Mielipide

Vanhakantainen varovaisuus mailan rikkouduttua murskasi Panthersin haaveet kiristä

NHL / Kolumni
Uhratako muutama sekunti uuden mailan hakemiseen tai levänneen pelaajan vaihtoon vai jäädäkö toikkaroimaan ilman mailaa ja alivoimaisena – lätkässä oikea vastaus on aina jälkimmäinen, koska niin on tehty ennenkin.

Kun joukkue on 1–3-tappiolla sekä finaaliottelussa että finaalisarjassa, on järjellä ajateltuna otettava riskejä, jotta haave mestaruudesta pysyisi elossa.

Florida Panthers ei kuitenkaan halunnut suotta riskeerata puolustusalueen puolustuspelaamistaan, kun Colin Whiten maila rikkoutui hyökkääjän peittäessä Vegas Golden Knightsin siniviivalaukausta. Panthers pelasi pitkään puolustusalueellaan käytännössä alivoimaisena, kun White hosui ja hääräsi ilman keskeistä työvälinettään.

Jos jossain tilanteessa kannattaisi yrittää jotain poikkeuksellista ja riskialtista, niin Stanley Cupin finaaleissa selkä seinää vasten ja tappioasemassa.

Siihen ei olisi mennyt montaa sekuntia, jos White olisi heti rientänyt vaihtopenkille joko hakemaan uuden mailan tai päästämään mailallisen joukkuekaverin kaukaloon. Sen sijaan Golden Knightsin painostus kesti toista minuuttia ja päättyi vasta Reilly Smithin laukomaan 4–1-maaliin.

Samalla katkesi Panthersin selkäranka, jota kotijoukkue vielä murjoi jäänrakoon parilla lisäosumallaan toisen erän lopulla.

Panthers eteni viimeiseltä pudotuspelipaikalta finaaliin pitkälti niin sanotulla vanhan liiton pelillä: Matthew Tkachuk, Sam Bennett ja Radko Gudas etunenässä tarjoilivat kovuutta, provosoivat ja myös provosoituivat. Tunnetila kuitenkin kantoi, kunnes vastaan tuli paremmin organisoitu ja järkevämmin pelaava joukkue.

Vanhan liiton varovaisuus rikkoutuneen mailan kanssa rikkoi lopullisesti joukkueen mahdollisuudet taistella viidennen finaalin voitosta.

Totta kai Golden Knights olisi voinut rokottaa myös sinä aikana, kun White olisi pyrähtänyt vaihtopenkille mailansa hajottua. Siinä skenaariossa Panthers olisi kuitenkin hyvällä omallatunnolla voinut sanoa yrittäneensä kaikkea.

Panthers kavensi toisen erän alussa, mutta Golden Knights lisäsi johtoaan erän puolen välin jälkeen. Alle kaksi minuuttia myöhemmin kotijoukkue johti jo kolmella maalilla, ja ilman mailaa pelannut White joutui katsomaan ratkaisuosumaa lähietäisyydeltä.

Mailan rikkouduttua alivoimaisena pelaaminen on vakiintunut käytäntö: "Näin on toimittu aina ennenkin". Jos jossain tilanteessa kannattaisi yrittää jotain poikkeuksellista ja riskialtista, niin Stanley Cupin finaaleissa selkä seinää vasten ja tappioasemassa.

Vuonna 2023 uskaliasta kokeilua ei kuitenkaan vielä nähty.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös