Unkarin entinen Szuper-maalivahti arvioi maansa kiekkoilun kehitystä

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Szuper torjui Unkarin maalilla vuoden 2009 MM-kisoissa.
Kuva © Getty Images
Unkari pelaa kolmatta kertaa tällä vuosituhannella MM-kisojen ylimmällä tasolla. Näistä turnauksista ensimmäisessä Unkarin ykkösmaalivahtina torjunut Levente Szuper toimii nykyään Unkarin mediassa asiantuntijana, ja hänellä onkin hyvä kuva siitä, mihin suuntaan maan jääkiekkoilu on edennyt.

Unkari nousi pitkästä aikaa ylimmälle tasolle vuoden 2009 MM-kisoihin. Joukkueen ykkösmaalivahtina oli tuohon aikaan Levente Szuper. Hän näkee, että silloinen nousu oli pitkäjänteisen työn tulos.

− Työ Unkarin jääkiekkoilun kehittämiseksi alkoi oikeastaan jo vuonna 1998, kun onnistuimme nousemaan silloisesta C-sarjasta B-tasolle. Siitä lähtien joukkueen runko säilyi samana pitkän aikaa, Szuper kertaa.

Szuper näkeekin, että tuon joukkueen yhteispeli oli isossa roolissa maan kiekkoilun nousussa. Paikka ylimmälle tasolle oli ollut muutaman kerran lähellä, ja lopulta unelma toteutui vuonna 2008 Sapporossa pelatussa turnauksessa.

− Tunsimme toisemme hyvin, kun pelasimme yhdessä tai toisia vastaan koko ajan. Kehityimme ja halusimme tehdä jotain erityistä. Se sitten eskaloitui vuonna 2008 nousuun pääsarjatasolle ja siitä lähtien on nähty paljon positiivisia muutoksia, ex-maalivahti luonnehtii.

Yksi näkyvimmistä positiivisimmista asioista Unkarin kiekkoilussa on joukkueen faniryhmä, joka on pitänyt kovaa ääntä kaikissa Tampereella pelatuissa Unkarin otteluissa.

− Kun näkee täällä olevat fanit, jotka seuraavat joukkuettamme oikeastaan kaikkialle, ja tämä on hieno kokemus heillekin, Szuper kertoo tyytyväisenä.

Yksi isoimmista askeleista unkarilaisen kiekon kannalta oli, kun Alba Volán Székesfehérvár, nykyiseltä nimetään Fehérvár AV19 liittyi Itävallan sarjaan vuonna 2007. Szuper itse pelasi joukkueessa sen toisella kaudella naapurimaansa sarjassa.

− Se oli iso askel Unkarin kiekkoilulle. Suuri osa siitä joukkueesta oli osa maajoukkuetta, ja he saivat kokea sarjassa paljon parempaa kiekkoa kuin koskaan aikaisemmin sarjakauden aikana.

Alku oli kaikkea muuta kuin helppo, mutta sen jälkeen kehitystä on tapahtunut, ja vuosi sitten joukkue pelasi jopa nykyisin ICEHL:n nimellä tunnetun sarjan finaalissa häviten ne tosin Salzburgille suoraan neljässä pelissä.

− Luulen, että he hävisivät ensimmäiset 16 tai 17 peliä Itävallan liigassa. Se on pitkä aika ja prosessi, mutta sen jälkeen pääsee vauhtiin pelin pienten asioiden kanssa.

− Kyseessä on pitkä kehitysprosessi, ja kun näkee millä tasolla olemme nyt.

Szuper pitää tärkeänä, että nuoret unkarilaispelaajat lähtevät aikaisin maailmalle avartamaan kokemuksiaan ja kehittymään pelaajina. Tästä hyvinä esimerkkeinä ovat vuosikausia Suomessa pelannut Balázs Sebők ja Ruotsiin nuorena päätynyt Vilmos Galló. Szuper puolestaan itse pelasi aikoinaan Pohjois-Amerikan junioriliigoissa.

− Omasta kokemuksestani voin kertoa, että kun palaa kotimaahan ulkomaan visiitin jälkeen, tuo uutta mentaliteettia ja positiivista energiaa. Nuo kokemukset auttavat pelaajia ja luovat uutta kulttuuria.

» Lähetä palautetta toimitukselle