PHF:n loppuminen laittoi Emma Nuutisen elämän uusiksi – "Rehellisesti sanottuna en ollut miettinyt yhtään, mitä sitten"

Naisten Liiga / Haastattelu
Emma Nuutinen palasi kahden vuoden tauon jälkeen Kiekko-Espoon riveihin.
Kuva © Timo Savela
Emma Nuutinen joutui kesällä epämukavaan tilanteeseen PHF-sopimuksen rauettua. Sitten hän sai töitä Kiekko-Espoosta lajipäällikkönä ja päätti myös liittyä seuran naisten edustusjoukkueeseen. Lajipäällikkönä tavoitteena on tyttökiekon edistäminen.

Kiekko-Espoo julkisti kauden alla merkittävän sopimusuutisen, kun se ilmoitti vielä viime kaudella Buffalo Beautsissa PHF:ää pelanneen Emma Nuutisen siirtyvän seuran palvelukseen. Kiekko-Espoon tyttökiekon lajipäälliköksi nimitetty Nuutinen aloitti uudessa pestissään vasta muutama viikko takaperin.

Epävarma tilanne Yhdysvalloissa ja espoolaisseuran työtarjous saivat Nuutisen palaamaan Suomeen.

– Tulin Suomeen reilu kuukausi sitten. Kun kaikki on nyt niin epävarmaa töiden, oman pelaamisen, asumisen ja kaiken suhteen, niin sitten aukesi tuo rooli. Oli niin hyvä ja kiinnostava tarjous, että päätin tarttua tilaisuuteen, Nuutinen kertoo.

– Olen nyt ehtinyt olla siinä reilut pari viikkoa. On ollut todella mielenkiintoista. Siisti homma, että pääsen kehittämään Espoon tyttökiekkoa, hän tunnelmoi.

Siisti homma, että pääsen kehittämään Espoon tyttökiekkoa.

Nuutinen päätyi nykyiseen työhönsä Kiekko-Espoon lähestyttyä häntä asiassa. Näppinsä pelissä oli myös tutulla espoolaisen naiskiekon parissa vaikuttavalla henkilöllä.

– (Kiekko-Espoon naisten päävalmentaja) Sami Haapanen taisi minut tähän työhön yhdistää. Kiekko-Espoosta tuli yhteydenotto, ja olin heti todella kiinnostunut.

Nuutisen siirtyminen ammattilaiskiekkoilijasta tyttökiekon lajipäälliköksi oli enemmän sattumien summa kuin pitkään suunniteltu ratkaisu. Nuutinen myöntää, ettei ollut edes pohtinut pelaajauran jälkeistä elämää tähän mennessä. Tavoitteena oli ollut jatkaa Yhdysvalloissa.

– Rehellisesti sanottuna en ollut miettinyt yhtään, mitä sitten. Olin asennoitunut sillä tavalla, että olisin ainakin seuraavat vuodet vielä Yhdysvalloissa. En ollut hirveästi miettinyt, mitä sen jälkeen. Tilanteet tapahtuvat ja sitten niihin reagoidaan, Nuutinen kommentoi.

Kiekko-Espoon nimitettyä Nuutisen tyttökiekon lajipäälliköksi elokuun lopussa alettiin jääkiekkopiireissä jo spekuloida tämän mahdollisella pelaajasopimuksella seuran naisten edustusjoukkueeseen.

Mittavasta urastaan ja Kiekko-Espoo-taustastaan huolimatta Pohjois-Amerikassa naisten PHF-liigassa ammatikseen kiekkoilleen Nuutisen pelaaminen espoolaisten riveissä ei ollut itsestäänselvyys.

Nuutinen halusi ensin katsoa, miten uusi työ alkaa sujumaan, mutta pian myös päätös pelaamisesta selkeni.

– Tosissaan nyt, kun PHF kaatui kesällä minun piti vähän miettiä asioita, mitä lähden seuraavaksi tekemään. Se tuntui oikealta vaihtoehdolta tai mahdollisuudelta, kun kävin pari kertaa treeneissä. En halunnut heti ilmoittaa, että liityn joukkueeseen vaan halusin katsoa, miten lähtee käyntiin duunien kanssa.

PHF:n päättyminen ja PWHL

Kesäkuun lopussa naiskiekossa tippui uutispommi, kun pohjoisamerikkalaisen ammattikiekkosarja PHF:n uutisoitiin saaneen uudet omistajat. Uusien omistajien intresseissä oli perustaa täysin uusi ammattilaissarja, jossa pelaisivat kaikki lajin parhaat naiskiekkoilijat.

Kauppa tiesi PHF:n loppumista ja kaikkien sarjan pelaajasopimusten raukeamista. Sarjan päättyminen tuli Nuutiselle sekä muille pelaajille yllätyksenä, sillä tietoa tästä ei jaettu ennakkoon. Myös sarjan tulevaisuuden suunnitelmista oli vähäisesti tietoa liikkeellä.

– Oli se aika yllättävää. Siitä ei hirveästi tietoa tullut, mitä seuraavaksi (tapahtuu). Se oli siinä se haastavin, kun minullakin oli viisumi umpeutumassa, mikä oli tarkoitus saada uusittua.

Tyhjän päälle jääminen pakotti Nuutisen pohtimaan elämäänsä ja asioita uusiksi.

– Enemmän sellaisia käytännön asioita. Tulenko Suomeen vai jäänkö Yhdysvaltoihin, puranko vuokrasopimuksen ja myynkö autot. Sellaisia ärsyttäviä käytännön asioita.

Ilmoitus uuden ammattilaissarjan, PWHL:n, perustamisesta vanhojen tilalle osui Nuutisen kannalta epäsuotuisaan saumaan. Sarjan perustamisajatusta Nuutinen ei silti kritisoi.

– Mutta nythän siellä alkaa uusi liiga. Hyvähän siinä oli tarkoitus, mutta itselle se tuli todella huonoon paikkaan.

Hyvähän siinä oli tarkoitus, mutta itselle se tuli todella huonoon paikkaan.

PWHL:n rakentuminen on kovassa vauhdissa. Sarjaan osallistuvat joukkueet ovat tiedottaneet ensimmäisistä pelaajasopimuksistaan ja viimeisimpänä tuli julki lista sarjan varaustilaisuuteen ilmoittautuneista pelaajista sekä joukkueiden päävalmentajista.

Haastattelu tehtiin vajaa viikko ennen listan julkaisua, joten siinä kohtaa ei ollut vielä yleisessä tiedossa, että Nuutinen olisi yksi varaustilaisuuteen ilmoittautuneista pelaajista.

Kysyttäessä tuolloin Nuutiselta, mitä mieltä hän oli PWHL:stä, herätti sarja hänessä jonkin asteista kiinnostusta. Nuutinen ei tyrmännyt ajatusta kyseisessä sarjassa pelaamisesta, mutta suhtautui siihen hyvin maltillisesti.

– Onhan se ihan mielenkiintoista katsoa, miten se lähtee käyntiin. En ole kokonaan torpannut, etten ikinä siellä pelaisi, mutta katsotaan nyt.

– Tässä on tullut nyt niin paljon muutoksia, että en ole varma, mitä haluan tällä hetkellä, Nuutinen toppuuttelee.

Tavoitteena tyttökiekon kehittäminen

Nuutisen varsinainen työ Kiekko-Espoon tyttökiekon lajipäällikkönä on lähtenyt hänen omien sanojensa mukaan todella hyvin liikkeelle. Nuutinen vastaa seuran tyttökiekkokoulusta, jonne on tarkoitus innostaa lisää tyttöjä. Työ on pitänyt sisällään myös tutustumista seuran eri tyttöikäluokkiin ja niiden pelaajiin.

– Minun ykkösvastuuni on tyttökiekkokoulu. Yritämme saada sinne mahdollisimman paljon tyttöjä. Olen käynyt meidän jokaisen ikäluokan kanssa jäällä ja tutustunut tyttöihin. Enemmän se on ollut tällaista tähän alkuun, jotta pääsee mukaan, Nuutinen mainitsee.

Olen käynyt meidän jokaisen ikäluokan kanssa jäällä ja tutustunut tyttöihin.

Naisten Liigan kestomenestyjän edustusjoukkue herättää junioreissa suurta kiinnostusta, mikä lämmittää uuden lajipäällikön mieltä.

– Avausottelussa meillä oli U12-joukkue kannustamassa ja tekemässä pelaajakujaa. Hienoa nähdä, että siellä on iso hype naisten joukkueeseen, Nuutinen iloitsee.

Tyttökiekon lajipäällikkönä Nuutinen pyrkii kasvattamaan harrastajamääriä. Tämän lisäksi tavoitteena on taata kaikille laadukas valmennus sekä luoda selkeä pelaajapolku edustusjoukkueeseen.

– Nyt alkuun ainakin pitäisi saada lisää tyttöjä jääkiekon pariin. Siitä se kaikki lähtee. Että siellä on joka kerta hyvälaatuinen valmennus. Naisista on käynyt parin viikon aikana pelaajia vierailijoina jäällä. Että siellä on hyviä esikuvia ja ehjä pelaajapolku Kiekko-Espooseen. Ne ovat varmaankin ykkösprioriteettini alussa, Nuutinen listaa.

Paikkojen vaihto siskon kanssa

Viime kauden päätteeksi Kiekko-Espoon oli tyytyminen hopeamitaliin. Kuten monena aiempana vuonna, joukkue lukeutuu ennakolta alkaneen kauden suurimpiin mestarisuosikkeihin.

Kahden kauden tauon jälkeen seuran riveihin palannut Nuutinen kuvailee tämänvuotisen ryhmän henkeä mainioksi. Nuutinen povaa nuorentuneelle joukkueelle hyvää kautta.

– Sinne on tullut totta kai paljon junnuja siitä, kun olen itse ollut viimeksi Kiekko-Espoon mukana. Kopissa on todella hyvä fiilis, ja kaudesta tulee varmasti hyvä.

Emman paluusta huolimatta Nuutisten määrä espoolaisten riveissä on säilynyt samana Sofia Nuutisen suunnattua kiekkoilemaan täksi kaudeksi Emman entiseen opinahjoon, Mercyhurstin yliopistoon. Emman rooli siskonsa siirrossa oli ollut minimaalinen, eikä myyntipuheita juuri tarvittu.

– Sofian puolesta ei tarvinnut paljoa puhua. Sieltä oltiin valmennuksesta heti minuun yhteydessä, olisiko siskoni kiinnostunut (tulemaan). Loput he hoitivat itse, Nuutinen valottaa siskonsa siirron taustoja.

– Otimme läpsystä vaihdon. Olen ylpeä, että hän lähti sinne uusiin haasteisiin.

Millaisia neuvoja olet antanut Sofialle?

– Käytännön asioita enimmäkseen. Miten kannattaa hoitaa vero- ja pankkiasiat. Tuollaisia tylsiä juttuja. Niissä osaan ainakin auttaa, isosisko tuumaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle