Mielipide

Liigan avaaminen palautti unelman Mestikseen

LIIGA, MESTIS / Kolumni
Liigan yhtiökokouksen torstainen päätös avata Liiga ja palauttaa karsinnat keväästä 2025 alkaen palauttaa Mestikseen luvan unelmoida ja antaa seuroille konkreettisen ja selkeän syyn kehittää toimintaansa kohti Liiga-kelpoisuutta.

Mestiksen asema Suomi-kiekossa on ollut mysteeri jo kymmenen vuoden ajan. Kaudella 2013–2014 liigakarsinnat poistettiin kiekkokalenterista, ja tämän jälkeen sarjan suurimmat seurat Sport, KooKoo ja Jukurit nostettiin yksi kerrallaan Liigaan kabinetin kautta.

Mestis vajosi vuosien aikana alemmuustilaan, jolloin sarjassa ei pelattu käytännössä mistään, kokeneemmat pelaajat lähtivät tahkoamaan ulkomaiden sarjoja ja yleisö sekä yhteistyökumppanit kaikkosivat epäkiinnostavan sarjan parista.

Useampi seura on taistellut jo vuosia olemassaolostaan, ja perinteikkäitä Mestis-seuroja onkin mennyt nurin, viimeisimpänä SaPKo ja Peliitat, jotka hakevat parhaillaan uutta nousua alemmista sarjoista.

Viime kaudella Kiekko-Espoo tuli ulos Liiga-tavoitteidensa kanssa ja voitti Mestiksen näytöstyyliin. Täksi kaudeksi sarja sai vahvistusta Jokereista, joka on myynyt halleja täyteen ympäri Suomea. Myös narripaitojen tavoite on paluu pääsarjaan, ja ainakin Kiekko-Pojat, TUTO ja RoKi ovat vähintään maininneet Liiga-haaveet jollakin aikataululla.

Juuri tällaisille seuroille Liigan avaaminen nyt tarjoaa konkreettiset askelmerkit siitä, miten Liiga-unelmasta voi tulla totta. Olisi naiivia ajatella, että esimerkiksi Joensuussa tai Rovaniemellä oltaisiin välittömästi valmiita täyttämään nousulle edelleen vaatimuksena olevat Liiga-lisenssin ehdot, mutta nyt seuroilla on selkeästi syy toiminnan eteenpäin viemiselle.

Lisäksi niiden on huomattavasti helpompaa houkutella yhteistyökumppaneita, kannattajia ja pelaajia mukaan yhteiseen, innostavaan projektiin ja tavoitella aidosti unelmaa.

Samalla nousua tavoittelevat seurat tuovat kauan kaivattua väriä, säpinää ja ennen kaikkea kilpailua toiseksi korkeimmalle sarjatasolle. Keuruulla tai vaikkapa Imatralla ei välttämättä tulla pelaamaan pääsarjakiekkoa jatkossakaan, mutta kilpailun paluu ja mahdollisuus Liiga-nousuun sataa lopulta koko sarjan laariin.

Sarjan yleinen kiinnostavuus kasvaa eksponentiaalisesti, jatkossa hallit täyteen myyviä vierasjoukkueita voi olla Jokerien sijasta useampia, kuten vaikkapa Vaasan Sport vielä Mestiksessä pelatessaan oli. Tätä kautta myös pienempien seurojen toiminta kehittyy tulovirtojen mukana.

Positiivista on myös, että karsinnat häviämällä Liigasta on mahdollista myös pudota, jolloin Mestis ei näivety, kun vuosikymmenen takaiseen tapaan kärkiseurat nostetaan pääsarjaan.

Mestiksessä on taas tilaa unelmille, ja tästä alkaa sarjan elpyminen. Se ei ala hetkeäkään liian aikaisin.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös