Kierrosraportti: Lukko ja Ässät jatkoivat hyvää virettään – Liigassa täysi kierros lauantaina

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Ville Tohka
Liigassa pelattiin lauantai-iltana täysi seitsemän ottelun kierros.

Niklas Rubin tylsytti HIFK:n – Ässät kolmanteen perättäiseen voittoonsa Liigassa

Alkukauden yllättäjä Ässien piste- ja voittoputki saivat jatkoa HIFK:n vieraana porilaisten juhlittua voittoa voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 3–2. Vieraiden suurin sankari oli 33 kertaa torjunut Niklas Rubin.

Kolmannen kerran tällä kaudella Liiga-ottelussa loppuunmyyty Helsingin jäähalli joutui harmikseen todistamaan kotitappiota Ässien napattua voiton Niklas Rubinin huippuottelulla. Voittomaalikilpailuun venyneen kamppailun ratkaisuosuman viimeisteli Will Graber.

Vauhdikas ottelu heräsi toden teolla eloon toisessa erässä, jossa nähtiin kolme maalia viidessä minuutissa. Kotijoukkue HIFK alkoi vyöryä vastustamattomasti kohti Ässien maalia, mikä konkretisoitui myös kaivattuina onnistumisina Luke Martinin ja Kristian Vesalaisen tuotua HIFK:n kamppailussa tasoihin.

Ässien taktiikkana olivat erityisesti nopeat vastahyökkäykset, jotka tuottivat haasteita helsinkiläisten puolustukselle läpi ottelun. Yhdestä tällaisesta syntyi muun muassa Juuso Ikosen viimeistelemä ottelun avausmaali.

HIFK:n Joni Ikonen ja Ässien Joona Riekkinen olivat ottelun tehokkaimmat pelaajat kummankin merkkautettua kaksi syöttöpistettä.

Molemmat joukkueet jatkavat otteluitaan keskiviikkona HIFK:n matkatessa Hämeenlinnaan HPK:n vieraaksi ja Ässien kohdatessa kotonaan KooKoon.

Maaliodottama:
HIFK 4,84 – 3,95 Ässät

SaiPalle kuudes peräkkäinen tappio HPK:n vieraana

SaiPa oli edellisen kerran hävinnyt Hämeenlinnassa tammikuussa 2020. HPK oli ottelun isäntä alusta loppuun, eikä antanut SaiPalle mahdollisuuksia taistella voitosta.

HPK tuli heti ottelun alkuun vahvasti. Hyökkääjien antama paine aiheutti SaiPan puolustajille vaikeuksia, ja ensimmäisen erän ote oli vahvasti kotijoukkueen hallussa. Ensimmäinen maali syntyi, kun Danick Martel siivosi kiekon Kari Piiroisen edestä verkon perukoille.

Ottelussa oli hyvä määrä tunnetta heti alusta alkaen. Keltapaidoista erityisesti puolustaja Aleksi Anttalainen sai juttukavereita kotijoukkueen leiristä. SaiPa sai toisessa erässä ylivoiman, kun Petteri Nikkilä hermostui Anttalaisen taklaukseen. Vieraat eivät kyenneet hyödyntämään ylivoimaa, vaan jäähyaitiosta vapautunut Eetu Tuulola napautti kiekon Piiroisen selän taakse.

Otteluun syntyi ratkaisun makua, kun Martel iski ylivoimalla HPK:n jo kolmen maalin johtoon. Valtteri Lipiäinen kavensi hetki ennen erätaukoa, joten kolmanteen erään lähdettiin kotijoukkueen 3–1-johdossa.

Juuso Ketolan liigauran ensimmäinen maali kolmannen erän alussa katkaisi lopulta SaiPan selkärangan. Keltapaidat eivät saaneet tämän jälkeen kiriä aikaiseksi, ja HPK otti jo kolmannen peräkkäisen voiton. Edellinen kotivoitto SaiPasta oli tammikuulta 2020.

SaiPalle tappio oli kuudes peräkkäinen. Lappeenrantalaiset pääsevät yrittämään putken katkaisemista ensi viikon keskiviikkona kotonaan, kun Kärpät saapuu Kisapuistoon. HPK kohtaa samana päivänä kotonaan HIFK:n.

HPK 2,87 – 1,71 SaiPa

Ilves iski KooKoon heikkouteen ja nappasi voiton ylivoimamaaleilla

Kouvolan KooKoo ei saanut vieläkään voittoa matkaansa Tampereen uudelta areenalta, kun se hävisi Ilvekselle maalein 4−2. Avainasemassa olivat erikoistilanteet, sillä kuudesta maalista vain Jérémy Grégoiren 2−1-maali syntyi viidellä viittä vastaan.

Tampereella Ilves otti vastaan vieraita Kouvolasta kasarirock-teemaisessa illassa. Mittelö oli Ilveksen loukkaantumisesta toipuneelle Samuli Ratiselle kauden ensimmäinen ottelu, heti vanhaa seuraansa vastaan. Nokia-areenan illan avausmaali syntyi, kun Ilves-puolustus nukahti ja päästi Emil Molinin aivan vapaaksi maalin läheisyyteen. Molin ohjasi kiekon eleettömästi Ben Tardifin kovan syötön verkon perälle Jonas Gunnarssonin längistä.

