”No nyt sieltä tulee SaiPa ohi”

LIIGA / Haastattelu
Turun Palloseuran peli on hyvänä iltana mallillaan, mutta joukkueen henkinen kunto on arvoitus. Pudotuspelien lähestyessä TPS käy edelleen kovaa kamppailua viimeisistä paikoista kymmenen joukkoon. Pekka Virta tietää ainesten olevan olemassa, jos vain asenne on kohdallaan.

TPS jatkaa taistelua paikasta pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle. Bluesin, Lukon, SaiPan, Tapparan ja HPK:n kanssa kolmesta paikasta taisteleva Palloseura nousi jälleen viivan yläpuolelle kaatamalla KalPan ja HPK:n. Tiistaina tilille merkittiin tappio Jokereiden pitäessä pisteet ansaitusti Helsingissä.

Päävalmentaja Pekka Virta painotti keskiviikkona henkimaailman merkitystä.

– En tiedä mistä se kumpuaa, mutta on hieman sellainen olo, että heti kun voitetaan niin tulee ajatusmaailma että "nyt se lähti rullaamaan ja alettiin voittaa". En tiedä johtuuko se vieläkin mestaruusvuodesta, mutta koko ajan odotetaan että "nyt se lähtee". En tiedä odottivatko pelaajatkin samaa, jos joku tuli yöllä kertomaan että nyt Jokereilta puuttuu pari pelaajaa ja joukkue on haavoittuvainen, Virta mietti.

– Eri ihmisten kanssa käymieni keskustelujen perusteella on vähän sellaista, että jos voitetaan pari peliä niin mietitään kotietuja ynnä muita, ja kun hävitään Jokereille, ollaan taas sillä mielellä että "no nyt sieltä tulee SaiPa ohi".


Pekka Virta perää asennetta.

Tiistain Jokerit-tappion tulokseen TPS:llä oli hyvin vähän sanottavaa. Jokereiden peli oli turkulaisiin verrattuna aivan eri tasolla, eikä Palloseurasta ollut kuromaan viisikkopelin eroa kiinni ylivoimallakaan.

– KalPa- ja Jokerit-otteluita ja niiden eroja kun katsoo, niin pitää muistaa että tässä sarjassa on aina jaksettava puolustaa ja taistella. Meidän materiaalimme on Suomen kärkijoukkueisiin verrattuna rajallinen, emmekä voi siksi ajatella että jotkut asiat tapahtuvat itsestään.

– Kaikki pisteet ovat tiukassa ja siksi valmistautuminen on tärkeää. Se on tärkeää myös alitajunnassa, sillä vaikka kaikki tehtäisiin aamutoimista lähtien viimeisen päälle, niin jos takaraivossa on vähänkin sellainen tunne että tänään pääsee helpommalla, käy yleensä niin että tuleekin šokkihoitoa. Siinä vaiheessa on todella vaikeaa kääntää junaa enää takaisin raiteilleen, Virta harmitteli.

Virta toivoisi taistelutahtoa sekä pukukoppiin että katsomoon, kun tasaista runkosarjaa on jäljellä enää reilut kaksi viikkoa.

– Pelit vähenevät ja panokset kovenevat, ja nyt mitataan joukkueen kantti. Mennään maltilla eteenpäin ja pyritään nauttimaan näistä ajoista. Viimeksi saatiin jo halliinkin vähän lisää väkeä, kyllä sillä on hirveä merkitys onko katsomossa 4000 vai 7000 katsojaa.

– Marginaalit ovat pienet ja päivän kunto tuntuu ratkaisevan koko ajan, pelasi sitten ketä tahansa vastaan. Aika vähän on tällä hetkellä piste-automaatteja, kun tuloksia on seurannut.

Joukkueen rakennus jatkuu

TPS otti viime viikolla edistysaskeleen ensi kauden joukkueen kokoamisen suhteen ja julkisti Ville Vahalahden, Marko Anttilan ja Marko Virtalan yhden vuoden jatkosopimukset. Virta pitää kolmikon jatkoa osoituksena oikeasta suunnasta.

– Se on hyvä merkki siitä, että tehdään jotain oikein, Anttila ja Vahalahti olisivat varmasti voineet lähteä ihan minne vain. Virtala halusi jäädä, ja sitten on sopimukset [Jarkko] Hattusen, [Timo] Salon, [Tapio] Laakson ja juniorikaartin kanssa.

Nimilistan puutteet löytyvät tutuilta pelipaikoilta. TPS on vielä ilman kahden kärkiketjun keskushyökkääjiä ja alakerran johtajia. Seuran oma juniorityö on nostanut kuluvan kauden aikana pinnalle uusia nuoria kykyjä, mutta avainpelaajiksi heistä ei vielä ole.

– Taas on kysymys siitä, että kärkisentterit ja -puolustajat edellä lähdetään liikenteeseen. Tietenkin tämä kevät ratkaisee osittain sitä, saadaanko kassaan yhtään ylimääräistä rahaa. Ykkössenttereitä ei oikein ole tarjolla ja jos sieltä löytyy joku huippupelaaja, niin me emme ole siinä ensimmäisinä jonossa. Sama kiekollisen pakin kohdalla, äkkiä käy niin että pitää ulkomailta katsoa. Nyt niitä alkaa tietenkin tulla omista junioreistakin.

– Toinen asia olisi se, että joku paluumuuttaja avaisi kunnolla oven, että saisimme käyntiin sen liikkeen että sieltä tulisi vielä huippupelaajia takaisin. Niillä olisimme oikeilla jäljillä, eikä tarvitsisi koko ajan lähteä ulkomaille tarkkailemaan vieraita pelaajia.

Joka tapauksessa lähtökohdat ensi kauteen ovat päinvastaiset kuin viime syksynä.

– Niille jotka ovat jäämässä, ovat talon tavat ainakin tulleet tutuiksi. Turha vääntäminen ja kääntäminen on loppunut ja toiminta hallilla pyörii ihan eri tavalla kuin kuusi kuukautta sitten. Siihen jos tulee 4-5 pelaajaa lisää, niin on se eri asia kuin jos tulee 15-16 pelaajaa ja valmentajat vielä päälle.

» Lähetä palautetta toimitukselle