Kierrosraportti: Lukolle helpottavat ylivoimaonnistumiset, TPS karisti apinat selästään

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Jenna Westerlund
Liigan lyhyt viikko huipentui toiseen peräkkäiseen täyteen kierrokseen. Kamppailu sarjan keskikastissa tiivistyi lauantain tulosten myötä, kun muun muassa KalPa, TPS ja Lukko juhlivat helpottavia voittoja.

Westerholmien tehoilta kaatoi Kärpät Raumalla

Lukko kesti Kärppien toisen erän rynnistyksen, ja kaatoi lopulta pikkupedot Westerholmin kaksosten johdolla vakuuttavaan tyyliin.

Rauman lauantai-illassa nähtiin aaltoileva ottelu. Ensimmäisessä erässä jo kolmen maalin karkumatkalle päässeen Lukon johto suli toisessa erässä Kärppien päästessä tarmokkaan takaa-ajonsa ansiosta rinnalle. Viimeisen erän tasatilanteen Lukko onnistui kuitenkin rikkomaan ylivoimalla ja meni osuman jälkeen menojaan voittaen lopulta lukemin 6–3. Westerholmit Ponthus ja Pathrik, iskivät ottelussa yhteensä seitsemän pistettä.

Lähtökohdat

Lukko kärsi perjantaina tappion Turussa, eikä joukkue iskenyt maalin maalia. Päävalmentaja Tomi Lämsä myönsi, että pelaajilla on paljon erinäisiä vammoja otteluruuhkan vuoksi, eivätkä kaikki pelaisi, ellei olisi pakko. Kärpät-ottelussa tämä näkyi niin, että ykköspakkiparissa perjantaina pelannutta Josh Brookia ei kaukalossa nähty. Lisäksi Daniel Lebedeff astuu tolppien väliin.

Kärpät kaatoi perjantaina Ässät Porissa, kun Marko Anttila teki ainoan maalin ja Niclas Westerholm piti maalinsa puhtaana. Perjantaihin verrattuna Julius Hermonen tuli Aleksi Antti-Roikon tilalle nelosketjuun, mutta muuten pelaajisto pelaavaa maalivahtia myöten pysyi samana.

Avaintapahtumat

Kotijoukkue Lukko avasi maalihanat Raumalla, kun Jakob Stenqvist pommitti lukemiksi 1–0 vain reilun neljän minuutin pelin jälkeen. Isännät lisäsivät johtoaan ensimmäisessä erässä ensin ylivoimalla, kun Gabriel Fontaine lapioi irtokiekosta Lukon kahden maalin karkumatkalle. Vain paria minuuttia ennen erän loppua Westerholmin veljeksistä Ponthus sysäsi vieraat jo 3–0 takamatkalle.

Toiseen erään luisteli odotetusti sisuuntunut kärppälauma, eikä mennyt aikaakaan, kun Ville Koivunen laukoi ylivoimalla kiekon Lebedeffin tilalle tulleen Samuel Harveyn selän taakse. Harvey joutui maalille, kun Matthew Abt lensi päin Lebedeffiä, eikä hän pystynyt jatkamaan ottelua. Kärpät jatkoi Koivusen osuman jälkeen raivokasta takaa-ajoaan ja tuli Connor Bunnamanin ja Koivusen toisella maalilla tasoihin noin viisi minuuttia ennen toisen erän päätöstä.

Peli ratkesi kolmannessa erässä, jossa Kärpät-kasvatti Tuukka Tieksola rokotti entistä seuraansa ylivoimalla siirtäen isännät jälleen yhden maalin edelle. Viimeisen sinetin illalle antoi Pathrik Westerholm, jonka lavasta syntyi 5–3-osuma. Loppulukemat viimeisteli tyhjään maaliin Joonas Järvinen.

maalintekijät
4.12 1–0 Jakob Stenqvist (Westerholm Pa.)
14.51 2–0 Gabriel Fontaine (Burke, Almari) yv
17.40 3–0 Ponthus Westerholm (Westerholm Pa.) vt, sr
23.38 3–1 Ville Koivunen (Koivisto, Kemppainen) yv
24.45 3–2 Connor Bunnaman (Gunler, Ritchie)
34.48 3–3 Ville Koivunen (Berglund, Ritchie)
43.32 4–3 Tuukka Tieksola (Westerholm Po., Almari) yv
53.57 5–3 Pathrik Westerholm (Westerholm Po.)
57.42 6–3 Joonas Järvinen (Ikonen, Westerholm Po.) tm

Maaliodottama
Lukko 2,15 – 3,83 Kärpät

Ilves menetti jälleen kolmen maalin johtonsa, mutta voitti tällä kertaa

Pelicans ja Ilves tarjosivat kolmivaiheisen ottelun Lahdessa. Ilves siirtyi eilisen kaltaisesti avauserässä 3–0-johtoon, mutta Pelicans kiri päätöserän alkuun mennessä tasoihin.

Tällä kertaa Ilveksen muskelit riittivät voittoon asti, sillä päätöserän puolivälin tienoilla tamperelaiset iskivät kaksi maalia ja veivät pisteet numeroin 5–3.

Lähtökohdat

Kumpikin joukkue lähti kirkastamaan edellisillan tappiotaan voitoksi. Pelicans oli saalistanut pisteen Kouvolasta voittomaalikilpailuun venyneestä ottelusta. Ilves puolestaan romahti kotonaan Tapparaa vastaan, kun se menetti 3–0-johtonsa 3–5-tappioksi eikä pystynyt naulaamaan paikallisottelua hyväkseen ylivoimillaan.

Sekä Pelicans että Ilves vaihtoi aloittavaa maalivahtia: lahtelaisten maalille komennettiin Jasper Patrikainen ja tamperelaisten puolestaan Jakub Málek. Kenttäpelaajien suhteen suurin huomio kiinnittyi Ilveksen nelosketjun keskushyökkääjään Santeri Virtaseen, joka palasi pelikentille 1,5 kuukauden huilin jälkeen.

Ilves vei avauserää mielin määrin. Arttu Pelli laukoi jo minuutin jälkeen 1–0. Ylivoimalla Oula Palve ja Petr Kodýtek lisäsivät Ilves-johtoa jo 3–0:aan.

Lenni Killisen 5+20-minuutin jäähy laitataklauksesta synkensi Pelicansin iltaa entisestään, mutta lahtelaiset saivat putken kulkemaan toisen erän lopulla ja päätöserän alussa.

Ilves oli kuitenkin Pelicansille tänään liian vahva, sillä siltä löytyi vielä yksi sylinteri lisää ja se iski tarvittavat maalit. Pelicansin kiri kuivui jäähyihin.

1.08 0–1 Arttu Pelli (Stránský, Mašín)
10.33 0–2 Oula Palve (Suomi, Ikonen) yv
13.17 0–3 Petr Kodýtek (Pelli, Stránský) yv
35.10 1–3 Lars Bryggman (Haatanen, Král) yv
39.59 2–3 Aleks Haatanen (Bryggman, Král) yv
43.16 3–3 Elias Vilén (Schnarr, Haatanen) yv
47.25 3–4 Adam Clendening (Suomi, Palve)
53.41 3–5 Oula Palve (Clendening, Mäntykivi) yv

Pelicans 3,67 – 2,99 Ilves

KalPa voittoon puolustajien pistejuhlassa

KalPa kaatoi KooKoon kotonaan 4−3-lukemin ja nousi Liigan sarjataulukon kuudennelle sijalle. Ottelun ratkaisumaalista vastasi kaksi osumaa iskenyt Filip Westerlund.

Kuopiossa todistettiin puolustajien juhlaa kun KalPa ja KooKoo ottivat toisistaan mittaa lauantaille poikkeuksellisesti kello 18:30 alkaneessa ottelussa. Ottelun ensimmäinen erä oli tiukkaa, mutta toista erää hallitsi KooKoo. Ottelun maalihanat avautuivat kunnolla kolmannessa erässä ja KalPa oli lopulta voitokas lukemin 4–3.

