Kierrosraportti: Lukko kaatoi Ässät toistamiseen, SaiPa ja KooKoo mättivät 13 maalia – Kuopiossa voitokas juhlapeli

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Jenna Westerlund
Lauantain Liiga-kierros tarjosi seitsemän ottelua, muun muassa Satakunnan, ja Kaakon derbyt. Kuopiossa juhlittiin Eero Kilpeläistä voitokkaasti.

Jatkoaika käyttää raporteissaan Liigadatan maaliodottamaa.

Lukko kaatoi Ässät toistamiseen

Lukko nappasi 2–0-voiton Ässiä vastaan. Nollapeli oli Lukon kanadalaisvahti Samuel Harveylle jo kauden neljäs.

Loppuunmyydyllä Kivikylä Areenalla kotijoukkueen fanit saivat aihetta juhlaan, kun Lukko raapi voiton Ässistä. Vahva avauserä siivitti Lukon kolmeen pisteeseen. Lukko hallitsi ottelua alkutahdeista lähtien, eikä Ässien kolmannen erän kiri tuottanut haluttua lopputulosta porilaisten kannalta.

Lähtökohdat

Joukkueet kohtasivat perjantaina kauden ensimmäisessä Satakunnan derbyssä. Loppuunmyyty Isomäen kotiyleisö joutui pettyneenä todistamaan Lukon vierasvoittoa, kun Tuukka Tieksola nappasi jatkoaikaosumallaan lisäpisteen Raumalle. Ässät oli ennen lauantain ottelua voittanut kaksi viimeisestä kolmesta Raumalla pelatusta Liiga-koitoksesta. Joukkueet lähtivät iltaan hyviltä runkosarjasijoituksilta, Lukko viidenneltä ja Ässät kolmannelta sijalta.

Avaintapahtumat
Lukko aloitti ottelun vahvasti. Lukko siirtyi ottelun alussa heti johtoon, kun Tarmo Reunanen tälläsi kiekon sisään ennen siniviivaa. Kiekko kimposi ässävahti Niklas Rubinin varusteista sisään. Erän puolenvälin jälkeen Lukko lisäsi johtoaan jo kahteen, kun Julius Mattila näpäytti kiekon maalin takakulmaan.

Ottelun toinen erä oli maaliton, joten ottelun päätöserään lähdettiin kotijoukkueen 2–0 johtoasemasta. Kolmannen erän loppupuolella Ässille tarjottiin saumaa tulla peliin mukaan Lukon otettua kaksi kahden minuutin rangaistusta lyhyen ajan sisään. Kuudella kolmea vastaan pelattu ylivoima ei tuottanut tulosta, joten Lukko nappasi toisen peräkkäisen voiton arkkivihollisistaan.

Maalintekijät:
3.02 1–0 Tarmo Reunanen (Brook, Mattila)
13.35 2–0 Julius Mattila (Brook, Reunanen)

Maaliodottama:
Lukko 2,40 – 1,77 Ässät

Ilveksen tehokkuus maalipaikoissa tuotti joukkueelle kolmannen peräkkäisen

Ilves haki Helsingistä täyden kolmen pisteen voiton loppulukemin 2-5. Kotijoukkue HIFK hallitsi ottelua tilastojen valossa, mutta Ilves oli tehokkaampi maalipaikoissan Adam Clendeningin ja Eemeli Suomen johdolla.

Ottelu alkoi räväkästi, kun vieraiden Eemeli Suomi onnistui maalin teossa vain 17 sekunnin pelin jälkeen. Sen jälkeen maaleja iskettiin vuorotellen. Eetu Koivistoinen ja Julius Nättinen vastasivat kotijoukkueen osumista, kun taas Adam Clendening teki kaksi maalia vieraille. Ilveksen tuoreen hankinnan 3–2-maali lamaannutti ottelua hallinneen kotijoukkueen, minkä seurauksena Suomi kasvatti vieraiden johtoa entisestään. Loppulukemat 5–2 tupsukorville viimeisteli Eetu Päkkilä tyhjään maaliin.

Lähtökohdat

Ilves on ollut HIFK:lle viime vuosina piikki lihassa. Helsinkiläisryhmän viimeisin varsinaisen peliajan voitto Ilveksestä oli lokakuulta 2021, kahden vuoden takaa. Joukkueiden lähtökohdat otteluun olivat varsin erilaiset HIFK:n sorruttua päätösminuutilla Jyväskylässä ja Ilveksen napattua voitto paikallisvastustaja Tapparasta. Joukkueiden kauden edellinen kohtaaminen syyskuussa Nokia-areenalla päättyi Ilveksen voittoon voittomaalikilpailun jälkeen, lukemin 3–2.

Ilves sai otteluun salama-alun Suomen iskiessä kiekon maalin takaa Roope Taposen kypärän kautta maaliin. Maali toimi herätyksenä HIFK:lle, joka oli selkeästi aktiivisempi osapuoli ottelussa hallitsemalla pelin kulkua isännän elkein. Siitä huolimatta Ilves rimpuili mukana ja erityisesti tupsukorvien pistohyökkäykset olivat myrkkyä helsinkiläisille. Vieraiden maaleista kaksi syntyi Clendeningin lavasta.

Päätöserä kuvasi erinomaisesti ottelun kulkua. HIFK hallitsi ja pyrki luomaan maalintekopaikkoja, kun taas Ilves puolusti sitkeästi ja iski vastaan. Helsinkiläiset onnistuivatkin tasoittamaan ottelun erän alussa, mutta sen jälkeen Ilves iski kahdesti ja viimeisteli vielä loppulukemat tyhjään maaliin. Näin ollen kolme pistettä matkasi vieraiden mukana Tampereelle.

0.17 0–1 Eemeli Suomi (Lancaster, Mašín)
15.04 1–1 Eetu Koivistoinen (Martin, Vesalainen)
32.24 1–2 Adam Clendening (Suomi)
41.59 2–2 Julius Nättinen (Jääskä, Rask)
43.08 2–3 Adam Clendening (Kodýtek)
53.41 2–4 Eemeli Suomi (Palve)
59.35 2–5 Eetu Päkkilä (Mašín, Kodýtek) tm

HIFK 4,46 – 1,45 Ilves

Stefanos Lekkas säväytti toisen maalivahdin Eero Kilpeläisen juhlaillassa

Viikonlopun kolmesta tuplakohtaamisesta Jukurit ja KalPa pelasivan ainoat ottelut, joissa molemmat pääsivät juhlimaan voittoa. KalPa kuittasi perjantain tappion viemällä täydet pisteet maalein 4−1 lauantain myöhäisottelussa.

KalPa sai otettua revanssin Jukureista voittamalla kotiottelunsa 4−1. Näin ollen kuopiolaiset ovat pisteen päässä mikkeliläisistä sarjataulukossa, mutta kummassakaan leirissä ei varmasti olla tyytyväisiä sarjasijoitukseen, ovathan molemmat joukkueet ainakin tässä vaiheessa pudotuspeliviivan alapuolella. KalPa löysi tehoja laajalta rintamalta, sillä ainoastaan Juuso Mäenpää kirjautti itselleen kaksi tehopistettä.

Lähtökohdat

Lauantaina Kuopiossa oli juhlapäivä. Kuusi kautta keltamustien maalilla torjuneen Eero Kilpeläisen pelinumero 37 nostettiin Niiralan montun kattoon ennen ottelua juhlallisessa tilaisuudessa. Itse otteluun lähdettiin jännittävistä lähtökohdista, sillä joukkueet kohtasivat eilen Mikkelissä Jukurien voittaessa lukemin 3–2.

KalPa oli vahvoilla heti ottelun alussa ja kiekko oli maalissa ensimmäistä kertaa puolentoista minuutin pelin jälkeen. Aapeli Räsäsen osuma kuitenkin hylättiin haaston jälkeen maalivahdin häirinnän takia.

Toinen peräkkäinen ottelu joukkueiden välillä näkyi kiihkeinä otteina ja nahinoina. Esimerkkiä saatiin jo avauserässä, kun vielä alkuviikosta joukkuetovereina olleet Miikka Pitkänen ja Niko Huuhtanen nahinoivat kaksiminuuttiset. Toisen erän lopussa Jukurien Anton Olsson sai viisiminuuttisen ja pelirangaistuksen päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Kilpeläisen juhlaillan kunniaksi KalPan maalilla pelannut Stefanos Lekkas esitti tukun huipputorjuntoja. Tärkein niistä nähtiin päätöserän puolivälissä Lekkasin pysäyttäessä Jarkko Immosen.

KalPa oli tehokas ylivoimillaan. Ensimmäisessä erässä Kasper Simontaival onnistui kertaalleen ja kolmannessa erässä Aleksi Klemetti iski Olssonin viisiminuuttisen aikana. Jukurien ainoa osuma tuli Michal Kovařčíkin tekemänä niin ikään ylivoimalla, ja ainoan täysin kentällisin tehdyn maalin teki Mäenpää. Loppulukemat 4−1 iski tyhjiin Lasse Lappalainen.

16.40 1–0 Kasper Simontaival (Kantner, Räsänen) yv
28.41 2–0 Juuso Mäenpää (Sissons, Mattila)
41.41 3–0 Aleksi Klemetti (Mäenpää, Pitkänen) yv
48.45 3–1 Michal Kovařčík (Larsen, Puistola) yv
56.34 4–1 Lasse Lappalainen (Lantta) tm

KalPa 2,32 – 2,12 Jukurit

JYP kruunasi viikonloppunsa huojentavalla voitolla Tapparasta

JYP kaatoi sarjakärki Tapparan Tampereella lukemin 4–3. Hurrikaaniryhmän voitto Tapparasta oli ensimmäinen varsinaisella peliajalla melkein neljään vuoteen.

Vauhdikas ottelu sai huipentui viihdyttävään päätöserään, jossa hurrikaaniryhmä nousi voittoon tehtyään nopeasti kaksi maalia ja pelattuaan uhrautuvasti viimeisillä minuuteilla Tapparan haettua tasoitusta vimmatusti.

Lähtökohdat

Sarjakärki Tapparalla oli otteluun lähtiessä harmittava tappio alla kirvesrintojen hävittyä Ilvekselle jo toistamiseen tällä kaudella. JYP puolestaan nousi voittoon päätösminuutilla HIFK:ta vastaan, ja jyväskyläläisryhmä huokui itseluottamusta ennen lauantain ottelua. Joukkueet kohtasivat kertaalleen syyskuussa, kun Tappara suoritti tylyn vierasryöstön lukemin 4–0.

Ensimmäinen erä mentiin Tapparan sanelemana. Petteri Puhakka ohjasi isäntien avausmaalin sekunteja sen jälkeen, kun kirvesrintojen miltei kahden minuutin ylivoima sakkasi tuloksetta. JYP sisuuntui takaiskusta, ja loppuerä mentiin kiekollisesti tasaisemmissa merkeissä.

Vieraiden selkeä ykköstähti löytyi tolppien välistä Veini Vehviläisen esitettyä useita näyttäviä torjuntoja. Isännät laukoivat ottelussa yhteensä 62 kertaa, mutta Vehviläiselle torjuntoja kerääntyi 27 kappaletta. Avainrooliin JYPin vierasvoitossa nousi lopulta kaksi maalia iskenyt Liigan tilastollisesti kovin ylivoima. Tapparan ykkösnimeksi nousi jenkkihyökkääjä Carter Camper, joka iski kaksi isäntien kolmesta maalista. Voitto oli JYPille ensimmäinen Tapparasta varsinaisella peliajalla sitten marraskuun 2019.

12.09 1–0 Petteri Puhakka (Kemiläinen, Keskinen)
24.46 1–1 Juuso Puustinen (Niku, Turkulainen) yv, vt
30.10 1–2 Nicholas Welsh (Lassila, Gardiner)
33.12 2–2 Carter Camper (Somppi, Halloran) yv
40.26 2–3 Sami Niku (Gardiner, Puustinen) yv
44.43 2–4 Mikko Petman (Vainio, Honka)
46.45 3–4 Carter Camper (Baptiste, Leskinen)

Tappara 1,99 – 2,04 JYP

KooKoo voitti maali-iloitteluksi paisuneen Kaakon derbyn voittomaalikilpailussa

SaiPa ja KooKoo kohtasivat Lappeenrannassa kauden kolmannessa Kaakon derbyssä. KooKoon voittoon lukemin 7–6 päättynyt maali-iloittelu tarjosi katsojille jopa 13 täysosumaa, ja Olli Salon miehistö korjasi lisäpisteen kotiin voittomaalikilpailussa.

Kisapuistoon derbyä varten pakkautuneet 2864 katsojaa saivat viihdykettä alusta asti, kun ensmmäiseen kymmeneen minuuttiin iskettiin kolme osumaa. Ottelu jatkui samoissa merkeissä aina loppua kohden.

