Näkymättömät sankarit: Tuli mitä vain, asenne ratkaisee – tamperelainen Nemo Pajula on erinomainen esimerkki sisusta

Muut Sarjat / Podcast
Nemo Pajulan kipinä parajääkiekkoon on kantanut maajoukkueeseen asti.
Kuva © Harri Hasu
Lokakuussa vuonna 2023 U18 SM-sarjan ottelussa loukkaantunut Nemo Pajula joutui tapaturman seurauksena pyörätuoliin. Vaikka nuori mies on joutunut opettelemaan uuteen elämäntapaan, se ei ole pysäyttänyt Pajulaa. Jääurheilu on saanut jatkoa ja luistimet ovat vaihtuneet kelkkaan.

Selkäydinvamma on radikaalisti elämää muuttava tekijä. Tällainen onnettomuus laittaa koko elämän aivan uusiksi, ja se tapahtuu silmänräpäyksessä. Tuolloin vasta 17-vuotias Nemo Pajula joutui kaukalosta suoraan sairaalan teho-osastolle.

– Tampereen yliopistollisen keskussairaalan teho-osastolla oli vielä vaihtoehto, että tämä on vain kehon shokkitila. Tästä olisi voinut siinä tapauksessa toipua nopeastikin, niin että olisin jo seuraavalla kaudella päässyt pelaamaan ihan normaalia jääkiekkoa.

– No, eipä se ollut, vaan tämä olikin sitten vakavampi vamma. Se ei tästä enää toivu, ja tulihan siinä käytyä läpi paljon asioita. Onneksi Suomessa on niin hyvä terveydenhuolto, ja esimerkiksi fysioterapeutit esittelevät laajasti erilaisia paraliikuntalajeja.

Pajulasta huokuu positiivisuus ja kiitollisuus kaikesta tuesta, mitä hän on saanut. Alkuun hän koki tarvitsevansa enemmän tukea, mutta nykyään Pajula pystyy liikkumaan lähes normaalisti. Portaat tuottavat välillä haasteita, mutta silloin ystävät ovat olleet paikalla.

– Etenkin vanhempani ottivat tämän aluksi todella raskaasti. Kyllä minä sen ymmärrän, vaikka toisaalta he ottivat tämän suoraan sanottuna raskaammin kuin minä.

– Kaverini auttavat minua! On ollut hienoa huomata, että kaverit eivät ole hylänneet, vaan meistä on tullut entistä läheisempiä. Näemme lähes joka päivä.

Hokkarit kelkkaan

Vaikka pyörätuoliin joutuminen lopetti jääkiekkouran, nuorimies ei ole kuitenkaan jäänyt paikalleen. Pajulan fysioterapeutti ja Ilves Ry tarttuivat haasteeseen ja perustivat Tampereelle parajääkiekkojoukkueen.

– Minun fysioterapeuttini, nykyinen joukkueen valmentaja Eveliina Markovaara, oli Ilvekseen yhteydessä, että olisiko mahdollista järjestää testitapahtuma, ja olisiko myös muilla kiinnostusta. No, sinnehän tuli sitten todella paljon väkeä, ja siitä hommat sitten lähtivät.

– Iso kiitos Ilves Ry:lle, joka perusti tuon parajääkiekkojoukkueen. Se on iso asia minulle ja muille, jotka tässä joukkueessa pelaavat. Meillä on nyt hyvä 10 hengen porukka.

Pajula kokee tärkeäksi, ettei jää paikalleen. Hän kokee liikunnan erittäin oleelliseksi elämänsä tasapainon ja kuntoutumisen kannalta. Hän kannustaa myös muita lähtemään kokeilemaan esimerkiksi parajääkiekkoa.

– Parajääkiekkoa voi pelata pienellä kynnyksellä, mutta lajissa tarvitaan todella paljon keskivartaloa. Kaikki saavat tulla kokeilemaan!

Näkymättömät sankarit

Kaukajärvellä kylässä Pajulan luona on Elmeri Lindqvist. Jakso on äänitetty 27. maaliskuuta. Jakson voi kuunnella Spotifysta, Soundcloudista tai tähän artikkeliin liitetyn soitinlinkin kautta. Musiikit podcastiin on luonut Aleksi Hiivala.

0.26 Nemo Pajula
1.16 Onnettomuus
5.30 Muutokset arkeen
11.37 Ilveksen tuki ja esteettömyys
15.14 Parajääkiekko
23.00 Vuoden Tamperelainen
26.12 Yhteishaku
28.18 Esikuva

Ilmianna Näkymättömiä sankareita! Jos tunnet ihmisen, joka elää ja hengittää jääkiekkoa erilaisissa tehtävissä tai laji on hänelle elämäntapa, anna hänet ilmi sähköpostiosoitteeseen elmeri.lindqvist@jatkoaika.com.

» Lähetä palautetta toimitukselle