Lähtökohdat

KalPa lähti otteluun Liigan runkosarjan kahdeksannelta sijalta KooKoon aloittaessa lauantai-illan pelin sijalta 12. KalPa oli hävinnyt edellisessä ottelussaan HIFK:lle 1–6, kun KooKoo taas voitti edeltävässä pelissään Pelicansin voittomaalikilpailussa. Joukkueiden kauden ensimmäinen keskinäinen kohtaaminen päättyi KooKoon 2–0-voittoon.

Ensimmäinen erä oli tiukkaa vääntöä kahden huolellisesti puolustavan joukkueen välillä. Erässä nähtiin yksi maali, mistä vastasi puolustaja Hugo Gallet. KooKoon ensimmäisen erän merkittävin tilastomerkintä oli hyökkääjä Ben Tardifin ulosajo. Toisessa erässä KooKoo tasoitti ottelun puolustaja Seth Bartonin uran ensimmäisellä Liiga-maalilla, mutta KalPa siirtyi yhdeksän sekunnin päästä uudelleen johtoon. Illan kolmannesta puolustajan tekemästä maalista vastasi Filip Westerlund.

KooKoo tasoitti pelin kolmannessa erässä kun Arttu Ilomäki naulasi yhden kosketuksen laukauksen ohi Stefanos Lekkasin. Kissa–hiiri-leikki sai jatkoaan kolmannen erän puolivälissä kun Juuso Mäenpää vei isännät johtoon jo kolmatta kertaa ottelussa. KooKoo tuli kolmatta kertaa tasoihin kun Joonas Lehtivuori tasoitti ottelun kuusi minuuttia ennen loppua. KalPan neljäs maali oli jälleen Westerlundin käsialaa, kun voittomaali syntyi vajaat kolme minuuttia ennen viimeistä summeria.

7.05 1–0 Hugo Gallet (Räsänen)
39.29 1–1 Seth Barton (Engberg)
39.38 2–1 Filip Westerlund (Klementti)
44.56 2–2 Arttu Ilomäki (Gröndahl, Lehtivuori)
49.08 3–2 Juuso Mäenpää (Simontaival)
53.49 3–3 Joonas Lehtivuori (Aaltonen)
57.15 4–3 Filip Westerlund (Mäenpää, Gallet)

KalPa 1,40 − 3,21 KooKoo

TPS karisti apinat selästään ja voitti jälleen kotona – Juhani Jasulle kauden avausmaali

Vakuuttava TPS voitti Ässät kotonaan lukemin 4–1. Turkulaisten kultakypärä, viime aikoina vireensä löytänyt, Markus Nurmi iski jälleen maalin, mutta voitto-osumasta vastasi Linus Fröberg.

TPS karisti nihkeän kotivireen selästään lopullisesti kaatamalla Ässät Turussa lukemin 4–1. Kotijoukkue oli aloituskiekosta asti selvästi pirteämpi, ja antautui vain kerran, silloinkin kahden miehen alivoimalla. Kotivoitto oli Palloseuralle toinen peräkkäinen varsinaisella peliajalla. Voitot katkaisivat pitkän odotuksen, sillä edelliset kaksi varsinaisen peliajan peräkkäistä TPS-kotivoittoa olivat syyskuulta.

Lähtökohdat

Sekä TPS:n että Ässien viimeaikaisena ongelmana on ollut maalinteko. Turkulaiset saivat perjantaina ongelmaan hieman helpotusta, kun joukkue viimeisteli tehokkaasti neljä maalia Lukon verkkoon. Ässät jäi sen sijaan Kärppiä vastaan nollille. Kummassakin päädyssä jatkoivat perjantaina pelanneet ja hyvässä vireessä olevat Noa Vali ja Niklas Rubin, joten etukäteen odotettuna luvassa oli tiukka maalivahtien taisto.

