Kierrosraportti: Hirmuvireinen Jukurit hiipi lähemmäksi sarjataulukon kärkeä, Ässille makea voitto Rautakallion juhlailtana

LIIGA / Kierrosraportti
Liigan otteluviikko päättyi täyteen kierrokseen. Tulikuuma Jukurit nousi kuumimmaksi puheenaiheeksi, mutta mielenkiintoisia tapahtumia nähtiin myös Helsingissä ja Tampereella.

Jukurit vähämaalisen Savon derbyn herra

Mikkelissä ei juhlittu maaleilla, ja yksi maali riitti Jukureille voittoon KalPasta.

Hirmuvireessä oleva Jukurit osoitti jälleen vahvuutensa. Vaikka peli ei ollut kauden parasta, niin he pitivät KalPan vaarallisimmilta maalintekopaikoilta pois. Toisaalta kuopiolaisvieraiden verkkoa olisi voinut heiluttaa enemmänkin, mutta tällä kertaa yksi alivoimamaali riitti kolmeen pisteeseen.

Avaintapahtumat
Jukurit tuli tuttuun tapaan vauhdikkaasti jäälle ja he onnistuivat rakentamaan useita vaarallisia pyörityksiä heti alusta alkaen. KalPan maalia vartioinut Juha Jatkola torjui kuitenkin eleettömästi ja erän edetessä myös pohjoissavolaiset saivat pikkuhiljaa pelistä kiinni.

Vaikka ottelussa nähtiin vain yksi Ondřej Kovařčíkin tekemä alivoimamaali, niin savolaisten heimokansojen välillä käydyssä kamppailussa olisi voitu nähty enemmänkin maaleja. Vajaat 3700 katsojaa näki Mikkelin Ikioma-areenalla viihdyttävän ja laadukkaan jääkiekko-ottelun.

Jukurit otti jo seitsemännen perättäisen voittonsa, ja on sarjassa kolmantena vain kuusi pistettä sarjakärkenä olevasta Ilveksestä perässä. KalPalle lauantai-illan ottelussa koettu tappio oli sen sijaan viides peräkkäinen ja he putosivat sarjassa kymmenenneksi.

maalintekijät
39.55 1–0 Ondřej Kovařčík (Nässén, Kovařčík) av

maaliodottama
Jukurit 4,24 – 1,77 KalPa

Ässät kruunasi Pekka Rautakallion juhlaillan ja vei derbyviikonlopun jälkimmäisen näytöksen

Porilaisyleisö sai monta syytä juhlaan Ässien voitettua Lukon Satakunnan derbyssä lukemin 2–1.

Ässät taisteli Satakunnan derbyviikonlopun jälkimmäisessä ottelussa tärkeän voiton Lukosta lukemin 2–1. Kotivoittoa todisti loppuunmyyty Isomäen yleisö, joka todisti Porissa jo pitkään toivottua tapahtumaa. Ässät jäädytti ottelussa yhden suurimpien seuraikoniensa, Pekka Rautakallion pelinumeron ennen ottelua nähdyssä juhlaseremoniassa.

Ässät aloitti ottelun vahvasti, kun Eemil Erholtz iski kotijoukkueen johtoon viiden minuutin pelin jälkeen. Kotijoukkue kävi tasaisen loppuerän aikana lähellä toista maalia, mutta pitkän videotarkastuksen jälkeen todettiin maalin siirtyneen pois paikaltaan.

Toisen erän aloitti vahvasti puolestaan Lukko, kun Niclas Almari tasoitti pelin kauden toisella osumallaan. Erän loppuhetkillä kauden avausmaalinsa keskiviikkona iskenyt Will Graber vei patapaidat uudestaan johtoon.

Ottelun kolmannessa erässä ei enää maaleja nähty, joten Ässät sai revanssin perjantaisesta tappiostaan lukemin 2–1.

