Tšekki antoi hienon vastuksen − mestaruus kuitenkin Yhdysvaltoihin

MAAJOUKKUE / Uutinen
Yhdysvallat pääsi juhlimaan maailmanmestaruutta. Arkistokuva.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Yhdysvallat otti historiansa yhdeksännen tyttöjen maailmanmestaruuden, kun se kaatoi yllätysfinalisti Tšekin maalein 5−1.

Yhdysvallat otti pelin hallinnan jo avauserässä, ja se onnistui erityisesti molempien maalien edessä. Kolme yhdysvaltalaismaalia syntyi laukausten paluukiekoista, ja myös maalivahti Layla Hemp pelasi hienon ottelun. 

Jo pelin alussa Tereza Plosován hyökkäyspäässä ottaman rangaistuksen aikana Yhdysvallat sai kiekon maaliin, mutta viivalaukaus hylättiin maalivahdin häirintänä. Erän puolivälin jälkeen Yhdysvallat otti johtoaseman, kun Margaret Scannell löi paluukiekon maaliin. Reilua minuuttia myöhemmin Haley Box lisäsi johdon kahteen maaliin liki samanlaisen kuvion jälkeen.

Tšekki pääsi erän viime minuuteilla pelaamaan viidellä kolmea vastaan, mutta suuresta laukaisumäärästä huolimatta Yhdysvallat kesti ja sai hyvän henkisen voiton ennen erätaukoa, jolle lähdettiin tilanteessa 2−0.

Toisen erän alkuun Tšekki sai ison tilaisuuden, kun Jordyn Petrie ajettiin ulos kentältä hänen taklattuaan Tereza Gildainován päin laitaa. Tšekin suurin tähti Adela Šapovalivová oli lähellä maalintekoa, mutta Yhdysvallat kesti pitkän alivoimansa.

Vaikka Yhdysvallat hallitsikin laukaustilastoa selvästi, ei Tšekkikään ollut missään vaiheessa ilman mahdollisuuksia, ja Šapovalivová onnistuikin kavennuksessa toisen erän viimeistä edellisellä minuutilla. Näin päätöserään lähdettiin jännittävästä asemasta.

Yhdysvallat oli kuitenkin päätöserän alkupuolella parempi ja Kassidy Carmichael ohjasi Molly Boylen laukauksen sisään ja näin ennakkosuosikki oli jälleen kahden maalin johdossa.

Tšekin taistelu jatkui loppuun asti, vaikka Carmichael tekikin erän toisen osumansa ylivoimalla. Kuvio oli pitkälti sama kuin millä ensimmäisen erän maalitkin syntyivät. Lopullinen sinetti tuli minuutti ja 49 sekuntia ennen loppua, kun Ava Thomas laittoi kiekon tyhjään maaliin.

Finaalitappiosta huolimatta Tšekin saavutus on maan naiskiekkohistorian paras. Aikaisemmin Tšekki on ollut pronssilla kahdesti naisten ja kahdesti tyttöjen kisoissa. Tulevaisuus näyttääkin hyvältä ensi vuoden naisten kotikisoja ajatellen.

» Lähetä palautetta toimitukselle