Kierrosraportti: Sport kaatoi valmentajansa vaihtaneen oululaisnipun, Jasper Patrikaiselle toinen nollapeli putkeen

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Tiia Mahkonen
Liigan jouluviikko käynnistyi täydellä seitsemän ottelun kierroksella. Kaikki mittelöt päättyivät lopulta kotijoukkueiden voittoon.

Luboš Horkýn jatkoaikamaali toi Pelicansille kaksi pistettä – Jasper Patrikaiselle taas nollapeli

Jasper Patrikainen pelasi toisen peräkkäisen nollapelinsä Pelicansin jatkoaikavoitossa HIFK:ta vastaan.

23 kertaa torjunut Pelicansin Jasper Patrikainen ja 21 kiekkoa pysäyttänyt HIFK:n Niko Hovinen olivat ottelun hahmot jatkoajan jälkeen 1–0-lukemiin päättyneessä ottelussa. Luboš Horkýn maali varmisti Pelicansille jo kauden kolmannen voiton HIFK:sta, joka sai tyytyä kauden toiseen pisteeseen lahtelaisilta.

LÄHTÖKOHDAT

Pelicans on murheellisen alkukauden jälkeen noussut Liigan tasaiseen keskikastiin, jossa yksittäiset voitot tai tappiot voivat heilauttaa sijoitusta useamman pykälän verran. Edelliset viisi ottelua olivat tuottaneet lahtelaisille kohtalaiset kahdeksan pistettä, mutta jos otantaa laajentaa, oli esimerkiksi kymmenen viimeisen ottelun 20 pistettä sarjan kolmanneksi paras noteeraus heti tamperelaisjoukkueiden jälkeen.

HIFK on viimeisen puolentoista kuukauden ajan ajelehtinut putkesta toiseen. Saldona marraskuun alusta lukien on neljä voittoa putkeen, sitten kolme peräkkäistä tappiota, jonka jälkeen neljän ottelun voittoputki, joka katkesi edellisen ottelun tappioon Sportille. Sarjataulukossa HIFK on kolmantena. Sillä on pieni hajurako neljännestä sijasta alkavaan keskikastiin ja jo toistakymmentä pistettä eroa kärkikaksikkoon.

AVAINTAPAHTUMAT

Varsinaisen peliajan puhuttavin tilanne oli toisen erän lopulla tapahtunut törmäys, jossa HIFK:n Micke-Max Åstenin kyynärpää näytti osuneen Pelicansin Aatu Jämseniä kasvoihin. Tuomaristo näki tilanteessa ensisijaisesti polvitaklauksen, josta Åstenille tuomittiin kaksiminuuttinen videotarkistuksen jälkeen. Jämsen poistui pukukoppiin, eikä enää palannut kentälle.

Molemmilla joukkueilla oli maalipaikkansa ja kummatkin pääsivät kokeilemaan ylivoimaa useampaan otteeseen. Maalivahdit pitivät kuitenkin pintansa jatkoajalle asti, jolloin Horký käytti Julius Nättistä maskina ja yllätti Hovisen tarkalla laukauksella alakulmaan.

MAALINTEKIJÄT
62.24 1–0 Luboš Horký (Schnarr, Král)

MAALIODOTTAMA
Pelicans 1,49 – 1,96 HIFK

Lukko katkaisi Ilveksen pitkän pisteputken vieraskentillä

Ilves jäi viimeksi pisteittä vieraissa syyskuussa Turussa. Pitkä putki katkesi, kun Lukko vei joukkueiden kauden kolmannen kohtaamisen nimiinsä maalein 3–2.

Lukko karkasi toisessa erässä kahden maalin johtoon. Kolmannessa erässä Ilves pääsi maalin päähän, mutta kiri jäi hieman vajaaksi pisteiden jäädessä lopulta Raumalle maalein 3–2.

LÄHTÖKOHDAT

Lukon lähtökohdat jouluteemaiseen otteluun eivät olleet parhaat mahdolliset, sillä sairastuvan ovi kävi viime viikolla tiuhaan tahtiin. Sivussa kamppailusta olivat Julius Mattila, Jami Krannila sekä Joonas Järvinen. Positiivista oli kuitenkin Daniel Lebedeffin toipuminen pelikuntoon. Ilves sai viime viikolla EHT-turnauksessa mukana olleet pelaajat takaisin Eemeli Suomen johdolla.