5.11 1–0 Eemil Erholtz (Davidsson, Järvinen)
22.15 1–1 Niclas Almari (Krannila, Tieksola)
39.42 2–1 Will Graber (Hämeenaho, Määttä)

Ässät 3,56 – 2,40 Lukko

Tappara vei lisäpisteen huonovireisten jättien kohtaamisessa – Savinainen loukkaantui pahannäköisesti

Tappara putsasi pölyt perjantain tappiostaan Ilvekselle ja kampesi jatkoajalla voittoon HIFK:sta lukemin 2–3. Tappio oli helsinkiläisille kuudes viimeisestä seitsemästä ottelusta, ja joukkue sai ottelussa lisää jobinpostia loukkaantumisrintamalla.

HIFK ja Tappara kohtasivat lauantain aikaisessa päiväottelussa. Kumpikin joukkue lähti otteluun heikossa vireessä, mutta heikot otteet eivät näkyneet loppuunmyydyn Nordiksen jäällä. Kumpikin joukkue tarjosi yleisölle vauhdikasta peliä ja paljon maalipaikkoja.

Tappara sai kylmän suihkun niskaansa vain kolmen minuutin pelin jälkeen Kristian Vesalaisen siirrettyä HIFK:n johtoon kahden miehen ylivoimalla. Kirvesrinnat kampesivat kuitenkin tasoihin pian Veli-Matti Savinaisen ensimmäisellä osumalla sitten hänen kolmen kuukauden sairaslomansa.

Takaiskusta sisuuntunut kotijoukkue määritti loppuerän tahdin punanuttujen laukoessa avauserässä peräti 33 kertaa. Laukauksia Tapparalle kertyi erään vain kymmenen, joista Roope Taposen torjunnoiksi tilastoihin kirjattiin vain kaksi kutia.

Toinen erä näytti jo paremmalta tamperelaisittain ja Nick Halloran iski vieraat johtoon erän alkupuolella. Maalin iskeneen Savinaisen ottelu päättyi erän jälkimmäisellä puoliskolla, kun hänen polvensa vääntyi aloitustilanteessa ikävän näköisesti.

Hyökkääjä talutettiin pukukoppiin, eikä hän palannut enää otteluun. HIFK:lle sateli niin ikään valitettavia loukkaantumisuutisia, kun puolustajat Ilari Melart ja Oskari Manninen joutuivat jättämään ottelun kesken.

Päätöserässä Eetu Koivistoinen huudatti kotiyleisöä kauden 17. osumallaan. Lähemmäs pisteiden ratkomista kumpikaan joukkue ei päässyt, vaikka Tapparalle tarjottiin mahdollisuutta napata kaikki kolme pistettä matkaansa Micke-Max Åstenin videotarkastuksessakin käyneen laitataklausrangaistuksen aikana. Jatkoajalla Otto Somppi ratkaisi lisäpisteen kohtalon ja Tappara päätti kolmen ottelun tappioputkensa. HIFK:lle tappio puolestaan oli kuudes viimeisen seitsemän ottelun aikana.

02.55 1–0 Kristian Vesalainen (Lehterä, Martin) yv2
04.50 1–1 Veli-Matti Savinainen (Levtchi)
26.39 1–2 Nicholas Halloran (Puhakka, Keskinen)
41.24 2–2 Eetu Koivistoinen (Nättinen, Sund)
62.07 2–3 Otto Somppi (Levtchi, Kemiläinen) yv

HIFK 4,33 – 6,14 Tappara

Kärpät juhlisti 20 vuoden takaista mestaruuttaan voittamalla TPS:n

Kärpät voitti TPS:n kotikaukalossaan jännittävien vaiheiden jälkeen maalein 4–3. Ennen ottelua juhlistettiin kevään 2004 mestaruusjoukkuetta.

Kärppien ja TPS:n välisestä ottelusta muodostui vauhdikas trilleri, joka päättyi lopulta värikkäiden vaiheiden jälkeen kotijoukkueen juhliin. Ottelun tehokkain oli tehot 1+1 iskenyt Marko Anttila.

Ottelun alku viivästyi hieman, kun Oulussa juhlistettiin vuoden 2004 mestaruusjoukkuetta. Jäällä nähtiin mittava lista suomalaisia jääkiekkolegendoja muun muassa Pekka Rinteen ja Jussi Jokisen johdolla.

TPS iski ottelun avausmaalin ensimmäisen erän loppupuolella tunteita herättäneiden vaihdein jälkeen. Kärppien Connor Bunnaman makasi jään pinnassa itseään loukanneena, kun Casimir Jürgens sai lyödä kiekon maaliin.

Joukkueiden välillä oli kiehunut jo aiemmassa kohtaamisessa, kun Kärppien kohuvahvistus Nick Ritchie otti yksipuolisesti yhteen TPS:n Markus Nurmen kanssa. Pelissä ei siis luonnolisesti paljoa maalineduskahakoita vältelty ja tunnetaso pysyi korkealla läpi ottelun.

Toisessa erässä Kärpät pääsi hakemaan tasoitusta kahdesti ylivoimalla, mutta TPS:n vahva alivoima selvitti tilanteet ilman isompia vaaranpaikkoja. Vierailijat kasvattivat johtoaan, kun Emil Hemming laukoi taululle lukemat 2–0. Kärppien vastaus oli kuitenkin nopea, kun Anttila iski kotijoukkueelle tärkeän kavennusmaalin hetkeä myöhemmin.

Kärpät tuli päätöserässä rinnalle ja ohi, kun ensin Julius Junttila iski ottelun tasoihin ja pian maalinteossa onnistui puolestaan Victor Berglund. Illan ratkaisumaalin teki puolestaan Arttu Hyry erän puolivälin jälkeen. TPS pääsi ottelussa vielä maalin päähän Lukas Wernblomin maalilla, mutta pidemmälle kiri ei riittänyt, ja Kärpät nappasi kolme sarjapistettä loppulukemin 4–3.

18.00 0–1 Casimir Jürgens (Dudas, Fröberg)
35.34 0–2 Emil Hemming (Jasu)
36.04 1–2 Marko Anttila (Hyry, Koivisto)
44.28 2–2 Julius Junttila (Björkqvist)
45.54 3–2 Victor Berglund (Hermonen)
51.11 4–2 Arttu Hyry (Anttila, Antti-Roiko)
55.46 4–3 Lukas Wernblom (Salin, Vali)

Kärpät 2,15 – 1,36 TPS

Sportin sähäkkä kuusiminuuttinen tylsytti Ilveksen kynnet

Sport nappasi toista kertaa kuluvan viikon aikana elintärkeän voiton kaatamalla sarjakärki Ilveksen Nokia-areenalla lukemin 0–2. Vaasalaisten sankariksi nousi nollapelin torjunut Miroslav Svoboda.

Sport antoi lisää tuulta omalle pudotuspelikirilleen ryöstämällä pisteet sarjakärki Ilvekseltä Tampereella suvereenein 0–2-lukemin. Kaikki ottelun maalit nähtiin ensimmäisen kuusiminuuttisen aikana.

Ilves sai hyvän alun ottelulle, mutta todellisiin maalipaikkoihin se ei kerennyt ennen vastustajaansa. Sebastian Wännström huudatti sankoin joukoin Tampereelle saapunutta vaasalaisyleisöä viiden minuutin pelin jälkeen, mutta Sport ollut vielä valmis iltapuhteessaan.

Vain 59 sekuntia myöhemmin Johan Sundström lapioi irtokiekon maaliin ohi Jonas Gunnarssonin, jolta Ilves-valmennus oli nähnyt tarpeeksi. Perjantaina Tapparasta voiton torjunut Jakub Málek vaihdettiin kotimaalille, ja Ilves palasi oletettuun päiväjärjestykseen ottelun tahdin määrittäjänä.

Ilves vyöryi loppuerän aikana useampaan otteeseen pitkiin hyökkäyksiin, mutta vaasalaisten uhrautuva puolustuspelaaminen ja maalivahti Miroslav Svoboda pitivät kiekon poissa vierasmaalista.