Lähtökohdat

Kauden kolmas Kaakon derby tarjosi mehukkaat lähtökohdat, sillä kumpikin joukkue sai levätä huolella pelattuaan viimeksi keskiviikkona. KooKoo lähti otteluun runkosarjan sijalta 11, mutta jumbosijalla olevan SaiPan ja kouvolalaisten välillä olevat kolme joukkuetta olivat kaikki kolmen pisteen sisällä. Voitot kauden kahdesta ensimmäisestä koitoksesta joukkueiden välillä jaettiin KooKoon voitettua Lappeenrannassa jatkoajalla lukemin 4–3, ennen SaiPan 5–3-vierasryöstöä seuraavana päivänä.

Viisimaalisen avauserän jälkeen toinen erä tarjosi vain kaksi osumaa. KooKoo nousi kuitenkin uudelleen niskan päälle päätöserässä nousten jo 6–4-johtoon, mutta SaiPa ei luovuttanut. Viimeinen viisiminuuttinen loi henkeä kotiyleisöön, ja lappeenrantalaiset kampesivat puolentoista minuutin sisään tehdyillä Ondřej Trejbalin ja Antti Kalaputaan maaleilla tasoihin.

Välejä selviteltiin aina voittomaalikilpailuun asti, jossa Linus Anderssonin ja Charle-Edouard D'Astousin osumat takasivat lisäpisteen mustaoranssien kotimatkalle Kouvolaan.

Merkittävimmiksi hahmoiksi vierasvoiton takana muodostuivat tehot 1+2 varsinaisella peliajalla iskenyt D'Astous, neljä syöttöpistettä nakuttanut Petter Emanuelsson sekä kaksi ylivoimaosumaa viimeistellyt Arttu Ilomäki. SaiPalle jäi jossiteltavaa ottelusta sen lauottua jopa 57 kertaa ja noustua kahdesti kahden maalin tappioasemasta tasoihin. KooKoo on voittanut viisi peräkkäistä Kisapuistossa pelattua Kaakon derbyä. SaiPan viimeisin kotivoitto kouvolalaisista on maaliskuulta 2022.

4.38 1–0 Valtteri Ojantakanen (Lipiäinen, Laakso) yv
6.36 1–1 Eero Teräväinen (Emanuelsson)
10.24 2–1 Antoine Morand (Helewka, Naukkarinen)
17.50 2–2 Charle-Edouard D'Astous (Koblížek, Emanuelsson) yv
19.40 2–3 Arttu Ilomäki (Tardif, Koblížek) yv
20.41 3–3 Antoine Morand (Kivenmäki, Siikonen)
25.22 3–4 Emil Molin (D'Astous, Ottosson) yv
33.15 3–5 Arttu Ilomäki (D'Astous, Emanuelsson) yv
41.01 4–5 Adam Helewka (Trejbal, Rikkilä)
52.39 4–6 Otto Paajanen (Emanuelsson)
55.11 5–6 Ondřej Trejbal (Kivenmäki, Helewka)
56.33 6–6 Antti Kalapudas (Airola, Anttalainen)
65.00 6–7 Charle-Edouard D'Astous vl

SaiPa 4,05 – 3,41 KooKoo

Kärpät voitti HPK:n jännittävässä maalivahtien kaksintaistelussa

Kärpät onnistui kaatamaan HPK:n toistamiseen viikonlopun jälkimmäisessä tuplaottelussa. Ottelusta koitui kuitenkin tasaisempi, kuin ensimmäisestä kohtaamisesta ja kirkkaimpina tähtinä loistivat joukkueiden maalivahdit.

Kärpät voitti HPK:n 2-0 tunteita herättäneessä ottelussa. Tasaisen ottelun ratkaisija löytyi lopulta vasta päätöserässä, kun Joose Antonen iski voittomaalin ylivoimalla.

Lähtökohdat

Ensimmäinen joukkueiden kolmesta peräkkäisestä kohtaamisesta päättyi suvereenisti Kärppien voittoon, kun näätälauma kukisti Kerhon jopa lukemin 8–1. Maso Lehtonen painotti ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa, että jokaiselta pelaajalta tulisi nähdä enemmän lauantain ottelussa, joten uusintaotteluun jäälle luisteli ärsytetty Kerho.

