Kierrosraportti: Mestaruusviiri, juhlakauden avaus ja myöhäinen tasoitus – Liiga pyörähti vauhdilla käyntiin

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Jarno Hietanen
Helsingin IFK:ta lukuun ottamatta loputkin Liiga-joukkueet avasivat uuden kauden keskiviikkona, kun kierroksella nähtiin kuusi ottelua.

Mestaruusviirin nostanut Tappara jatkoi siitä, mihin se keväällä jäi

Tappara murskasi Pelicansin viime kevään finaalien uusintaottelussa peräti lukemin 4–0.

Tappara juhli viime kevään Suomen mestaruuttaan ennen kauden avausottelua.

Toisen peräkkäisen Suomen mestaruuden keväällä voittanut Tappara nosti mestaruusviirin Nokia-areenan kattoon sen kohdatessa kevään finaalien uusinnassa Pelicansin.

Viirin nostosta ei kauaa peli ehtinyt vanheta, kun Tapparan Oiva Keskinen laittoi kiekon häkkiin vähän reilun kolmen minuutin pelin jälkeen. Maali oli Keskiselle uran ensimmäinen Liigassa.

Toisen erän puolessa välissä Nicholas Baptiste karisti Pelicans-puolustajat niskoiltaan ja karkasi läpiajoon, josta kanadalainen kasvatti erinomaisella viimeistelyllä isäntien johdon jo kahteen maaliin. Aikaa Baptisten osumasta kerkesi kulua vain muutama minuutti, kun kirvesrintoihin palannut puolustaja Otto Leskinen iski Tapparan illan kolmannen osuman siniviivalaukauksellaan.

Kolmannen erän lopulla Pelicans yritti kavennusta ilman maalivahtia, mutta illan teeman mukaisesti uusi Tappara-hankinta Carter Camper niittasi loppulukemat 4–0 tyhjiin. Hallitseva mestari näytti kaikille, että kirvesrintojen uudesta ilmeestä huolimatta tuote jäällä ei ole muuttanut suuntaa.

Maalintekijät:
2.17 1–0 Oiva Keskinen (Halloran, Leskinen)
31.45 2–0 Nicholas Baptiste (Levtchi)
33.51 3–0 Otto Leskinen (Camper, Somppi)
58.22 4–0 Carter Camper (Savinainen) tm

Maaliodottama:
Tappara 2.51 – 2.90 Pelicans

TPS ryösti 100-vuotiaan JYPin

Palloseuraan palannut Petrus Palmu ratkaisi ottelun jatkoajalla.

Ottelun avauserä oli uusien hankintojen juhlaa, kun ensin JYPin Giorgio Estephan iski maalin heti ensimmäisessä Liiga-ottelussaan. TPS-rangaistus ehti juuri vanheta, kun Estephan poimi irtokiekon hyökkäysalueen keskellä. Hän käänsi rintamasuuntansa suoraviivaisesti kohti maalia ja venytti TPS-verkkoa napakalla rannelaukauksella.

Vieraileva TPS tasoitti ottelun erän lopulla, kun paluumuuttaja Petrus Palmu pelasi kiekon viivaan ensimmäistä Liiga-otteluaan pelaavalle Oliver Lauridsenille. Lauridsenin laukaus oli JYP-vahti Veini Vehviläiselle hankala ja puolustajilta unohtunut Aidan Dudas kruunasi oman Liiga-debyyttinsä maalilla.

TPS meni toisessa erässä johtoon, kun Viljami Marjala sai ylivoimalla lapansa auki lähellä vasenta laitaa ja yllätti Vehviläisen räpyläkäden puolelta. JYP sai ylivoimalla paikan tasoittaa ottelun, mutta Reid Gardiner ampui tyhjästä maalista yli.

Kolmannessa erässä nähtiin ulosajo, kun Mikko Petman taklasi Kasper Koskista selkään ja TPS pääsi viiden minuutin ylivoimalle. TPS pääsi pian pelaamaan viidellä kolmea vastaan kun Gardiner otti jäähyn. JYP alivoima suoritutui kuitenkin paineesta tyylikkäästi.

JYP kampesi tasoihin ottelun lopulla, kun Juuso Puustinen yllätti TPS-maalivahti Filip Lindbergin. Puustinen käänsi lapansa auki laitaa vasten ja ujutti kapeasta kulmasta kiekon maaliin. Ratkaisua lähdettiin etsimään jatkoajalta.

Jatkoajalta ratkaisu myös löytyi. Lauridsen toimitti jälleen kiekon maalille ja Palmu ehti kiekkoon ensimmäisenä. Hän onnistui läheltä ja TPS hiljensi Hippokselle JYPin 100-vuotisjuhlakautta juhlimaan saapuneen yleisön.

02:59 1–0 Giorgio Estephan
18.04 1–1 Aidan Dudas (Lauridsen, Palmu)
22.36 1–2 Viljami Marjala (Talvitie, Väisänen) yv
47.08 2–2 Juuso Puustinen (Gardiner, Winberg)
61.28 2–3 Petrus Palmu (Lauridsen)

JYP 1.32 – 1.38 TPS

Tehokas Ilves masensi Ässät ja porilaisyleisön

Viime kevään puolivälieräparin uusinnassa Ilves oli Ässiä tehokkaampi. Toisessa erässä hyökkäyspeliinsä tehokkuutta saanut Ilves oli tyly paikoissaan.

Tampereen Ilves kaatoi keskiviikkona jännitysnäytelmässä Porin Ässät lukemin 4–3. Ottelun ratkaisu nähtiin toisessa erässä, jossa Ilves rokotti Ässiä armotta.

Ässät aloitti ottelun räväkästi, sillä pelikello oli vanhentunut vasta 19 sekuntia, kun Jan-Mikael Järvisen syötöstä Eemil Erholtz laukoi ottelun avausmaalin.
Ässät oli ensimmäisessä erässä aktiivisempi, ja suoraviivaisesti laukauksia hakeneet Ässä-hyökkääjät loivat usean vaarallisen tilanteen. Molemmat joukkueet pääsivät avauserässä pelaamaan ylivoimalla, mutta lisäosumia ei syntynyt.

Kamppailun avauserä oli odotetun fyysinen. Ilveksen puolelta hauista näyttivät Otto Latvala sekä Juuso Könönen. Seisomakatsomon tunnelmasta huolta piti Jesse Joensuu. Ilveksestä Poriin siirtynyt Tuomas Salmela oli myös aggressiivisella pelipäällä.

Ottelun toiseen erään luisteli sisuuntunut tamperelaisryhmä. Ilves iski toisessa erässä kolme maalia. Maaleista vastasivat Oula Palve, Jani Nyman sekä Petr Kodýtek. Ässillä oli myös usea huippupaikka, mutta Ilves-vahti Jakub Málek venyi kiekon tielle 15 kertaa toisessa erässä.

Pientä parranpärinää aiheutti tupsukorvien 2–1-johtomaali. TV-kuvan perusteella näytti siltä, että aloituksessa Palve otti varaslähdön, ja tämän seurauksena Nyman laukoi suoraan aloitusvoitosta kiekon sisään.

Päätöserässä Erholtz toi illan toisella osumallaan patapaidat maalin päähän. Kovasta yrityksestä huolimatta Ässät ei saanut tasoitettua ottelua ja lopulta Ilveksen Kodýtek iski 4–2-osuman ajassa 57.38. Ottelun viimeisellä minuutilla pirteästi esiintynyt Lenni Hämeenaho toi ilman maalivahtia kotijoukkueen vielä maalin päähän. Ilves vei kuitenkin pidemmän korren, ja aloitti kauden voitolla.

