpiajosta.

Toisessa erässä Tappara vaikutti jo ratkaisevan ottelun ylivoimillaan. Ensin Veli-Matti Savinainen iski kiekon tutulta paikaltaan maalin edestä sisään, ja noin 15 minuutin pelin jälkeen oli loukkaantumisesta tervehtyneen Valtteri Kemiläisen vuoro pyssyttää viivalta lukemat 4–0.

KalPa vaikutti jo täysin lannistuneen, kunnes 15 sekuntia ennen toisen erän päätöstä Aapeli Räsänen toi valon pilkahduksen maalin edestä tekemällään kavennusmaalilla. Lisää elämää peliin toi puolustaja Colby Sissons laukomalla upealla lämärillä kiekon sisään suoraa hyökkäyspään aloituksesta, kun kolmatta erää oli pelattu noin viisi minuuttia.

Nick Baptiste näytti jo sinetöineen ottelun loppulukemat tyhjään maaliin ajassa 57:49, mutta vieraat aiheuttivat jännitystä vielä kahdella osumalla viimeisen minuutin aikana. Ensin iski Jesper Mattila, ja heti perään Jaakko Rissanen. Tappara selvisi kuitenkin tästä shokista, ja loppulukemat kirjattiin isännille 5–4.

Tapparaa odottaa ensi viikolla kauden ensimmäinen paikalliskamppailu Ilvestä vastaan. Sitä ennen kirvesrinnat matkaavat kuitenkin Kouvolaan KooKoon vieraaksi keskiviikkona. KalPa jatkaa pelejään Nokia-areenalla jo tiistaina, Ilveksen vieraana.

Tappara 2.11 – 1.97 KalPa

"Puutarhurin" kuokka kaatoi KooKoon – JYPille ensimmäinen kolmen pisteen voitto

Reid Gardiner ja Sami Niku jatkoivat vahvaa tehovirettään JYPin isännöidessä KooKoota lauantaina Jyväskylässä.

JYP debytoi 100-vuotisjuhlakautensa innoittamana uudet lauantaipelipaidat, jotka kantavat 1990-luvulta tuttua sinistä väriä perinteisen punaisen sijaan. Myös jäällä nähtiin rennompi ja terävämpi hurrikaaniryhmä, kun jyväskyläläisten tehokas ylivoima jatkoi perinteistä kulkuaan.

Jerry Turkulainen avasi maalinteon Reid Gardinerin ja Sami Nikun syötöstä nopealla laukauksella ohi Nick Malíkin. Kolmikko sai uuden mahdollisuuden seitsemän minuuttia myöhemmin, ja Gardiner ampui suoraan syötöstä pysäyttämättömän laukauksen ohi Malíkin. JYPin kiekollisesti hallitsema erä päättyi isäntien kahden maalin johdossa.

Toinen erä oli rikkonaista rangaistusten ja pelaajien kolhujen takia. JYP-kapteeni Robert Rooba otti osumaa erässä törmättyään laitaan, mutta pystyi jatkamaan ottelua. JYP ei onnistunut iskemään erässä kahdella ylivoimalla, mutta KooKoo ei saanut myöskään kiekkoa ohi Eetu Laurikaisen.

Kolmas erä oli vieraiden tilastollista ylivoimaa, kun laukaukset merkittiin KooKoolle jopa lukemin 7–22. Samuel Valkeejärvi vastasi kouvolalaisten parhaasta maalintekomahdollisuudesta, mutta hänkään ei pystynyt rokottamaan vanhaa seuraansa. Olli Salo joutui turvautumaan maalivahdin pois ottamiseen, mutta tuloksetta.

Jere Lassila huudatti kotiyleisöä iskemällä kiekon tyhjään maaliin, ja Jukka Rautakorven miehistö nappasi ensimmäisen kolmen pisteen voittonsa alkaneella kaudella 3200-päisen kotiyleisön edessä.

JYP jatkaa kauttaan keskiviikkona tappioputkessa olevan HPK:n vieraana. KooKoo suuntaa takaisin kotiin, kun niin ikään keskiviikkona vieraaksi saapuu puhtaalla pelillä liikkuva Tappara.