Kymmenen ottelun kuntopuntarissa joukkueet ovat peräkkäin sijoilla kahdeksan ja yhdeksän, mutta viimeisen viiden ottelun mitannalla Ässät on ollut sarjan kolmanneksi paras joukkue, sillä se voitti ennen perjantain ottelua kolme mittelöä putkeen. Tällä kaudella TPS ja Ässät ovat kohdanneet jo kolmesti TPS:n voittaessa kahdesti.

TPS:n maalihanat näyttivät avautuneen perjantain pelin jälkeen, kun se iski toisen kerran peräjälkeen neljä täysosumaa kotiyleisönsä edessä. Tällä kertaa se kuitenkin myös laukoi kaveria ahkerammin, voitti maaliodottaman ja oli hallitsevampi osapuoli aloitusympyrässä. Turkulaiset pystyivät viemään kiekon alueelle kaikkien ketjujen voimin eikä Ässien maalinteon ongelmat ratkenneet, vaikka Aleksi Matinmikko veikin joukkueen johtoon avauserässä.

Maalivahtien taistosta odotettiin tasaista, mutta Noa Vali veti pidemmän korren. Niklas Rubin otti muutamia huipputorjuntoja, mutta aiheutti ylipelaamisellaan TPS:n tasoitusmaalin. Kokonaisuudessaan turkulaisten peli näytti rennommalta kuin pitkään aikaan ja maalintekijöinä kunnostautuivat pelaajat, jotka eivät ole kovinkaan montaa maalia tehneet. Juhani Jasu teki kauden avausmaalinsa, Jasper Lindstenille maali oli kolmas ja Linus Fröbergille neljäs.

9.29 0–1 Aleksi Matinmikko (Hämeenaho, Lefebvre) yv2
12.49 1–1 Jasper Lindsten (Väisänen, Rafkin) vt
18.21 2–1 Linus Fröberg (Johansson, Jürgens)
25.06 3–1 Markus Nurmi (Rafkin, Intonen)
39.45 4–1 Juhani Jasu (Nurmi, Wernblom) yv

TPS 2,85 – 1,40 Ässät

C.J. Smithin avausmaali ryösti pisteet Vaasasta Jyväskylään

JYP ryösti Sportin Vaasassa Juuso Puustisen kahdella maalilla. Sport oli tasoittanut ottelun myöhään päätöserässä, mutta jenkkihyökkääjä C.J. Smithin myöhäinen maali nappasi pisteet Jyväskylään.

JYP kaatoi sitkeän Sportin Vaasassa lukemin 2–3. Vierasvoiton orkesteroivat kaksi maalia iskenyt Juuso Puustinen sekä Liigassa ensimmäistä kertaa iskenyt C.J. Smith. Voitto katkaisi JYPin kolmen ottelun tappioputken.

Lähtökohdat

Alkukauden taikansa maaottelutauon jälkeen menettänyt Sport lähti otteluun hyvin levänneenä, sillä se oli ainoana joukkueena lepovuorossa perjantain täydellä kierroksella. Vaasalaisten ketjut olivat saaneet uutta uskoa viikon tauon aikana, mutta merkittäviä muutoksia ei Carl-Johan Lerbyn poissaoloa lukuun ottamatta nähty.

Niin ikään alkukaudella hurjaa tulosta kyntänyt JYP oli valahtanut ennen ottelua pudotuspelien ulkopuolelle, ja Jukka Rautakorvelta sopi odottaa kokoonpanomuutoksia perjantaina kärsitystä 1–4-tappiosta HPK:lle. Suurempia muutoksia ei kuitenkaan nähty, ja Rautakorpi tyytyi pyörittämään HPK-ottelusta identtistä miehistöä.

Ottelun avausmaalia saatiin odottaa yli puolen välin, kunnes viime viikolla Liiga-jäille palannut Sebastian Wännström iski ensimmäisen maalinsa uuden kotiyleisönsä edessä. Jyväskyläläisten sisäisen maalipörssin kaksi kärkinimeä, Puustinen ja Jerry Turkulainen, rakensivat maalintekopaikat ensin mainitulle, ja 35-vuotias vei vieraat johtoon.

