Kuusisto vastaan Byskata: Nuoret tähdet loistivat osaamisellaan tiukassa kamppailussa − "Uskalsin pysyä hyvin kiekossa"

Naisten Liiga / Artikkeli
Ilveksen Julia Kuusistolla oli asiaa Kuortaneen Abigail Byskatalle pelin tuoksinassa.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Tyttöleijonien tammikuun MM-joukkueen ykkösketjun hyökkääjät Ilveksen Julia Kuusisto ja Kuortaneen Abigail Byskata kohtasivat Naisten Liigassa viikonloppuna kahdessa ottelussa peräkkäin. Seurasimme kaksikon otteita tarkalla silmällä sunnuntaina Tampereella.

Ilvestä Naisten Liigassa edustava Julia Kuusisto, 17, ja Kuortaneen Abigail Byskata, 16, pelasivat tammikuun alussa Tyttöleijonien MM-joukkueen ykkösvitjassa yhdessä historiaa tehneen kärppähyökkääjä Emma Ekoluoman kanssa. Hän teki eniten tehopisteitä suomalaisista kautta aikojen yksissä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

Tammikuun viimeisenä viikonloppuna Kuusiston Ilves ja Byskatan Kuortane kohtasivat peräkkäisinä päivinä Naisten Liigassa. Lauantaina tupsukorvat olivat vieraskentällä Elli Suorannan viime hetken osumalla niukasti parempia 2−1. Sunnuntaina oli uusi mahdollisuus urotekoihin Tampereen Tesomalla. Seurasimme kotijoukkueen kakkosketjun keskushyökkääjänä pelanneen Kuusiston ja vieraiden ykkösketjun oikealla laidalla viilettäneen Byskatan otteita sekä vaikutuksia peliin erä kerrallaan.

Lauantain ottelu Kuortaneella, 1−2

Joukkueiden viikonlopun ensimmäisessä kohtaamisessa vain Byskata pääsi pisteille, kun hän oli kakkossyöttäjänä Hannele Tarkiaisen iskemässä pelin avausmaalissa. Tupsukorvien Kuusisto kellotti lauantaina peliaikaa 12.50 ja voitti 11 aloituksestaan seitsemän. Hänelle ei kertynyt laukauksia kohti vastustajan maalia. Byskata puolestaan pelasi 17.35 ja laukoi kolmesti.

Sunnuntain ottelu Tampereella, 1−2 ja.

Kamppailu eteni vähämaalisena aina jatkoajalle asti, kunnes Kuortane räväytti itelleen voiton ja maksoi näin kalavelat edellismittelön täpärästä pistemenetyksestä.

− Oli tosi tiukka peli. Pelasimme hyvän matsin. Tosi tasainen kamppailu, luonnehti Kuortaneen Byskata.

Tyttöleijonien kaksikko kohtasi alkulämmittelyiden jälkeen jäällä ja vaihtoi muutaman sanan.

− Sovimme vain, että menemme loppuverryttelyyn yhdessä. Meillä on myös tuollainen MM-kisoista jäänyt tapa päättää kivi-paperi-sakset -pelillä, että kumpi menee ensin jäältä pois, Byskata avasi.

Ilves-leirissä arvatenkin harmiteltiin tiukkaa tappiota.

− Vähän samalla kaavalla jatkui kuin eilen. Emme olleet alusta asti ihan hereillä, ja koska Kuortane on nuori ja kova joukkue, joka pelaa tosi kovaa, emme osanneet siihen vastata. Tiukka peli oli, Kuusisto virkkoi taiston tauottua.

1. erä

Byskata näytti heti ensimmäisessä vaihdossa nopeuttaan, kun Kuortaneen ykkösvitja painoi pelin hyökkäyspäätyyn. Kuusisto puolestaan tasapainotti avausvaihdossaan viisikkoa hyvin, kun vikkelät Linnea Melotindos ja Noora Mylläri pyrkivät hyökkäyssuuntaan. Myöhemmin erässä myös Kuortane-hyökkääjä osoitti työteliäisyyttään paikkaamalla puolustusta vastustajan vastahyökkäyksen äärellä.

Byskata oli kertaalleen katkaisemassa oikea-aikaisesti Ilves-ylivoimakuvion syöttöketjua. Kuusisto sai vastuuta Ilves-ylivoimassa, muttei päässyt kentällisellään pyörittämään erikoistilannepeliä.

Peli aaltoili puolelta toiselle ja Byskata pääsi kokeilemaan hyvästä paikasta maalintekoa, mutta Ilves-vahti Melisa Mörönen sai räpylänsä väliin. Tyttöleijonatähdet olivat kentällä myös samoja vaihtoja, mutta varsinaisia kaksinkamppailuja ei heidän välilleen syntynyt. Byskata näytti myös hyvää kiekonsuojaustaitoaan, jonka ansiosta vieraille rakentui puolittainen maalipaikka.

Erä umpeutui Ilveksen ylivoimapelin merkeissä, ja tällä kertaa Kuusisto pääsi ulottuvana pelaajana osoittamaan kykynsä maskipelaamisessa. Byskata teki aktiivista mailatyötä puolustusneliön kärkenä. Erikoistilanteesta kiekko päätyi myös Kuortaneen maaliin, mutta videotarkistuksen myötä päätuomari Tiina Saarimäki hylkäsi osuman maalivahdin häirintänä. Pelaajakaksikolla ei ollut tilanteeseen osuutta.

2. erä

Kuortaneen erän alussa saamalla ylivoimalla Byskata oli lähellä saada ohjattua kiekon lähietäisyydeltä kohti Ilves-veräjää, mutta teko jäi yrityksen tasolle. Hän piti erikoistilanteessa hyvällä liikkeellään kuvion leveänä. Heti oman ylivoimansa perään vieraat joutuivat alivoimalle, mutta se ei menoa haitannut − Byskata nimittäin karkasi läpiajoon ja upotti kiekon Mörösen jalkojen välistä verkkoon. Kuusisto pääsi takaiskun jälkeen kentälle, mutta hänen vitjansa ei onnistunut hyödyntämään jäljellä olevaa ylivoima-aikaa. Nuori Ilves-lupaus teki jälleen oivallista maskia.

− Uskalsin pysyä hyvin kiekossa. Jalkakin oli aika raikas. Puolustuspäässä on kuitenkin parannettavaa itsellä. Haluan olla kokonaisvaltainen pelaaja, Byskata kertoi.

Byskata oli toistamiseenkin toisen erän aikana puurtamassa alivoimalla. Hän pyrki estelemään Suorannan ja kumppanien viivatykityksen, mutta haaste oli melko kova. Maalia Ilves ei Byskatan nelikon vahtivuorolla kuitenkaan tehnyt.

Erän viimeisillä minuuteilla Kuusisto oli aiheuttamassa hämmennystä hyökkäysalueella, kun hänen ja Raili Mustosen kontaktitilanteessa laidan lähellä Kuortane-hyökkääjä kaatui. Joukkueen vaihtopenkki reagoi äänekkäästi, mutta seuraamuksia ei tilanteesta kuitenkaan tullut. Byskata pääsi värkkäämään kiekolla Ilves-maalin läheisyydessä, muttei saanut käännettyä itselleen varteenotettavaa iskupaikkaa.

3. erä

Kuusiston ketju oli kolmannen erän alussa hyvän tovin puolustustehtävissä, kun Kuortane vyörytti päälle. Lopulta peli kääntyi keskialueelle ja toi hengähdystauon. Otteet kovenivat pelin edetessä ja ylimääräinen tila katosi kaukalosta. Kuortane hankkiutui ongelmiin ja joutui pelaamaan tovin kahden pelaajan alivoimaa. Kuusisto petasi aloitusympyrästä käsin edellytykset tasoitukselle ja lopulta Anna Kilponen tinttasikin kiekon ohi loisto-ottelun pelanneen Kerttu Kuja-Halkolan. Kuusisto sai maaliin ykkössyötön.

− Kamppailupelaamisessa olen ollut aina hyvä. Löytyy fyysisyyttä ja muuta. Kiekollinen pelaaminen ei ole omassa kentässäni minun roolini, vaan se on Myllärin ja Melotindoksen hommaa. Rakennan peliä ja se onnistuu kyllä. Paremmin olisi voinut päästä maalipaikoille, Kuusisto kertasi.

Jäähyt sotkivat erää, eikä kumpikaan joukkue tuntunut hetkeen saavan otetta kenttätapahtumista. Tapahtumien tiimellyksessä nähtiin myös hurjannäköinen tilanne, kun Ilveksen Anniina Kaitala poistui kaukalosta kaulaansa pidellen saatuaan iskun mailasta. Hän palasi kuitenkin vielä kaukaloon hyvissä voimissa.

Byskata pääsi varsinaisen peliajan viimeisellä kympillä jälleen ylivoimapuuhiin, ja hän kärkkyikin viisikon keskellä kutipaikkaa. Sellaista ei kahden minuutin aikana hänelle siunaantunut. Aivan viimeiset minuutit ennen 60 minuutin täyttymistä vietettiin tupsukorvien erikoistilanteen merkeissä. Kuusisto oli ahnaasti hakkaamassa kiekkoa Kuortaneen maaliin lähietäisyydeltä tässä kuitenkaan onnistumatta.

− Maskipelaamistani sain varsinkin maajoukkueen puolella parannettua tosi paljon. Tykkään siinä olla ja hakata kiekkoja sisään. Tehopisteet ovat itselle sellainen juttu, joista tulee hyvä fiilis. Sitä kautta saa rakennettua omaa peliä.

Jatkoaika ja tilastot

Jos lauantaina ratkaisuosuma tuli reilu minuutti ennen kolmannen erän loppua, tarvittiin sunnuntaina jatkoaikaa. Byskata oli Kuortaneen aloittavassa kolmikossa Sofia Karin ja Tarkiaisen kanssa. Väkkärä hyökkääjä ei kuitenkaan päässyt käyttämään nopeuttaan ennen kuin vaihtopenkki kutsui.

Kaitala otti pahaan paikkaan koukkaamisjäähyn, josta aiheutunutta ylivoimaa Byskata tuli kumppaneineen operoimaan. Ratkaisua ei kuitenkaan tässä vaiheessa nähty, mutta Mustonen tempaisi seuraavassa hetkessä vieraille voiton. Kuusisto ei jatkoajalla pelannut.

Sunnuntaina Kuusisto pelasi 13 minuuttia ja 59 sekuntia sekä laukoi kahdesti. 18 aloituksestaan hän voitti 11. Byskata vietti kentällä 20 minuuttia ja 33 sekuntia ja laukoi kolmesti. Tehopisteitä siis Kuusistolle yksi syöttö ja Byskatalle maali.

Viikonlopun jälkeen Kuusisto on kerännyt pelaamissaan 25 kamppailussa pisteet 2+9. Hänen tilastoistaan poimittakoon myös, että hän on Kiia Narisen ohella ainut Ilves-hyökkääjä, joka on tehnyt yli kymmenen pistettä alle 15 minuutin peliaikakeskiarvolla. Byskatan tehot 26 ottelun jälkeen ovat 3+6. Hän on istunut koko kaudella vain yhden kaksiminuuttisen, mikä on taistelijahyökkääjälle hyvä suoritus.

− Tässä on muutamia pelejä jäljellä ja yritämme saada niistä mahdollisimman paljon pisteitä. Hyvillä fiiliksillä lähdemme loppukauteen, Byskata heitti.

Ilves-keskushyökkääjä katsoo toiveikkaana kohti loppukautta.

− Itsellä on tavoitteena, että pystyn auttamaan joukkuetta mahdollisimman hyvin pisteiden kautta. Meillä on muutama kärki, jotka pisteitä tekevät. Sinne tarvitaan lisää pelaajia, Kuusisto totesi.

» Lähetä palautetta toimitukselle