Kumpikin joukkue lähti kamppailuun voitto alla, ja kauden kohtaamisetkin olivat menneet tasan 1–1, kun syyskuussa Tuukka Tieksola ratkaisi jatkoaikamaalillaan voiton Lukolle ja viikkoa myöhemmin Ilves kävi ryöstöretkellä Raumalla voittaen 4–2. Ennen illan kamppailua Ilves oli sarjataulukon sijalla kaksi vain kaksi pistettä Tapparaa perässä. Lukko majaili sijalla seitsemän, mutta neljäntenä oleva KalPa oli niin ikään vain kahden pisteen päässä.

Lukon jäähyily kolmannessa erässä lähes koitui raumalaisten kohtaloksi, mutta Ilves ei lopulta päässyt kuin maalin päähän. Tunteita kirvoittivat raumalaisyleisön mielestä epäselvät jäähyt sekä Lukon maali, joka ei meinannut millään pysyä paikoillaan. Lebedeff sai maalin siirtämisestä myös rangaistuksen ennen kuin maali korjattiin.

Ilves hallitsi kiekkoa, mutta laukaukset menivät lähes tasan. Kumpikin maalivahti otti muutamia loistavia torjuntoja, joten veräjänvartijoiden vireeseen ei ottelu kaatunut. Lukko vain hyödynsi paikkansa ja omat hetkensä toisessa erässä, kun esimerkiksi Niklas Ylitalo viimeisteli 2–1-maalin Ilves-puolustuksen selkeästä harhasyötöstä. Lopussa Lukko puolusti uhrautuvasti, löi pitkiä kiekkoja ja vei peliä laitojen lähelle. Puolustuskamppailu toi Lukolle neljännen peräkkäisen kotivoiton ja kahdeksannen peräkkäisen pisteellisen ottelun kotona.

6.33 1–0 Linus Nyman (Repo, Reunanen) yv
24.48 1–1 Petr Kodýtek (Ratinen, Clendening)
26.30 2–1 Niklas Ylitalo (Ikonen)
32.55 3–1 Ponthus Westerholm (Stenqvist, Pa. Westerholm)
44.29 3–2 Eemeli Suomi (Stránský, Ikonen) yv

Lukko 1,86 – 2,43 Ilves

Sportin ruotsalaiset pilasivat Mäntymaan debyytin

Tehokas ylivoima ja ruotsalaispelaajien onnistumiset siivittivät Sportin ensimmäiseen varsinaisen peliajan voittoon Kärpistä kotijäällä yli neljään vuoteen.

Uuden päävalmentajan Ville Mäntymaan alaisuudessa Kuparisaareen saapunut Kärpät sai todeta kotijoukkueen paremmuuden Sportin kellistäessä petolauman tiukan taiston jälkeen lukemin 3–2. Pikkupedoilta karkuun jo ensimmäisen erän avausminuuteilla karannut Sport ei katsellut avausmaalin jälkeen taakseen ja piti Kärpät takanaan vierasjoukkueen raivoisasta takaa-ajosta huolimatta.

LÄHTÖKOHDAT

Vaasan tiistai-illassa vastaan asettuivat viimeisen kymmenen pelin kuntapuntarissa 13. sijalla majaileva Sport ja yhden sijan kotijoukkuetta perässä ollut Kärpät. Erityisesti vieraille lisämaustetta illan otteluun toi maanantainen valmentajanvaihdos ja illan koitos olikin tuoreelle Kärppä-käskyttäjälle Mäntymaalle tulikaste päävalmentajana Liiga-tasolla.

Illan ottelu oli jo joukkueiden neljäs keskinäinen kohtaaminen tällä kaudella. Kärpät oli vienyt nimiinsä kaikki kolme aiempaa mittelöä, kaksi varsinaisella peliajalla ja yhden jatkoajan jälkeen.

Illan otteluun molemmat joukkueet saivat riveihinsä täydennystä maajoukkuekomennukselta palanneista pelaajista. Sportin takalinjoille paluun teki Leijonat-debyytin tehnyt Atro Leppänen, Kärppien kokoonpanoon palasivat puolestaan niin ikään Leijonat-debytantti Arttu Hyry sekä joukkueen kapteeni Atte Ohtamaa.

Kotijoukkue Sport tuli otteluun isännän elkein ja nappasi itselleen avauserässä nopean 1–0-johdon Sebastian Stålbergin ylivoimamaalilla. Stålbergin maanmies Sebastian Wännström puolestaan lisäsi Sportin johtoa ensimmäisen erän puolivälin paikkeilla niin ikään ylivoimamaalilla ja kotijoukkue painui ensimmäiselle tauolle kahden maalin etumatkalta.

Toisessa erässä, vain noin puolen minuutin pelaamisen jälkeen, Sport-puolustaja Zack Hayes syyllistyi estämisrangaistukseen, jonka aikana uuden päävalmentajan alaisuudessa nyt myös ylivoima-aikaa saanut Aleksi Antti-Roiko toi vieraat maalin päähän. Kavennusmaalin jälkeen toinen erä sujui Kärppien jäähyillessä kotijoukkueen kuitenkin onnistumatta lopulta lisäämään johtoaan.

Kolmas erä tuskin oli vanhentunut minuuttiakaan, kun Sportin Jens Lööke löi maalin edustalta irtokiekosta lukemiksi nyt 3–1. Kärpät jahtasi läpi kolmannen erän tasoitusta vimmatusti, muttei päässyt komeasti sommiteltua Hyryn 3–2-kavennusmaalia lähemmäksi.

5.27 1–0 Sebastian Stålberg (Wännström, Suhonen) yv
11.10 2–0 Sebastian Wännström (Suhonen, Miketinac) yv
20.46 2–1 Aleksi Antti-Roiko (Koivunen, Koivisto) yv
40.38 3–1 Jens Lööke (Hjalmarsson, Holmström)
52.42 3–2 Arttu Hyry (Ohtamaa, Antti-Roiko)

Sport 3,38 – 3,18 Kärpät

Lukas Wernblomille ensimmäiset Liiga-maalit – TPS parempi voittomaalikilpailussa

TPS ja KalPa iskivät maaleja vuorotahtiin, ja ratkaisu haettiin voittomaalikilpailusta. Kauden ensimmäisen kohtaamisen tapaan TPS oli siinä parempi, ja kotijoukkueen voittolukemat kirjattiin maalein 4–3.

Varsinaisella peliajalla tahtipuikkoa heiluttivat TPS:n Lukas Wernblom ja KalPan Aapeli Räsänen, jotka onnistuivat maalinteossa kahdesti. Molemmat kävivät myös voittomaalikilpailussa yrittämässä, mutta siinä ratkaisusta vastasivat muut miehet.

LÄHTÖKOHDAT

TPS ja KalPa pelasivat toisen peräkkäisen kohtaamisen. Perjantaina Kuopiossa KalPa otti voiton Andreas Okanyn tehtyä pelin ainoan maalin. Aiemmin tällä kaudella TPS voitti päävalmentaja Tommi Miettisen entisen seuran voittomaalikilpailussa.

HIFK:sta takaisin kotikaupunkiinsa palannut Leevi Teissala oli heti mukana TPS:n kokoonpanossa. Joukkueiden kokoonpanoihin palasivat myös viime viikolla Suomen maajoukkueessa debyytin tehneet TPS:n Ruben Rafkin ja KalPan Juuso Mäenpää.

KalPan ykkössentteri Jaakko Rissaselle ottelu oli 500. Liigassa.

Ensimmäisessä erässä TPS piti vahvasti tahtipuikkoa, ja Wernblom kirjautti nimensä ensimmäistä kertaa Liigan maalintekijätilastoihin. Räsänen kuittasi tasoituksen KalPan pelatessa alivoimaa. Samat miehet onnistuivat maalinteossa myös ottelun kolmannessa erässä.

Toisen erän maalin syntyivät vahvasti maalivahtien avustuksella. Filip Lindberg kauhoi kiekon omaan maaliin yrittäessään saada pelikatkoa, jotta Juhani Jasu ei joutuisi pelaamaan omassa päässä ilman mailaa. Petrus Palmun tasoitus syntyi kaukaa b-pisteiden takaa.

Voittomaalikilpailussa TPS onnistui kahdesti, kun sekä Markus Nurmi että Palmu hassuttivat kiekon ohi Stefanos Lekkasin.