JYP sai kuitenkin kylmää vettä niskaansa neljä minuuttia ennen loppua, kun Smithille vihellettiin kahden minuutin rangaistus korkeasta mailasta. Liigan neljänneksi tehokkain ylivoima puri puoli minuuttia ylivoiman alusta, kun vaasalaisten tuloksenteosta miltei yksin viime aikoina vastannut Jens Lööke huudatti kotiyleisöä tasoituksellaan.

Smith kuitenkin korjasi virheensä, ja niittasi hurrikaaniryhmän voittomaalin vajaa kaksi minuuttia ennen loppua. Maali oli yhdysvaltalaiselle ensimmäinen Liigassa, ja kakkossyötön osumaan sai 18-vuotias Jesse Pulkkinen. Syöttöpiste oli suurella todennäköisyydellä Nuorten Leijonien vahvuuteen ensi viikolla liittyvälle puolustajalle uran ensimmäinen Liigassa.

JYP ei kuitenkaan noussut pudotuspeliviivan vihreämmälle puolelle TPS:n vahvan viikonlopun seurauksena, ja se on sarjataulukossa sijalla 11. Sportin vaikea ajanjakso on tiputtanut vaasalaiset sijalle 13.

32.26 1–0 Sebastian Wännström (Stålberg, Suhonen) yv
37.37 1–1 Juuso Puustinen (Turkulainen, Vainio)
46.25 1–2 Juuso Puustinen (Niku, Turkulainen) yv
56.49 2–2 Jens Lööke (Sundström, Holmström) yv
58.13 2–3 C.J. Smith (Gardiner, Pulkkinen)

Sport 3,04 – 4,25 JYP

Toivolan tupla laiha lohtu HPK:lle – Tappara porskuttaa sarjakärjessä

Tappara jatkoi siitä, mihin se eilen Ilvestä vastaan jäi, ja kaatoi HPK:n Hämeenlinnassa lukemin 2–5. Artturi Toivolan kaksi maalia eivät lohduttaneet kotiyleisöä rutiininomaisesti vahvan Tapparan hampaissa.

Ottelu eteni pitkään maalittomana. Avauserässä HPK painoi kuitenkin hurjana päälle ja Ilvestä vastaan pois vaihdettu Christian Heljanko koppasi 20 minuutin aikana 14 torjuntaa. HPK-kollega Juho Markkanen selvisi yhdellä torjunnalla.

Lähtökohdat

Perjantaina maukkaan paikallispelivoiton Ilveksestä ottanut Tappara lähti lauantain koitokseen selvänä ennakkosuosikkina. Kirvesrinnat olivat HPK:ta huomattavasti paremmissa asemissa sarjataulukossa ja pohjalla oli alkukauden ensimmäisestä kohtaamisesta 6−1-murskavoitto.

Tappara sai edelliskohtaamisessa onnistumisia laajalta rintamalta, mutta Heikki Liedes iski kahdesti. Hämeenlinnalaisten ainokaisen syyskuussa värkkäsi Samuli Aaltonen.

Toisen erän alussa alkoi tapahtua, kun ensin Artturi Toivola vei kotijoukkueen edelle. Tappara kuitenkin kuittasi nopeasti ja iski vielä kerran kiellon päälle. Nick Halloranin ja Joni Tuulolan maaleilla johto vaihtui muutamassa minuutissa. Ottelun puolivälin kieppeillä Otto Somppi tekaisi ylivoimalla kirvesrintojen kolmannen kihauksen.

Kotijoukkue ei kuitenkaan luopunut taistelusta, vaan Toivolan illan toisen maalin turvin HPK hiipi vieraidensa vanaveteen. Molemmat joukkueet saivat osansa kaksiminuuttisista pelin loppuhetkillä, mutta lisäosumia erikoistilanteet eivät tuottaneet.

