Kierrosraportti: Kärpät koki ruman kotitappion, Sport ei saanut yhtään kunnon maalipaikkaa, Lukko kaatoi jälleen TPS:n

LIIGA / Kierrosraportti
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Liiga-viikko päätettiin lauantaina kuuden ottelun kierroksella. Oulussa Kärpät sai kovaa kyytiä HIFK:lta ja Tappara sai vireensä takaisin tappion jälkeen.

HIFK murskasi Kärpät tuplakohtaamisen toisessa osassa

Tuplakohtaamisten toinen osa oli HIFK:n juhlaa, sillä joukkue juhli murskaavaa voittoa lukemin 0–7. Loppuunmyydyn ottelun sankarina oli hattutempun iskenyt Eetu Koivistoinen. Vieraille voitto oli seitsemäs peräkkäinen Kärpistä.

Oulun illassa nähtiin erilainen ottelu kuin edellisenä iltana Nordiksella. Tasaisuudesta ei ollut tietoakaan, kun vierailulle saapunut HIFK juhli voittoa selvin luvuin jättäen Kärpät nollille.

LÄHTÖKOHDAT

Illan ottelu oli jälkimmäinen seurojen kahdesta peräkkäisestä kohtaamisesta. Perjantai-iltana Helsingissä pelattu ensimmäinen koitos päättyi kotijoukkueen juhliin Julius Nättisen iskemällä 4–3-jatkoaikamaalilla.

Matalalla kynnyksellä uusia ketjukoostumuksia alkukaudesta luonut päävalmentaja Lauri Marjamäki sekoitti jälleen Kärppien peluutusta ennen ottelua. Joose Antonen tiputettiin kokoonpanosta, ja hänen paikkansa kokoonpanossa vei Julius Hermonen. Liiga-uransa ensimmäistä tehopistettä metsästävä tähtihankinta Nick Ritchie siirrettiin oululaisten ykkösketjuun.

HIFK puolestaan teki vain yhden kokoonpanomuutoksen Niko Hovisen luistellessa vierasmaalille.

AVAINTAPAHTUMAT

Hiljalleen lämmennyt avauserä oli suurimmaksi osaksi HIFK:n hallintaa, sillä Kärpillä oli tasaviisikoin ajoittain vaikeuksia päästä hyökkäysalueelleen. Kotikaukalossa ensimmäistä kertaa pelannut Ritchie tarjosi jo heti ensimmäiseen vaihtoon väkevän taklauksen Petteri Lindbohmiin. Erän toisella mainoskatkolla hän tiputti hanskat Ilari Melartin kanssa ansaiten aikaisen suihkukomennuksen. Erän maaleista vastasivat kahden maalin Eetu Koivistoinen ja Lindbohm.

Toisessa erässä Kärpät tuli nälkäisenä pukukopista kaukaloon ja loi painetta, kunnes HIFK Juha Jääskän kahdella osumalla lisäsi oululaisten tuskaa. Hyökkääjän maalien myötä ottelun tempo hiljalleen hiipui ja erä kulutettiin loppuun rauhallisesti pelaillen. Vaikka vieraat olivatkin tehneet otteluun jo viisi maalia, joukkue haki lisää onnistumisia. Jääskän illan toiseen osumaan Lindbohm sai syöttöpisteen.

Kolmas erä ei muuttanut ottelun kuvaa. HIFK hallitsi kaukalossa ja tyylitteli avauserässä vaihdetun Niklas Kokon selän taakse vielä kaksi lisäosumaa. Koivistoinen laukoi uransa kolmannen hattutempun toisen tehomiehen, Pakarisen, syötöstä ja Joni Ikonen ohjasi selällään Johan Motinin laukoman kiekon verkkoon. Ikosen maalin jälkeen halli tyhjeni, mutta Kärppien kannattajapääty tuki joukkuetta ottelun loppuun asti.

Ottelun loppuhetkillä Kärpät sai luotua muutaman kohtuullisen maalipaikan, jotka Niko Hovinen selvitti moitteettomasti. Ottelun lopputulos oli Kärpille murheellinen, sillä joukkue hävisi kotikaukalossaan seitsemällä maalilla ensimmäistä kertaa 2000-luvulla.

MAALINTEKIJÄT
5.12 0–1 Eetu Koivistoinen (Pakarinen, Motin)
8.15 0–2 Eetu Koivistoinen (Pakarinen)
12.01 0–3 Petteri Lindbohm (Kaskimäki)
24.09 0–4 Juha Jääskä (Sund, Hovinen)
27.58 0–5 Juha Jääskä (Lindbohm, Nättinen)
49.10 0–6 Eetu Koivistoinen (Pakarinen, Vesalainen)
50.04 0–7 Joni Ikonen (Motin, Kaskimäki)

MAALIODOTTAMA
Kärpät 1,49 – 2,39 HIFK

Lukolle maistui hunaja – Lukko katkaisi kolmen ottelun tappioputkensa

Lukko voitti vaisun TPS:n Raumalla lukemin 4–1. Voitolla Lukko katkaisi kolmen ottelun tappioputkensa. Se on tähän mennessä voittanut kaikki kolme joukkueiden välistä kohtaamista. Kauden ensimmäinen maali Lukon verkkoon oli vain laiha lohtu Palloseuralle.

Raumalla pelatussa Lukon ja TPS:n kohtaamisessa raumalaiset hallitsivat ottelua sen alusta loppuun asti. Turkulaisten heikot ylivoimayritykset eivät tuottaneet tulosta, ja maalin tekeminen käyttäen mailaa osoittautui mahdottomaksi.

LÄHTÖKOHDAT

TPS ei ollut vielä tällä kaudella iskenyt Lukon verkkoon ainuttakaan maalia. Raumalaiset olivat hoitaneet kaksi edellistä kohtaamista selkein lukemin, kotonaan 3–0 ja Turussa 4–0. Lukolla oli alla perjantailta tappio Satakunnan derbyssä Ässille lukemin 2–1. Turkulaiset puolestaan olivat nautiskelleet Nokia-areenalla Ilves-lisäpistevoitosta voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 3–2.

Satakunnan derbyyn Lukon maalille palannut Samuel Harvey sai tehdä tilaa Daniel Lebedeffille.

Lukko otti heti ottelun alusta isännän paikan ja teki ensimmäiseen erään kaksi maalia hyvällä hyökkäyspään kamppailulla ja tehokkuudella. Toisessa erässä raumalaiset jatkoivat siitä mihin jäivät, ja Jakob Stenqvist lisäsi Lukon johdon lukemiin 3–0.

Turkulaiset saivat omat paikkansa ylivoimalla, mutta yritykset jäivät vaisuiksi. Toisen erän loppuun TPS:n Markus Nurmi sai maalikahakan seasta kiekon Lukon maaliin. Tilanne tarkisteltiin videolta, koska kiekko meni Nurmen luistimen kautta maaliviivan yli.

Tuomaristo ei löytänyt maalista rikettä ja maali jäi tilastoihin. Vaitonaisen kolmannen erän viimeisellä peliminuutilla Lukon Gabriel Fontaine naulasi tyhjiin loppulukemiksi 4–1.

5.33 1–0 Henri Ikonen (Nieminen, Brook)
8.19 2–0 Matthew Abt (Almari, Tieksola)
21.59 3–0 Jakob Stenqvist (Krannila, Abt)
39.11 3–1 Markus Nurmi (Johansson, Arell) vt
59.14 4–1 Gabriel Fontaine (Stenqvist) tm

Lukko 1,22 – 3,53 TPS

Tappara jyräsi selvään voittoon − Oskari Luodolle ensimmäinen liigamaali

Tappara ei jättänyt Sportille mitään mahdollisuuksia lauantain ottelussa. Vaikka ottelu pysyikin lukemien valossa tasaisena ensimmäisen puoliskon ajan, Tapparan voittolukemat taululla olivat lopulta selvät 5−0.

Tappara otti ylivoimaisella esityksellä voiton Sportista. Vierasjoukkue ei päässyt kunnolla maalipaikoille, ja lähimmilläänkin maalia kohti lähtenyt vaasalaislaukaus lähti b-pisteen takakaarelta.

LÄHTÖKOHDAT

Molemmat joukkueet olivat kehissä myös perjantaina. Sport oli voittanut kotonaan SaiPan ja Tappara kärsinyt vierastappion Kuopiossa.

Tapparan Eetu Randelin sai torjuntavastuun ensimmäisen kerran sitten marraskuun alun SaiPa-ottelun. Sportin kokoonpanosta oli pudonnut edelliseen otteluun verrattuna alkukauden tehopuolustaja Atro Leppänen

Tappara sai tehoja osin yllättävältäkin taholta, sillä ensimmäisen maalin teki Oiva Keskinen, jolle maali oli kauden ja liigauran kolmas. Maali syntyi Sportin ruotsalaishyökkääjän Simon Hjalmarssonin pahasta kiekonmenetyksestä. Toisessa erässä Otto Rauhalan johtama ketju onnistui kahdesti, ja laitahyökkääjistä Oskari Luoto onnistui maalinteossa ensimmäistä kertaa Liigassa. Luoto pääsikin ottelun jälkeen johdattamaan joukkueen kiitoksia kotiyleisölle.

Sport vaihtoi maalivahtia kolmanteen erään, mutta Rasmus Reijola joutui antautumaan jo 15 sekunnin jälkeen, ja muutamaa minuuttia myöhemmin toistamiseen. Toisessa päässä Eetu Randelin joutui torjumaan vain 14 kertaa pelatessaan Liiga-uransa toisen nollapelinsä.

9.07 1–0 Oiva Keskinen
32.00 2–0 Philip Granath (Rauhala, Tuulola)
34.34 3–0 Oskari Luoto (Rauhala, Granath) sr
40.15 4–0 Carter Camper (Kontiola, Levtchi)
43.33 5–0 Nicholas Baptiste (Halloran, Leskinen) yv, sr

Tappara 4,04 – 0,61 Sport

Pelicans voitti JYPin tasaisen ottelun jälkeen Lahdessa

Pelicans korjasi kotonaan kolme sarjapistettä itselleen maalein 2–1.

Ottelu oli tasainen ja vähämaalinen. Pelicans otti kolme sarjapistettä itselleen.

LÄHTÖKOHDAT

Kotijoukkue Pelicans oli voittanut viimeisestä neljästä Liiga-ottelustaan kolme ja hävinnyt yhden. Vierasjoukkue JYP oli samaan aikaväliin voittanut kaksi, ja hävinnyt kaksi ottelua.

Ottelun avauserä oli maaliton. Kotijoukkue Pelicansilla oli pienoinen hallinta pelitapahtumista, mutta maaleja ei syntynyt kumpaankaan päähän. Maalihanat avasi toisessa erässä ylivoimalla Pelicansin Elias Vilén. JYP tasoitti tilanteeksi 1–1 Mikko Pertun tekemällä ylivoimamaalilla. Kolmannessa erässä Pelicans siirtyi Luboš Horkýn maalilla johtoon, ja johto kestikin päätöserän loppuun saakka.

25.24 1–0 Nathan Schnarr (Vilén, Král) yv
37.03 1–1 Mikko Perttu (Rooba, Smith) yv
54.02 2–1 Luboš Horký (Schnarr, Jordán)

Pelicans 2,60 – 1,12 JYP

Kotivoittojen sarjalle jatkoa – KalPa tuhlasi mahdollisuutensa ja Jukurit kiitti

Eilen perjantaina kotiottelussaan Tapparan voittanut KalPa ei pystynyt yhtä vakuuttavaan esitykseen lauantaina Mikkelissä. Täystyrmäyksen KooKoolta avauserässä edellisessä ottelussaan saanut Jukurit puolestaan kirkasti viikonloppuaan.

Tasaista odotettiin ja sitä myös saatiin. Vierasjoukkue KalPalla oli mahdollisuus ratkaista ottelu paremmalla ylivoimapelaamisella, mutta kuopiolaisten tuhlatessa mahdollisuutensa kotijoukkue kiitti ja kuittasi. Joukkueiden kahden edellisen keskinäisen tavoin myös lauantaina lopputuloksena oli lopulta kotivoitto.

LÄHTÖKOHDAT

Molemmat joukkueet pelasivat myös eilen perjantaina. Jukurit kärsi tappion vierasottelu Kouvolassa, kun taas KalPa jatkoi vahvoja otteitaan kotiotteluissa ja kaatoi Tapparan. Sarjataulukosta joukkueet löytyivät ennen illan ottelua sijoilta viisi ja seitsemän.

Illan ottelu oli joukkueiden kolmas keskinäinen kohtaaminen kuluvalla kaudella. Lokakuussa pelattujen kahden edellisen kohtaamisen jälkeen voitot olivat tasan, kun kummatkin joukkueet voittivat lokakuussa pelatut omat kotiottelunsa.

Lähtökohdiltaan otteluun lähdettiin varsin tasaisista lähtökohdista. Tämä myös toteutui, sillä ottelun avauserä eteni tasaisissa merkeissä. Erän ainoan maalin viimeisteli ottelun viidennellä peliminuutilla KalPan Kasper Simontaival. Lisämaaleja erässä ei nähty, vaikka Jukurit tarjoili kuopiolaisille kaksi mahdollisuutta lisämaalien tekemiseen ylivoimalla.

Kotijoukkueen jäähyily jatkui myös toisen erän ensimmäisellä puoliskolla, mutta ylivoima ei kuitenkaan ollut parantunut erätauon aikana. Ottelu eteni vierasjohdossa aina erän toiseksi viimeiselle sekunnille asti, kunnes maaliverkot heiluivat kotijoukkueen Oliver Larsenin tasoittaessa ottelun.

Kolmannessa erässä molemmilla joukkueilla oli mahdollisuutensa niin tasaviisikoin kuin ylivoimallakin. Lopulta illan sankariksi nousi kotijoukkueen Ondřej Kovařčík, joka viimeisteli ottelun voittomaaliksi jääneen 2–1-osuman ennen erän puoliväliä. KalPa haki tasoitusta vielä ilman maalivahtia, mutta loppuniitin kotivoittojen putkelle joukkueiden keskinäisissä kohtaamisissa tyhjään maaliin iski konkari Jarkko Immonen.

4.09 0–1 Kasper Simontaival (Mäenpää, Räsänen)
39.58 1–1 Oliver Larsen (O. Kovařčík, Huuhtanen) sr
46.24 2–1 Ondřej Kovařčík (M. Kovařčík, Huuhtanen)
59.47 3–1 Jarkko Immonen (O.Kovařčík) tm

Jukurit 2,42 – 1,92 KalPa

Ässät kukisti rikkonaisen SaiPan

SaiPalle ei pirteän alun jälkeen jäänyt käteen muuta kuin kaksi maalia ja Appelgrenin juhlava vastaanotto 300. Liiga-ottelun kunniaksi. Ässät käytti ylivoimansa tehokkaasti ja siivitti erikoistilanteilla itsensä suvereeniin voittoon.

SaiPan avausmaali sytytti Ässien moottorin täyteen paloon ja jo ensimmäisen erän tehokkuus sinetöi voiton kotijoukkueelle. Toisessa ja kolmannessa erässä kumpikin joukkue kaunisteli vielä loppulukemia.

LÄHTÖKOHDAT

Ässät lähti lauantai-iltaan voitettuaan kaksi edellistä mittelöään. SaiPan saldona kahdesta aiemmasta kamppailusta sen sijaan oli kaksi tappiota. Vaikka lappeenrantalaisten kausi on ollut äärimmäisen haastava, antoi joukkueiden kauden avauskohtaaminen syyn uskoa parempaan. Ässät vei syyskuun matsin lukemin 2−1.

Edellisessä keskinäisessä väännössä porilaisten Lenni Hämeenaho ja Dylan Fabre käänsivät tuloksen patapaidoille kolmannessa erässä.

SaiPan avausmaali herätti porilaisten joukkueen toden teolla. Nopean tasoituksen jälkeen kotijoukkue siirtyi johtoon ja rokotti lappeenrantalaisvieraiden rikkomisista isolla kädellä.

Erätauko ja maalivahdin vaihto eivät tuoneet SaiPalle toivoa paremmasta, vaan Ässät jatkoi myllyn pyörittämistä. Porilaisten vahvat otteet jatkuivat loppusummeriin saakka. Ville Vainikainen vastasi vierasjoukkueen avaus- ja kavennusosumasta. Jesse Joensuun vahva maalinedustan pelaaminen tuotti konkarihyökkääjälle kaksi täysosumaa.

5.26 0–1 Ville Vainikainen (Piiroinen)
7.45 1–1 Aleksi Heimosalmi (Noiva, Ojantakanen)
12.23 2–1 Jesse Joensuu (Salmela, Lefebvre)
15.17 3–1 Marcus Davidsson (Matinmikko, Lefebvre) yv
17.06 4–1 Dylan Fabre (Ikonen, J. Davidsson) yv
27.52 5–1 Jesse Joensuu (Salmela, Lefebvre)
47.03 6–1 Dylan Fabre (Heimosalmi, Davidsson) yv
49.58 6–2 Ville Vainikainen (Trejbal, Karvinen)