7.15 1–0 Lukas Wernblom (Dudas)
18.37 1–1 Aapeli Räsänen av
25.21 1–2 Andreas Okany (Lantta, Immonen)
28.28 2–2 Petrus Palmu (Rafkin) yv
48.03 3–2 Lukas Wernblom (Rafkin, Fröberg)
55.43 3–3 Aapeli Räsänen (Lappalainen, Mäenpää)
65.00 4–3 Petrus Palmu vl

TPS 2,85 – 3,36 KalPa

HPK niukasti Jukureita parempi

Antti Pihlström hääri illan tehomiehenä, kun HPK palasi voittojen tielle kotonaan Jukureita vastaan.

Erikoistilanteet nousivat poikkeuksellisella tavalla ratkaisun asemaan Hämeenlinnassa. HPK teki kaksi maalia alivoimalla ja kolme maalia riitti täysiin pisteisiin. Ottelussa riitti vauhtia alusta loppuun saakka ja 3000-päinen yleisö näki viihdyttävän tiistai-illan ottelun.

LÄHTÖKOHDAT

Molemmat joukkueet lähtivät jouluviikolle tappioiden saattelemana. Jukurit oli hävinnyt kotonaan Tapparalle ja HPK vieraissa sarjan jumbopaikkaa tukevasti pitävälle SaiPalle.

Mikkeliläisryhmä sai takaisin kokoonpanoonsa viime viikolla maajoukkueitaan edustaneita pelaajia. Ondřej ja Michal Kovařčík, Oskars Batņa ja Sander Engebråten olivat taas Jukureiden käytössä. Toisaalta Konsta Helenius on Nuorten Leijonien riveissä Ruotsissa. HPK asteli kaukaloon lähes parhaalla kokoonpanollaan.

Jukurit otti ottelun hallinnan itselleen heti pelin alussa. Maajoukkuetehtävistä palannut Engebråten osui reilun viiden minuutin pelin jälkeen ja vei vierailijat johtoon. Juhlat eivät tosin jatkuneet kovin pitkään, sillä kokenut Antti Pihlström toi HPK:n alivoimalla siirretyn rangaistuksen aikana tasoihin. Pihlström oli ottelun hahmo tehden tehot 1+1.

Ottelu jatkui tasaisena ja molemmilla oli omat paikkansa. Toisessa erässä Aleksi Mustonen käytti omansa ja vei HPK:n 2–1-johtoon. Voittomaali syntyi avausmaalin tapaan alivoimalla Miro Ruokosen lavasta. Jukureiden Kovařčík toi vielä lopussa toivoa vierailijoille, mutta hämeenlinnalaisten puolustus piti loppuun saakka.

5.21 0–1 Sander Engebråten (Mäkiaho)
9.10 1–1 Antti Pihlström (Ahonen, Nenonen) av, sr
31.47 2–1 Aleksi Mustonen (Nurmi)
53.48 3–1 Miro Ruokonen (Pihlström) av
54.53 3–2 Ondřej Kovařčík (Piitulainen, Larsen)

HPK 1,15 – 1,50 Jukurit

JYPille toinen voitto Ässistä viikon sisään – Juuso Puustisen lirutus ratkaisi

JYP kukisti Ässät niukasti toistamiseen viikon sisään. Kotijoukkueen ratkaisijana toimi tasoitusmaalin sekä onnistuneen osuman voittomaalikilpailussa viimeistellyt Juuso Puustinen. Samalla katkesi joukkueiden vierasvoittojen sarja tämän kauden keskinäisissä kohtaamisissa.

JYP ja Ässät ratkoivat keskinäistä paremmuutta tuttujen pelaajien voimin. Pistepörssin kärkipäässä olevat Jerry Turkulainen, Sami Niku ja Reid Gardiner pyrkivät kaikin keinoin ohittamaan Niklas Rubinin maalillaan. Gardinerin ohella tässä onnistui Juuso Puustinen, joka lopulta ratkaisi JYPille voiton.

LÄHTÖKOHDAT

Kauden aiemmat kohtaamiset joukkueiden välillä olivat molemmat päättyneet vierasvoittoihin. Lokakuun alussa Ässät otti selkeän 4–1-voiton Jyväskylässä. Viime keskiviikkona Porissa JYP vei pisteet jatkoajalla maalein 2–1.