JYP 1,15 – 1,58 KooKoo

Jukurit murskaavaan voittoon Lahdessa – Pelicansin vuoristorata jatkuu

Pelicans jäi tylysti Lahdessa vierailleen Jukurien jalkoihin, kun mikkeliläiset nollasivat kotijoukkueen jopa lukemin 4–0.

Pelicansin ja Jukurien välinen kohtaaminen tarjosi avauserässä kokonaisuudessaan pelillisesti laadukasta kiekkoa sekä Niko Huuhtasen viimeistelemän avausmaalin. Pelitapahtumiltaan erä oli melko tasainen, joskin levänneenä otteluun saapunut Jukurit oli silti hienoisesti edellä.

Mikkeliläiset kykenivät viemään toisteisemmin pelin vastustajan päätyyn ja Olli Jokisen luotsaama ryhmä pelasi hyvän määrän pidempiä päätypelejä avauserässä. Myös avauserän maalipaikat menivät Jukureille lukemin 3–1.

Pelicansilla oli avauserässä myös omat jaksonsa ja kotijoukkue pääsi kertaalleen ylivoimalle, mutta Jukurien alivoima sekä maalilla torjunut Rasmus Korhonen piti vierasjoukkueen maalin puhtaana.

Jos avauserässä Jukurit oli hieman pelin päällä, niin toisen erän aikana vierasjoukkue oli sitten jo selkeästi parempi niin pelillisesti kuin tuloksellisesti. Kolme täysosumaa toisessa erässä iskenyt Jukurit hallitsi kenttätapahtumia ja rankaisi Pelicansia sen virheistä. Mikkeliläisten maaleista erässä vastasivat Samuel Salonen, Viljam Sandvik sekä Michal Kovařčík.

Pelicansin pelaamista leimasi toisessa erässä niin puolustusvalmiuden puute kuin kiekollinen huolimattomuus. Jukureille siunaantui useampi ylivoimahyökkäys toisessa erässä ja 4–0-maali saikin Pelicansin maalilla torjuneen Jasper Patrikaisen tulistumaan edessä esiintyneelle Pelicans-viisikolle.

Päätöserän ensimmäiseen kymmenminuuttiseen molemmat joukkueet pääsivät kertaalleen ylivoimalle. Maaleja ei kuitenkaan kumpikaan joukkue onnistunut pakkopelistä viimeistelemään.

Peli eteni Jukurien suojellessa johtoaan, missä se onnistuikin varsin hyvin. Tasakentällisin Pelicans ei päässyt maalipaikoille vierasjoukkueen puolustaessa laadukkaasti kaukalon keskustaa. Päätöserän jälkimmäisellä puoliskolla Pelicans pääsi neljännen kerran ylivoimalle hakemaan avausmaalia, mutta avausmaali antoi yhä odottaa itseään.

Peli soljui samoissa asetelmissa päätössummeriin asti ja lopulta Jukurit vei Lahdesta täydet pisteet tyylipuhtaasti mukanaan 4–0-lukemin.

Kumpikin joukkue jatkaa kauttaan vierasottelulla keskiviikkona. Pelicans matkustaa Raumalle Lukon vieraaksi, ja Jukurit haastaa kovavireisen HIFK:n Helsingissä.

Pelicans 1,89 – 3,19 Jukurit

Ässät pelillisesti dominoivaan voittoon – HPK:lle jo viides peräkkäinen tappio

Ässät ja HPK vastasivat kauden vähämaalisimmasta ottelusta Porissa, kun kotijoukkue vei voiton vaivaisin 1–0-lukemin.

HPK:n tukala kauden alku sai jatkoa Isomäessä, kun Ässät painoi hurjasti päälle ensimmäiseen erään. Isännät eivät kuitenkaan saaneet kiekkoa ohi Sami Rajaniemen, ja joukkueet siirtyivät erätauolle maalittomassa tasatilanteessa. Erän maaliodottama merkattiin kuitenkin Ässille murskaavasti jopa 0,71–0,16. Porilaiset hallitsivat kiekkoa myös jopa 54,8% erästä.

Toisessa erässä kotijoukkue saikin kiekon verkkoon, kun erinomaisesti kautensa aloittanut Lenni Hämeenaho iski jo kauden viidennen osumansa Markus Nenosen unohdettua laiturin b-pisteiden väliin.

Ässien ylivoimainen alku erälle pakotti Maso Lehtosen käyttämään aikalisän kerätäkseen miehistönsä ja palauttaakseen joukkuetta maanpinnalle. HPK heräsikin aikalisän jälkeen, ja tykitti seuranneella ylivoimalla jopa viisi laukausta, mutta tuloksetta. Ailahteleva peli vaivasi kuitenkin hämeenlinnalaisia, ja peli pyöri pitkälti Ässien hyökkäyspäässä erän viimeiset kymmenen minuuttia.

Peli pysyi kuitenkin Ässien yhden maalin johdossa erätauolle mentäessä. Viimeinenkin erä oli pitkälti isäntien ylivoimaista suorittamista, mutta muutoksia tulostaululla ei nähty. Jere Härkälän miehistö korjasi täyden pistepotin ottelusta, ja HPK:n tappioputki venyi jo viiteen otteluun. Ässien tilastoylivoimasta kertoo laukaustilasot, joka merkattiin isännille jopa lukemin 57–24.

Ässät jatkaa kauttaan ensi perjantaina Turussa TPS:n vieraana. Luvassa on varmasti aktiivinen ottelu, sillä myös Palloseura lepää perjantaihin asti. HPK isännöi keskiviikkona JYPiä Hämeenlinnassa.

Ässät 2,65 – 0,82 HPK

Sportille onnistunut vierasryöstö Lappeenrannasta – Helewkalle ulosajo

SaiPa ja Sport kohtasivat Lappeenrannassa, ja joukkueet selvittelivät välejään aina jatkoerään asti.

SaiPa on voittanut kotonaan Kisapuistossa vain kahdesti kuluvan kalenterivuoden aikana, ja silloinkin vain kerran varsinaisella peliajalla, juurikin Sportin. Isännät kuitenkin aloittivat ottelun terävästi, kun kauden jokaisessa ottelussa pisteitä tehnyt Antti Kalapudas osui vain minuutin pelin jälkeen.

Sportin Kalle Miketinac kuitenkin tasoitti ottelun vain kolme minuuttia myöhemmin, ja Atro Leppänen siirsi vieraat johtoon vielä ennen erän loppua. Vieraat hallitsivat kiekkoa jopa puolet erästä, ja SaiPalla oli vaikeaa luoda peliä.

Toiseen erään ei SaiPa herännyt, ja joukkuerangaistus vaihtorikkeestä vapautti vaasalaiset jälleen ylivoimalle. Ylivoimalla Leppänen osui uudestaan tolppien väliin ja iski kauden neljännen osumansa viiteen otteluun.

Lappeenrannan 2800-päistä yleisöä huudatti pian kotijoukkueen Ville Vainikainen, joka tasoitti ottelun siirretyn rangaistuksen aikana. Tasoitus oli kuitenkin laiha lohtu kotijoukkueelle, kun minuuttia myöhemmin tähtihyökkääjä Adam Helewka ajettiin ottelusta ulos päähän kohdistuneen taklauksen johdosta. Kotijoukkue kuitenkin selätti viiden minuutin alivoiman, ja ottelun voimasuhteet näyttivät kääntyvän erätauolle mentäessä.

Kolmas erä alkoi viihdyttävästi, sillä Sportin Carl-Johan Lerbyn katsottiin sulkeneen kiekon kädellään rangaistuslaukauksen arvoisesti. Kalapudas kiitti mahdollisuudesta, ja tasoitti ottelun erän alkuun. Joukkueet kuitenkin tasasivat välinsä aina jatkoajalle asti.

Jatkoerässä Axel Holmström ratkaisi kahden pisteen voiton Sportille Reece Scarlettin ja Jens Lööken syötöstä, ja jatkoi samalla SaiPan kotiahdinkoa. Sport on nyt voittanut kaksi ottelua ensimmäisestä viidestään.