Sen sijaan Philip Granath napautti Tapparan tasakentin kahden maalin irtiottoon. Vielä, kun Carter Camper puttasi kiekon kertaalleen tyhjään HPK-rysään viimeisellä minuutilla, olivat matsin loppuluvut taululla – 5–2 Tapparalle.

21.55 1–0 Artturi Toivola (Loimaranta, Huttunen)
24.12 1–1 Nick Halloran (Rauhala, Leskinen)
25.14 1–2 Joni Tuulola (Witkowski, Granath)
32.17 1–3 Otto Somppi (Camper, Kemiläinen) yv
41.26 2–3 Artturi Toivola (Martel, Ahonen)
52.31 2–4 Philip Granath (Vittasmäki, Luoto)
58.04 2–5 Carter Camper (Kontiola, Somppi) tm

HPK 2,98 – 2,19 Tappara

SaiPan kiri ei riittänyt – Batņan kaksi maalia nostivat Jukurit sarjataulukossa jo viidenneksi

Jukurit oli kahden erän perusteella menossa selvään voittoon Lappeenrannassa. Kolmanteen erään ote repsahti hiukan ja SaiPa pääsi nousemaan maalin päähän. Jukurien voittoputki SaiPaa vastaan sai kuitenkin jatkoa lukemin 4−5.

Oskars Batņa nousi Jukurien ratkaisunimiin. Latvialainen teki kaksi maalia ensimmäistä kertaa sitten kauden avausottelun ja oli takaamassa Jukureille aikaisessa vaiheessa ottelua hyvää karkumatkaa. SaiPan taistelu toi joukkueelle kolme kavennusmaalia, mutta tuloksena oli kuitenkin lappeenrantalaisten viides peräkkäinen tappio. Ilman kolmea pistettä on kulunut jo 14 ottelua.

Lähtökohdat

Joukkueet olivat kohdanneet myös perjantaina, jolloin Jukurit vei voiton jatkoajalla. Muutenkin Jukurit oli ollut lappeenrantalaisjoukkueelle voittamaton helmikuusta 2020 lähtien. Peräkkäisiä Jukurien voittoon päättyneitä otteluita oli 13.

SaiPan Roni Karvinen pelasi takalinjojen loukkaantumisten myötä toisen peräkkäisen ottelun puolustajana.

Jukurit otti johtoaseman pelin kahdeksannella minuutilla, ja vaikka SaiPa pääsikin tasoittamaan ottelun nopeasti b-pistealoituksen jälkeen, ensimmäiselle erätauolle mentiin jälleen Jukurien johtaessa.

Jukurit lähti karkumatkalle toisessa erässä, jossa mikkeliläisjoukkue iski kolmesti. Tehokkaimpina häärivät kaksi maalia tehnyt latvialaishyökkääjä Batņa sekä maalin ja syötön mieheen keränneet Ondrej Kovařčík, Patrik Puistola ja Niklas Peltomäki sekä kahteen maaliin syötön antanut Oliver Larsen.

SaiPa aloitti kuitenkin vielä kirin. Kovařčíkin veljekset voivat ottaa osumia piikkinsä, sillä SaiPa sai toisen maalinsa Michalin kiekonmenetyksen ja kolmannen Ondrej'n harhasyötön myötä. SaiPa tuli vielä kuudella pelaajalla maalin päähän, mutta tasoitukseen joukkueen yritys ei riittänyt. Molemmat SaiPan kolmannen erän maalit merkittiin Valtteri Ojantakasen nimiin, joten hänestä tuli ottelun toinen kahden maalin mies.

7.47 0–1 Oskars Batņa (Puistola, Larsen) yv
11.27 1–1 Roni Karvinen (Lipiäinen, Siikonen) yv
15.43 1–2 Niklas Peltomäki (Kovařčík O., Huuhtanen)
22.14 1–3 Oskars Batņa (Leppänen)
24.22 1–4 Ondřej Kovařčík (Kovařčík M., Larsen) yv
36.46 1–5 Patrik Puistola (Jormakka, Lundgren)
39.41 2–5 Otto Kivenmäki (Siikonen)
50.49 3–5 Valtteri Ojantakanen