Ässillä oli merkittäviä poissaoloja kärkisentteri Jan-Mikael Järvisen kärsiessä loukkaantumisesta ja Will Graberin oltua pelikiellossa. Heidän lisäkseen kokoonpanosta puuttui myös joukkueen paras maalintekijä Lenni Hämeenaho, joka on U20-maajoukkueen matkassa. JYP taas joutui tulemaan samasta syystä toimeen ilman suureen rooliin noussutta Jere Lassilaa.

Pitkiä hyökkäyspään pyörityksiä ja kelpo sommitelmia esittänyt kotijoukkue laukoi jokaisessa erässä enemmän maalia kohti. Varmasti torjunut Rubin löysi kuitenkin toistuvasti itsensä kiekon tielle, eikä sitkeä Ässät suostunut taipumaan.

Toisen erän lyhyt tehohetki nosti Ässät hieman varkain johtoon ja takaisin peliin mukaan. Voittoon asti vieraiden taistelu ei kuitenkaan riittänyt Puustisen tasoitettua ottelun Nikun upeasta avaussyötöstä kolmannen erän alussa.

Voittomaalikilpailussa Veini Vehviläinen pysäytti Ässät-pelaajien yritykset, kun taas Puustinen sai lirutettua kiekon Rubinin ohitse.

20.40 1–0 Reid Gardiner (Niku, Turkulainen)
32.36 1–1 Juuso Ikonen (Salmela, Knihti)
34.25 1–2 Martin Lefebvre (J. Davidsson, Erholtz)
40.11 2–2 Juuso Puustinen (Niku, Malinen) yv
65.00 3–2 Juuso Puustinen vl

JYP 3,43 – 3,04 Ässät

Liedeksen millintarkka kuti ratkaisi pelin Tapparalle

Tappara ja KooKoo väänsivät tarkkaa kiekollista peliä kolmen erän verran Tampereella. Piirun verran laadukkaammin maalintekopaikkoja luonut kotijoukkue selvisi lopulta voittajaksi.

Tappara oli vain maalin verran KooKoota parempi Tampereen tiistai-illassa.

LÄHTÖKOHDAT

Joukkueiden lähtökohdat illan otteluun olivat jo täysin päinvastaiset sarjasijoituksenkin vuoksi. Tappara johti sarjaa ja kouvolalaiset olivat valahtaneet kymmenen parhaan ulkopuolelle. Eroavaisuutena oli myös viimeisen viiden ottelun otanta. Tappara oli voittanut neljä edellistä kamppailua ja hävinnyt viimeksi KalPalle 1. joulukuuta, kun KooKoo on lähes koko kauden ottanut vuorotellen mukaansa voittoja ja tappioita.

Tampereella sarjakärkenä operoiva Tappara kohtasi tiistaina sarjan peräpään joukkueisiin jääneen KooKoon. Pelin laadullinen ero oli sarjasijoituksia paljon pienempi. Molemmat viljelivät paljon kiekkokontrollia ja pyrkivät huolehtimaan alueestaan tarkasti. Avauserässä kotijoukkue onnistui kuitenkin kerran raottamaan ovea riittävästi, kun Nicholas Halloran täräytti Tapparan johtoon. KooKoo vei laukaukset, mutta sen laukausten laatu ei vastannut ihan Tapparan vastaavia.

Toisessa erässä molemmat onnistuivat kerran. Laukaisumäärät ja hallinta tasoittuivat, mutta Tappara pysyi johdossa myös kolmoserään mennessä. Heikki Liedeksen piiruntarkka kuti ylivoimalla näytti ratkaisevan pelin lopullisesti ajassa 45.12.

KooKoo pääsi kuitenkin vielä nelisen minuuttia ennen erän päätöstä maalin päähän, kun Radek Koblížek iski kauden kymmenennen maalinsa. Tasoitusta ei kuitenkaan nähty maalivahti Nick Malíkin poisvedosta huolimatta. Tappara kasvatti johtoaan sarjan kärjessä Ilveksen hävitessä oman kamppailunsa.

17.40 1–0 Nicholas Halloran (Baptiste, Manninen)
27.51 1–1 Ben Tardif (D'Astous, Koblížek) yv
39.11 2–1 Otto Somppi (Camper, Leskinen) yv
45.26 3–1 Heikki Liedes (Granath, Juolevi) yv
55.57 3–2 Radek Koblížek (Tardif, D'Astous)