Sveitsin liigan välikatsaus: Petri Matikaisen joukkue ryvettyi tappioissa, Juho Lammikko ja Sami Vatanen loistavat pistepörssissä

Muut Sarjat / Artikkeli
Petri Matikaisen on löydettävä lääkkeet ja joukkueen on tarvittaessa syötävä sitä itseään päättääkseen kurimuksensa.
Kuva © Pekka Rautiainen
Suomalaispelaajat ovat nousseet joukkueidensa pelillisiksi johtajiksi ja nakuttavat samalla roppakaupalla pisteitä. Sarjataulukon kärjessä on tiukkaa, mutta viime kauden mahtipontisen finaalin osapuolet ovat jääneet telineisiin.

Sveitsin liigan puoliväli lähenee kovaa vauhtia, kun 21 kierrosta on pelattu. Jatkoaika kertasi NL-kuulumiset sinivalkoisin lasein höystettynä.

Viime kauden finalistit yskivät pahasti – kärjessä yllättäjä

Viime kaudella seurahistoriansa ensimmäisen mestaruuden voittanut Genève-Servette HC on kärsinyt vähintäänkin lievästä mestaruuskrapulasta. Otteet ovat olleet varsin ailahtelevia ja joukkue majailee tällä hetkellä sarjataulukossa sijalla 8. Erityisesti vieraspelaaminen on ollut heikkoa ja geneveläiset ovat kyenneet voittamaan yhdeksästä vierasottelustaan vain kaksi.

Petri Matikaisen alku viime kauden hopeamitalistin EHC Biel-Biennen peräsimessä on ollut kaikkea muuta kuin helppo. Joukkue aloitti kauden vahvasti voittamalla Luganon vieraissa 0–3 ja heti perään EV Zugin kotiluolassaan maalein 2–1. Tämän jälkeen alkoi CHL-ottelut mukaan lukien seitsemän ottelun tappioputki, eikä sen seurauksia ole vielä kyetty paikkaamaan.

NL-kauden 23 ottelustaan vain seitsemän ottelua voittanut Biel-Bienne majailee tällä hetkellä sarjataulukossa sijalla 13. Mikäli käännettä parempaan ei saada aikaiseksi ennen joulua, kiristyy vanne Matikaisen pään ympärillä entisestään.

Joukkueen tilannetta ei helpota se, että kärkihyökkääjät Aleksi Heponiemi ja Fabio Hofer ovat polvivamman takia sivussa vuoden loppuun saakka, minkä lisäksi kapteeni Gaëtan Haas on toistaiseksi sairastuvalla aivotärähdyksen takia. Myös Jokereissa pelannut Viktor Lööv on poissa toistaiseksi joukkueen takalinjoilta.

Sarjakärjessä viilettää ehkä hieman yllättäen Fribourg-Gottéron, jonka syys–lokakuuhun ajoittunut yhdeksän ottelun voittoputki vankisti sen asemaa piikkipaikalla. Maaottelutauolle joukkue tosin lähtee kolmen ottelun tappioputkessa, joten paussi tulee hyvään saumaan. Sarjataulukon kakkos- ja kolmospaikkaa miehittävät Zürich Lions ja EV Zug, jotka ovat olleet odotetun vahvoja heti alkukaudesta lähtien.

Juho Lammikko suomalaisten pistekuningas, Sami Vatanen komeilee puolustajien pistepörssin kärjessä

Vahvaa kautta pelaavan Zürich Lionsin työteliäs hyökkääjä Juho Lammikko johtaa joukkueensa sisäistä pistepörssiä ja on koko liigan pisteissä mitattuna neljännellä sijalla. Muista suomalaisista sarjan 15 tehokkaimman pelaajan joukkoon mahtuvat Sami Vatanen (10.), Aleksi Saarela (11.) ja Jere Sallinen (13.). Vatanen komeilee puolustajien pistepörssin piikkipaikalla ja on summannut 20 otteluun 19 (4+15) pistettä. Lisäksi Saarela on maalipörssin kakkossijalla 12. osumallaan.

Suomalaiset ovat kunnostautuneet tehoilussa myös omien joukkueidensa sisällä. Lammikon, Vatasen, Sallisen ja Saarelan lisäksi Antti Suomela johtaa Lausanne HC:n pistepörssiä, joten espoolainen jatkaa siitä, mihin viime kaudella Ruotsissa jäi.

Veskariosastolla Harri Säteri on Biel-Biennen otteista huolimatta mahdollistanut pelaamisen voitosta ilta toisensa jälkeen. Kokenut suomalainen on torjunut 15 ottelussa kelpo torjuntaprosentilla 92,3, mitä voidaan pitää sarjasijoitus huomioiden erittäin hyvänä lukemana.

HC Ambri-Piottan Janne Juvonen ja EHC Klotenin Juha Metsola ovat niin ikään olleet joukkueensa ykköstorjujia. Mikko Koskinen taasen on jakanut torjuntavastuun yhdessä virkaveljensä Niklas Schlegelin kanssa. Molemmat ovat tähän mennessä pelanneet 11 ottelua.

Pätkäsopimus ja erikoinen pelikielto

Henrik Haapala siirtyi ennen kauden alkua kuukauden mittaisella pätkäsopimuksella Genève-Servetten riveihin. Lempääläläinen ehti nakuttaa yhdeksään otteluun kymmenen tehopistettä ja viihtyi maanmiestensä Sakari Mannisen, Teemu Hartikaisen, Valtteri Filppulan ja Vatasen rinnalla erinomaisesti. Joukkueen budjetissa ei kuitenkaan ollut tilaa loppukauden mittaiselle sopimukselle, joten Haapala siirtyi HC Lausannen riveihin.

Yksi erikoisimmasta tapahtumista Sveitsin liigassa oli täksi kaudeksi Davosiin siirtyneen Aleksi Peltosen tapaus. Ykköstyypin diabetesta sairastava suomalainen joutui byrokratian mankeliin ja sijaiskärsijäksi seuran huolimattomuusvirheen takia.

Ykköstyypin diabeetikot käyttävät insuliinia ja sen käytölle on haettava erillinen lupa Sveitsin antidopingviranomaiselta. Davos ei toimittanut hakemusta tarpeeksi ajoissa ja vetosi väärinkäsitykseen. Peltonen asetettiin kuitenkin väliaikaiseen pelikieltoon doping-rikkeen takia kahden pelatun ottelun jälkeen. Pelikielto kesti yhteensä 39 päivää.

Tänä aikana Peltonen ei myöskään saanut osallistua joukkueen yhteisiin harjoituksiin, vaan joutui harjoittelemaan yksin. Tarvittavat lupa-asiat on nyt käsitelty ja Peltonen palaa kaukaloon maaottelutauon jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle