Mielipide

Ville Mäntymaan jatkosopimus on vahva luottamuksenosoitus, mutta riittääkö se todella ravistelemaan uinuvan pedon hereille horroksestaan?

LIIGA / Kolumni
Kärpät laittoi rohkeasti pelimerkkinsä kiinni päävalmentaja Ville Mäntymaahan, jonka se uskoo olevan oikea mies johdattamaan petolauman takaisin Liigan huipulle.

Oulun Kärpät tiedotti keskiviikkona päävalmentaja Ville Mäntymaan jatkosopimuksesta kevääseen 2026 saakka. Pitkä kiinnitys kertoo kiistatta seurajohdon vankasta luottamuksesta Mäntymaan osaamiseen ja tuloksiin, joita tulokasvalmentaja on ensimmäisten viikkojensa aikana joukkueen peräsimessä saanut.

Sinänsä perusteita jatkosopimukselle oli siis olemassa. Mäntymaan otettua ohjakset joulukuun alussa, Kärpät on näyttänyt paikoitellen hyvässä mielessä tyystin eri joukkueelta kuin ennen valmentajanvaihdosta ja esimerkiksi joukkueen maalimäärät ovat ampaisseet nousuun kuin kertalaakista.

Hyvän menestyksen lisäksi vaikeita ja tuulisiakin vuosia eläneen seuran valmennustilanne vakiinnutettiin nyt muutamaksi vuodeksi, ja nyt yhtälön kaikki osapuolet saavat selvän työrauhan.

Toisaalta näin pitkä sitoutuminen on nostattanut Oulussa myös kulmakarvoja. Miksi jatkosopimus piti tehdä jo kymmenen ottelun perusteella, eikä maltettu odottaa ensin kuherruskuukauden loppumista, ja joukkueen todellisen tason näkemistä savun hälvennyttyä?

Vaikkakin Kärpät on ollut tuoreen päävalmentajansa johdolla voittava joukkue, ovat 38-vuotiaan Mäntymaan näytöt Liiga-tasolla kuitenkin kokonaisuudessa paperinohuet. Nyt johdettavana on yksi Suomen suurimmista jääkiekkoseuroista ja paineet menestyä täten luonnollisesti valtavat.

On sanomattakin selvää, että viimeisten vuosien aikana nähty tulos ei Oulun leveysasteilla riitä alkuunkaan. Seuralle sen ytimeen asti tuntuva ravistelu oli tarpeen, ja joulukuun alun valmentajanvaihdoksella pyrittiin juuri tähän – organisaatiota valveille herättelevään peliliikkeeseen, jolla Kärpät singottaisiin jälleen takaisin huipulle. 

Onko tämänkaltainen ravistelu kuitenkaan lopulta riittävän järeää? Lauri Marjamäen apuvalmentajana Liiga-tason valmennusoppinsa ammentanut Mäntymaa vannoo pitkälti edeltäjänsä luomien pohjien nimeen, eikä usko esimerkiksi kovinkaan suuriin muutoksiin joukkueen pelityylissä.

Onko vaarana nyt siis se, että mikroon törkätään lopulta kuitenkin se sama, kulahtanut hernerokka kuin eilenkin? Vaikka varhaiset tulokset Mäntymaan alaisuudessa vaikuttavat lupaavilta, joukkueen taantuminen takaisin marjamäkeläiseen kiekkoon on todellinen uhkakuva. 

Olisiko organisaation suunnan muuttamiseksi tarvittukin jokin raikas tuulahdus täysin Pohjois-Pohjanmaan ulkopuolelta, joka olisi remontoinut koko joukkueen pelityylin ja identiteetin uuteen uskoon? Kaikki Kärppien viime vuosien valmentajavalinnat ovat tulleet organisaation läheltä, eivätkä näiden hankintojen lopputulemat kovinkaan mairittelevia ole. 

Yhtä kaikki, Kärpät on kiinnittänyt nyt vankkurinsa Mäntymaahan, jonka tähänastisen valmentajauran isoin mahdollisuus tulee sanalla sanoen haastavaan paikkaan. Vain aika näyttää, pystyykö Mäntymaa johdattamaan Kärpät takaisin menestyksen tielle, vai osoittautuuko kurssin korjaaminen turhan kovaksi haasteeksi vielä sangen kokemattomalle päävalmentajalle.

Ainakin seurajohto ja puoli Suomea toivovat kädet kyynärpäitä myöten ristissä ensiksi mainitun skenaarion toteutumiseen. 

» Lähetä palautetta toimitukselle