5.14 1–1 Oula Palve (Nyman, Könönen)
30.34 1–2 Jani Nyman (Palve)
32.29 1–3 Petr Kodýtek (Suomi, Stránský)
51.05 2–3 Eemil Erholtz (Järvinen, Matinmikko) yv
57.38 2–4 Petr Kodýtek (Virtanen, Gregoire)
59.20 3–4 Lenni Hämeenaho (Lefebvre, Järvinen)

Ässät 3.39 – 1.89 Ilves

Kärpät jatkoaikavoittoon − Jandus ja Leppänen osuivat Liiga-debyyteissään

Kärpät onnistui avaamaan kauden 2−1-jatkoaikavoitolla Vaasan Sportista. Joukkueen sankariksi nousi jatkoaikamaalin tehnyt tšekkipuolustaja Martin Jandus, joka teki ratkaisumaalin ylivoimalla.

Varsin vauhdikas, mutta paljon pelikatkoja sisältänyt avauserä oli hieman Kärppien hallintaa, mutta huippupaikkoja ei kummaltakaan joukkueelta nähty. Erä päättyi maalittomana.

Ottelun ensimmäinen rangaistus tuomittiin Sportin uudelle ruotsalaispelaajalle Kalle Miketinacille. Sen aikana Kärpät ehti juhlia maalia, mutta videotarkastus osoitti, että Victor Berglundin laukoma kiekko meni maalin ohi ja jäi suojapehmusteen alle. Sportista lähimpänä maalintekoa oli Jens Lööke, jonka nosto osui tolppaan. Kotijoukkueen Kasper Björkqvist esitti vahvan nousun alivoimalla, mutta toisessakaan erässä ei nähty maaleja.

Kolmannessa erässä maalihanat aukesivat varsin erikoisella tavalla. Kärppien Julius Junttila pääsi laukomaan Ville Koivusen hyvästä syötöstä. Kiekko meni Valtteri Hietasen mailan ja Miroslav Svobodan käden kautta maaliin.

Erik Brown otti takaa-ajotilanteessa rangaistuksen, mutta oli päästyään rangaistusaitiosta lähellä maalintekoa. Kolme minuuttia ennen loppua Sportin Aatu Aarnio otti jäähyn. Kärppien Trevor Mingoia kosti ja näin peliä jatkettiin täysin viisikoin. Sport kuitenkin kampesi tasoihin vain 14 sekuntia ennen loppua, kun viime kaudella Mestiksen tehopakkina kunnostautunut Atro Leppänen onnistui Liiga-debyytissään.

Jatkoajalla Kärpät pääsi pelaamaan ylivoimaa, ja neljällä kolmea vastaan tilanne toikin ratkaisun, kun Martin Jandus laukoi ranteella ratkaisumaalin. Näin Kärpät nappasi sarja-avauksestaan kaksi pistettä, siinä missä Sportin oli tyytyminen yhteen.

45.52 1–0 Julius Junttila (Koivunen, Koivisto) yv
59.46 1–1 Atro Leppänen (Scarlett, Hjalmarsson) yv im
62.04 2–1 Martin Jandus (Bunnaman, Berglund) yv

Kärpät 2.07 – 1.80 Sport

Oskars Batņa johdatti Jukurit voittoon kotiavauksessaan

Oskars Batņan kaksi kaksi ensimmäisen erän maalia löivät alkutahdit Jukurien vakuuttavalle esitykselle.

Ensimmäinen erä meni täysin Jukureille muutamaa KooKoon paikkaa lukuunottamatta. Oskars Batņa pääsi huudattamaan kotifaneja kahdesti, kun ensin hän viimeisteli irtokiekon häkkiin maalin edustalta ja pääsi myöhemmin kiertämään maalin takaa samalle paikalle samalla lopputuloksella. Batņan kahden maalin lisäksi niin Konsta Helenius kuin Daniel Mäkiahokin osuivat tolppaan.

Toisessa erässä KooKoo ehti juhlia kavennusta hetken, kunnes Matic Törökin ohjaus hylättiin korkean mailan takia. Jukurit ei tästä säikähtänyt, vaan jatkoi pelin hallintaa ja erän lopulla Oliver Larsen vei Jukurit jo 3–0-johtoon näyttävällä viivapommillaan.

KooKoo sai kavennettua Jukurien etumatkaa kahteen, kun Radek Koblížekin laukaus paukkui laseista maalin tolpalle ja uusi hankinta Arttu Ilomäki oli oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Kavennuksen jälkeen KooKoo sortui jäähyilyyn ja kellon kuluessa Malík poistui maaliltaan.

Jukurit otti kolmen maalin johdon uudelleen, kun Pekka Jormakka pääsi katkoon keskialueella ja sijoitti kiekon tyhjään KooKoo-maaliin. Ottelu päättyi lopulta Jukurien 4–1-voittoon.

10.10 1–0 Oskars Batņa (Immonen, Piitulainen)
17.20 2–0 Oskars Batņa (Piitulainen)
39.36 3–0 Oliver Larsen (Kovařčík M, Kovařčík O.)
46.33 3–1 Arttu Ilomäki (Koblížek)
58.24 4–1 Pekka Jormakka

Jukurit 3.46 – 2.21 KooKoo

KalPa voittoon kauden avauksessa pitkän kaavan kautta

KalPa ja SaiPa kohtasivat Kuopiossa kauden avauksessa. Joukkueet selvittelivät välejään aina voittomaalikilpailuun asti, jossa kuopiolaiset veivät voiton lukemin 4–3.

Keltamustien kauden avauskohtaamiseen saatiin räväkkä alku. KalPa-puolustaja Jesper Mattila avasi maalihanat vain minuutin pelin jälkeen. Tarkka rannelaukaus painui SaiPa-puolustajien kautta Jan Lukášin selän taakse.

Avauserää värittivät kotijoukkueen jäähyt. SaiPa sai lopulta ylivoimien turvin kiekonhallinan itselleen ja laukauksia maalia kohti. Aleksi Klemetti kuitenkin rokotti vieraita viemällä KalPan 2–0 johtoon Kasper Simontaipaleen hienosta esityöstä.

Yksi toisen erän puhuttavimpia tilanteita oli KalPa-kapteeni Tuomas Kiiskisen loukkaantuminen. Kiiskinen sai ikävästi mailan silmäkulmaansa ja poistui rivakasti pukukopin puolelle. 36-vuotias hyökkääjä ei palannut otteluun.

Klemetti vastasi ottelun ensimäisestä ylivoimamaalista. Hän sai putata kiekon tyhjään nuottaan Juuso Mäenpään esityöstä. SaiPa pääsi tuloksellisesti peliin mukaan Antoine Morandin maalilla toisen erän puolivälissä.

Päätöserässä sitkeä SaiPa nousi ensin isäntien rinnalle Antti Kalaputaan alivoimamaalilla, ja ottelun tasoitus nähtiin videotarkistukseen joutuneen tilanteen jäljiltä ajassa 46.53. SaiPan tasoitusosumaa tuulettamaan pääsi Rasmus Ruusunen.

Ottelun voittajaa jouduttiin hakemaan pitkän kaavan kautta. Edes jatkoaika ei tuottanut maaleja, joten välit selvitettiin voittomaalikilpailussa, jossa Jaakko Rissanen ratkaisi kylmänviileästi kaksi pistettä Kuopioon.

1.08 1–0 Jesper Mattila (Kiiskinen, Mäenpää)
14.39 2–0 Aleksi Klemetti (Simontaival, Rissanen)
26.19 3–0 Aleksi Klemetti (Mäenpää, Sissons) yv
33.32 3–1 Antoine Morand (Helewka, Oden)
42.27 3–2 Antti Kalapudas (Morand) av
46.53 3–3 Rasmus Ruusunen (Kalapudas) vt
65.00 4–3 Jaakko Rissanen