Toisessä erässä alkoi tapahtua vasta kun D'Astous otti kostosta estämiskakkosen. Ilves-ylivoiman aikana nähtiin paikkoja kummassakin päässä kenttää, mutta tulostaululle päätyi kotijoukkue Joona Ikosen osuman myötä. 40 sekuntia myöhemmin kiekkoa kaivettiin jälleen Oskari Setäsen selän takaa, kun maalinedustilanteesta Jérémy Grégoire iski kotijoukkueen johtoon.

Ote siirtyi selvästi Ilvekselle, ja kun seuraavan kerran KooKoo joutui alivoimalle, Ilves-ylivoima osui jälleen. KooKoon alivoima on kymmenen ottelun jälkeen vain 67,57-prosenttista, eli noin joka kolmas alivoima on päättynyt takaiskuun.

Kolmanteen erään KooKoo sai lisää virtaa ja takaa-ajovaihteen päälle. Kavennusmaali 2−3:een syntyi niin ikään ylivoimalla. KooKoo yritti tasoitusta vielä pelaamalla reilun kaksi minuuttia ilman maalivahtia. Matias Mäntykivi ratkaisi ottelun ehtimällä hybridisäännön mukaiseen pitkään kiekkoon ennen kouvolalaispuolustajia ja neppaamalla määrämittaisen rystysiirron tyhjiin lähes maaliviivaa pitkin.

Ilves 2,24 – 1,40 KooKoo

Sport puristi lopussa vahvemmin

Viimeisen kymmenen minuutin aikana nähtiin kolme maalia. Sport oli erikoistilanteissa lauantaina vahva ja vei sen myötä pisteet kotiin.

Jukurit on pelannut Olli Jokisen alaisuudessa alkukaudella lupauksia herättävästi. Lauantaina vanhat meriitit eivät kuitenkaan päteneet, kun RIsto Dufvan Sport haki kolme pistettä Mikkelistä 4−2-voitolla. Puolet ottelun maaleista nähtiin vasta viimeisen kympin aikana.

Sport johti 2−1, kun peli kääntyi ratkaisuhetkilleen. Johan Sundström napautti vaasalaisten kolmannen osuman ja vapautti kotkapaitojen tunnelmaa. Erik Riska jatkoi maalitehtailua hetkeä myöhemmin, muutama minuutti ennen täyttä aikaa, kun Jukurit haki lisämaaleja ilman maalivahtia.

Vaikka sillä ei sen suurempaa merkitystä enää maalin syntyhetkellä ollutkaan, onnistui Michal Kovařčík venyttämään maaliverkkoa Miroslav Svobodan takana.

Sport oli numerollisesti kuskin paikalla oikeastaan lähes koko ajan. Avausmaali syntyi jo kahdeksan minuutin pelin jälkeen, kun Jens Lööke kihautti osuman. Niko Huuhtasen tasoituksesta ei kulunut kuin seitsemisen minuuttia, kun Sport siirtyi jälleen johtoon Lari Heikkisen ylivoimanapautuksella.

2 848 silmäparia koki, kuinka Jukurit taipui kotikaukalossaan, vaikka se tilastojen valossa hallitsi kiekkoa 60-prosenttisesti ja luisteli neljä kilometriä enemmän matkaa kuin vastustajansa.

Jukurit 5,06 – 3,25 Sport

Kärpät rinnalle ja ohi JYPin vieraana – Antti-Roiko iski uran avausmaalinsa

Viime aikoina laskusuuntaisen kurssinsa korjannut Kärpät jatkoi voittojen tiellä Jyväskylässä JYPin vieraana lukemin 4–2.

Jyväskylässä jo totutusti 100-vuotisjuhlakautensa teeman mukaan sinisissä pelannut JYP avasi maalinteon Kärppiä vastaan, kun myös keskiviikkona isäntien avausmaalin iskenyt Tobias Winberg latasi kiekon ohi Niclas Westerholmin. Kärppien avausmaali oli vieraille merkittävä, sillä seuran oma kasvatti Aleksi Antti-Roiko iski uran ensimmäisen Liiga-maalinsa ohi Eetu Laurikaisen vain 12 sekuntia avausmaalin jälkeen.

Liigan syyskuun kuukauden pelaajaksi palkittu Jerry Turkulainen jatkoi kuitenkin hirmuvirettään riistämällä kiekon Kärppä-puolustajalta, ja iski kiekon läpiajosta maaliin. Tähän isäntien aiemmin sulavasti pyörinyt maalinteko kuitenkin sakkasi, ja Kärpät marssi menojaan kohti kolmatta voittoa viimeisestä neljästä ottelustaan.

Ville Koivunen ja tšekkipakki Martin Jandus iskivät maalit mieheen, ja Kärpät korjasi kolme pistettä kotimatkalle Ouluun. Koivusen maali syntyi ylivoimalla, joka lisäsi jyväskyläläisten alivoimatuskaa entisestään.