Sama kaava jatkui koko ottelun läpi, mutta Tapparaa vastaan kliinisesti toiminut tupsukorvien viimeistelypeli loisti ottelussa poissaolollaan. Zack Hayes laukoi kiekon vielä tolppaan kolmannessa erässä, mutta lähemmäs maalikehikoita tai niiden välissä olevaa verkkoa peliväline ei enää eksynyt. Voitto oli Sportille viikon toinen ja vaasalaiset nousivat vain kahden pisteen päähän pudotuspeliviivasta. Ilves puolestaan jatkaa tappiosta huolimatta Liigan sarjakärjessä viiden pisteen turvin.

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Ilves kiitti Sportin päävalmentaja Risto Dufvaa tämän maineikkaasta urasta taululla ja juomalla.

4.59 0–1 Sebastian Wännström (Hayes, Miketinac)
5.58 0–2 Johan Sundström (Hjalmarsson, Stålberg)

Ilves 1,90 – 1,54 Sport

Ailahteleva SaiPa kärsi tappion kauden viimeisessä Kaakon derbyssä

Kauden viimeinen Kaakon derby venyi aina jatkoajalle asti.

SaiPa pelasi kaudelleen tyypillisen ottelun Lappeenrannan lauantai-illassa. Joukkue aloitti terävästi, mutta passivoitui keskivaiheilla ja heräili ottelun loppua kohden. KooKoo oli joukkueista huomattavasti tasaisempi ja veikin lopulta kaksi pistettä mukanaan jatkoajan jälkeen.

Eilen Kouvolassa valtavan puolustustaistelun jälkeen voittanut SaiPa aloitti myös lauantain-illan kamppailun terävästi ja siirtyi heti ensimmäisellä ylivoimallaan johtoon. Mutta kuten monesti kuluvalla kaudella, vastustaja otti otteen SaiPan hyvästä alusta huolimatta. Vain vajaa kolme minuuttia lappeenrantalaisten maalista KooKoo oli siirtynyt maalin johtoon. Erä oli pääsääntöisesti täysin KooKoon hallintaa ja SaiPa tyytyi sumputtamaan puolustusalueensa keskustaa.

Toinen erä jatkui samanlaisena kuin avauserä päättyi. KooKoo hallitsi ottelua mielin määrin, mutta Olli Korhosen saama viiden minuutin rangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta käänsi hallinnan SaiPalle. Hieman kyseenalaisen jäähyn aikana SaiPa iski kertaalleen ja vain muutama sekunti jäähyn päättymisen jälkeen toisen kerran.

Lappeenrantalaisten johto ei kuitenkaan tälläkään kertaa kestänyt kuin hetken, kun pitkän KooKoon myllytyksen päätteeksi Miska Kukkonen tälläsi taukonumeroiksi 3–3. Ottelun hahmo Niklas Appelgrenillä oli erän lopussa paikka siirtää SaiPa kolmatta kertaa johtoon ottelussa, mutta kolme pistettä kahteen erään tehnyt kokenut hyökkääjä ei onnistunut viimeistelemään läpiajosta maalia.

Varsinaisen peliajan viimeinen kolmannes oli ylivoimaisesti ottelun tasaisin. Molemmilla joukkueilla oli omat tilaisuutensa, mutta varsinkin KooKoo tyytyi hyvissäkin paikoissa siirtelemään vastuuta ja laukaukset jäivät puuttumaan.

Jatkoajalla KooKoolle tarjoutui loistopaikka voittomaalin tekemiseen SaiPan Antti Kalaputaan otettua jäähyn poikittaisesta mailasta. Tämän mahdollisuuden kouvolalaiset myös hyödynsivät, kun Charlé-Edouard D'Astous tälläsi komealla lämärillä ottelun voittomaalin.

5.44 1–0 Roni Karvinen (Kivenmäki, Appelgren) yv
6.27 1–1 Ben Tardif (Emanuelsson, Teräväinen)
8.11 1–2 Toni Suuronen (Lundell, Luoto)
29.40 2–2 Otto Kivenmäki (Naukkarinen, Appelgren) yv
33.09 3–2 Niklas Appelgren (Karvinen, Vainikainen)
35.22 3–3 Miska Kukkonen (Luoto)
62.35 3–4 Charle-Edouard D'Astous (Ottosson, Andersson) yv