Kierrosraportti: Jukurit selätti Sportin, JYPin ylivoima oli jälleen rautaa

LIIGA / Kierrosraportti
Lauantain Liiga-kierroksella nähtiin paljon maaleja ja tiukkoja kamppailuja. Pelicans otti maistuvan vierasvoiton Helsingistä, Jukurit nollasi Sportin ja JYPin ylivoima jatkoi kovia tehojaan.

Viikonlopun kierroksella Tappara murskasi kotonaan sarjajumbo HPK:n. JYP iski peräti viisi ylivoimamaalia SaiPaa vastaan ja pistepörssin kärkinimi Jerry Turkulainen oli jälleen pelipäällä. Vaisusti kauden aloittanut Pelicans taisteli makoisan voiton voittomaalikilpailussa HIFK:n vieraana.

Lahtelaisille helpottava voitto HIFK:sta – Kotijoukkueelle toinen perättäinen tappio voittomaalikilpailussa

Pelicans kävi hakemassa Aatu Jämsenin johdolla kaksi pistettä Helsingistä voittomaalikilpailuun asti venyneessä ottelussa. Molemmat joukkueet onnistuivat tekemään ainoastaan yhden osuman varsinaisella peliajalla.

Lauantai-iltana loppuunmyydyssä Helsingin Jäähallissa oli odotettavissa kiihkeä näytös voitokkaasti kotonaan esiintyneen HIFK:n ja heikosti kautensa aloittaneen Pelicansin välillä. Oman mausteensa otteluun toi päävalmentajien välinen taisto, sillä Ville Peltonen ja Tommi Niemelä valmensivat yhdessä kaudet 2018–2020 Sveitsin jääkiekkoliigassa pelaavaa Lausannea. Ottelun isoin yksittäinen poissaolija oli vierasjoukkue Pelicansin tähtihyökkääjä Ryan Lasch.

Kotijoukkueen vahvasta painostuksesta huolimatta Pelicansin nuorisokenttä avasi ottelun maalihanat avauserässä upealla kuviolla. Lahtelaisten taiturimainen hyökkääjä Aatu Jämsen pääsi laukomaan kiekon kauden avausotteluaan pelaavan Niko Hovisen ohi. Maaliin esityön tekivät Leevi Tukiainen ja Elias Vilén.

Toisessa erässä Aleksanteri Kaskimäki tasoitti ottelun ylivoimalla 1–1:een maalin edestä kauden avausmaalillaan. Maaliin syöttöpisteen saalistivat Julius Nättinen sekä eilen Ilvestä vastaan uransa ensimmäisen maalin tehnyt Aron Kiviharju.

Kolmas erä Helsingissä oli maaliton, joten ratkaisua lähdettiin hakemaan jatkoajalta, joka oli vierailija Pelicansille vasta kauden ensimmäinen. Myöskään jatkoaika ei tuottanut ratkaisua, joten ottelu venyi voittomaalikilpailuun, jossa ainoa onnistuja oli Pelicansin Aatu Jämsen. Näin ollen kaksi pistettä ottelusta matkasi Lahteen ja Pelicansin maalin suulla operoinut Jussi Olkinuora onnistui torjumaan kauden ensimmäisen voittonsa.

Lukko vahvempi vähämaalisessa ottelussa

Joukkueiden kauden toinen keskinäinen kohtaaminen piti sisällään runsaasti jäähyjä. Ottelun ratkaisijana kunnostautui viime perjantaina ulosajon Kuopiossa saanut Tarmo Reunanen.

Ottelun ensimmäinen erä oli jäähyjen takia erittäin rikkonainen. Kummankaan joukkueen ylivoima ei kuitenkaan poikinut onnistumisia.

KalPa sai erän aikana ikävän takaiskun. KalPa-puolustajan maila osui ikävän näköisesti maalivahti Stefanos Lekkasia maskiin, ja yhdysvaltalais maalivahti talutettiin pukukopin puolelle. Torjuntavastuuseen hyppäsi täten eilen pelannut Juha Jatkola. KalPan onneksi Lekkas kykeni seuraamaan ottelun loppuun vaihtopenkin puolelta.

Toiseen erään kotijoukkue Lukko tuli vahvemmin sisään. Loistovireessä oleva Sebastian Repo laukoi kiekon ohi Jatkolan.

Lukko pääsi myös yrittämään maalintekoa rangaistuslaukauksella, mutta tällä kertaa Jatkola onnistui nollaamaan Niklas Ylitalon yrityksen. Lukko oli erässä vakuuttavampi, mutta tilanne tulostaululla säilyi tiukkana.

Päätöserään kaukaloon luisteli aktiivisempi vierasjoukkue, ja KalPa pääsikin muutamaan otteeseen hyville maalintekopaikoille.

Verkko heilahti kuitenkin toistamiseen vierasjoukkueen päädyssä. Tarmo Reunasen tulinen laukaus viuhui verkon perukoille ja kotiyleisö repesi riemuun.

Reunanen oli kuitenkin mukana KalPan kavennusmaalissa. Puolustajan epäonnistunut purku kostautui pahasti, kun Sami Tavernier rikkoi Samuel Harveyn nollapelin tarkalla laukauksellaan.

Ottelun loppuun Lukko hankki itselleen ongelmia, kun Kim Nieminen huitaisi itsensä jäähylle. Lukko kesti KalPan pesukonemaisen myllytyksen, ja täten Lukolle merkittiin neljäs perättäinen voitto. KalPa trendi sen sijaan jatkui laskevana. Eilisen JYP-tappion jälkeen kilpipaitojen viikon saldo oli neljä sarjapistettä.

Lukon kausi jatkuu tiistaina kotiottelulla Tapparaa vastaan. KalPa sen sijaan ehtii punoa kuvioita peräti perjantaihin asti, kun Olvi Areenalla nähdään vaasalaisväriä Sportin muodossa.

Maaliodottama: Lukko 1,31–KalPa 2,36

JYPin tulikuuma ylivoima kaatoi myös SaiPan

Vierailija SaiPa ei päässyt tosissaan voitosta pelaamaan, kun JYP rankaisi vieraiden jäähyistä huikeilla prosenteilla.

JYPin alkukauden teema on ollut uskomattoman kuuma ylivoimapeli, joka on siivittänyt jyväskyläläiset jo neljän ottelun voittoputkeen. SaiPaa vastaan prosentit kaunistuivat entisestään, kun seitsemästä osumasta uskomattomat viisi tehtiin SaiPa-pelaajan istuessa jäähyllä – ja yksi siirretyn rangaistuksen aikana. Myös SaiPa teki kolmesta maalistaan kaksi ylivoimalla, joten alivoimapelaajat eivät paljon illan ottelussa aikaan saaneet.

Liigan pistepörssin ykkösnimi Jerry Turkulainen viimeisteli tehot 1+2, ja tämä oli Turkulaiselle jo neljäs peräkkäinen peli jossa hän tekee vähintään kolme tehopistettä. Liigassa on 2000-luvulla tehty 13 tehopistettä neljään peliin aiemmin vain kerran, kun Pelicansin Ryan Lasch iski tehot 0+13 kaudella 2020–21. Myös Sami Nikun tehokas alkukausi sai jatkoa, kun hänen tehonsa SaiPaa vastaan olivat huikeat 1+3.

Turkulaisen isosta merkityksestä JYPin alkukauteen kertoo myös se, että hän ei ollut mukana Robert Rooban iskemässä JYPin avausmaalissa. Edellisen kerran Turkulainen ei ollut osallisena JYPin tekemässä jatkoaikamaalissa 16.9. Jukureita vastaan eli väliin mahtui peräti 10 peräkkäistä pelitilannemaalia KooKoota, HPK:ta ja KalPaa vastaan, joihin kaikkiin Turkulainen sai nimensä tilastoihin.

– Tällä hetkellä meillä koko ryhmä ei ole valmis laittamaan täysillä itseään likoon. Tiedettiin, että JYP on kamppailuvoimainen joukkue, ja siinä olimme tänään jäljessä, monen pelaajan verran. Tänään JYP oli siinä selkeästi parempi, kommentoi SaiPan päävalmentaja Ville Hämäläinen joukkueensa esitystä lehdistötilaisuudessa.

Maaliodottama: JYP 1,68–SaiPa 2,27

Tappara otti rutiinivoiton HPK:sta

Sarjajumboksi jämähtänyt HPK ei löytänyt keinoja Tapparan kellistämiseen.

Tappara otti vakuuttavan, jopa kliinisen voiton Tampereen lauantai-illassa vierailija HPK:sta. Kerho on jämähtänyt Liigan hännille kerättyään vain neljä pistettä ja kotijoukkue porskuttaa sarjan kärjessä.

HPK ei kuitenkaan aivan taistelutta luovuttanut, vaan loi maaliodottamaa 1,87 maalin verran. Toisessa erässä vierailija voitti laukaukset 18–14 ja Tapparan Christian Heljanko joutui torjumaan 11 kertaa. Tapparan rutiini oli kuitenkin liikaa, ja aivan erän lopussa Anton Levtchin ylivoimalla viimeistelemä 3–1-maali ratkaisi pelin lopullisesti. Kolmannessa erässä kotijoukkue kaunisteli lukemia vielä 6–1:een.

– Toinen erä oli hyvä, mutta kun et tee maalia, niin et tee maalia, tiivisti HPK:n päävalmentaja Maso Lehtonen vieraiden otteita lehdistötilaisuudessa.

Maaliodottama: 2,50–1,87

Ässät kuittasi perjantailta jääneet kalavelat

Ässät ja TPS kohtasivat toisena päivänä peräkkäin, tällä kertaa Porissa. Kotijoukkue pelasi väkevän kotipelin ja vei 3−1-voiton. Kokeneet Roope Talaja ja Jesse Joensuu iskivät maalin mieheen, kun taas nuori lupaus Lenni Hämeenaho iski jo kauden kuudennen osumansa.

Alkukaudella pelkkiä voittoja napsinut TPS oli vienyt voiton perjantaina tehtyään tasoituksen pelin lopussa ja voittomaalin jatkoajalla Petrus Palmun ylivoimaosumalla, joten Ässillä oli revanssin paikka.

TPS tuli vahvemmin pelin alkuun, mutta rangaistusten myötä Ässät sai otetta peliin. Aikaisemmin tällä kaudella Ässät oli pelannut erittäin heikkoa ylivoimaa, mutta tällä kertaa Roope Talaja teki avausmaalin, joka jäi avauserän ainoaksi. Talajalla oli erän aikana paikkoja jopa hattutemppuun.

Toisen erän alku mentiin TPS:n tahtiin, ja se toikin onnistumisen Aidan Dudasin maalilla. Ässät kuittasi kuitenkin ensimmäisestä kunnollisesta paikastaan, kun Lenni Hämeenaho luotti itseensä ylivoimahyökkäyksestä.

Kolmannessa erässä TPS piti kiekkoa enemmän, mutta Ässien johtoasemapeli oli järkevää, eikä turkulaisjoukkue päässyt kunnolla maalipaikoille. Ässien kapteeni Jesse Joensuu näytti sen jälkeen tekemisen mallia ja siirsi porilaiset 3−1-johtoon vastahyökkäyksestä Jami Virtasen syötöstä.

TPS sai vielä ylivoiman, mutta ei lähtenyt hakemaan osumia kuudella neljää vastaan. Filip Lindberg otettiin vaihtoaitioon vasta kaksi minuuttia ja 41 sekuntia ennen loppua, mutta kumpikaan joukkue ei enää onnistunut maalinteossa.

Ässät otti näin kuittauksen perjantain tappiosta ja sai samalla viikonlopusta pistevoiton. TPS:lle tappio oli kauden ensimmäinen.

Maaliodottama: 2,89 –2,31

Ryöstöretki Vaasasta nosti Jukurit Liigan toiseksi – Oskars Batņan huippuvire sai jatkoa

Jukurit siirtyi Liigan toiseksi voittamalla Sportin 3−0-lukemin Vaasassa.

Sport sai kotihallissaan vastaansa Jukurit. Jukureilla oli varsinaisen peliajan voitolla mahdollista nousta jaetulla sijalla Liigan toiseksi. Sport puolestaan lähti otteluun sijalta 11 ollen tasapisteissä sijaa ylempänä olevan Kärppien kanssa.

Ottelun maalinteko alkoi ensimmäisessä erässä, kun yksi ensi kesän NHL-varaustilaisuuden ennustetuista kärkisuomalaisista Konsta Helenius vei vieraat johtoon. 17-vuotias Helenius pelaa toista kauttaan Jukureissa ja on Tapparan organisaation pelaaja. Kyseessä oli hänen kautensa toinen maali sekä toinen tehopiste.

Seuraavaa maalia odotettiin pitkään. Kolmannen erän puolivälissä Jukurit onnistui toistamiseen maalinteossa, kun Ondřej Kovařčík sai pikkuveljensä Michal Kovařčíkin tarjoaman kiekon lapaansa, pelasi itselleen tilaa keskelle hyökkäysaluetta ja yllätti Miroslav Svobodan tämän jalkojen välistä.

Ottelun kolmas maali oli samaan tyyliin Jukurien käsialaa ja sen viimeisteli tyhjään maaliin huippuvireessä pelaava Oskars Batņa. Batņalle maali oli kauden kuudes ja tehopiste kauden yhdeksäs.