Yhdeksän ottelun jälkeen Jukka Rautakorven ryhmän alivoimaprosentti on erittäin huono, vain 48,15 prosenttia. JYPin tehokkaan ylivoiman viikon saldoksi jäi viisi ylivoimamahdollisuutta ilman maaleja.

JYP 1,38 – 1,86 Kärpät

Pelicansin kolmen maalin nousu ei riittänyt sarjakärjen voittoon – Maailmanmestaruusvahti kaukana parhaasta vireestään

Lahtelaisten ahdinko vain kasvoi, kun Tappara kävi hakemassa 4–5-vierasvoiton jatkoajalla. Ottelussa Pelicans hyökkäsi, mutta kirvesrinnat viimeistelivät. Ottelussa nähtiin myös alkukauden erikoisin maali.

Viime kauden finaali uusintaan lähdetiin lahtelaisten johdolla. Pelicans avasi maalihanat, kun tšekkihyökkääjä Luboš Horký ohitti tulisella viivalaukauksellaan Tappara-maalia vartioineen Eetu Randelinin. Erinomaisen syötön maaliin tarjosi vasta alkuviikosta lahtelaisryhmään liittynyt Anton Mylläri.

Tšekkihyökkääjä Radek Mužík tasoitti ottelun lähes heti avausmaalin jälkeen taidokkaalla rannelaukauksella suoraan ylänurkkaan. Maali oli Mužíkille ensimmäinen Liigassa. Vieraiden johtomaali oli astetta erikoisempi. Tapparan Nick Halloran heitti rystyllä korkean kiekon siniviivalta kohti päätyä, ja Jussi Olkinuora imuroi pomppivan kiekon maaliin.

Toisessa erässä ylivoimalla Otto Leskinen laukoi viivasta, ja maalinedusspesialisti Veli-Matti Savinainen ohjasi kiekon maaliin. Tappara lisäsi johtoaan, kun Anton Levtchi karvasi kiekon pois Mikko Niemelältä ja toimitti kiekkoa maalin eteen, josta Heikki Liedes löi sen maaliin.

Pelicans katkaisi pitkän kuivan ylivoimaputkensa Aatu Jämsenin lauottua Tapparan maalin edustalta kavennuksen. Esityön teki kotidebyyttiään pelannut Nathan Schnarr.

Pelicansin loppukiri käynnistyi, kun Jonas Enlund iski isännät jo maalin päähän Jämsenin laukauksen irtokiekosta. Tasoitusosuman iskenyt Mylläri unohtui täysin Tappara-puolustukselta ja Ryan Laschin syöttö kentän läpi Myllärille mahdollisti hurmosmaisen tasoitusosuman.

Näin ollen ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajalta. Pelicans sai ylivoimamahdollisuuden, mutta tuoksetta. Rangaistusta istunut Valtteri Kemiläisen vapautui aitiosta, sai kiekon haltuunsa ja vapautti Liedeksen maalintekoon. Sentteri varmisti Olkinuoran yli pomppineen kiekon maaliviivalta, ja Tappara korjasi kaksi pistettä kotimatkalle.

Tappara lähtee ensi viikon otteluihin neljän pisteen sarjakärjessä, kun taas Pelicans lähtee nostamaan itseään sarjataulukon kolmanneksi viimeiseltä paikalta.

Pelicans 5,03 – 2,52 Tappara

Hyvävireinen Lukko kaatoi väsyneen TPS:n näytöstyyliin

Lukko jatkoi erinomaista virettään voittamalla TPS:n kotonaan tyylikkäästi lukemin 3–0.

Lukko jatkoi nousukiitoaan sen isännöidessä eilen jatkoerään asti pelannutta TPS:aa Raumalla. Peräkkäisinä päivinä olleet pelit selkeästi painoivat Palloseuraa, sillä se ei osunut tolppien väliin avauserässä kahdesta ylivoimastakaan huolimatta.

Kalle Ervasti iski ottelun avausosuman erän lopun tienoilla, ja Tomi Lämsän miehistö lähti erätauolle tyytyväisenä. Erän laukaukset merkittiin isännille lukemin 18–8, ja maaliodottamakin murskaavasti 1,00–0,39.

Jami Krannila huudatti kotiyleisöä komealla laukauksella napattuaan vapaan kiekon Gabriel Fontainen kiekonmenetyksestä. TPS:n henkinen selkäranka alkoi murentua, ja kaksi Palloseuran rangaistusta tyrehdyttivät vieraiden kirin.

Kolmannessa erässä TPS sai hieman jalkaa liikkeelle, mutta Linus Fröbergin rangaistus kuusi minuuttia ennen loppua tarjosi Lukolle mahdollisuuden naulata ottelusta kolme pistettä. Kultakypärä Sebastian Repo kiitti ja kuritti ylivoimalla terävän onetimerin päätteeksi, ja TPS heitti pyyhkeen kehään. Filip Lindbergiä ei otettu maalin suultaan pois, ja Lukko korjasi voiton lukemin 3–0.