Näkymättömät sankarit: Huoltajalegenda yli puoli vuosisataa Ilveksen sieluna

LIIGA / Podcast
Laukkanen metsästää kolmatta Suomen mestaruutta.
Kuva © Jarno Hietanen
Jokainen joukkue tunnetaan tähtipelaajistaan tai räväköistä valmentajistaan, mutta liian usein unohdetaan taustalla arvokasta työtä tekevät huoltajat. He ovat toimihenkilöistä eniten tekemisessä pelaajien kanssa ja luovat yhdessä joukkueelle sen sielun. Tampereen Ilveksessä tuota sielua on ollut luomassa jo 53 kauden ajan Lasse Laukkanen.

Kesällä 1970 Hakametsän jäähallin lähistöllä asunut 14-vuotias Lasse Laukkanen oli jälleen kerran seuraamassa suosikkijoukkueensa Ilveksen laukomisharjoituksia. Tuolloin silloinen huoltaja Markku Järvinen ehdotti nuorukaiselle kesätöitä kiekkojen kerääjänä, palkkiona lupaus apuhuoltajan pestistä alkavalle kiekkokaudelle. Tuosta alkoi matka, joka jatkuu edelleen.

Huoltajan toimenkuva oli tuolloin hyvin erilainen nykypäivään verrattuna. Pelaajat kävivät päivisin töissä ja harjoitukset olivat vasta iltaisin. Tämä mahdollisti Laukkasen huoltajapestin ilman että koulunkäynti olisi siitä kärsinyt. Vieraspelimatkoille ei mukaan otettavaa tavaraa ollut läheskään yhtä paljon kuin nykyään ja huoltajatkin matkustivat samassa bussissa muun joukkueen matkassa. Lajin kehittyessä alkoi niin pelaajille kuin varsinkin huollolle mukaan otettavaa kertyä niin paljon, että huolto alkoi matkustaa vieraspeleihin omalla pakettiautolla.

Ilves on näiden vuosikymmenten saatossa kokenut paljon, niin ylä- kuin alamäkiä. Pelaajat, valmentajat ja seuran johto on vaihtunut, mutta Laukkanen on säilynyt siirtäen ilvesläisyyttä aina uusille tulokkaille. Aina positiivisena pysyvä Laukkanen on erittäin arvostettu paitsi omiensa, myös vastustajien parissa.

Tälle kaudelle huoltajalegenda teki ison päätöksen. Työpanostaan vähentäen hän jättäytyy vieraspeleistä pois. Tämä mahdollisti myös sen, että Laukkanen pääsee vuosikymmenten jälkeen nauttimaan jopa talvilomasta vaimonsa kanssa.

Laukkasesta laajemmin Näkymättömät sankarit podcastissa, jossa huoltajalegenda kävi Mika Laakson haastattelussa. Jakson voit kuunnella Spotifysta, Soundcloudista sekä tähän artikkeliin lisätyn soittimen kautta. Laakso on myös kirjoittanut tämän artikkelin Laukkasta käsittelevät kappaleet. Jakso on äänitetty 26.10. Podcastin tuotannosta vastaa Elmeri Lindqvist ja musiikit on tehnyt Aleksi Hiivala.

Jakson sisältö:

00.56 Osa-aikaeläke
01.52 Huoltajauran alku
09.03 1972 mestaruus
10.49 Vuonna -85
13.43 Raha muuttaa kiekkoa
15.57 Nuoret kaukalossa
18.07 Päätoimiseksi huoltajaksi
23.10 Nykypäivän Ilves
24.47 Ihmisten ympäröimä Laukkanen

Ilmianna Näkymättömiä sankareita! Jos tunnet ihmisen, joka elää ja hengittää jääkiekkoa erilaisissa tehtävissä tai laji on hänelle elämäntapa, anna hänet ilmi sähköpostiosoitteeseen elmeri.lindqvist@jatkoaika.com

Hyvää isänpäivää!

» Lähetä palautetta toimitukselle