Ensimmäisessä erässä Kärpät onnistui luomaan enemmän maalipaikkoja, mutta HPK:n maalilla Sami Rajaniemi piti huolen, että tauolle siirryttiin tasatilanteessa. Myös ottelun toinen erä oli maaliton. Lähimmäksi pääsi läpiajoon polkenut HPK:n kultakypärä Danick Martel, mutta puolestaan Kärppien maalivahti Niclas Westerholm otti tilanteessa tärkeän torjunnan. Pelaajien tunteet alkoivat kuumeta toden teolla ottelun toisessa erässä Atte Ohtamaan taklattua kovaa Martelia. Erässä jaettiinkin jäähyjä yhteensä 18 minuutin edestä.

Antonen iski lopulta ottelun ensimmäisen maalin ylivoimalla vasta kolmannessa erässä. Loppulukemat viimeisteli vielä tyhjään maaliin Marko Anttila ja Kärpät juhli toista peräkkäistä voittoaan.

46.05 1–0 Joose Antonen (Junttila, Berglund) yv
59.30 2–0 Marko Anttila (Junttila) tm

Kärpät 2,77 – 1,57 HPK

Sport ylivoiman avulla neljän ottelun voittoputkeen

Sport käytti tehokkaasti ylivolmat hyödykseen ja jatkoi voittoputkensa neljän ottelun mittaiseksi Pelicansin vaikean alkukauden kustannuksella.

Avauserä sujui tasaisissa merkeissä kummankin joukkueen onnistuessa maalinteossa. Erän alkupuolella Viljami Nieminen ohjasi Erik Riskan laukauksen näppärästi Jasper Patrikaisen selän taakse. Juuri ennen avauserän viimeistä minuuttia Pelicans onnistui tasoittamaan Anton Myllärin siirtäessä Filip Králin nappisyötön Sportin maaliin.

Toisessa ja kolmannessa erässä jäähyaition ovet aukesivat suurimmaksi osaksi vierasjoukkuelle ja vaasalaiset onnistuivat hyödyntämään tilaisuudet tehokkaasti. Ensin Axel Holmström otti mallia Niemisen ohjaamisesta, ja nelisen minuuttia myöhemmin Kalle Miketinac käytti avopaikan hyödykseen.

Ottelun puolivälin tienoilla Mylläri joutui lopettamaan ottelun ennenaikaisesti laitataklaamisesta, mutta lahtelaisten alivoima onnistui parantamaan tilastojaan. Erän loppuun Lars Bryggman otti vielä itselleen käytösrangaistuksen ja Pelicansin oli pakko rauhoittaa otteitaan, mikäli tavoitteena vielä oli saada pisteitä matkaan.

Päätöserässä lahtelaiset saivat paremmin hommaa haltuun, mutta eivät kyenneet kaventaa lukemia, eikä pitämään itseään poissa jäähyaitiosta. Sport puolestaan kykeni jatkamaan maalitalkoitaan Aatu Aarnion ja Holmströmin toimista, joista ruotsalaishyökkääjä iski illan kolmannen ylivoimamaalin ja viimeisteli loppulukemat.

Lähtökohdat

Sport lähti otteluun erinomaisessa vireessä, sillä vaasalaiset olivat kolmen ottelun voittoputkessa ennen Pelicans-ottelua. Viimeisin päänahka Risto Dufvan ryhmälle tarttui Lukosta keskiviikkona. Sarjataulukon pohjakerrokseen jämähtänyt lahtelaisryhmä puolestaan oli niin ikään kolmen ottelun voittoputkessa ennen keskiviikon tappiota TPS:lle voittomaalikilpailussa. Viimeisestä kymmenestä ottelusta Pelicans on kuitenkin voittanut vain neljä.

Pelicansin rikkonaiset otteet ja tehoton alivoimapelaaminen varmistivat pisteet Sportille. Ërityisesti toisessa erässä lahtelaiset olivat köysien varassa, ja rangaistusminuutteja kertyi myös kaksilukuisina.

Sportin ylivoimapelaaminen oli erinomaisessa terässä, ja päätöserän perusvarma pelaaminen Miroslav Svobodan johdolla tuotti Sportille neljännen perättäisen voiton.

6.48 1–0 Viljami Nieminen (Riska, Suhonen)
18.59 1–1 Anton Mylläri (Král, Bryggman) yv
21.22 2–1 Axel Holmström (Suhonen, Hjalmarsson) yv
25.23 3–1 Kalle Miketinac (Hjalmarsson, Nalli)
43.45 4–1 Aatu Aarnio (Sundström, Stålberg)
49.54 5–1 Axel Holmström (Sundström, Suhonen) yv